محمود احمدی نژاد مدت زمانیست تحرکات سیاسی خود را اوج بخشیده است، مصاحبه با رسانههای خارجی و داخلی نیز این روزها بیش از گذشته شده است و او دائما خود را در معرض سوالات رسانهها و لنز دوربینها قرار میهد.
بنا به روایت کانال رسمی پایگاه اطلاع رسانی احمدینژاد، او اخیرا گفتگویی با شبکه انگلیسی زبان تلویزیون دولتی ترکیه موسوم به "تی آر تی" انگلیسی داشته است که بخشهایی از آن را میخوانید.
من هیچوقت از سیاست دور نبوده ام که بخواهم برگردم. مگر میشود که انسان نسبت به سرنوشت اجتماعی بی تفاوت باشد؟ برخی تصورشان این است که فقط مناصب سیاسی هست که حاملین آن باید نسبت به سرنوشت جامعه، احساس مسئولیت کنند. مسئولیت اجتماعی یک امر عام است.
شورای نگهبان در سال ۹۶، صلاحیت شما را برای شرکت در رقابت انتخابات سال ۱۳۹۶ رد کرد و شما نتوانستید در این انتخابات شرکت کنید، آیا فکر میکنید شورای نگهبان صلاحیت شما را در انتخابات سال آینده ایران تایید خواهد کرد؟
من هنوز راجع به انتخابات نظری نداده ام و موضعی نگرفته ام، اما نقطه نظراتی دارم که در صورت ضرورت، در موعد انتخابات آن را با مردم در میان خواهم گذاشت.
من در ۱۵ سال اخیر، به تمام روسای جمهور آمریکا، بعد از شروع کارشان نامه نوشتم و در آنها شرایط جهانی را تشریح کردم. البته در تمام این نامه ها، بطور خاص اشارهای هم به رابطه دو ملت ایران و آمریکا کردم. شما میدانید که بیش از ۴۰ سال است که به خاطر تصمیم سیاسی دولت ها، رابطه بین ملت ایران و ملت آمریکا بسیار تضعیف شده و در حد قطع است. در تمام اینها به اهمیت رابطه دو ملت اشاره کردم و اینکه دولتها باید اختلافات خود را بگونهای جلو ببرند که مانع از ارتباط بین دو ملت نشوند و در نامههای اخیر هم تاکید کردم که این اختلاف طی ۴۰ سال به ضرر هر دو ملت بوده و سایر ملتها هم نه تنها نفعی نبرده اند بلکه آنها هم ضرر کرده اند و خواستم که عقلای دو طرف بنشینند و بر اساس عدالت و احترام مسائلشان را حل کنند.
بایدن، گفته است که میخواهد توافق هستهای سال ۲۰۱۵ را احیا کند، اما اصرار دارد که ایران بایستی ابتدا گامهای هستهای خود را، معکوس نماید. از طرف دیگر، ایران از آمریکا میخواهد که ابتدا، تحریمها را بردارد، قبل از اینکه بتوان درباره احیای توافق، بحث کرد. این یک مسابقه اراده هاست. چه کسی ابتدا، چشمک خواهد زد؟ توصیه شما به جانشین تان یعنی رئیس جمهور کنونی ایران چیست؟
به نظر من اولین مسئله بین ایران و آمریکا این نیست، اولین مسئله، رابطه دو ملت است. هم ملت آمریکا ملت بسیار مهم و اثرگذاری است و هم ملت ایران بسیار اثرگذار است. رابطه این دو میتواند به صلح و پیشرفت جهانی و همبستگی بین ملتها کمک کند. ظرفیتهای عظیمی در ایران و آمریکا هست که الان دو ملت از آن محروم هستند. یک توافقنامه مانند برجام برای این است که مسائل را حل کند، اختلافات را از بین ببرد و زمینه همکاری را درست کند، اما ما مشاهده کردیم که نه تنها اختلافات را حل نکرد بلکه مسائل را پیچیدهتر کرد. من معتقد هستم که یک بار دیگر ایران و آمریکا و بقیه باید بنشینند و مسائل را از ابتدا بر پایه عدالت و احترام با هم مرور کنند و اگر توافقی میشود، یک توافق عادلانه، احترام آمیز و با رعایت حقوق یکسان ملتها تنظیم شود و تقابل ۴۰ ساله، به همکاری و تعامل تبدیل شود.
