پاییز با برگهای رنگارنگ و آب و هوای خنکتر آغاز میشود، اما همچنان میتواند باعث اختلال عاطفی فصلی (SAD) شود، نوعی افسردگی که به نظر میرسد در فصول مختلف به شیوهای متفاوت خود را نشان میدهد.
فرارو- پاییز با برگهای رنگارنگ و آب و هوای خنکتر آغاز میشود، اما همچنان میتواند باعث اختلال عاطفی فصلی (SAD) شود، نوعی افسردگی که به نظر میرسد در فصول مختلف به شیوهای متفاوت خود را نشان میدهد.
به گزارش فرارو، این اختلال بیشتر شبیه احساس غم و اندوه است که افسردگی فصلی یا افسردگی زمستانی نیز نامیده میشود، SAD معمولاً در اواخر پاییز یا اوایل زمستان شروع میشود و به طور معمول در بهار و تابستان فروکش میکند.
انجمن روانپزشکی آمریکا (APA) توضیح میدهد که این اختلال عاطفی ممکن است ناشی از عدم تعادل بیوشیمیایی مغز باشد که ناشی از کاسته شدن ساعات روشنایی طبیعی آسمان است، که میتواند ساعت داخلی بیولوژیکی را تغییر دهد و باعث اختلال در برنامه روزانه شود.
کاهش میزان نور خورشید همچنین میتواند بر سروتونین، انتقال دهنده عصبی که بر خلق و خو تأثیر میگذارد و با افسردگی ارتباط دارد، تأثیر بگذارد. یکی از عوامل اصلی خطر این اختلال عاطفی فصلی، نقش نور خورشید در شرایطی که در آن زندگی میکنید است.
دکتر لوئیز آلن، روانپزشک و مدیر پزشکی مرکز بهداشت رفتاری AdventHealth ادعا میکند: "هرچه از خط استوا دورتر باشید، بروز اختلال عاطفی فصلی در شما بیشتر خواهد بود. فردی که در کانادا زندگی میکند بیش از کسی که در فلوریدا زندگی میکند در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارد. ”
علاوه بر عوامل خطر معمول، همه گیری COVID-۱۹ ممکن است نقشی در وقوع اختلال عاطفی فصلی در سال جاری داشته باشد. برخی از کارشناسان معتقدند این شرایط به دلیل استرس COVID-۱۹ برجستهتر شده است.
" COVID-۱۹ باعث ایجاد تغییرات عمده در زندگی، آسیبها و استرسهای متعددی برای بسیاری از افراد شده است. این میتواند برای کسانی که سابقه اختلال عاطفی فصلی دارند، به ویژه در مناطق شمالی کشور و در مناطقی که بیشتر تحت تأثیر همه گیری کرونا قرار گرفته است، به یک نگرانی جدی تبدیل شود. "
از آنجا که گوشه گیری اجتماعی یکی از رایجترین علائم اختلال عاطفی فصلی است، حفظ فاصله فیزیکی با ظهور بیماری COVID-۱۹ در طی ماههای آینده خطر بیشتری را برای تجربه این علائم به وجود آورده است.
"محدودیتهای اوقات فراغت و امکانات بیرونی، عدم وجود فرصت برای خروج از خانه، افرادی که از خانه کار میکنند و زمان کمتری را در خارج از خانه سپری میکنند، و علاوه بر اینها دولتها توصیه میکنند" در خانه بمانید تا امنیت داشته باشید "، همگی در بروز اختلال عاطفی عاطفی فصلی نقش دارند. " برای بسیاری از افراد، ماندن در خانه ممکن است مانند حضور در یک مکان ایمن نباشد، به خصوص افرادی که اختلال عاطفی فصلی را تجربه کرده اند.
• کاهش انرژی
• خواب آلودگی بیش از حد (پرخوابی)
• پرخوری
• افزایش وزن
• تمایل به رژیم غذایی سرشار از کربوهیدرات
علائم و نشانههای اختلال عاطفی فصلی شبیه علائم افسردگی است.
"افرادی که با تغییر در الگوی غذا خوردن و خوابیدن، کاهش سطح انرژی، و همچنین کاهش فعالیتهای روزانه، عدم تمرکز و بی حوصلگی تحت تأثیر قرار میگیرند. تفاوت عمده این اختلال در توانایی شان قابل پیش بینی بوده که در بعضی از زمانهای خاص سال اتفاق میافتد."
اگر شما در گذشته اختلال عاطفی فصلی را تجربه کرده اید، سابقه افسردگی یا اختلالات افسردگی دارید، یا به دلیل همه گیری، استرس و تغییرات عمده زندگی را تجربه کرده اید، تمرین مراقبت از خود را در اولویت برنامههای این فصل قرار دهد.
"ممکن است همیشه از بروز اختلالات عاطفی نتوان جلوگیری کرد. با این حال، اقدامات پیشگیرانه بسیاری وجود دارند که میتواند به حفظ سلامت روان و رفاه کمک کند. مواردی مانند ورزش منظم، تغذیه سالم و خواب کافی که همیشه از جنبههای مهم اقدامات مراقبت روزانه از خود است. "
"حفظ ارتباط عاطفی با خانواده نزدیک و دوستان میتواند از گسترش اختلال عاطفی فصلی و همچنین سایر شرایط بهداشت روانی جلوگیری یا به حداقل برساند. "
سازمان بهداشت روانی آمریکا توصیه میکند که افزایش میزان نور در خانه، گذراندن وقت بیشتر در خارج از خانه و حضور در فضای باز و آفتابی نیز نوعی پیشگیری از این اختلال روانی فصلی است.
وقتی نوبت به اقدامات پیشگیرانه میرسد، باید به فکر آماده سازی خود برای بیماریهای فصلی مانند آنفولانزا باشید.
"قبل از فصل زمستان، به طور معمول داروها یا منابع طبیعی مورد نیاز را تهیه کنید تا بیشتر به تقویت سیستم ایمنی بدن خود کمک کنید، بنابراین هنگام فرا رسیدن زمستان، اقدامات ایمنی درستی را برای جلوگیری از ابتلا به هرگونه آنفولانزا یا سرماخوردگی انجام داده اید. "
بهترین شکل آماده سازی ممکن است ارتباط با یک متخصص بهداشت روان باشد که میتواند درمان مناسب را برای شما مشخص کند.
درمان میتواند شامل مکمل ها، ویتامین D، درمان شناختی رفتاری و داروهایی مانند مهار کنندههای جذب سروتونین و ضد افسردگی باشد.
نور درمانی برای برخی افراد نیز مفید است. این شامل نشستن در مقابل یک جعبه نور درمانی است که هنگام فیلتر کردن اشعه ماورا بنفش، نور شدید ساطع میکند.
طبق APA، نور درمانی به طور معمول شامل نشستن در مقابل نور مستقیم حداقل ۲۰ دقیقه در روز و صبح ماههای پاییز و زمستان است.
چرا پاییز امسال افراد بیشتری دچار افسردگی فصلی میشوند
"ترکیبی از روشهای مختلف درمانی در درمان بیماری موثرتر خواهد بود. هرچه پیشگیری زودتر انجام شود، بهتر است، زیرا به کاهش تأثیر بر سلامت جسمی و عاطفی فرد کمک میکند. "