زنگنه درباره تاثیر شکست ترامپ و پیروزی بایدن بر ایران هم گفت: «بیشترین تاثیر در مسئله پرونده هستهای خواهد بود. احتمالا با بازگشت واشنگتن به توافق برجام و کاهش برخی محدودیتهای تحریمی، آمریکا به سمت توافقهای غیربنیادی در پرونده هستهای هم حرکت کنند. در منطقه خلیج فارس هم کاهش تنش به صورت محسوسی صورت خواهد گرفت.»
فرارو- آخرین تحولات انتخابات آمریکا نشان میدهد که احتمال بسیار قوی ترامپ در این انتخابات شکستخورده و رییس جمهوری بعدی آمریکا جو بایدن از حزب دموکرات خواهد بود.
رسانههای آمریکا خبر میدهند که تیم جو بایدن مشغول برنامهریزی برای تشکیل تیم انتقالی و زمینهسازی ورود او به کاخ سفید است. نیویورکتایمز، چاپ نیویورک، نوشته که اولین مقام ارشد کاخ سفید احتمالا هفته آینده معرفی خواهد شد. مذاکرات برای انتخاب مقامهای کلیدی در واشینگتن و ویلمینگتون دلاور که محل زندگی بایدن است، ادامه دارد.
تحولات انتخاباتی در آمریکا نشان میدهد شکست ترامپ قطعی است. براساس برآوردهای بایدن با پیروزی در ایالت پنسیلوانیا به 273 رای الکترال خواهد رسید و اگر در ایالتهای جورجیا، نوادا، آریزونا هم شکست بخورد باز هم به کاخ سفید راه یافته است. این در حالی است که بایدن در هر سه ایالت هم پیشتاز و شرایط بهتری از دونالد ترامپ دارد.
شکست ترامپ در انتخابات میتواند تاثیری عمیق بر سیاست خارجی آمریکا بگذارد. این شکست برندگان و بازندگانی در سطح بینالملل دارد. خاورمیانه یکی از مناطقی است که بیشترین تاثیر را از شکست ترامپ خواهند دید. دولت او در چهار سال گذشته با سیاستهای خود تغیرات مهمی را در این منطقه ایجاد کرده است.
چرا ترامپ میخواهد به هر قیمتی رئیسجمهور بماند؟
پشت پرده خطای نظرسنجیها در انتخابات آمریکا
شانتاژهای ترامپ به جایی خواهد رسید؟
از طرح مجلس تا سناریوهای احتمالی رابطه ایران و آمریکا
حالا سوال این است که با رفتن ترامپ و آمدن بایدن چه تحولاتی ممکن است در خاورمیانه رخ دهد. آیا تغییر رییس جمهور آمریکا معادلات این منطقه را تغییر خواهد داد؟
صباح زنگنه تحلیلگر مسائل خاورمیانه درباره تاثیر شکست ترامپ بر معدلات منطقه خاورمیانه به فرارو گفت: "سیاست کلی ترامپ در غرب آسیاو خاورمیانه تشویق و حمایت از کشورها و دولتهای سلطهگر و مستبد بوده است.اغلب این کشورها را هم با نوعی باج خواهی مدیریت میکرد. او با فروش تسلیحات به کشورهای خاورمیانه توانست برخی مسائل اقتصادی داخل آمریکا را حل کند. او با جدیت به دنبال آن بود که رژیم صهیونیستی را تقویت کند و آرزوهای سردمداران این رژیم مانند ضمیمه کردن مناطق کرانه غربی رود اردن را به نتیجه برساند."
او افزود: «ترامپ در شبه جزیره عرب با حمایت بیدریغ از عربستان و سیاست تجاوزکارانه اش موجب ادامه کشتار مردم یمن و تخریب زیرساخت های این کشور شد. با کنار رفتن ترامپ عملا این سیاستها با مشکل روبهرو میشود. عربستان که تمام تخم مرغهایش را در سبد حاکمیت ترامپ گذاشته بود حالا تنها میشود. سیاست ادامه جنگ در یمن احتمالا با مخالفتهایی در دولت تازه واشنگتن روبهرو می شود و عربستان ناگزیرمی شود به سمت کاهش شدت و حدت جنگ حرکت کند و احیانا امکان بروز زمینههای توافق در یمن فراهم شود. البته این فرآیند ممکن است چند سالی طول بکشد اما جنگ به این شدتی که ادامه دارد، نخواهد بود.»