شما اخیرا نامهای به ولیعهد عربستان، محمد بن سلمان، ارسال کرده، در آن درخواست مذاکرات مستقیم بمنظور کاهش تنشهای منطقه ای، و پایان جنگ یمن را نموده اید. آیا او پاسخی ارایه کرده است؟ آیا شما تمایل دارید روابط با عربستان را، بهبود بخشید؟
هر اقدامی که به برقراری صلح کمک کند ما از آن استقبال میکنیم و اگر بتوانیم آن اقدام را انجام میدهیم. من به عنوان یک انسان، از شرایط یمن بسیار رنج میبرم. من معتقد هستم که میشد صلحی را برقرار کرد، امروز هم میشود. معتقد هستم که در نهایت هم باید صلحی بین یمن و عربستان اتفاق بیفتد. آنها هستند که باید اراده کنند، تصمیم بگیرند و بر اساس عدالت و احترام کنار هم بنشینند و مشکل را حل کنند. آن زمان هم ما پالسهای مثبتی را دریافت کردیم منتهی، چون دخالت دیگران وجود داشت، کار یک مقدار پیچیده شد. اگر از من کاری بربیاید، حتما کمک خواهم کرد که هر چه زودتر آتش بس و سپس یک صلح پایدار برقرار شود.
من حدود ۹ ماه پیش برای آقای پوتین نامه نوشتم و در آن به دیدارهای بسیار مثبت خودم با ایشان اشاره کردم. روابط ایران با روسیه، رابطه بسیار خوبی است. در این نامه از موضع دلسوزی به ایشان توصیه کردم که طولانی شدن مدت حکومتها و حکومت افراد، تبعات منفی دارد و به نفع ملتها نیست و امروز هم به ایشان توصیه میکنم که مراقبت کنند، دائما افکارسنجی کنند، نظر مردمشان را دریافت کنند و اگر دیدند که نظر مردم منفی است، تصمیمات جدیدی بگیرند. در واقع باید دائما طبع مردم را بسنجند، اگر مردم روسیه نظر دیگری دارند، قبل از اینکه منجر به مسائل غیرقابل بازگشت شود، تصمیمات را اصلاح کنند. اصل حاکمیت، متعلق به انسانهاست، تجربه هم نشان داده است که وقتی حکومتها طولانی میشود، مشکلات و مفاسدی ایجاد میشود که این نه به نفع حکومت افراد است و نه به نفع ملت هاست. این یک توصیه دلسوزانه بود که ابعاد آن را تشریح کردم، قبل از اینکه بخواهند قانون اساسیشان را تغییر بدهند. هم دلم برای مردم روسیه میسوزد، آنها را دوست دارم و هم اینکه علاقهمند هستم آقای پوتین سرنوشت خوبی داشته باشند و در خدمت به مردم روسیه موفق بشوند.
برخی استفاده شما از توئیتر را عجیب میدانند، زیرا در دوره ریاست جمهوری شما مقامات ایرانی، فیس بوک و توئیت را در سال ۲۰۰۹ ممنوع کردند، آیا هنوز هم توئیتر در ایران، ممنوع است؟
همان کسانیکه فیلتر میکنند، همانها هم در ایران فیلترشکن میفروشند. امروز در دنیای ارتباطات فیلتر معنا ندارد. فیلتر کردن و ایجاد محدودیت، یک امر شکست خورده است.
شما از چه ضد فیلتری برای دسترسی به توئیتر، استفاده میکنید؟
این را باید از کسانیکه اجازه نمیدهند بپرسید. من موافق استفاده کامل مردم از فضای مجازی هستم.
به نظر میرسد که شما پس از خاتمه ریاست جمهوری، به میزان زیادی تغییر کرده اید، آیا این برداشت، منصفانه است؟ در این بازآفرینی چه عاملی موثر بوده است؟
بالاخره هر انسانی رشد میکند، دانشش توسعه مییابد و تجربیاتش افزوده میشود، اما ما از روز اول و بر اساس اصول ثابت، دنبال صلح و عدالت بودیم. در دولت اول، ما رسما خواستیم که رابطه بین دو ملت ایران و آمریکا برقرار شود. خواستار پرواز مستقیم بین تهران و نیویورک شدیم. بعد از رسیدن به صنعت غنی سازی، من خواستار همکاری به جای تقابل شدم. من همیشه با تجاوز، اشغال سرزمین دیگران، چپاول ملتها و زورگویی مخالف بوده ام و الان هم مخالف هستم. من همیشه طرفدار صلح، عدالت و احترام برای همه ملتها بوده و هستم.