برنز در دولت اوباما معاون وزیر خارجه بود. او در مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 در دوران سعید جلیلی، دیپلمات ارشد آمریکا بود.
فرارو- رئیس جمهور منتخب آمریکا، «ویلیام برنز» را به عنوان نامزد ریاست سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در دولت خود معرفی کرد. برنز در مذاکرات هستهای ایران و آمریکا نقشی اساسی داشت.
به گزارش فرارو، جو بایدن در این بیانیه آورده است: "برنز یک دیپلمات نمونه با دههها سال تجربه در صحنه جهانی است که مردم و کشور ما را امن نگاه میدارد و با اعتقاد عمیق من هم نظر است که باید این نهاد اطلاعاتی غیرسیاسی باشد."
چنانچه مجلس سنا صلاحیت ویلیام برنز برای این سمت را تأیید کند او نخستین رئیس این سازمان خواهد بود که سراسر زندگی حرفهایش را در وزارت خارجه آمریکا سپری کرده است.
شبکه خبری سی ان ان به نقل از منابع آگاه نوشت: «دلیل انتخاب برنز تجربه دیپلماتیک وی است و توانایی وی برای آنچه «احیای اعتبار این آژانس اطلاعاتی در دوره پس از ترامپ» عنوان شده است.»
برنز دارای مدرک دکترای روابط بین المللی از دانشگاه آکسفورد است.
برنز هم اکنون رئیس اندیشکده «بنیاد کارنگی برای صلح بینالمللی» است. او در دولت اوباما به عنوان معاون وزیر خارجه آمریکا خدمت کرد.
او همچنین در زمان بیل کلینتون به عنوان سفیر آمریکا در اردن و در زمان جورج بوش به عنوان سفیر در روسیه کار کرده است.
ویلیام برنز و مذاکرات هسته ای ایران
برنز در دولت اوباما معاون وزیر خارجه بود. او در مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 در دوران سعید جلیلی، دیپلمات ارشد آمریکا بود.
او در کتاب خاطراتش درباره مذاکرات با جلیلی نوشته است: «زمانی که طرح مبادله اورانیوم با سوخت ۲۰ درصد را با جلیلی مطرح کردم، او گفت: با کلیت طرح موافق است، اما وقتی به تهران بازگشت، رقبای سیاسی احمدینژاد که قبلا هم در مذاکرات هستهای مشارکت داشتند و نمیخواستند او کوچکترین اعتباری از مذاکرات به دست آورد، مانع این توافق شدند. توافق مبادله سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران قربانی رقابتهای سیاسی داخل ایران شد».
گفته می شد حتی برنز در حاشیه یکی از مذاکرات با جلیلی دبیر وقت شواری عالی امنیت ملی ایران قدم زده است و دقایق طولانی گفت و گو کرده است. گفت و گویی که هیچ عکسی از آن منتشر نشده است.
پس از آن ویلیام برنز در مذاکرات مهم و محرمانه ایران و آمریکا در عمان حضور داشت. مذاکراتی که در زمان وزارت خارجه علی اکبر صالحی و اواخر دولت احمدی نژاد صورت گرفت و به نوعی پایه گذار مذاکرات اصلی توافق هستهای بود.
اواسط مذاکرات هستهای، موعد بازنشستگی برنز بود، اما او بنا بر درخواست باراک اوباما، به کار خود در مذاکرات ادامه داد.
نیویورکتایمز همان زمان درباره برنز نوشت: "ویلیام برنز رئیس هیئتی از کارشناسان وزارت خارجه آمریکا بود که به صورت محرمانه با مقامات ایرانی در نزدیکی شهر مسقط در عمان دیدار داشت و زمینههای لازم را برای امضای توافق اولیه هستهای بین ایران و کشورهای غربی فراهم آورد."
برنز پیش از دولت اوباما در دولت جرج بوش نیز ماموریت هایی حول محور ایران داشته است.ظاهرا او در سال ۲۰۰۸ و در دوران ریاستجمهوری جورج دبلیو بوش، مأموریت یافت با مقامهای کشورمان در سوئیس دیدار کند. البته گزارش دقیقی در این باره در دست نیست.