bato-adv
bato-adv

طرز تهیه کیک خرما و گردو با سس کارامل

طرز تهیه کیک خرما و گردو با سس کارامل

کیک همیشه عصرانه‌ای عالی است که در کنار یک فنجان چای دلچسب میل می‌شود. کیک خرما و گردو یکی از انواع کیک‌هاست که به خاطر خرما و گردوی موجود در آن میان وعده‌ای مقوی است.

فرارو- کیک خرما و گردو ازجمله کیک‌های بسیار خوشمزه است که می‌توانید به عنوان عصرانه، صبحانه و یا برای مهمانی‌ها تهیه کنید و در کنار خانواده و دوستان از خوردن آن لذت ببرید. این کیک به دلیل وجود خرما و گردو در آن بسیار مقوی است. همان‌طور که می‌دانید خرما میوه بسیار پر خاصیتی است که منبع غنی از مس، منیزیم، سلنیوم و منگنز است.
 
همه این‌ها برای حفظ سلامت استخوان‌ها و جلوگیری از بیماری‌های مرتبط با پوکی استخوان ضروری هستند. خرما غنی از پتاسیم است و مواد معدنی‌اش باعث کاهش فشار خون می‌شود. همچنین این میوه حاوی مواد مغذی بسیاری است که به افزایش سطح انرژی شما کمک می‌کند.

خرما حاوی قند‌های طبیعی مانند سقز، فروکتوز و گلوکز است که باعث تقویت انرژی بدن می¬شوند؛ بنابراین به هیچ‌وجه نباید خرما را از سبد غذایی خود حذف کنید و بهتر است دنبال یاد گرفتن انواع غذا، کیک و دسر‌هایی باشید که با این میوه خوشمزه و پرخاصیت تهیه می‌شود. به همین جهت ما هم در این بخش طرز تهیه کیک خرما و گردو را برای شما عزیزان در نظر گرفته‌ایم. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا با طرز تهیه، نکات و فوت و فن‌های این کیک خوشمزه و مقوی آشنا شوید.

مواد اولیه لازم برای تهیه کیک خرما و گردو

خرما هسته گرفته: ۲ پیمانه
کره: ۱۵۰ گرم
شکر: ۲/۱ پیمانه
تخم مرغ: ۲ عدد
آرد: ۲۶۰ گرم + ۳ قاشق غذاخوری
بکینگ‌پودر: ۱۲ گرم
هل: ۱ قاشق چایخوری
دارچین: ۲/۱ قاشق چایخوری
وانیل: ۴/۱ قاشق چایخوری
نمک: ۸/۱ قاشق چایخوری
مغز گردو خرد شده: ۱ پیمانه
آب جوش: ۱ پیمانه

قبل از این‌که سراغ طرز تهیه برویم، لازم است ابتدا توضیحاتی در مورد تهیه انواع کیک ارائه بدهیم:

الک
 
۱- برای درست کردن هر کیکی باید مواد اولیه را به دمای محیط برسانید؛ بنابراین حداقل نیم ساعت قبل از شروع همه مواد را از یخچال خارج کنید و اجازه بدهید به دمای محیط برسند. همچنین برای پخت هر کیکی آرد و مواد خشک مثل پودر کاکائو را ۳ بار الک کنید. این کار باعث هواگیری و سبک شدن آرد می‌شود. درنتیجه بافت کیک شما بهتر خواهد شد. نکته مهم دیگری که در مورد آرد باید به آن توجه کنید، این است که کیفیت آرد‌های موجود در بازار متفاوت است.
به همین دلیل متناسب با کیفیت آرد ممکن است میزان آن کم‌تر یا بیش‌تر از مقداری شود که در دستور گفته شده است؛ بنابراین موقع اضافه کردن آرد به این مسئله توجه داشته باشید. اگر دیدید مواد کیک درحال سفت شدن است و هنوز مقداری از آرد باقی مانده است؛ یعنی آردی که اضافه کرده‌اید، کافی است و بقیه را اضافه نکنید. اگر طبق دستور عمل کردید و احساس کردید مواد کیک هنوز به آن غلظتی که باید برسد، نرسیده است؛ یعنی باید کمی بیش‌تر آرد اضافه کنید؛ بنابراین شما همیشه مقدار آردی را که در دستور گفته شده اس، تهیه کنید. ممکن است این مقدار باتوجه به کیفیت آرد کم یا زیاد شود.
 
