bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۶۹۸۹۹
تورم در ایران، از ۳۰.۵ درصد تا ۹۹ درصد

چرا ایرانی‌ها سیاست را بدون «عدد و رقم» درک می‌کنند؟

چرا ایرانی‌ها سیاست را بدون «عدد و رقم» درک می‌کنند؟

سیاست و اقتصاد، با «عدد و رقم» همراه هستند و این روز‌ها که همه چیز پیچیده شده و حال و روز ما و اقتصادمان هم خوب نیست، «عدد و رقم» بیش از هر زمان دیگری اهمیت پیدا کرده اند. اما چرا ما ایرانی ها، در بحث‌های سیاسی مان، بدون استناد به آمار، اعداد و ارقام بحث می‌کنیم؟

تاریخ انتشار: ۱۰:۲۶ - ۱۱ دی ۱۳۹۹

فرارو- محمد مهدی حاتمی؛ برای بسیاری از ما، بار‌ها پیش آمده که در دورهمی‌ها و مهمانی‌ها یا هنگامی که در تاکسی نشسته ایم، شنونده یا مشارکت کننده در بحث‌های سیاسی باشیم. بسیاری از بحث‌ها و جدل‌ها هم بی سر و ته هستند و طرفداران این یا آن موضع سیاسی، معمولاً با حرف‌های طرف مقابل قانع نمی‌شوند. اما چرا این طور است؟

یکی از وجوه این عدم توافق بر سر سیاست و امور مرتبط با اجتماع در جامعه ایرانی (که البته شاید صرفاً مختص جامعه ایرانی هم نباشد)، نبود توافق بر سر «واقعیت ها» (یا fact ها) است. اینکه شما این حزب سیاسی را ترجیح می‌دهید و من آن یکی حزب را، صرفاً به سلیقه شخصی من و شما بر می‌گردد، اما اینکه کدام حزب سیاسی موفق شده تولید ناخالص داخلی کشور را ۱۰ درصد افزایش بدهد، دست کم به طور نسبی، یک «واقعیت» عینی است که با عدد و رقم سر و کار دارد.

محمود احمدی نژاد

چرا معیار ما «عدد و رقم» نیست؟
محمود احمدی نژاد، در سال ۱۳۸۴، عمدتاً با رای دهک‌های پایین درآمدی در سراسر کشور، به ریاست جمهوری انتخاب شد. انتخاب مجدد او در سال ۱۳۸۸ در همین سمت، دوگانه میان «طبقه متوسط-طبقه فرودست» را در ایرانِ پس از انقلاب، بیش از هر زمان دیگری عیان کرد. این موضوع تا آنجا پیش رفت که احمدی نژاد، حتی امروز، همچنان قهرمان طیفی از شهروندان ایرانی باقی مانده که از دوران ریاست جمهوری او به نیکی یاد می‌کنند و البته، طیف دیگری از شهروندان هم هستند که می‌گویند دوران او مصادف با تضعیف ساختارمند طبقه متوسط ایرانی بوده است.

این عدم توافق ها، اما به حوزه اعداد و ارقام هم کشیده شده اند. برای مثال، آیا دولت احمدی نژاد در زمینه ایجاد شغل، آن گونه که آمار‌ها می‌گویند، ناموفق بوده یا اینکه آمار‌ها اشتباه بوده و هستند؟

داده‌های آماری متعدد، از جمله آمار‌هایی که بانک مرکزی و مرکز آمار ایران منتشر کرده اند، نشان می‌دهند که مجموع ظرفیت‌های شغلی ایجاد شده در طول ۸ سال ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد (۱۳۸۴-۱۳۹۲) تنها حدود ۱۴ هزار مورد بوده است. این در حالی است که رییس جمهور سابق ایران، تنها در یک مورد و در سال ۱۳۹۰، مدعی شده بود که قصد دارد در ۲ سال پایانی ریاست جمهوری خود، سالانه ۲.۵ میلیون فرصت شغلی ایجاد کند.

واقعیت این است که دولت احمدی نژاد هیچ گاه نتوانست در ۲ سال پایانی مدیریت خود بر کشور، این میزان شغل ایجاد کند و این در حالی است که ممکن است بسیاری از شهروندان ایرانیِ حامی او، بدون در نظر گرفتن این وعده و واقعیت‌های ناشی از آن، دولت محمود احمدی نژاد را در زمینه ایجاد شغل، همچنان موفق‌تر از دولت حسن روحانی بدانند.

