bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۷۲۳۸۰

جانشینان احتمالی مرکل چه کسانی هستند؟

جانشینان احتمالی مرکل چه کسانی هستند؟

نامزد نخست، فردریش مرتز ۶۵ ساله است که به نظر می‌رسد در پی گسست از دوران رهبری مرکل است.

تاریخ انتشار: ۲۳:۴۳ - ۲۵ دی ۱۳۹۹

انتخابات برای تعیین رهبر سی‌دی‌یو یا اتحادیه دموکرات مسیحی، حزب حاکم آلمان از جناح راست میانه، قرار است در روز شنبه همین هفته برگزار شود؛ انتخاباتی که احتمالا تکلیف جانشینی آنگلا مرکل، صدر اعظم این کشور از سال ۲۰۲۱ به بعد را روشن خواهد کرد.

به گزارش یورونیوز، آنگلا مرکل ۶۶ ساله از سال ۲۰۰۵ تا کنون به مدت ۱۶ سال صدارت قدرت اقتصادی اول اروپا و نیز بخش مهمی از کار هدایت اتحادیه یا همان ائتلاف حاکم را به ویژه در سال بحرانی ۲۰۲۰ عملا بر عهده داشته است. اما او گفته است که دیگر برای پنجمین بار در انتخابات شرکت نخواهد کرد و رأی‌دهندگان آلمانی قرار است در انتخابات سراسری که در روز ۲۶ سپتامبر (۴ مهر ۱۴۰۰) برگزار می‌شود، جانشین او را تعیین کنند.

آنگلا مرکل در سال ۲۰۱۸ از ریاست حزب حاکم کناره‌گیری کرد و جانشین او «آنگرت کرامپ کارنباوئر» نیز در فوریه ۲۰۲۰، یعنی کمتر از یک سال از سمت خود استعفا داد. اکنون اتحادیه دموکرات مسیحی در پی دومین رهبر خود پس از مرکل است، رهبری که یا در انتخابات سراسری آتی برای تصدی پست صدر اعظمی آلمان نامزد می‌شود یا در مورد این که چه کسی نامزد این پست بشود، نقشی تعیین کننده خواهد داشت.

تصمیم‌گیری در مورد رهبری حزب حاکم از زمان استعفای رهبر پیشین تا کنون به دلیل همه‌گیری کرونا بارها به تأخیر افتاد، اما سرانجام تصمیم بر این شد که انتخابات درون حزبی اتحادیه دموکرات مسیحی در آخر همین هفته به صورت آنلاین برگزار شود.

نمایندگان حزب سیاسی قدرتمند آلمان روز شنبه قرار است از بین سه نامزد اصلی که حداقل در روش کار با یکدیگر اختلاف‌هایی دارند، انتخاب کنند. با این حال هیچ یک از این سه نامزد محبوبیت و برتری خاصی نسبت به بقیه نامزدها ندارند.

جانشینان احتمالی مرکل چه کسانی هستند؟نامزدهای انتخابات درون حزبی اتحادیه دموکرات مسیحی آلمان

فردریش مرتز

نامزد نخست، فردریش مرتز ۶۵ ساله است که به نظر می‌رسد در پی گسست از دوران رهبری مرکل است. اتحادیه دموکرات مسیحی آلمان تا کنون واقعا در میانه میدان سیاست کشور مسلط شده است و از جمله اقدامات مهم آن می‌توان از این موارد نام برد: پایان دادن به خدمت سربازی اجباری، پذیرش ازدواج همجنسگرایان (اگر نگوییم استقبال از آن) و اجازه ورود دادن به شمار زیادی از مهاجران خارجی.

اما مرتز چهره‌ای سنتی‌تر و محافظه‌کارتر بوده و طرفدار تجارت است. او اخیراً در مجله اشپیگل نوشت: «سی‌دی‌یو چه بخواهد چه نخواهد باید از زیر سایه آنگلا مرکل خارج شود.»

مرتز گفته است که می‌خواهد برای محافظه‌کاران سرخورده در آلمان یک «سرای سیاستمداران محافظه‌کار» بسازد اما با این حال تأکید کرده است که حتی «یک میلی‌متر» هم به سمت حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» حرکت نخواهد کرد.

