bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۷۰۰۲۴

‌ترکیه اردوغان و آرزو‌های بزرگ

‌ترکیه اردوغان و آرزو‌های بزرگ

اکنون اردوغان قانونمداری آتاتورکی ترکیه را با همه فراز‌ونشیب‌هایش برهم زده است. احساس استقلال در اتخاذ سیاست‌های نظامی پرهزینه ترکیه موجب رنجش‌هایی در میان همسایگان آسیایی و اروپایی‌اش شده و به اعتبار ترکیه و توسعه اقتصادی آینده و استحکامی پولی‌اش لطمه زده است.

تاریخ انتشار: ۱۰:۰۳ - ۱۱ دی ۱۳۹۹

فریدون مجلسی تحلیلگر روابط بین‌الملل در یادداشتی در روزنامه شرق نوشت: در جهان و به‌ویژه منطقه بلاخیز خاورمیانه اوضاع به‌شدت به هم ریخته است. خاورمیانه و شمال آفریقا در پی چند انقلاب پی‌درپی که هرکدام مدعی رهانیدن ملت‌هایشان از قید‌وبند نظم‌های پیشین بوده‌اند، عملا دچار بی‌نظمی بزرگی شدند که ترکیه به‌عنوان کشوری قانونمدار خود را نه فقط مستثنا از آن بی‌نظمی‌ها تلقی می‌کرد بلکه با بهره‌مندی از نابسامانی همسایگان به توسعه اقتصادی کم‌نظیری دست یافت که موجب اقتدار آن کشور در زمینه‌های مختلف صنعتی، سیاسی و نظامی شد که مورد غبطه کشور‌های دیگر منطقه بود؛ اما گویی ادامه توسعه با متانت و آرامش سازگار نیست.

از چندین سال پیش ترکیه به بهانه نگرانی از توسعه تبلیغات و توسعه نفوذ شیعی در منطقه در داخل و خارج به اقدامات سیاسی و نظامی حادی دست زد که گویی نوعی توهم بازگشت به گستره جغرافیایی امپراتوری عثمانی را در سر داشته باشد. چند‌برابر‌شدن درآمد ملی در دورانی کوتاه شاید این احساس را در رئیس‌جمهور ترکیه پدید آورد که با ابعاد و جمعیتی متناسب مگر چه چیزی از فرانسه و آلمان و سایر شرکای «اروپایی» کم دارد؟ چگونه است که آن‌ها در شرایط بحرانی به آفریقا و آسیا نیرو می‌فرستند و اعمال قدرت می‌کنند، چرا ترکیه نکند؟ خصوصا که در مواردی مانند سرکوب دولت اکثرا شیعی عراق که هزینه تولید و بهره‌برداری از داعش را نیز عربستان بر عهده می‌گرفت، چرا مشارکت نکند.

چرا نکوشد از آب گل‌آلود سوریه ماهی بگیرد؟ چرا در دعوای جمهوری آذربایجان و ارمنستان با دخالت به سود جمهوری آذربایجان در جنگ با همکاری اسرائیل، موقعیت برتری برای آینده خود کسب نکند؟ چرا در لیبی که قدرت‌های مختلف اروپایی و آمریکایی در کشمکش هستند، سهمی نخواهد و در عوض آب‌های ماورای جزایر یونانی در دریای اژه که بوی نفت می‌دهد، یا در اکتشافات سواحل شمالی قبرس یا حتی دریای سیاه از نفت آن سهمی نبرد؟ و چرا در داخل با جمعیت بزرگ کرد و علوی که در چند دور انتخابات موقعیت محکمی کسب کرده بودند، برخورد نکند؟

چرا نکوشد که از وضعیت ایران که ترامپ با خروج از برجام به دنبال آن بود، بهره‌برداری کند؟ چرا با تبلیغات پوپولیستی و عامه‌پسند پان‌ترکیسم، جماعت‌های عامی را به هیجان نیاورد و برای خودش نمایش‌های بزرگ حمایت خلقی راه نیندازد؟ این پرسش‌ها می‌توانست پاسخ‌های منطقی و عقلانی از سمت کسانی داشته باشد که شمارشان در ترکیه کم نیست.

اینان می‌توانستند اندرز دهند که برای ترکیه بهتر است با بهره‌مندی از روابط اروپایی و آمریکایی به توسعه اقتصادی و صنعتی و اجتماعی خود ادامه دهد و به آن توسعه بعضا سطحی عمق ببخشد، تا به توسعه علمی و فرهنگی دست یابد و به‌راستی در شمار قدرت‌های بزرگ جهانی جای گیرد، تا بتواند با متانت و جلب احترام بین‌المللی نقش مهم تر، جدی‌تر و بیشتری در عرصه بین‌المللی بر عهده بگیرد؛ اما گویی وسوسه ابراز و توسعه قدرت فریبنده‌تر است. یا شاید از این بیم دارد که در برابر قدرت‌نمایی‌های دیگران کم بیاورد.

هرچه هست اکنون اردوغان قانونمداری آتاتورکی ترکیه را با همه فراز‌ونشیب‌هایش برهم زده است. احساس استقلال در اتخاذ سیاست‌های نظامی پرهزینه ترکیه موجب رنجش‌هایی در میان همسایگان آسیایی و اروپایی‌اش شده و به اعتبار ترکیه و توسعه اقتصادی آینده و استحکامی پولی‌اش لطمه زده است.