محمدباقر قالیباف، رییس کنونی مجلس شورای اسلامی و نامزد انتخابات ریاست جمهوری ایران نیز در سال ۱۳۹۶، به عنوان وعده انتخاباتی خود اعداد و ارقامی به کار برد که به سرعت از سوی منتقدان وی به عنوان وعده‌هایی تحقق ناپذیر و ناممکن مورد خطاب قرار گرفتند.

قالیباف وعده داده بود در صورتی که به عنوان رییس جمهور کشور انتخاب شود، ظرف ۴ سال درآمد کشور را ۲.۵ برابر کرده و ۵ میلیون فرصت شغلی نیز ایجاد خواهد کرد. او همچنین وعده داده بود که با اجرای طرحی به نام «سامانه ملی کارانه»، ماهانه ۲۵۰ هزار تومان (که در سال ۱۳۹۶ عدد کوچکی نبود) به تمامی افراد بیکار بالای ۱۸ سال در کشور پرداخت خواهد کرد.

نام قالیباف از صندوق‌های رای به عنوان رییس جمهور بیرون نیامد، اما می‌توان پرسید آیا وعده‌های همراه با عدد و رقم او در کوران رقابت‌های انتخاباتی، واقعاً از سوی مردم «راستی آزمایی» شدند یا نه؟

داده‌های آماری نشان می‌دهند که تا پیش از سال ۱۳۸۶، در ایران به ازای هر یک درصد رشد اقتصادی، تقریباً ۱۰۰ هزار فرصت شغلی ایجاد شده است. وضعیت اقتصادی ایران اکنون به شدت ملتهب است و حتی اگر به شکلی خوش بینانه فرض کنیم که این نسبت همچنان برقرار باشد، ایجاد ۵ میلیون فرصت شغلی یعنی رشد ۵۰ درصدی اقتصاد در طول ۴ سال و این اتفاق، هرگز در دوران پس از انقلاب در ایران رخ نداده است.

از آن سو، در طول ۴ دهه گذشته، درآمد ملی ایران، با وجود صادرات بیش از یک تریلیون دلار نفت، تنها حدود ۱.۵ برابر شده و تحقق رشد ۲.۵ برابری درآمد ملی در ۴ سال، اگر نه ناممکن، که بی نهایت دشوار به نظر می‌رسد.

در مثالی دیگر، در حالی که بسیاری از داده‌های آماری و پژوهش‌های تاریخی معتبر نشان می‌دهند که مدل توسعه ایران در زمان پهلوی به شدت «نامتوازن» و صرفاً معطوف به شهر‌ها بوده، بسیاری از شهروندان ایرانی که ناکارآمدی‌های کنونی در اداره کشور را به چشم می‌بینند، با این داده‌ها و اظهارنظر‌ها مخالف هستند.

اسدالله علم، از نزدیک‌ترین چهره‌های سیاسی به محمدرضا پهلوی و وزیر دربار شاهنشاهی در فاصله سال‌های ۱۳۴۵ تا ۱۳۵۶، در خاطرات خود می‌نویسد، زمانی که به شاه گفته بود ایران پایین‌ترین سرانه تخت بیمارستانی در کل منطقه (حتی در مقایسه با کشور فقیری، چون یمن) را دارد، با ناراحتی شاه مواجه شده است. (نقل به مضمون)

مشکل می‌توان باور کرد کشوری که پایین‌ترین سرانه تخت بیمارستانی در منطقه را داشته، با نرخ بیسوادی حدود ۴۰ درصدی رو به رو بوده و همزمان به اندازه‌ای درآمد نفتی داشته که صد‌ها جنگنده و هلی کوپتر کاملاً به روز از آمریکا خریداری کرده (به عبارت ساده، توسعه‌ای نامتوازن داشته)، کشوری توسعه یافته تلقی شود که انقلاب و جنگ تحمیلی مسیر توسعه اش را معکوس کرده باشد.

