bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۵۸۶۱۸

معمای ۱۹ کامیون داروی قاچاق

معمای ۱۹ کامیون داروی قاچاق

اگرچه ماجرای این ۱۹ کامیون هنوز به طور شفاف مشخص نیست، اما این بحث بار دیگر ماجرای فساد دارویی در کشور را به اخبار کشانده است. این فساد و تلاش برای مقابله با آن البته از روزی که «سعید نمکی» به وزارت بهداشت رسید، مطرح بود و او بار‌ها از عزم جدی خود برای مبارزه با چنین فسادی سخن گفته است.

تاریخ انتشار: ۰۰:۲۴ - ۲۷ مهر ۱۳۹۹

فساد و قاچاق دارو که در سال‌های گذشته بار‌ها در ایران خبرساز شد و مسئولان رده‌بالایی را هم به زندان فرستاد، در روز‌های گذشته پایش به کشوری همسایه هم کشیده شد. ماجرا به سه روز پیش برمی‌گردد که رسانه‌های عراقی به نقل از ارتش این کشور از بزرگ‌ترین عملیات کشف دارو و ضبط ۱۹ کامیون داروی قاچاق خبر دادند. خلاصه خبر این بود که محموله‌ای قاچاق از ایران به استان دیالی رسید، اما نتوانست از دست گمرک این کشور رد شود. خبر بلافاصله به رسانه‌های فارسی و داخلی هم رسید و حتی واکنش برخی مسئولان را هم به همراه داشت. ۴۴ ساعت پس از انتشار خبر اولیه در خبرگزاری دولت ایران، ظهر دیروز بالاخره سازمان غذا و دارو هم پا به میدان گذاشت و در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که دارو‌ها ایرانی نبوده و تنها از مرز کشور گذشته‌اند. ماجرا البته با پیچیدگی‌های فراوان و واکنش‌های متفاوتی همراه شد که در ادامه به آن پرداخته می‌شود.

ابهام در جزئیات این خبر و اظهارات ضدونقیض بعضی مسئولان در حالی است که تلاش‌ها برای گفتگو با مسئولان مرتبط بی‌نتیجه ماند.

قائم‌مقام دیده‌بان شفافیت و عدالت که پیش‌از‌این اطلاعاتی درباره فساد دارویی منتشر کرده بود، وزرای پیشین بهداشت که نامه‌ای مبنی بر ضرورت برخورد با فساد دارویی را امضا کرده بودند، معاونان و مشاور وزیر کنونی بهداشت و مدیران ارشد سازمان غذا و دارو، حاضر به پاسخ‌گویی و توضیح درباره ابعاد این خبر نشدند. این بی‌رغبتی به گفتگو درباره فساد دارویی البته ممکن است به ابهام درباره اصل خبر و تناقض اطلاعات موجود نیز ربط داشته باشد؛ هرچند به نظر می‌آید تعدادی از این افراد صاحب‌نظر به انتظار نتیجه انتقاد‌های پیشین خود و قول وزیر کنونی بهداشت برای مبارزه جدی با فساد دارویی نشسته‌اند.

‌ارتش عراق: ضبط ۱۹ کامیون داروی قاچاق از مرز ایران
خبری که در رسانه‌های عراقی و پس از آن رسانه‌های عربی منطقه منتشر و خبرساز شد، در رسانه‌های داخلی هم با تیتر‌های متفاوتی رسانه‌ای شد. خبرگزاری ایرنا همان روز پنجشنبه و ساعاتی پس از انتشار خبر اولیه با تیتر «یک باند قاچاق دارو از ایران به عراق کشف و خنثی شد» به پوشش این خبر پرداخت.

این خبرگزاری نوشته بود که «دستگاه اطلاعاتی ارتش عراق اعلام کرد که بزرگ‌ترین عملیات قاچاق دارو از ایران به این کشور را در استان «دیالی» کشف و خنثی کرده است. رسانه‌های عراقی روز پنجشنبه به نقل از دستگاه اطلاعاتی ارتش این کشور گزارش دادند که این دارو‌ها با هدف فرار از پرداخت تعرفه گمرکی به ارزش بیش از صد‌ها هزار دلار به وسیله ۱۹ کامیون با عبور غیرقانونی از جاده‌های خانقین به استان دیالی وارد شده بودند. ارتش عراق اضافه کرد که متهمان دستگیر‌شده همراه با کامیون‌های‌شان برای انجام اقدامات قانونی علیه آن‌ها به مراجع قانونی تحویل داده شدند. پیش‌از‌این نیز چندین بار نیرو‌های امنیتی ایران مستقر در مرز‌های ایران و عراق از خنثی‌کردن عملیات قاچاق دارو به عراق و دستگیری عوامل آن‌ها خبر داده بودند».

