بیمه شخص ثالث بیمهای الزامی برای همه دارندگان خودرو است. قیمت این بیمهنامه بر اساس نرخ دیه در سال تعیین میشود. یعنی هر سال نرخ دیه توسط قوه قضائیه اعلام شده و شرکتهای بیمه بر اساس آن حق بیمه را تعیین میکنند؛ بنابراین در صورتی که دیه افزایش پیدا کند حق بیمه نیز افزایش پیدا میکند. در کنار این خبر بد، یک خبر خوب هم برای خریداران بیمه شخص ثالث وجود دارد که به تخفیفهای قانونی درنظر گرفته شده مربوط میشود. این گزارش دقیقا درباره همین قسمت شیرین ماجرا نوشته شده است.
شیوه محاسبه تخفیف برای رانندههای قانونمدار
به گزارش روزنامه هفت صبح، در سال ۹۹ نرخ دیه در ماه حرام ۴۴۰میلیون تومان و در ماه غیرحرام برابر ۳۳۰میلیون تومان است. در این شرایط قیمت بیمه شخص ثالث برای یک خودروی صفر کیلومتر معادل دو میلیون و ۲۷۷هزار و ۷۸۹تومان خواهد بود. در شرایطی که قیمت بیمه شخص ثالث مدام گران میشود بهرمندی از تخفیفات بیمه شخص ثالث اهمیت بیشتری پیدا میکند.
قانون بیمه شخص ثالث در چند سال اخیر چند مرتبه دستخوش تغییرات شده است. در سال ۱۳۹۵ با تغییر قانون بیمه شخص ثالث تخفیفات گروهی و نقدی بیمه شخص ثالث حذف شد و قیمت بیمه شخص ثالث نرخ ثابت پیدا کرد. بر اساس این قانون شرکت بیمه تنها مجاز است حداکثر ۲٫۵درصد تخفیف برای کسانی که تصادف نمیکنند در نظر بگیرد که به آن در اصطلاخ بازار «تخفیف عدم خسارت» میگویند. یعنی در صورتی که بیمهگذار از بیمهنامه خود استفاده نکند و در طول مدت قرارداد خسارتی به سایر خودروها وارد نکند، مشمول این نوع بیمهنامه خواهد شد.
در حال حاضر شرکتهای صادرکننده بیمهنامه شخص ثالث، بابت هر سال پنج درصد تخفیف به خریدار اختصاص میدهد. این تخفیفات هر ساله و تا ۱۴سال به بیمهگذار تعلق میگیرد و به تخفیفات سالهای قبل اضافه میشوند. اما باید بدانید سقف اعمال تخفیف برای هر شخص معادل ۷۰درصد است و پس از رسیدن به این میزان تخفیف با افزایش سالهای جدید دیگر تخفیف بیشتری روی آن نمیآید.
تخفیف در برابر جریمه
با اعمال قانون جدید از سال ۱۳۹۶ درصد تخفیفات بیمه شخص ثالث کاهش پیدا کرد. بر این اساس بابت هر سال نداشتن تصادف میزان پنج درصد تخفیف به خریدار تعلق خواهد گرفت. تخفیفهای سالانه تا سقف ۱۴سال محاسبه شده و از قیمت بیمهنامه شخص ثالث فرد کسر خواهد شد.
روش حفظ تخفیفات بیمه شخص ثالث تنها استفاده نکردن از بیمهنامه است و در صورتی که از بیمه شخص ثالث خود خسارت دریافت کنید تخفیفاتتان کسر میشود. البته اگر تخفیفات کافی نداشته باشید مجبور میشوید جریمه هم پرداخت کنید. یعنی همانگونه که استفاده نکردن از بیمه شخص ثالث پنج درصد تخفیف به حق بیمه شما اعمال میکند، در صورت استفاده از بیمه شخص ثالث بر اساس نوع خسارت دریافتی مشمول جریمه خواهید شد.
جرایم بیمه شخص ثالث برای خسارت مالی معادل ۲۰درصد و برای خسارت جانی معادل ۳۰درصد خواهد بود. در مرتبه دوم خسارت جانی ۴۰درصد و در مرتبه سوم و بیشتر جریمه به اندازه ۵۰درصد افزایش پیدا میکند. در مورد خسارت مالی هم جریمه برای مرتبه دوم ۳۰درصد و برای مرتبههای سوم و بیشتر معادل ۴۰درصد در نظر گرفته خواهد شد.
این یعنی اگر شما ۵۰درصد تخفیف بیمه شخص ثالث داشته باشید، در صورتی که خسارت مالی دریافت کنید برای تمدید ۲۰درصد از تخفیف بیمه شخص ثالث شما کسر میشود و درصد تخفیف شما برابر ۳۰درصد در بیمه نامه درج خواهد شد. در صورتی که شما ۱۰درصد تخفیف عدم خسارت داشته باشید و خسارت مالی دریافت کنید، در زمان تمدید بیمه شخص ثالث ۱۰درصد تخفیف شما از بین میرود و ۱۰درصد دیگر به حق بیمه شما بابت جریمه افزوده خواهد شد.
بیشترین تخفیف بیمه شخص ثالث چقدر است؟
همانطور که گفتیم سقف تخفیفات بیمه شخص ثالث برابر با ۷۰درصد است و این ۷۰درصد به صورت سالانه در طول ۱۴سال به بیمهنامه شخصثالت شما افزوده میشود. با تغییر قانون و راننده محور شدن بیمه شخص ثالث قادر هستید بیمه شخص ثالث را به خودرو دیگری که متعلق بهخودتان است یا بستگان درجه یک خود منتقل کنید.
در این قانون مجبور نیستید تخفیفات را در زمان فروش خودرو به خریدار تحویل دهید و میتوانید همچنان ارزانترین بیمه شخص ثالث را خریداری کنید. البته این قانون مدتهای مدیدی در انتظار اجرا به سر میبرد. شاید به این دلیل که بخشی از ارزش خرید یک خودروی دستدوم کارکرده به تخفیف بیمه آن برمیگردد و اگر شما تصمیم بگیرید آن را از خریدار جدید بگیرید، این نکته مثبت کارکرد خود را از دست میدهد.