دانش عدد

«دانش عددی» چست و آیا ما همه دانش عددی داریم؟
اما اگر این مثال‌ها را به عنوان شاهد مثالی بر این واقعیت در نظر بگیریم که مقایسه‌های سیاسی به طور خاص و فرهنگ سیاسی ما ایرانی‌ها به طور عام، خالی از مقایسه‌های «عینی» و «عددی» است، در توضیح این وضعیت به چه نکات دیگری می‌توانیم اشاره کنیم؟

«دانش عددی» (Numeracy) به طور کلی، به مجموعه‌ای از توانایی‌ها ساده در زمینه اعداد و استدلال بر اساس اعداد گفته می‌شود. این روز‌ها که اعداد و ارقام اقتصادی در ایران با توجه به نرخ بالای تورم در دهه‌های گذشته، از «میلیون تومان» و «میلیارد تومان» به «تریلیون تومان» رسیده اند، طبیعی است که بسیاری از افراد، درک درست خود از عدد‌ها را از دست بدهند و به همین دلیل نتوانند در مکالمات روزمره و حتی بحث‌های سیاسی، به آمار و ارقام استناد کنند.

قیمت گران‌ترین خانه مسکونی در تهران ممکن است اکنون مثلاً حدود ۱۰۰ میلیارد تومان باشد. قیمت همین خانه، احتمالاً ۲۰ سال پیش به زحمت به یک میلیارد تومان می‌رسید و ۱۰ سال دیگر، ممکن است از هزار میلیارد تومان (اگر صفر‌های واحد پول ما تا آن زمان حذف نشوند) نیز عبور کند.

کسانی که این متن را می‌خوانند، احتمالاً می‌دانند که این رشد قیمت، به این معنی نیست که صاحب این خانه، از ۲۰ سال پیش تا ۱۰ سال دیگر، الزاماً هزار برابر ثروتمندتر شده باشد، بلکه این تورم افسارگسیخته است که اساساً معیار قیمت‌ها را جا به جا کرده است.

همین تورم افسارگسیخته، معیار اعداد و ارقام در ذهن بسیاری از شهروندان ایرانی را به هم ریخته و این در حالی است که گاهی اوقات، کسانی هستند که بدون توجه به اعداد و ارقام، قضاوت‌های نادرست می‌کنند. مثلاً، یکی از قضاوت‌های عامه مردم این است که اگر دولت پول نفت را در میان مردم توزیع کند، همه ثروتمند خواهند شد.

اجازه بدهید این ادعا را راستی آزمایی کنیم
فرض کنیم پیش بینی دولت برای صادرات ۲.۳ میلیون بشکه نفت در سال ۱۴۰۰، که در لایحه بودجه پیشنهادی دولت به مجلس هم آمده، واقعاً تحقق پذیر است. (توجه داشته باشید که منتقدان می‌گویند پیش بینی معقول، صادرات روزانه ۱.۵ میلیون بشکه نفت در سال آینده است.)

اگر قیمت هر بشکه نفت صادراتی ایران در سال آینده ۵۰ دلار باشد، در تمام طول سال ۱۴۰۰، ایران حدود ۴۲ میلیارد دلار درآمد نفتی خواهد داشت. اگر قرار باشد دولت تمام این درآمد را (بدون اینکه ریالی از آن کم شود) بین مردم توزیع کند، به هر نفر ایرانی در طول سال حدود ۵۰۶ دلار می‌رسد.

به عبارتی، سهم هر ایرانی از صادرات نفت ایران (با فرض صادرات روزانه ۲.۳ میلیون بشکه‌ای و قیمت ۵۰ دلار به ازای هر بشکه و مثلاً هر دلار ۲۵ هزار تومان) در هر روز معادل ۱.۳۸ دلار، یا ۳۴ هزار و ۷۰۰ تومان خواهد بود. بنابراین، در این صورت، هر ایرانی می‌تواند ماهانه حدود یک میلیون تومان و سالانه حدود ۱۲ میلیون تومان از فروش نفت سهم داشته باشد.

آیا ایرانی‌ها با سالانه ۱۲ میلیون تومان درآمد ثروتمند خواهند شد؟ احتمالاً نه. اگر دولت تمام این پول را به مردم بدهد، دیگر پولی برای پرداخت به حدود ۴ میلیون کارمند خود نخواهد داشت. از طرفی، تمام صندوق‌های بازنشستگی کشور که همین حالا هم بسیاری از آن‌ها ورشکسته هستند، تعطیل خواهند شد. نظام درمانی، مترو، دانشگاه‌ها و مدارس هم به طور کامل تعطیل خواهند شد.