در ادامه این خبر به پیشینه چنین قاچاقی هم پرداخته شد: «رئیس سازمان غذا و داروی ایران نیز قبلا در‌این‌باره گفته بود که قاچاق دارو از کشور به علت قیمت پایین آن در ایران و افت ارزش ریال نسبت به ارز کشور‌های همسایه به‌مراتب نسبت به قبل بیشتر شده است و قاچاقچیان با سوءاستفاده از این فرصت با خروج دارو سود‌های سرشاری کسب می‌کنند».

واکنشی با تأخیر ۴۴ساعته؛ «مبدأ دارو‌ها ایران نبود»
اگرچه روز جمعه اخباری از زبان بعضی مسئولان از‌جمله مشاور وزیر بهداشت در رسانه‌ها منتشر شد، اما اولین واکنش رسمی بیانیه ظهر دیروز سازمان غذا و دارو بود که عملا قاچاق دارو از ایران را رد می‌کرد.

در اطلاعیه سازمان غذا و دارو آمده است: «در مقطعی که هم‌وطنان‌مان با تحریم‌های شدید و ظالمانه آمریکا مواجه شده و این کشور با ادعای حقوق بشر سلامتی مردم ایران را نشانه گرفته است و با وجود شعار‌هایی عوام‌فریبانه مبنی بر عدم تحریم غذا و دارو، عملا تأمین و واردات برخی دارو‌ها و تجهیزات پزشکی حیاتی را با مشکلات عدیده مواجه کرده است، تمام توان و ظرفیت‌های داخلی به کار گرفته شده تا بیماران از بابت تأمین دارو‌های خود احساس کوچک‌ترین نگرانی نداشته باشند».

در ادامه این اطلاعیه هم از عزم این سازمان برای مبارزه با قاچاق سخن به میان آمده است: «بر همین اساس و با توجه به اینکه بخشی از دارو‌های مورد نیاز بیماران با ارز دولتی تأمین می‌شود و امکان سوء‌استفاده برخی افراد سودجو در حوزه قاچاق دارو وجود دارد، طی ماه‌های اخیر و با دستور مقام عالی وزارت، سامانه تی‌تک جامع‌تر و کامل‌تر از گذشته علاوه بر فراهم‌کردن امکان رصد اصالت محصولات سلامت‌محور برای مصرف‌کنندگان داخلی، در صورت وقوع تخلف قاچاق به واسطه اجرای برچسب‌گذاری به روش TTAC امکان شناسایی منشأ و مبدأ تخلف در داخل کشور امکان‌پذیر و در دسترس قرار گرفته است».

سازمان غذا و دارو با این توضیحات سراغ خبر داغ این روز‌ها یعنی محموله قاچاق کشف‌شده در عراق رفت و آن را بی‌ربط به کشور دانست: «به‌این‌ترتیب علاوه بر اعلام اینکه دارو‌های مکشوفه در عراق به‌هیچ‌عنوان ایرانی نبوده و تنها از مسیر مرز ایران ترانزیت و وارد عراق شده است، به استحضار مردم شریف ایران می‌رساند که با سوداگرانی که نیت سودجویی در شرایط کنونی کشور، آن‌هم در حوزه سلامت مردم را دارند، به جد برخورد خواهد شد».

«قاچاق دارو از ایران به عراق فقط در حد یک ادعاست»
درحالی‌که اطلاعیه سازمان غذا و دارو، از عبارت قاچاق برای این ۱۹ کامیون دارو استفاده می‌کند و توضیح می‌دهد که این محموله از کشوری همسایه به ایران آمده و از مرز هم خارج شده، اما مسئولی دیگر حتی قاچاق‌بودن این داور‌ها را زیر سؤال می‌برد.

«حیدر محمدی»، مدیر‌کل نظارت بر دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو همان ظهر دیروز و در بحبوحه انتشار این اطلاعیه توضیحات متفاوتی را در گفتگو با خبرگزاری ایرنا مطرح کرد.