این سیاستمدار آلمانی یک بار دیگر هم نامزد رهبری اتحادیه دموکرات مسیحی شده، اما در برابر نامزد مطلوب مرکل، یعنی کرامپ کارنباوئر شکست خورده بود. وی از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۲ رهبری فراکسیون راست میانه در بوندستاگ، مجلس آلمان را بر عهده داشت. آنگلا مرکل او وادار به کناره‌گیری از این پست نمود و او در سال ۲۰۰۹ پارلمان را ترك کرد. وی بعداً در سمت وكیل و رئیس هیئت نظارت شعبه آلمانی شرکت خدمات مالی آمریکایی «بلک راک» فعالیت كرد.

مرتز یک دهه از سیاست دور بوده و تجربه کار در دولت را ندارد، اما خودش این موضوع، یعنی دور بودن از سیاست و کار در متن جامعه و اقتصاد را به عنوان امتیاز و نقطه قوت مطرح می‌کند.

آرمین لاشت

آرمین لاشت، نامزد دوم و رئیس ‌الوزرای کنونی پرجمعیت‌ترین ایالت یا «لند» آلمان، یعنی «نوردراین وستفالن»، از جمله کسانی است که بی‌تجربگی مرتز در کار دولتی را نقطه ضعف او می‌داند.

آرمین لاشت ۵۹ ساله، شخصیتی لیبرال‌تر است که در سال ۲۰۱۷ در سمت فعلی انتخاب شد، پستی که تا پیش از آن به طور سنتی در اختیار چپ میانه بود. احتمال می‌رود که او در صورت به قدرت رسیدن همان سیاست و رویکرد مرکل را ادامه دهد.

وی هفته گذشته در جریان مناظره میان نامزدهای اتحادیه دموکرات مسیحی گفت: «دستاورد من حاصل تجربه کار در دولت، رهبری یک کابینه بزرگ و متعادل کردن منافع جناح‌های مختلف است. من یک بار هم در انتخابات پیروز شده‌ام و این شاید برای کسی در قامت رهبر سی‌دی‌یو چیز بدی نباشد.»

نوربرت روتگن

سومین رقیب انتخابات درون حزبی دموکرات مسیحی، نوربرت روتگن نام دارد که یک بار در سال ۲۰۱۲ در انتخابات محلی ایالت نوردراین-وستفالن شکست خورد. متعاقبا مرکل نیز او را که به در سمت وزیر محیط زیست در دولت فدرال آلمان فعالیت داشت، از کار برکنار کرد.

روتگن ۵۵ ساله می‌گوید از این شکست‌ها تجربه آموخته است. وی خود را نامزد «میانه‌رو مدرن» معرفی کرده و بر موضوعاتی مانند مبارزه با تغییرات آب و هوایی تأکید دارد.

اعلام موعد برگزاری انتخابات آلمان؛ جانشین آنگلا مرکل ۱۰ ماه دیگر مشخص می‌شود

روتگن که هم اکنون رئیس کمیسیون سیاست خارجی پارلمان است، مدت‌ها به عنوان فردی خارج از دور شناخته می‌شد، اما نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که از میان چهره‌های مطرح اتحادیه دموکرات مسیحی، او در حال کسب محبوبیت روز افزون در میان طرفداران این حزب است. وی هفته گذشته گفت گزینه مناسبی برای طرفداران مرتز و لاشت خواهد بود.

روتگن گفت: «من در یک اردوگاه نیستم. به نفع همه عمل می‌کنم و فکر می‌کنم کسانی هم که به من رای نمی‌دهند می‌توانند با من زندگی کنند و در صورت انتخاب شدنم، مرا می‌پذیرند.»

جانشینان احتمالی مرکل چه کسانی هستند؟

کرونا به نفع سی‌دی‌یو

در میان سه نامزد پیش‌گفته، لاشت تنها نامزدی است که مجبور به تصمیم‌گیری‌های بزرگ در پیوند با همه‌گیری کرونا شده است. این موضوع هم یک نقطه قوت و هم یک ضعف برای اوست، زیرا از جهتی باعث افزایش شهرت و اعتبار او شده و از جهت دیگر برخی تصمیمات صریح او از جمله لغو محدودیت‌های کرونایی پس از قرنطینه اول در سال ۲۰۲۰ مخالفان زیادی داشته است.

