خبرسازی جلسه سران قوای جمهوری اسلامی ایران نه بهدلیل محتوای جلسه که برای دلیل برگزارنشدنش خبرساز شد؛ خلاصه خبر این است که دومین جلسه سران قوا که قرار بود دیروز به میزبانی رئیس مجلس شورای اسلامی برگزار شود، شب پیش از برگزاری آن، ازسوی رئیسجمهوری لغو شده است.
خبرسازی جلسه سران قوای جمهوری اسلامی ایران نه بهدلیل محتوای جلسه که برای دلیل برگزارنشدنش خبرساز شد؛ خلاصه خبر این است که دومین جلسه سران قوا که قرار بود دیروز به میزبانی رئیس مجلس شورای اسلامی برگزار شود، شب پیش از برگزاری آن، ازسوی رئیسجمهوری لغو شده است.
به گزارش شرق، علت این تصمیم رئیسجمهوری در همان ساعات اولیه انتشار خبر با گمانهزنیهای فراوانی همراه شد و حتی خبرگزاری رسمی دولت (ایرنا) سه دلیل متفاوت را در خبرهای مختلف اعلام کرد. این خبرگزاری ابتدا از مخالفت شخص رئیسجمهوری نوشت و پس از آن دلیل لغو را توصیه وزارت بهداشت و بعد هم ستاد کرونا اعلام کرد. ماجرا هرچه بود و واکنشها هرچقدر که متفاوت بود اما مخالفان و منتقدان در یک موضوع با هم همنظر بودند؛ اینکه حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، تصمیم به لغو این جلسه، آنهم پس از دیدار محمدباقر قالیباف از بخش محل بستری بیماران مبتلا به ویروس کرونا گرفته است.
قالیباف ظهر روز دوشنبه، یعنی یک روز پیش از برگزاری جسه سران قوا، بازدید سرزدهای از بخشهای مختلف مجتمع بیمارستان امام خمینی(ره) داشت و در بخش آیسییو کرونایی این بیمارستان حضور یافت و با بیماران گفتوگو کرد. اگرچه قالیباف گفته بود که این حضور سرزده برای آن است تا در جلسه سران قوا با دست پر حاضر شود اما رئیسجمهور شرکت در این جلسه را مخالف با پروتکلهای بهداشتی دانست و همین باعث لغو جلسه سران قوا شد. حالا و در ساعات سپریشده پس از انتشار این خبر نزدیکان و طرفداران قالیباف به انتقاد از رئیسجمهوری پرداختند و در سمت دیگر هم نزدیکان دولت، تصمیم روحانی را عاقلانه و منطقی خواندند. علاوهبراین، کاربران شبکههای اجتماعی هم در نوشتههای خود به این موضوع پرداختند و از یک طرف رفتار رئیس مجلس را پوپولیستی دانستند و از طرف دیگر خطاب به رئیسجمهوری یادآور شدند که روزانه میلیونها ایرانی مجبور به حضور در وسایل حملونقل عمومی و همچنین محل کار خود در شرایط پرخطر هستند.
واکنش دولتیها: رعایت پروتکل بهداشتی ضروری است
اگرچه تاکنون نهاد ریاستجمهوری درباره مطالب منتشرشده در فضای مجازی و رسانهها مبنیبر لغو جلسه سران قوا، واکنشی مبنیبر تأیید یا تکذیب انجام نداده اما نزدیکان دولت در شبکههای اجتماعی یا گفتوگوهای رسمی از این اقدام روحانی حمایت کردند و آن را منطقی دانستند. «علی ربیعی»، سخنگوی دولت، دراینباره با اشاره به اینکه پیشنهاد جلسه را خود آقای رئیسجمهور داده بودند، در توییتر نوشت: «زمانی که رئیس مجلس به بیمارستان برای بازدید تشریف بردند، از وزیر بهداشت سؤال شد که این بازدید در کدام بخشها بوده است؟ که گفتند حتی در بخشهایی که افراد بدحال بودند صورت گرفته است. مجدد سؤال شد نظر شما دراینباره چیست و کمیته بهداشت ستاد ملی کرونا اعلام کرد چند وقت این جلسه عقب بیفتد».
علاوهبراین «علیرضا معزی»، معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیسجمهوری، هم به این موضوع واکنش نشان داد و در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: «ستاد ملی کرونا، توصیهها و پروتکلهای روشنی برای مقامات ارشد نظام تدوین و ابلاغ کرده است؛ پروتکلهایی که هم مانع از ایجاد اختلال در اداره امور کشور در شرایط بحران میشود و هم از عادیسازی تجمعات و انتقال پیام غلط به جامعه جلوگیری میکند. توصیههایی که حتی مقام معظم رهبری هم خود را ملزم به رعایت آنها میدانند و سبب تغییرات گسترده در برنامههای ایشان شده است. هیچ مصلحتی حتی برگزاری آیینهای مذهبی هم سبب نشد که مقام رهبری، توصیهها را نقض کنند».