پرسش این است که آیا بنیه اقتصادی کم‌عمق ترکیه توان رویارویی با برداشتن چندین هندوانه نامتناسب با یک دست را دارد؟ آیا شتاب برای ابرقدرت‌شدن بر زمینش نخواهد زد. هشدار در برابر این‌گونه شتاب‌ها و خودفریبی‌ها به همه کشور‌های خاورمیانه‌ای که با پول نفت احساس قدرت می‌کنند نیز صادق است.

به امید آنکه با احترام به قوانین بین‌المللی و پرهیز از تندروی‌ها و رجزخوانی‌ها در شرایط حاد کنونی عرصه بر همه ملل منطقه تنگ نشود و گرفتار مصیبت‌های بدتر نشوند. قدرت‌های بزرگ مانند روسیه و اروپا و آمریکا با اتکا به منابع و امکانات خود می‌توانند بحران‌ها را از سر بگذرانند، اما بسیاری از کشور‌ها در آتش این رفتار‌های اردوغان‌ها خواهند سوخت.

نام
Canada
۱۷:۴۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
عثمانی بخاطر جنایتهای که در اروپا کرده بود اروپایی هیچ وقت اجازه ورود به اتحادیه اروپا بهش نمیدن؛حالا این عردوغان سرخورده شده رو اورده به سمت شرق وخاورمیانه و یاد امپراطوری عثمانی به سرش افتاده.وبخاطر این جاه طلبیش با توجه به اینکه با طرز نگرشش وسیاستهایش که همان نگرش اخوانی هست وهیچ علاقه ای به تاریخ وفرهنگ!! ترکها نداره.اما به ظاهر خودش رو یک ملی گرای ترک نشون میده.اینجا هدف وسیله رو توحیه میکنه در لفافه صحبت از اتحاد ترکها وامپراطوری توران بزرگ میکنه وهمان مزخرفات کمال پاشای نژادپرست رو به زبان میاره.که در اصل هدف اصلی ایجاد یک نو امپراطوری خیالی جدید هست که عاقبتش اضمحلال این کشور چند ملیتی که به زور ترک زبان شدند.میباشد.
مهتاب
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۰۰ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
احمق جان کمی مطالعه بکن تاریخ رو تا این جوری ... شعر نگی.
ناشناس
Canada
۰۲:۰۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
یک جواب به کاربر مهتاب بدم.اولا شما با این طرز نوشتنت معلومه که مرد !!هستی پس خودتو پشت اسم مهتاب قایم نکن،شما پانترکای احمق توهم زدید.یکروز میرسه همین پانترکا علنا ادعای خاک تبریز واردبیل رو کنن.شما هم باید موالی انها بشید.چون عثمانی شیعه ستیزه.ادمین فرارو تایید کن.
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۰۲:۲۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۲
زرنزن کاربر مهتاب
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
توهم توهم و باز هم توهم. ترکیه مشکلاتی دارد ولی اونی هم نیست که شما میخواهین نشون بدین.
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
ترکیه داره جا رو برای خودش باز می کنه خوب مطمئنا ناراحتی هم در این بین خواهد بود. این کارهای اردوغان هر چند با کمی هزینه باشد ولی عاقلانه و به نفع کشورش است
بابک خرم دین
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
به کوری چشم بد خواهان در دوره کوتاهی ترکیه جزو ۱۰ اقتصاد برتر جهان خواهد شد.
زنده باد ملت ترک هر کجای جهان که زندگی می کنند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
همین بابک خرم دین که برایش ارزش قائلی توسط یک سردار ترک خلیفه عباسی کشته شد. البته آن زمان آذربایگان پارسی بودند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
هر ملتی که به ملیتش مینازه نادان ترین ملت دنیا هست
همانطور که که هر صحب دینی که به دینش مینازه
دو مورد که نه در زایششون و نه در انتخابشون هیچ دخالتی نداشتی
واقعا ابلهانس
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۵۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
عزیزم چطوری میخواد با ۴۵۰ میلیارد بدهی خارجی جز ده اقتصاد برتر جهان بشه اصلا تولید علم ترکیه چیه؟؟
جالب بدونید شاخص توسعه انسانی ترکیه از ایران پاین تره :))
یه چند وقت دیگه هم با بدهی که به چین داره باید مثل تاجیکستان قسمتی از خاکشو به چینا اجاره بده
ماشااله به این قدرت اقتصادی :))
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
شما میلیارد دلاری خرج هلال شیعی در منطقه کردین چرا ترکیه نکند انهم با شکست خفت بارتان از حیب مردم خرج کردین..
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
یعنی این درجه از مزدوری برای بیگانگان بی سابقه است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
دو احمق در یک اقلیم نگنجند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۰۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۱
پانترکها خیلی بیچاره ومفلوکن، کسایی که اجدادشون از ترس توحش مغول زبان عوض کردن الان علیه هم خون‌های خودشون به نفع دشمن اجدادشونن
انتشار یافته: ۱۴
bato-adv
bato-adv
bato-adv