بنابراین، به نظر واضح می‌رسد که ایده آل توزیع پول نفت میان مردم (که شاید اکنون یا در گذشته در برخی کشور‌های کم جمعیت حاشیه خلیج فارس معمول بوده باشد) غیرعملیاتی است. میزان وابستگی اقتصاد ایران به نفت، بر خلاف باور عامه و به ویژه کسانی که نمی‌خواهند حساب و کتاب عددی داشته باشند، چندان زیاد نیست.

چرا آمار‌های رسمی را قبول نداریم؟
با این همه، به نظر می‌رسد نبود «دانش عددی» کافی در کنار بی اعتمادی به نهاد‌های رسمی، موجب شده که داده‌های آماری این نهاد‌ها هم دائماً زیر سوال برود. نرخ تورم سالانه در ایران، در طول دهه‌های گذشته و بر اساس اعلام رسمی، هرگز از ۴۹ درصد بالاتر نرفته است. (این نرخ هم نه اکنون، که در دهه ۱۳۷۰ به ثبت رسیده است.)

با این همه، مردم در گفتگو‌های روزمره خود، نرخ تورم کشور را بسیار بالاتر از این اعداد فرض می‌کنند و این شاید واقعیت هم داشته باشد. «استیو هانکه» (Steve Hanke) اقتصاددان آمریکایی در دانشگاه «جانز هاپکینز»، که روش متفاوتی برای مقایسه نرخ تورم در کشور‌های مختلف ارائه کرده، همین هفته گذشته، درگفت و گویی که در خبرگزاری ایسنا قابل دسترسی است، نرخ تورم در ایران را حدود ۹۹ درصد اعلام کرده بود. (در مقابل نرخ حدود ۳۰.۵ درصدیِ اعلامی توسط نهاد‌های رسمی ایران)

از آن سو، بر اساس محاسبات همین اقتصاددان، نرخ تورم واقعی در ترکیه حدود ۲۹ درصد است، حال آنکه دولت ترکیه نرخ تورم را حدود ۱۴ درصد اعلام کرده است. باز هم بر اساس همین محاسبات، نرخ تورم در برزیل به عنوان کشوری توسعه یافته، در حالی به صورت رسمی کمتر از یک درصد اعلام شده که محاسبات «هانکه» آن را ۳۰ درصد برآورد می‌کند.

اعتماد عمومی به سیاستمداران و آمار‌هایی که آن‌ها اعلام می‌کنند، نه تنها در ایران که در بسیاری از نقاط جهان کاهش پیدا کرده است. شهروندان در یک نظام سیاسی حق دارند هر زمان نسبت به هر آماری شکاک باشند، اما این مستلزم آن است که «دانش عددی» شهروندان هم مدام بالاتر برود. سیاست و اقتصاد را بدون عدد و رقم نمی‌توان درک کرد و ما شهروندان، باید دائماً از سیاستمداران عدد و رقم بخواهیم.