۲- دقیق بودن دمای فر در پخت کیک نقش بسیار مهمی دارد. وقتی قالب را در فر می‌گذارید، باید دقیقاً به همان دمای گفته شده در دستور رسیده باشد و در طول پخت هم تغییر دما ندهد. معمولاً درجه حرارت و مدت زمان پخت در فر‌های مختلف متفاوت است. به عنوان مثال اگر در دستور گفته شده دمای ۱۷۵ درجه به مدت ۴۵ دقیقه ممکن است در فر شما با این دما و مدت نتیجه مطلوب حاصل نشود و این مسئله به این دلیل است که در واقع فر شما به آن دمای گفته شده نرسیده است یعنی شما فر را روی درجه ۱۷۵ تنظیم کرده‌اید؛ اما در واقع دمای واقعی فر شما ۱۷۵ نیست و ممکن است کم‌تر یا بیش‌تر از این دما بوده باشد.
 
دماسنج فر
 
کسانی که سابقه پخت شیرینی و کیک را دارند، معمولاً قلق فری که از آن استفاده می‌کنند، دست‌شان هست. مثلاً می‌دانند اگر در دستور گفته شده دمای ۱۷۵ درجه در فری که استفاده می‌کنند، این دما روی درجه ۱۸۵ حاصل می‌شود. اگر زیاد با فر کار نکرده‌اید و دمای فرتان را نمی‌دانید، بهترین کار تهیه دماسنج فر است. همان‌طور که گفتیم، دمای بیش‌تر فر‌ها دقیق نیست. استفاده از دماسنج فر بسیار ساده است و باید آن را به طبقه فر آویزان کنید.
به این موضوع توجه داشته باشید که معمولاً درجه حرارتی که در دستور‌ها گفته می‌شود، بر مبنای فر برقی است. اگر از فر گازی استفاده می‌کنید و دماسنج فر ندارید، دما را حدود ۱۰ درجه سانتی‌گراد بیش‌تر بگذارید. دمایی که گفته می‌شود، باز هم به فر شما بستگی دارد و باید قلق فر دست‌تان بییاد. با چند بار امتحان کردن متوجه دما و مدت زمان پخت خواهید شد.
 
۳- سعی کنید یک ترازوی دیجیتال و پیمانه‌های استاندارد آشپزی تهیه کنید؛ زیرا در تهیه کیک و شیرینی اندازه‌های دقیق مواد اولیه بسیار مهم است. اندازه‌گیری با ترازوی دیجیتال نسبت به پیمانه‌ها دقیق‌تر است. خیلی از افراد طریقه صحیح استفاده از پیمانه‌ها را نمی‌دانند؛ بنابراین اگر برایتان مقدور است، حتماً ترازوی دیجیتال تهیه کنید.
 
ترازو
اگر خواستید با پیمانه اندازه‌گیری کنید، برای اندازه‌گیری مواد خشک مثل آرد و پودر کاکائو قبل از پیمانه زدن، مواد را با قاشق هم بزنید. چون این مواد بعد از مدتی حالت فشرده پیدا می‌کنند. نکته مهم دیگری که در فرآیند پیمانه زدن باید رعایت کنید، این است که مواد را با قاشق داخل پیمانه بریزید و به هیچ عنوان پیمانه را داخل ظرف حاوی مواد نزنید؛ چون در این حالت اندازه‌ها دقیق نمی‌شوند. وقتی مواد را داخل پیمانه می‌ریزید، نباید سرپر و گنبدی شکل باشد.
 