بحران کرونا در مجموع از نظر سیاسی به نفع سی‌دی‌یو بوده است. در سالی که سیاست‌ها نامشخص و پیش‌بینی‌ناپذیر است و قرار است انتخابات تکلیف رهبری کشور را مشخص کند، آنگلا مرکل به لطف مدیریت خوب بحران کرونا چهره موجهی از تشکیلات متبوع خود در کشور به دست داده است.

با این همه هنوز معلوم نیست که نامزدهای اتحادیه دموکرات مسیحی اصولا بتوانند به انتخابات برسند. زیرا نتیجه انتخابات روز شنبه حرف آخر در مورد کاندیدای راست میانه برای صدارت نخواهد بود.

این موضوع تا حدی به این دلیل است که سی‌دی‌یو نه تمام حزب حاکم، بلکه بخشی از ائتلافی است که شامل حزب شریک آن یعنی اتحادیه سوسیال مسیحی بایرن یا «سی‌اس‌یو» هم می‌شود. در واقع اتحادیه دموکرات مسیحی در ایالت بایرن فعالیت نمی‌کند و از این رو در پارلمان فدرال بوندستاگ، فراکسیون مشترکی را با اتحادیه سوسیال مسیحی بایرن تشکیل می‌دهد که این اتحادیه تنها در بایرن فعالیت می‌کند.

سیاست‌های فدرال این دو حزب در قالب یک تفاهم‌نامهٔ ائتلاف پارلمانی با یکدیگر هماهنگ می‌شود، در حالی که در سیاست‌های ایالتی هر دو حزب مستقل از یکدیگر فعالیت می‌کنند. برای اشاره به هر دو آن‌ها معمولاً از اصطلاح «اتحادیه» استفاده می‌شود.

دو حزب با هم تصمیم می‌گیرند که چه کسی برای جانشینی و تصدی شغل مرکل نامزد شود، هر چند هنوز هیچ جدول زمانی برای این کار مشخص نشده است.

نامزدهای دیگر انتخابات سراسری آینده

رهبر سی‌اس‌یو، یعنی «مارکوس سودر» که هم اکنون رئیس‌الوزرای ایالت بایرن است، خود یک نامزد بالقوه انتخابات سراسری محسوب می‌شود. او در طی همه‌گیری کووید۱۹ به عنوان مدافع جدی محدودیت‌های شدید برای مهار ویروس کرونا شناخته شده و اکنون نام او در رتبه‌بندی مؤسسات نظرسنجی از کاندیداهای حزب دموکرات مسیحی بالاتر است.

برخی نیز وزیر بهداشت، ینس اشپان را که برای دستیابی به سمت معاون اتحادیه دموکرات مسیحی تحت رهبری لاشت نامزد شده است، یک رقیب احتمالی برای نامزدهای صدارت آلمان می‌دانند.

هر کس که نامزد انتخابات شود احتمالا باید با وزیر دارایی کنونی یعنی «اولاف شولتس»، نامزد حزب سوسیال دموکرات از جناح چپ میانه‌رو رقابت کند. این سیاستمدار چپ معاون صدراعظم هم هست و حزب متبوعش در حال حاضر سهم کوچکی از ائتلاف حاکم به رهبری مرکل دارد.

سبزها یا طرفداران محیط زیست نیز قرار است برای نخستین بار در ماه سپتامبر، فرد مورد نظر خود را برای نامزدی در انتخابات سراسری را معرفی کنند.

هزار و یک نفر از نمایندگان عضو اتحادیه دموکرات مسیحی، رهبر این حزب را انتخاب می‌کنند. اگر در انتخابات روز شنبه هیچ نامزدی اکثریت آرا را کسب نکند، دور دوم برگزار خواهد شد. طبق قوانین آلمان، نتیجه این رأی‌گیری آنلاین باید با رأی‌گیری پستی تأیید شود.

انتظار می‌رود که نتیجه نهایی این انتخابات در روز ۲۲ ژانویه (۳ بهمن) اعلام شود.