برچسب ها: اقتصاد بودجه 1400
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۲۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۴
متأسفانه اگر اعداد و رقم رو در نظر می گرفتند دیگر خبری از جناب روحانی و جهانگیری در دوره دوم ریاست جمهوری نبود!
مصطفی
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۳
شما و دولت باتدبیرتان خوبید. ما قبول کردیم. دست از سر ملت بردارید
نام
Romania
۱۰:۰۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۳
زمان احمدی نژاد اگر گرانی بود درامد هم بالا بود اما حال فقط گرانی ان هم گرانی ده سال در یک سال
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۴
زمان احمدی نزاد نفت بشکه ای صد دلار بود و تقاضای بالایی داشت.بیماری مثل کرونا به اقتصاد کشور ضربه نزده بود و ... نمی تونیم چشمامونا نسبت به همه این شرایط ببندیم و نظر بدیم.
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۱۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۳
عکس اول صفحه رو که دیدم ناخودآگاه یاد اتحاد موساد و ام آی سیکس افتادم! وقتی سر کرباس رو میگیری میرسی به ته کرباس، با تعجب پی میبری که بعضی افراد به ظاهر دشمن سر وته یه کرباسن و هدفشون یکیه!!!
هادی گرامی نژاد
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
دکتر احمدی نژاد خادم ملت ویاور رهبری هستند. مرد بزرگ و دوست داشتنی و محبوب ملت ایران مخصوصا محرومان وهمه آزادگان و عدالت خواهان جهان است. پرکار و خستگی ناپذیر و کشور را از هر لحاظ به اوج وعزت رساند. استکبار ستیز شجاع است. مردم بی صبرانه منتظر آمدن دکتر احمدی نژاد هستند و بالای 40 میلیون رای داره وبیشتر. انشاءالله
انتشار یافته: ۶۲
امين ميرزائى
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۰ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
فرارو جان ! سلام . به لپ اوس محمود یه نگاهی بنداز (تو همین عکسی که وسط خبر کار کردى). این حجم از ذخایر بادو با کدوم بارومتری میخوای اندازه بگیری !؟ حرف مسئولين باد هواس . الان هوای کلک چال و توچال و جهت حرکت هواپیمای مسافری قابل اندازه گیری نیست ، بعد شما توقع داری فشارسنج و طیف سنج بیاریم میزان فشار و نوع گاز خارج شده از دهن فلان مسئولو اندازه بگیریم !!؟؟
امین میرزائی
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۰ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
اگر ملت ما احساسی تصمیم نگیرند قطعا کسی نمیتونه اونهارو با شعار فریب بده و یک دولت دلسوز و معتمد سرکار میاد
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
عزیز جان آسمون و ریسمون نباف. دانش عددی رو اکثر ایرانی ها دارن. خودت رو چی فرض کردی و بقیه رو چی؟ مهم اعتماد به نهادها و اشخاص آمار دهنده س که هیچ کس اون اعتماد رو نداره. اعتماد رو برگردونید اگر واقعا می تونید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۴
مردم دانش عددی دارن؟!!! همین مردم تقریبا دو برابر پول پای بی کیفیت ترین خانه های ایران دادن به اسم مسکن مهر و هنوز فکر می کنن برد کردن!
هیچوقت کسی اومده حساب و کتاب کنه که چطور شد مردم هم پول دادن و هم هنوز دارن قسط می دن در حالیکه توی اون سال ها با نصف اون پول میشد واحد شخصی ساخت بدون منت دولت؟ دانش عددی مردم!!!!!!!!!!!!
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
اهمیت اعدا و ارقام به اهمیت مال و اهمیت مال به اهمیت جان انسان ها است در جامعه ای در معرض خطر قرار گرفتن جان و سلامتی انسان ها اهمیتش کم شده یا عادیشده باشد مال بی اهمیت میشود و سپس اعدا د و ارقام معنایشان را از دست میدهند پس وقتی جان انسان هاکم اهمیت شد اعداد و ارقام چه اهمیتی دارند
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
منطق گرایی هر روز در ایران طرفداران کمتری پیدا میکنه.
من نگران اینم که اگر هم اتفاقی بیفته، چه کسانی قراره بیان و مشکلات رو برطرف کنن.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
باز احمدی نژاد برای مردم قابل قبول تر است ولی روکانی آدم بسیار ولعون ومطر داذکی ایت