او در‌این‌باره گفت: «هنوز مشخص نیست که چه دارو‌هایی به عراق قاچاق شده، باید مقامات امنیتی ایران با همکاری مقامات امنیتی عراق نمونه‌های دارو‌ها را به سازمان غذا و دارو بدهند تا بررسی شود که چه دارو‌هایی بوده و از کجا قاچاق شده است. با ارائه نمونه‌های دارو‌های کشف‌شده اگر ایرانی باشد، به‌راحتی از طریق سامانه تی‌تک قابل ردیابی است».

او در ادامه گفت که براساس توضیحات گمرک ایران این دارو‌ها از ترکیه به عراق منتقل شده و قاچاق هم نبوده است: «فعلا طبق استعلام وزارت بهداشت از گمرک ایران، مقامات گمرک به طور شفاهی اعلام کردند که ظاهرا این دارو‌ها از ترکیه ترانزیت شده و از ترکیه وارد ایران شده و از طریق مرز‌های غربی ایران به عراق منتقل شده است، البته یکشنبه به طور رسمی نتیجه این استعلام را از گمرک می‌گیریم و تا زمانی که محموله و دارو‌های آن را مشاهده نکنیم و بررسی‌های لازم در مورد دارو‌ها در ایران انجام نشود، نمی‌توان به طور دقیق در این مورد اظهارنظر کرد؛ به‌خصوص اینکه مقامات عراقی نیز تاکنون هیچ نمونه‌ای از دارو‌ها را به ایران ارائه نداده‌اند و حتی عکسی از این محموله‌های دارویی تاکنون منتشر نشده است».

مدیر‌کل داروی وزارت بهداشت همچنین احتمال «جو روانی علیه ایران» در انتشار چنین خبری را هم مطرح کرد و گفت: «هنوز صحت‌و‌سقم این خبر قابل تأیید نیست؛ حتی شاید یک جو روانی علیه ایران باشد. تنها راه بررسی آن ارائه نمونه‌هایی از دارو‌هایی است که ادعا می‌شود به عراق قاچاق شده است. بااین‌حال گمرک ایران اعلام کرده این محموله از ترکیه آمده و از گمرک ایران به عراق ترانزیت شده و قاچاق نبوده است. در‌هر‌صورت همه این موارد هنوز در حد ادعاست و سازمان غذا و داروی ایران تا زمانی که نمونه‌های دارو‌ها را بررسی نکند، نمی‌تواند به طور دقیق درباره ماهیت آن‌ها اظهارنظر کند».

‌فساد ساختاری دارو در ایران
اگرچه ماجرای این ۱۹ کامیون هنوز به طور شفاف مشخص نیست، اما این بحث بار دیگر ماجرای فساد دارویی در کشور را به اخبار کشانده است. این فساد و تلاش برای مقابله با آن البته از روزی که «سعید نمکی» به وزارت بهداشت رسید، مطرح بود و او بار‌ها از عزم جدی خود برای مبارزه با چنین فسادی سخن گفته است.

در تازه‌ترین خبر مهم دراین‌باره همین چند ماه پیش و در روز‌های ترس و وحشت جامعه از همه‌گیری ویروس کرونا، ده‌ها چهره شناخته‌شده حوزه اجتماعی و سلامت در نامه‌ای به وزیر بهداشت با برشمردن مواردی مشکوک درباره وضعیت دارویی کشور خواستار بررسی جدی این موضوع شدند. در این نامه سرگشاده حتی بحث پروتکل دارویی مقابله با کووید‌۱۹ هم به میان آمد و این کارشناسان از روابطی مشکوک در حذف و اضافه برخی دارو‌ها به این پروتکل درمانی گفتند.

نویسندگان نامه هم جمعی از استادان دانشگاه و مدیران با‌سابقه وزارت بهداشت بودند که در نامه خود خطاب به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، به «تعارض منافع» موجود در زیرسیستم‌های نظام سلامت کشور اشاره کرده و از او درخواست مدیریت این موضوع و برخورد با آن را داشتند. آن‌ها در نامه خود و برای تأکید بر تعارض منافع در نظام دارویی کشور از مجوز‌هایی نوشتند که پیش‌ازاین و از سوی برخی مدیران صاحب‌نفوذ وزارت بهداشت صادر شده بود.