۴- همیشه زمان به هم زدن تخم مرغ چندین‌بار همزن را خاموش کنید و اطراف ظرف را با کمک لیسک تمیز و داخل ظرف بریزید تا ذره‌ای از تخم مرغ به صورت هم نزده داخل کیک نباشد، وگرنه با وجودی که از وانیل و یا اسانس استفاده می‌کنید، باز کیک بوی تخم مرغ می‌گیرد. خیلی از افراد فکر می‌کنند که وانیل و طعم دهنده‌ها بوی بد تخم مرغ را از بین می‌برد. درحالی‌که این فکر اشتباه است. آن‌چه بوی بد تخم مرغ را از بین می‌برد، درست هم زدن تخم مرغ است. پس این مرحله را بادقت انجام دهید.
 
۵- در انتخاب قالب کیک دقت کنید. اگر قالب نسبت به مواد کوچک یا بزرگ باشد، نتیجه مطلوبی نمی‌گیرد. همیشه باید قالبی انتخاب کنید که وقتی مواد کیک را در آن ریختید، ۱/۳ قالب خالی بماند. البته همه این موارد نیاز به تجربه دارد. شاید بار اول متوجه نشوید که چه قالبی مناسب است. باید چندبار کیک درست کنید تا چشم شما به اندازه‌ها عادت کند و بتوانید سریع قالب مناسب را انتخاب کنید.
 
قالب
 
۶- نکته مهم دیگر در پخت کیک انتخاب جنس قالب است. قالب‌های متنوع و گران‌قیمت زیادی در بازار موجود است. وقتی برای خرید قالب مراجعه می‌کنید باتوجه به تنوع ممکن است در انتخاب قالب سر درگم شوید. یکی از بهترین قالب‌ها برای تهیه انواع کیک که نسبت به سایر قالب‌ها قیمت مناسبی هم دارد. قالب‌های گالوانیزه است که معمولاً از همه لوازم قنادی‌ها می‌توانید تهیه کنید و در طرح‌ها و شکل‌های مختلف موجود است.
 
۷- یک نکته خیلی مهم که در پخت انواع کیک باید رعایت کنید، این است که در فر را قبل از ۳۰ دقیقه به هیچ عنوان باز نکنید. اگر این کار انجام دهید، تمام زحمات‌تان هدر می‌رود، زیرا در این صورت کیک شما پف نمی‌کند.
 
۸- درنهایت اینکه سعی کنید از مواد اولیه مرغوب در پخت کیک و شیرینی استفاده کنید. اگر مواد شما مرغوب نباشد، به هیچ عنوان نتیجه مطلوبی نمی‌گیرید. به عنوان مثال ممکن است همه نکات را رعایت کرده باشید؛ اما درنهایت کیک شما سفت شده است. این امر می‌تواند به این دلیل باشد که از آرد مرغوب استفاده نکرده‌اید.

طرز تهیه کیک خرما و گردو

کیک
 
۱- ابتدا پوست خرما‌ها را بگیرید. بعد هسته آن را جدا کنید. سپس آب جوش را به آن اضافه کنید. اجازه بدهید خرما داخل آب جوش حل شود. کره‌ای را که به دمای محیط رسیده است، با شکر و وانیل مخلوط کنید. حدود ۴ دقیقه با همزن برقی هم بزنید تا پفکی شود. در مرحله بعد تخم مرغ‌ها را دانه دانه به آن اضافه کنید. هر تخم مرغی را که اضافه می‌کنید، باید حدود ۳ دقیقه با همزن برقی هم بزنید. در آخر هل + دارچین + خرمایی که از حرارت افتاده است، به این ترکیب اضافه کنید و به مدت ۲ دقیقه با همزن برقی هم بزنید. حواستان باشد خرما حتماً باید سرد شده باشد. اگر خرما را داغ اضافه کنید، تخم مرغ می‌بُرد.
در صورت تمایل می‌توانید نیمی از خرما‌ها را به روشی که گفتیم، پوره کنید و در این مرحله اضافه کنید. بقیه خرما را پوره نکنید و فقط هسته آن را جدا کنید. وسط آن‌ها گردو بگذارید و بعد از این‌که نیمی از مواد را داخل قالب ریختید، این خرما‌ها را روی آن بچینید. سپس بقیه مواد را اضافه کنید.
 