اصغر
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۲۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
نگران نباش
نام
Germany
۱۱:۵۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
ایرانی هستیم بابا دیگه! حالا زیاد سخت نگیریم بریم منتظر بازی استقلال پرسپولیس بشیم با 6 کیلو تخمه و حالشو ببریم بعدشم که خدا بزرگه و از این ستون تا اون ستون فرجه و ما هم که ژاپن خاورمیانه هستیم و وارث غنی ترین تمدن و تاریخ دنیا و هنر هم مثل واکسن کرونا و فلافل هم که فقط نزد ایرانیان است و بس...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
در خیابان های انگلیس که قدم میزنید همگی سر در جیب تفکر فروبرده و به اینده خود و کشورشان می اندیشند ایا ایران هم چنین است؟
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
حالا این بحث اعداد و ارقام یه طرف، یه بحث جدی تر هم در نظر نگرفتن اشتباهات قبلی ها است که تاثیر منفی روی وضعیت الآن دارد‌. مثلا این اقتصاد رانتی نفتی از زمان شاه شروع شد. در دو مقطع، یعنی یکبار در زمان اختلاف اعراب و اسرائیل و یکبار در زمان بحران اقتصادی ۲۰۰۸ که قیمت نفت بالا رفت، هر دو دولت به جای اینکه زیر ساخت های اداری و اقتصادی را درست کنند، بد تر باعث تورم شدند با این تفاوت که بعضی از ولخرجی های شاه حداقل به عنوان نماد خوب بودند. مثلا ورزشگاه آزادی .
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۴ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
ما کلا دانش و اندیشه را قبول نداریم .عدد که عددی نیست.
ایرانی معمولی
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
بعد از عمری زندگی در کنار ایرانیهای عزیزم یاد گرفتم ایرانی ها تجربه گرا هستند و علم و دانش فقط دکور زیبایست
تجربه گرایی به ندرت برای 2 تا 3 دهه - چون ایرانها حافظه تاریخی ضعیفی دارند.
علم گرایی، یادآوری حداقل چند قرن است.
امین ميرزائى
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
دروغ تو ایران فله ایه ، نمیشه گذاشت رو باسکول !!
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
تحلیل آبکی.
"محمود احمدی نژاد، در سال ۱۳۸۴، عمدتاً با رای دهک‌های پایین درآمدی در سراسر کشور، به ریاست جمهوری انتخاب شد."
برادر من برو پایگاه رای احمدی نژاد رو ببین. عمده رای این آقا از تهران و اصفهان و مراکز استان ها بوده. اینجوری تحلیل می کنی باز یه نابغه دیگه مثل این میان سوار قدرت میشه
نام
Turkiye
۱۲:۵۴ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
این دو مرد ایران را ویران کردند و مردم ایران را گرسنه و بدبخت و بی دین هم کردند
مسعود
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
این همه آسمون و ریسمون بافتی که دکتر رو خراب کنی. بابا شما وارد، شما کار بلد ولی خوشم اومد خدایی روی خوبی دارید.
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
کاملا درست چون ما ایرانی ها آدمهای علمی و منطق گرایی نیستیم و بر اساس حرفهای بی پایه و بدون تحلیل غالبا عمل می کنیم و نظر می دهیم
محمد محقق
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۴ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
چون ما ایرانی ها استاد کارشناسی و مشاوره دادن در اموری هستیم که هیچ علمی بهشون نداریم
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
مقامات ما هنوز عدد بالاتر از میلیارد را یاد نگرفتند
زمانی به هزارو دویست می گفتند دوازده صد
هزار هزار میلیارد ؟؟؟؟
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
کشور ایران اهل محاسبه و اینده نگری و...نیست در اینجا احساسات وجو گیرشدن و دمی خوش باش حاکم است
نام
Switzerland
۱۴:۳۴ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
عددو رقم، معیار قیاس هست، زمانی میتوانید نتیجه درستی از اعداد بگیرید که مبنای اعداد صحیح و مبتنی بر واقعیت باشد.
مثلا نرخ بیکاری ، همه براحتی میزان بسیار بالای بیکاری را لمس میکنیم ولی آمار ، چیز دیگری میگوید!!! چون تعاریف بر واقعیت مبتنی نیست.