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه درباره تاثیر شکست ترامپ بر تحولات سوریه گفت: «در دولت جدید آمریکا احتمالا نوعی مذاکره بین آمریکا و سوریه به صورت غیر علنی و غیررسمی صورت بگیرد و به سمت آرامش در مرزهای جنوبی سوریه و شمالی رژیم صهیونیستی حرکت میکنند.»
او ادامه داد: "در لبنان با ضعیف شدن عربستان، از اخلال در محیط سیاسی و امنیتی لبنان کاسته میشود و احتمالا گشایش هایی به وجود بیاید، کابینه تشکیل شود و برخی محدودیتهای اقتصادی هم کاهش یابد. روابط سوریه و لبنان هم با چشمانداز دیگری از سوی واشنگتن دیده خواهد شد."
زنگنه درباره تاثیر شکست ترامپ و پیروزی بایدن بر ایران هم گفت: «بیشترین تاثیر در مسئله پرونده هستهای خواهد بود. احتمالا با بازگشت واشنگتن به توافق برجام و کاهش برخی محدودیتهای تحریمی، آمریکا به سمت توافقهای غیربنیادی در پرونده هستهای هم حرکت کنند. در منطقه خلیج فارس هم کاهش تنش به صورت محسوسی صورت خواهد گرفت.»
اوافزود: «عراق هنوز گرفتار تعیین سیاستهای خود در دیپلماسی است. دولت جدید عراق با مشکلاتی مواجه میشود. دولت آقای کاظمی تاکنون از حمایت همه جانبه تیم ترامپ و به ویژه مایک پمپئو وزیر خارجه و رییس سازمان سیا برخوردار بوده است، اما در شرایط جدید ممکن است وضعیت تغییر کند، روابط آمریکا با دولت عراق متفاوت شود و دیگر از حمایتهای مطلق خبری نباشد.»
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه درباره اینکه احتمال دارد با پیروزی بایدن شاهد افزایش حضور نیروهایی آمریکایی در سوریه باشیم، گفت: «سیاستهای ایالات متحده در سوریه دچار پارادوکسهایی است. آمریکا از یک طرف از ترکیه حمایت میکند و از طرف دیگر حامی اصلی کردهای سوریه است، در حالیکه این دو دشمن هم هستند. از سیاستهای عربستان برای بازگشت به سوریه حمایت میکند اما این بازگشت با حضور نیروهای ترک در خاک سوریه تضاد دارد. لذا برخی از این معادلات درباره سوریه ممکن است تغییر پیدا کند. اما واقعیت این است که پس از ده سال جنگ هنوز حکومت بشار اسد در سوریه برقرار است و این برای آمریکا یک واقعیت تلقی می شود و اگر دنبال تغییرات سیاسی هم هست باید از دروازه دمشق عبور کند.»
صباح زنگنه درباره اینکه با شکست ترامپ تکلیف صلح اسرائیل با کشورهیا عرب منطقه چه می شود؟، گفت: "این توافقاتی فصلی بود که ترامپ با فشار فراوان به کشورها انجام داد و حالا تبدیل به یک واقعیت شده است. بنابراین وارثان ترامپ در واشنگتن به این وضعیت دست نمی زنند اما خیلی هم تلاش نخواهند کرد که این میراث ترامپ تداوم یابد و احتمالا فشارها به دیگر کشورهای عرب منطقه برای عادی سازی روابط با اسرائیل کاهش می یابد. البته حاکمان رژیم اسرادیل هم با مشکلاتی مواجه خواهند شد و ان کاهش حمایت آمریکا از سیاست های توسعه طلبانه این رژیم است."