نامه آن‌ها می‌گفت که برخی مدیران وزارت بهداشت شرکت‌هایی دارویی به نام همسر یا فرزندان خود ایجاد کرده و قانون را دور زده‌اند: «از مهم‌ترین مصادیق این فساد که منبعث از درهم‌تنیدگی حوزه‌های آموزش و پژوهش، دارو و تجهیزات پزشکی در کشور ایجاد شده و امید آن داریم که در دوره مسئولیت شما با اشرافی که بر زوایای پیچیده اقتصاد سیاسی دارو و درمان دارید، با آن برخورد شود، مجوز‌هایی است که عمدتا در گذشته برای تولید دارو و تجهیزات پزشکی به نام برخی مدیران سابق و لاحق وزارت بهداشت صادر شده و پروانه تولید به نام خود یا همسر و فرزندان آنان اخذ شده است».

در بخشی دیگر از نامه مثال‌های بحث‌برانگیزی درباره فساد دارویی در ایران مطرح شده بود و از عبارت «دارو‌های نمایشی» سخن به میان آمده بود: «از مصادیق رانت‌ها یکی شرکتی است که صرفا با فرمولاسیون چند مولکول و با استفاده از رانت، قیمت‌های مصوب مشابه قیمت وارداتی اخذ کرده است (Leflunomide) چنانچه به درآمد حاصله آن شرکت که فاقد هرگونه امکانات و هویت تولیدی است، مراجعه شود، فروش حاصله ناشی از تولید رانتی ایشان بعضا چند برابر شرکت‌هایی است که سرمایه‌گذاری چند صد میلیاردی کرده‌اند و البته به دلیل نبود سرمایه‌گذاری، مشکلات هزینه‌های سربار و کارگری و... را ندارند».

آن‌ها خواسته بودند که وزیر بهداشت کمیته‌ای بی‌طرف برای بررسی این موارد تشکیل دهد که وزیر هم چنین کمیته‌ای با حضور دو نفر از نویسندگان نامه ایجاد کرد؛ هرچند تاکنون خبری از نتایج بررسی آن‌ها منتشر نشده است.

نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
اینم مثل اون تریلی طلا و دلاری بود که توی ترکیه کشف شد! یا مثل اون تریلی طلایی بود که زمان آقای رفسنجانی گفتند مس بود بعد معلوم شد طلا بود! گندکاری آقایون رو که میشه، کی بود کی بود من نبودمشون بلند میشه!
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
شما که پشه رو تو هوا نعل میکنی اصلا متوجه این تعداد کامیون نشدی؟ کمی عجیبه، دو سناریو میشه پیش بینی کرد:
اینکه واقعا مبدا آن کشور دیگری است و ما اینقدر سرگرم بودیم که نفهمیدیم از کجا اومد و چطور خارج شد، واقعا توهین به خودم حساب میشه
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
باسلام، ساختار اقتصادی کشور به دلیل تحریمها و رانتهای آقازاده ها، مولد اختلاس های کلان و خرد شده است. بی اعتمادی مانع ایثار و دلسوزی در مردم عادی شده که به یکدیگر رحم نمی کنند. خدا به دادمان برسد.
سینا
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
داروی فاویپیراویر برای درمان علائم کرونا مفید است یک شرکت دارویی خواسته دارو را ار هند وارد نماید در نهایت سازمان دارو و غذا با ابن ادعا که تولید داخلی وجود دارد از صدور مجوز جلوگیری بعمل اورده در حالی که در هبچ داروخانه ای یافت نمیشود
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
رذالت و بی شرفی این دزد های کشور نهایتی نداره
انتشار یافته: ۲۴
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
معمایی وجود ندارد گند دزدی ها درآمده است.
نام
Germany
۰۰:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
نه دین گذاشتند نه ابرو نه ... هیچ .. آه ندارند این بی لیاقت ها فقط دزدی اهه ندارند فقط سانسور و دزدی
mazyar
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
یادمه وقتی سال 88 قضیه کشف 10 تن طلا اتفاق افتاد هم گفتن مس بوده بعدش هم مشخص شد چدن بوده ولی بعدا حرف و حدیث های دیگری اتفاق افتاد. موندم دولتی که با وزارت اطلاعاتش سه سوته متخلفین رو رو زمین و هوا می زنه چطور نمی تونه ببینه این محموله ها که از گمرک ایران عبور کردن مال کی بوده؟ شاید هم چون دارو شامل تحریم ها نبوده یه عده قصد ارزآوری داشته اند اونهم به قیمت مرگ بیمارایی که در ایران در به در دنبال دارو هستند. اما واقعا اگه چنین اتفاقی رخ داده باشد می تونم بگم چیزی به نام شرف دیگه تو صادرکننده اونها باقی نمونده!
نام
Netherlands (Kingdom of the)
۰۱:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
اگه کولبر بود ماموران می دیدند و می کشتند اما نوزده کامیون به چشم نمیاد لامصب
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
ای خدااااااااااا.
نام
Germany
۰۲:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
اینها داروهائی هستند که با ارز دولتی خریداری شده اند و دررا ه قاچاق به عراق و یا ارسال به کشور دیگری از راه عراق بوده ا ند . درحالی که مردم را برای تحریک بر علیه آمریکا و تحریم ها از دارو محروم کرده اند ، داروهای خارجی خریداری شده را برای کاسبی دلار به کشورهای دیگر می فرستند . آخر کدام کشور چنین کاری می کند و می تواند صاحب این داروها باشد ؟؟ مقامات رده بالا هم در جریان هستند .. .این داروها هم به سرنوشت طلاهائی که با کامیون در مرز ترکیه توقیف شد ، مبتلا شدوایران مالکیت طلاها را به عهده نگرفت تا نام صاحب طلاها فاش نشود .. غارت مردم روز به روز غیر انسانی تر و گسترده تر می شود ...
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
جواب معما.
برای تامین دلار مورد نیاز هر چیز ممکن را می فروشند حتی دارو.
*
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
مثل داستان نفتکشهای توقیف شده.
این کامیونها که دیگه از ایران رفته. تاکی می خواهید انکار کنید. شما بی آبرویان و بی اخلاقها به اعتبار کشور صدمه می زنید.
ایرانیان به دنیا اعلام می کنند که این چنین اعمالی به شدت از طرف مردم ایران محکوم است و عاملین آن باید به شدت مجازات شوند.
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
یک کولبر در تیررس مرزداران است! چگونه است که 19 کامیون در جلوی چشمان آنها با داروی قاچاق از مرز عبور میکنند؟
ملت را ساده دانسته اید؟
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
کاسبان تحریم
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
فساد مملکتو نابود کرده . همه جا همه جا
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
مگر عراق تحريم است كه نتواند از بازار بين المللي دارو بخرد ؟ آنها ميتوانند بهترين داروها را از آلمان و امريكا وارد كنند وقاچاق دارو براي آنها معني ندارد ولي براي ايرانيها معني دارد
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
حتی اگه داستان ترانزیت واقعیت داشته باشه ببینید مرزها و گمرک چقدر بی در و پیرکند که به راحتی جلوی چشم اونها 19 کامیون دارو رد میشه و به کشور دیگه ای قاچاق میشه. دروغ هم میخواهید بگویید طوری بگویید باورمان شود
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
چرا از ترکیه به ایران سپس از ایران به عراق. مگر ترکیه مرز با عراق ندارد؟
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
سلام همین که به این سرعت تکذیب می شود . معلوم است ایرانی است و سرمایه ایرانی است که قاچاق شده در اوج نامردی
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
رئیس سازمان غذا و داروی ایران نیز قبلا در‌این‌باره گفته بود که قاچاق دارو از کشور به علت قیمت پایین آن در ایران و افت ارزش ریال نسبت به ارز کشور‌های همسایه به‌مراتب نسبت به قبل بیشتر شده است و قاچاقچیان با سوءاستفاده از این فرصت با خروج دارو سود‌های سرشاری کسب می‌کنند»
آقای خامنه ای این مملکت صاحب نداره پس شما از کدام دشمن صحبت میکنی، سرتا پای شما و نظام بی صاحب مافیایی این کشور را نکبت گرفته.
دیگه چه از جون مردم میخواهی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
علی
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
مردم رو چی فرض کردین؟
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
معما نیست عزیز خیلی هم روشنه. با دلار 4500 تومانی دارو وارد می کنند و با دلار 32 هزار تومانی در سایر کشورها می فروشند به همین سادگی!!علی برکت الله
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
روشنه کار کیه.