۲- نیمی از آرد را به ترکیب بالا اضافه کنید و در حد مخلوط شدن با همزن برقی هم بزنید. بعد بکینگ پودر و نمک را اضافه کنید. دوباره بقیه آرد را اضافه کنید و در حد مخلوط شدن با همزن هم بزنید. گردو‌های خرد شده را با ۳ قاشق غذاخوری آرد مخلوط کنید و به مواد اضافه کنید. سپس با لیسک هم بزنید. کف قالب موردنظر کاغذ روغنی پهن کنید یا این‌که آن را با روغن جامد چرب کنید. اگر خواستید دیواره‌ها را هم با روغن چرب کنید، حتماً بعد از روغن زدن دیواره‌ها آن را آرد پاشی کنید تا مانع پف کردن کیک نشود. برای این حجم از مواد قالب ۲۰ سانتی مناسب است. کیک را به مدت ۱ ساعت در طبقه وسط فری که روی دمای ۱۷۵ درجه سانتی‌گراد تنظیم کرده‌اید، قرار بدهید. (فر را از ۲۰ دقیقه قبل روشن کنید تا گرم شود) برای این‌که متوجه شوید کیک پخته است، سیخ چوبی یا خلال دندان را در قسمت وسط کیک بزنید. اگر مواد به آن نچسبید؛ یعنی کیک شما پخته است.
 
۳- وقتی کیک پخت و خواستید آن را از فر خارج کنید، ابتدا فر را خاموش کنید. سپس در آن را باز کنید و اجازه بدهید کیک چند دقیقه داخل فر خاموش با در باز بماند. اگر بالافاصله آن را از فر خارج کنید، پف کیک می‌خوابد. به دلیل اینکه یک دفعه از محیط خیلی گرم وارد محیط سرد می‌شود. درنتیجه به آن شوک وارد می‌شود. وقتی کیک را از فر خارج کردید، یک دفعه آن را در محیط سرد قرار ندهید. مثلاً آن را روی سنگ اوپن یا در مسیر باد کولر یا پنکه نگذارید. البته به این نکته توجه داشته باشید که این کیک به دلیل وجود خرما در ترکیبات آن بافت سنگینی دارد و نسبت به کیک‌های دیگر کم‌تر پف می‌کند.
 
۴- بعد از اینکه کیک را از فر خارج کردید، اجازه بدهید سرد شود. سپس با کاردک یا چاقو دور کیک را از قالب جدا کنید. بعد کیک را روی توری برگردانید. توری یک پنجره پلاستیکی یا فلزی است که می‌توانید از لوازم قنادی‌ها تهیه کنید و به جای سینی از آن استفاده کنید.
 
سس کارامل
 
۵- در صورت تمایل می‌توانید روی کیک سس کارامل بریزید. برای تهیه سس کارامل ۱/۲ پیمانه شکر را داخل تابه بریزید. روی حرارت ملایم قرار بدهید (هرقدر تابه بزرگ‌تر باشد، بهتر است) وقتی که شکر شروع به کاراملی شدن کرد، با قاشق هم بزنید تا کل شکر کاراملی شود. حواس‌تان باشد شکر نسوزد. سپس ۱/۲ پیمانه خامه صبحانه به آن اضافه کنید و سریع هم بزنید تا شکر و خامه یک‌دست شوند. اگر سس کارامل غلیظ بود، مقداری خامه به آن اضافه کنید. بعد از سرد شدن کیک آن را با سس کارامل تزئین کنید.

نکات کلیدی و فوت و فن‌های پخت یک کیک عالی

خیلی مواقع با اینکه کاملاً مطابق دستور عمل کرده‌اید، کیک‌تان خراب می‌شود. شاید خیلی از نکات مهم به نظر شما بی‌اهمیت باشد. در این قسمت علت بعضی از مشکلات را که ممکن است در تهیه انواع کیک‌ها پیش بیاید، توضیح می‌دهیم.

