دولت ترکیه با رد کردن انتقادها ادعا کرده تمامی آثار تاریخی شهر حسن کیف تحت حفاظت هستند و شهر جدیدی برای اسکان سههزار ساکن این شهر تاریخی ایجاد شده است.
با آبگیری سد ایلسیو، شهر باستانی و 12 هزار ساله حصن کیفا (حسن کیف) ترکیه به صورت کامل به زیر آب رفت.
به گزارش فرارو، قدمت این شهر کهن که به دلیل آثار تاریخیاش یکی از جاذبههای مهم گردشگری بود به زمان امپراتوری روم، بیزانس و عثمانی بازمیگردد.
تصاویر جدید از روستای حصن کیفا در جنوب شرقی ترکیه حاکی از آن است که تنها دو سقف از این روستای کهن بالاتر از سطح دریاچه مصنوعی قرار دارد که با ساخت سد جنجالبرانگیز ایلسیو، این منطقه را در محاصره خود قرار داده است.
ساخت این سد موجب شده اهالی عمدتا کرد این روستا به مکانی جدید نقل مکان کنند و برخی از آثار تاریخی نیز جابهجا شده است. حتی برخی اهالی گورهای عزیزان خود را نیز به شهر جدید حصن کیفا منتقل کردهاند و گفته میشود 500 گور در ماه سپتامبر منتقل شده اما سایر گورها به دلیل نبود زمان کافی به زیر آب رفتهاند.
سد ایلیسو که با هزینه دو میلیارد دلار روی رود دجله ساخته شده، بخشی از طرح توسعه جنوب شرقی آناتولی است که برای توسعه اقتصادی و تامین آب و برق مناطق جنوب شرقی ترکیه به اجرا درآمده است.
دولت ترکیه در سال 1981 حصن کیفا را منطقه حفاظت شده اعلام کرد و طرح احداث سد ایلیسو از ابتدا با انتقاد فعالان زیستمحیطی و علاقهمندان به تاریخ و فرهنگ منطقه همراه شد.
رضوان آیهان سخنگوی کمپین نجات روستای حصن کیفا در اینباره گفت: بسیار غمانگیز است که به یکباره تمامی گذشته، نیاکان و تاریختان به زیر آب برود.
دولت ترکیه با رد کردن انتقادها ادعا کرده تمامی آثار تاریخی شهر تحت حفاظت هستند و شهر جدیدی برای اسکان سههزار ساکن این شهر تاریخی ایجاد شده است.
و ترکیه از عمد و با همین هدف این سد را زده است.
بلکه بخشی از تاریخ و گذشته ایران به زیر آب رفت...