لذا در ایران، بعلت ناکارامدی دولتها، جهت سرپوش گذاشتن بر کاستیها و با بهانه کردن مصلحت.... نسبت تعریف مجدد پارامترها اقدام و اعداد ساختگی به هریک نسبت داده میشود که با واقعیات ملموس، فرسنگها فاصله دارد!!
ترسو
United Arab Emirates
۱۴:۵۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
امار در ایران کلا بی معنا است .مردم ایران در هیچ موردی امار درست دریافت نمی کنند تا جایی که یادم میاد از دوره جنگ تا همین حالا.
ناشناس
United Arab Emirates
۱۴:۵۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
اسدالله علم خیلی حرف ها زده همش درسته؟
پیر مرد
United Arab Emirates
۱۴:۵۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
چرا جنگ مسیر توسعه ژاپن را معکوس نکرد؟
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
دبه ممنوع ، تا 1400 روحانی
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
خودتان را بکشید هم مردم احمدی نژاد را دوست خواهند داشت.
بابا احمدی نژاد 50 میلیون رای دارد خوابید یا خود را به خواب زدید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۱۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
احمدی نژاد خیلی با کفابت. تر از روحانی است ما ترس از انگلیسی بودن. روحانی داریم دالان هم ماسکی که زده بود خیلی خطر ناکبود وریشس را هم. رنگ کرده خدا به فرباد مان برسه
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۴ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
کی میشه دیگه نبینیمت فریدون؟ چرا این خرداد نمیااد؟!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۰۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
فریدون که اختلاس کرده بود وباید زندان باشد ولی حسن آدم خطرناکی است ومدرک دکتریش هم تقلبی است وباید محاکمه شود
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
ملتی که دوباره مشتاق احمدی نژاد باشد عدد و رقم که هیج، حافظه هم ندارند و قطعا لیاقتشان زندگی بدتر از این هم هست.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۱۰ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
اگر احمدی نژاد تا آخر عمرش هم رییس شود از هزارن نفر مثل روحانی وهاشمی وعلی مطهری وحسین فریدون می ارزد روحانی آفت است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
دقیقا تویی که میگسی احمدی نژاد بهتره مثل دقیق این متنی. بی منطق و بی سواد
محمود هنرمند است
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
صادرات نفت معجزه قرن : 2/5 ملیون بشکه صد دلاری در روز
با گفتن تحریم کاغذپاره است همه چیز را نابود کرد و همچنین با گفتن اینکه هنرمندانه تحریم را دور میزنیم، به بابک زنجانی نفت رایگان داد تا او پول بیاورد... میلیاردها دلار پول بلوکه شده در بانک ها، هتل ها و هواپیماهای مصادره شده و میلیاردها دلار خورده شده عاقبت دور زدن های تحریم توسط رئیس جمهور ساده زیست شد.
نام
France
۱۶:۲۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
عدد هم عددی نیست ما خشک خشک قبول داریم
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۴ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
احمق بودن احمدی نژاد دلیل بر این نخواهد بود که شما اصلاح طلبان و اصول گرایان هم گند بزنید به مملکت !!!اون اگر اشتباه کرده شما چرا تکرارش کردید ؟!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۱۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
دلتذآمد ایبندکلمه درمورد مرد بزرگ احمدی نژاد بکار بردی واحمدی نژاد هزار برابر روحانی ارزش دارد قدر او را بدانید ولی روحانی را محاکمه کنید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۵۴ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
دلت آمد به احمدی نژاد توهین کردی از خدا طلب مغفرت کن چون خیلی برای مردم کار کرد ومیکن مهر. یک نمونه آنه
حسن زاده
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
به دو دلیل عمده
۱- ما ایرانی ها مانند خیلی از افراد مشرق زمین )بیشتر تابع احساسات هستیم تا عقلانیت .
۲- مسولین خیلی راحت دروغ می گویند ( برای حفظ خود) کدوم رییس جمهور و کدوم مسوول تا کنون اعداد و ارقام درست داده است .و مرجع مستقل داده پرداز هم نداریم .هر چه دولت بگه اعداد همون خواهد بود.
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۰۴ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
مردم عوام و کم هوش و کم سواد قدرت تجزیه تحلیل ارقام و فکت ها را ندارند. به همین خاطر هم برخی طرفداران حکومت و برخی طرفداران براندازی حکومت خیلی تلقین پذیر هستند و هر چه مثلا صدا و سیما یا ماهواره یا تلگرام می گوید را می پذیرند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۵۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
نکته مهمی رو یادآوری کردید، اما همه چیز هم اعداد و ارقام و اقتصاد نیست.