او در ادامه توضیحات خود نوشت: «اصرار دیگر مقامات بر نادیدهگرفتن پروتکلها و تأکید بر ایجاد تمایز، چه انگیزهای میتواند داشته باشد؟ کنترل شیوع ویروس، منوط به رعایت دستورالعملهای نهادهای تخصصی است و همه سطوح حاکمیت باید در شرایط کنونی، پیشتاز رعایت توصیه نهاد تخصصی باشند. کوچکشمردن پروتکلها با هر انگیزهای، عادیسازی نقض آنهاست».
معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیسجمهوری در ادامه همترازی مردم با مسئولان را رعایت قوانین و دستورات ایمنی دانست و نوشت: «خارج از فضای قطبی و احساسی، این التزام و اعتقاد به رعایت پروتکلهاست که مقامات را با مردم همتراز میکند و اتفاقا نقض پروتکلهاست که میتواند تصویری از فرادستی مقامات به افکار عمومی ارائه دهد؛ این نه یک بحث سیاسی و تبلیغاتی است و نه مجالی برای طعنه و کنایه. نقض پروتکلها، پیامی خطرناک برای سلامت عمومی است. در دشواریهای کنونی و همزمانی تحریم و بحران کرونا، انتظار هر نقد و اعتراضی میرود جز گلایه از رعایت پروتکلها». او در ادامه تحلویحا رفتار رئیس مجلس را تبلیغاتی دانست و دراینباره نوشت: «دغدغههای تبلیغاتی و برندسازیهای شخصی را آنقدر فربه نکنیم که از دغدغه سلامت عمومی هم پیشی بگیرد. حضور در بخش بیماران بدحال و بههمراهبردن خبرنگار و دوربین نه ایستادن در کنار مردم که بیاهمیتکردن سلامت مردم است».
دستیار رسانهای قالیباف: برگردید به آن دوران که رئیسجمهور در خط مقدم جبهه بود
در سمت دیگر ماجرا و در بین نزدیکان و هواداران رئیس مجلس البته ماجرا به شیوه دیگری و با نگاهی متفاوت در جریان است. «محمدسعید احدیان»، دستیار سیاسی و رسانهای رئیس مجلس شورای اسلامی، در صفحه شخصی خود در توییتر در پاسخ به توییت معاون ارتباطات ریاستجمهوری، با انتشار فیلمی از سخنان شهید بهشتی با این مضمون که «فساد وقتی رسوخ میکند که رابطه مستقیم میان مردم و مسئولان قطع شود. حجاب بین مردم و مسئولان حرام مطلق است! اگر از جان خودت میترسی نباید زمامدار شوی!»، نوشت: «آقای معزی سخنان شهید بهشتی را برای رئیسجمهور پخش کنید، شاید فرجی شد. برگردید به آن دوران که رئیسجمهور در خط مقدم جبهه بود».
علاوهبراین، تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با انتقاد از تصمیم رئیسجمهوری به حمایت از رئیس مجلس پرداختند. دراینباره «علیرضا سلیمی»، عضو هیئترئیسه مجلس، ضمن انتقاد از اقدام رئیسجمهور در لغو یکطرفه جلسه سران قوا، گفت: «روحانی» از ترس ابتلا به بیماری کرونا اعلام کرد که در جلسه سران قوا شرکت نمیکند. او درباره علت لغو جلسه امروز سران قوا گفت: «بنده علت این موضوع را پیگیری کردم و مشخص شد که رئیسجمهور این جلسه را لغو کرده است که نباید این اقدام را انجام میداد. به علت اینکه رئیس مجلس شورای اسلامی روز گذشته با بیماران کرونایی ملاقات کرد، رئیسجمهور از ترس ابتلا به بیماری کرونا اعلام کرد که در جلسه سران قوا حضور نمییابد».
عضو هیئترئیسه مجلس شورای اسلامی در ادامه با انتقاد از رفتار رئیسجمهوری به مهر گفت: «رئیسجمهور هفت ماه است که در قرنطینه بهسر میبرد و باید هرچه سریعتر از قرنطینه خارج شود و به فکر حل مشکلات مردم باشد. رئیسجمهور قسم خورده که خود را وقف خدمت به مردم کند اما متأسفانه در دوران کرونایی میبینیم که او کاملا در قرنطینه به سر میبرد، سؤال ما این است که چرا ستاد ملی مبارزه با کرونا فقط محدودیتهای کرونایی را برای رئیسجمهور در نظر میگیرد و این محدودیتها شامل رؤسای مجلس و قوه قضائیه نمیشود؟ مگر فقط رئیسجمهور باید در قرنطینه باشد؟»،
علاوهبراین «احمد امیرآبادیفراهانی»، عضو هیئترئیسه مجلس هم به لغو جلسه سران قوا ازسوی رئیسجمهور به علت بازدید رئیس مجلس از بخش کرونای بیمارستان امام خمینی واکنش تندی نشان داد و نوشت این کار خجالتآور است. او در حساب کاربریاش در توییتر نوشت: «قالیباف با رعایت پروتکلهای بهداشتی از بیمارستان بازدید میکند رئیس دفتر رئیسجمهور طی تماسی با مجلس لغو جلسه سران قوا را اعلام میکند. دلیل: احتمال انتقال بیماری کرونا از قالیباف به روحانی. واقعا خجالتآور است. علی_برکت_الله».