چرا کیک پف نکرده است؟

۱- دمای فر خیلی زیاد یا کم است. اگر دمای فر زیاد باشد، کیک پف نمی‌کند و نپخته باقی می‌ماند. اگر دمای فر کم باشد، کیک پف می‌کند؛ ولی به مرور پفش را از دست می‌دهد. همچنین اگر فر از قبل گرم نشده باشد، پف کیک می‌خوابد.
 
۲- میزان چربی (روغن، کره، تخم مرغ) زیادتر از حد معمول بوده است یا اینکه قالب را خیلی چرب کرده‌اید. برای چرب کردن قالب کافی است نوک انگشت‌تان را به روغن آغشته کنید. بعد کل قالب را با آن چرب کنید.
 
۳- حتماً در پخت هر کیکی باید موادی را که داخل یخچال هستند، حداقل نیم ساعت قبل از یخچال خارج کنید.
 
۴- در هنگام اضافه کردن مواد ترتیب را رعایت نکرده‌اید.
 
۵- میزان بکینگ‌پودر نسبت به آرد کم بوده یا اینکه از بکینگ‌پودر کهنه استفاده کرده‌اید.
 
۶- اندازه قالب کیک نسبت به حجم مواد بزرگ یا کوچک بوده است.
 
۷- میزان هم زدن مواد در ابتدا خیلی کم بوده یا اینکه در بخش آخر که باید همه مواد را با هم مخلوط کنید، خیلی هم زده‌اید. در این بخش صرفاً باید مواد را در حد مخلوط شدن هم بزنید.

چرا کیک گنبدی شده است؟

۱- فر زیادی داغ بوده است. به این نکته توجه داشته باشید که فر باید از ۲۰ دقیقه قبل از اینکه کیک برای رفتن در فر آماده شود، گرم شده باشد.
 
۲- میزان مایعات کیک نسبت به آرد کم یا اینکه آرد سنگین بوده است. چون میزان گلوتن موجود در آرد‌ها متفاوت است. ممکن است میزان آرد کم‌تر یا بیش‌تر از چیزی شود که در دستور گفته شده است.
 
۳- مواد را در انتهای کار زیاد هم زده‌اید و هم زدن هم به صورت دورانی نبوده است.

چرا روی کیک چسبنده شده است؟

۱-کیک داخل قالب خودش سرد نشده و خیلی زود از قالب خارج شده است. این کار علاوه‌بر اینکه باعث چسبنده شدن روی کیک می‌شود، باعث خرد شدن کیک هم می‌شود.
۲- کیک قبل از پخت کامل از فر خارج شده است.
۳- زمان پخت کیک کم و حرارت زیاد بوده است.
۴- وقتی کیک داغ بوده، روی آن چیزی مثل بشقاب قرار گرفته است.
۵- شکر و مایعات کیک بیش‌تر از حد معمول بوده است.

چرا کیک فرو رفته است؟

۱- میزان بکینگ‌پودر زیاد بوده است.
۲- از آرد مرغوب استفاده نکرده‌اید.
۳- قالب کیک نسبت به مواد کوچک بوده است.
۴- میزان شکر نسبت به مواد زیاد بوده است.
۵- فر زیادی داغ بوده است.
۶- در فر موقع پخت باز شده است.

چرا کیک خمیر شده است؟

۱- دمای فر زیاد بوده و قبل از اینکه کیک مغزپخت شود، سطح رویی آن پخته و خشک شده است.
۲- تعداد تخم‌مرغ نسبت به بقیه مواد زیاد بوده است.
۳- مواد را خوب با هم مخلوط نکرده‌اید.
۴- مواد اولیه به دمای محیط نرسیده است.
۵- بکینگ‌پودر کهنه یا فاسد بوده است.
bato-adv
bato-adv
bato-adv