اقتصاد رکن مهم زیست مادی جوامع است، اما ارکان دیگه مثل سیاست، فرهنگ، اعتقاد و موارد مشابه مخصوصاً در کشور ما خیلی میتونه موثر باشه. البته بازم میگم، اقتصاد هم سهم خودش رو داره در انتخاب و مقایسه.
ناصر
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۵۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
دقیقاً درست گفتی و دلیل آن نبود مطالعه تاریخ ایران و جهان و کم سوادی اجتماعی است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۰۴ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
فرا رو بنویس که احمدی نژاد خیلی گرنبها تر از روحانی وحسین فریدون وعلی مطهری محسن هاشمی روحانی. است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۰۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
مردم عوام اصلا کم هوش و بی سواد نیست ،شاید سواد دانشگاهی نداشته باشند (همانهایی که به دیوار می گویند دیفار) امازمانی که شما مشغول انتگرال و مشتق توی دانشگاه هستی قیمت ملک وزمین وطلا را بالا پایین می کنن.
محمد رضا
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۲۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
قالیباف که وعده 5 میلیون شغل رو داده بود رئیس جمهور نشد ... روحانی که رئیس جمهور شد و وعده 4 میلیون شغل در 4 سال اول داده بود چه شد ؟ ... اعداد با مردم حرف میزنند.... یادمه قالیباف در مناظره 96 پرسید روحانی کلا منکر شد .... همیشه دروغگو ها فراموشکار نیستند ...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۱۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
ناشناس۲۲:۰۵. تحلیل آنها روی قیمت طلاو زمین و بورس هم مثل تحلیل های سیاسی بی فکر و پشتوانه است. شاید مشتق و انتگرالی که من و امثال من در دبیرستان خواندیم چندان در زندگی روزمره کاربرد نداشته باشد اما همین ریاضیات است که فکر و مغز را به ورزش واداشته و در امور روزمره و سیاسی هم می توانیم همه چیز را با عدد و رقم بسنجیم و راستگو را از دروغگو تشخیص دهیم.
علیرضا
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۴۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
با سلام.نویسنده عزیز مقاله شما هم ارقام نمیدونید.بله هر ایرانی یک میلیون یک خانواده چهار نفره یعنی در سال تقریبا پنجاه میلیون.مگر الان یه کارگر یا کارمند درامد بالاتر از این دارد البته خیلی از جوان ها و مردم هم بیکار هستن که هیچ پولی از درامد نفت بهشون تعلق نمیگیرد...البته این فقط دراند نفت هست درامد فولاد گاز معادن مالیات کشاورزی ترانزیت وووو هم بماند .برای مردم مسکن شغل خودرو اسفالت ووو دیگر هم که تامین نیست.بله مردم از ارقام و امار اطلاعی ندارند...
مسعود
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۳
موافقم، بله آمارها ممکنه درست باشن اما به گونه ای ارائه میشن که همین مردمی که محکوم به بی اطلاعی از آمار میشن رو فریب بدن! کاش نویسنده مقاله اشاره ای هم به آمار اختلاس ها و دزدی ها میکردن. ما مردم که این آمار رو درک نمیکنیم شاید ایشون بهتر بدونن!
عیرضا
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۲۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
چه عکس قشنگی,یکی حجم کشور را از متر مربع به متر مکعب ,تغییر داد.همونکه چشم و چراغ بصیرتی ها بود.یکی هم قفلی رو قفلا زدو رفت.
عیرضا
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۲۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
چه عکس قشنگی,یکی حجم کشور را از متر مربع به متر مکعب ,تغییر داد.همونکه چشم و چراغ بصیرتی ها بود.یکی هم قفلی رو قفلا زدو رفت.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
منظورت کیلومتر مربع به متر مربع است؟
ناشناس
France
۱۳:۳۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
آفرین این اشارت زیبا بود
نام
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۵۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
ما انسان ها ارقام و اعداد بلدیم ولی سواد کافی نداریم چون آمار دست دولت ها و صداوسیما ست و هرچه رسانه میلی میگه مردم عامه و بیسواد باور دارند ..
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۴۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
چرا این دو رئیس جمهور هی میخندن اگر چیزی شده ما بخندیم .... ای بلا چیزی شده ...؟
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
یه زمانی آلاسکا برای روسیه بود آمریکا گفت به من بفروشش روسیه که دید آلاسکا جز آب و یخ چیزی نداره و به درد نمیخوره به آمریکا فروختش الان آلاسکا یکی از ثروتمندترین ایالتهای آمریکاست که درآمدش از خیلی کشورها بالاتره اداره کشور تخصص میخواد نه شعار
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
مشخصه هیچی نمیدونی پس حرف مفت نزن.دلیل جدایی آلاسکا چیز دیگه ای بود حالا ثروتمند بودن آلاسکا یه بحث دیگه ست
bato-adv
bato-adv