عضو ستاد ملی کرونا: لغو جلسه سران قوا به خاطر کرونا تصمیم درستی بود
دراینباره البته پزشکان و برخی اعضای ستاد ملی مبارزه با ویروس کرونا اقدام رئیسجمهوری را کاری منطقی و منطبق با سیاستها و پروتکلهای این ستاد دانستند. «مینو محرز»، عضو ستاد ملی مقابله با کرونا، دراینباره به ایرنا گفت: «وضعیت اپیدمی کرونا در ایران هیچوقت به این وحشتناکی نبوده، هرگونه تجمعی باید لغو شود، لغو جلسه سران قوا تصمیم درستی بود و مجلس و بقیه ادارات هم باید یا تعطیل یا بسیار خلوت شوند».
او در توضیح این موضوع گفت: «درصورتیکه در جلسه سران قوا تجمعی بین افراد بوده، لغو آن در شرایط بحرانی کنونی کرونا تصمیم درستی بوده، کرونا با هیچکس شوخی ندارد و باید همه تجمعات و جلسات اداری و غیراداری تا جای ممکن بهصورت مجازی و از راه دور برگزار شود. هرگونه تجمع در محیطهای بسته در شرایط کنونی خطرناک است». محرز البته پیشنهاد داد که هر جلسهای فعلا و در شرایط کنونی باید لغو شود: «جلسات در فضاهای بسته به خصوص اگر زمان جلسه طولانی باشد، حتما در انتقال بیماری مؤثر است، مجلس هم باید تا اطلاع ثانوی تعطیل باشد چون نمایندگان مجلس در کنار هم با فاصله اندک هستند و اگر نمیتوانند حداقل باید فاصله صندلیها را زیاد کنند و اگر نمیتوانند فاصلهگذاری را رعایت کنند، برگزاری حضوری جلسات مجلس نیز خطرناک است، در ادارات نیز باید از برگزاری جلسات و تجمعات و حضور جمعی کارکنان در کنار هم جلوگیری شود».
درباره این موضوع و لغو جلسه خبرساز البته کاربران زیادی از مردمی نوشتند که این روزها مجبورند با وسایل حملونقل عمومی سفر کنند و در محل کار خود در فضای بسته حضور پیدا کنند. آنها از مسئولان پرسیدهاند که آیا امکان لغو جلسات و دورکاری برای همه مردم فراهم است یا دستکم امکان لازم برای حضور امن آنها در محل کار فراهم شده است؟
«سیماسادات لاری» سخنگوی وزارت بهداشت هم در پاسخ به پرسش «شرق» که آیا لغو جلسه سران قوا، به پیشنهاد وزارت بهداشت بوده است؟ میگوید: «حفاظت از سلامتی رؤسای قوا با نظر ستاد ملی مقابله با کرونا انجام میشود. رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری برای همه مردم و مسئولان واجب است. قوانین و محدودیتها با نظر ستاد ملی مقابله با کرونا تعیین میشود و لازمالاجراست. همانطور که رهبر معظم انقلاب نیز از ابتدا بر رعایت پروتکلهای بهداشتی تأکید فرمودند و حتی برگزاری مراسم تاسوعا و عاشورا توسط ایشان نیز زبانزد همه بود، همه مسئولان باید به رعایت پروتکلهای بهداشتی و البته تشویق مردم به این موضوع اهتمام داشته باشند.
انتظار این است که در شرایط دشوار مقابله با کرونا، حمایت بیشتری از نظام سلامت و کادر بهداشت و درمان انجام شود. یکی از این حمایتها میتواند استفاده از ماسک و رعایت پروتکلهای بهداشتی باشد». او در ادامه تصمیم رئیسجمهوری مبنی بر لغو جلسه سران قوا را پیشنهاد ستاد کرونا میداند و میگوید: در مورد اخیر نیز تصمیم با ستاد ملی مقابله با کرونا بوده است.
در شرایطی که رئیسجمهور یا نخستوزیر برخی کشورها به دلیل عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی یا عدم استفاده از ماسک، به ویروس کرونا مبتلا شدهاند، رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری از طرف مسئولان در کشور ما قابل تقدیر است. درعینحال باید از واکنشهای سیاستزده جلوگیری کرده و به فکر تشویق و اقناع جامعه برای حفاظت بیشتر در برابر کرونا باشیم».