سه کشور اروپایی گفتهاند: «هدف این روند گستردهتر دیپلماسی باید عقبنشینی ایران از گامهای خود و احیای کامل دسترسیهای آژانس اتمی باشد. این تنها راهی است که جامعه بینالمللی میتواند از ماهیت صرفاً صلحآمیز برنامه هستهای ایران اطمینان حاصل کند.»
سه کشور اروپایی طرف «برجام» بعد از عقبنشینی از صدور قطعنامه انتقادی از ایران در شورای حکام آژانس اتمی بیانیهای صادر کردند.
به گزارش فارس، سه کشور اروپایی در آغاز این بیانیه مدعی شدهاند کاملاً به «برنامه جامع اقدام مشترک» متعهد هستند. تروئیکای اروپایی تأکید کردهاند این توافق، هنگامی که اجرا میشود در راستای تأمین منافع امنیتی همه طرفها است.
انگلیس، فرانسه و آلمان در ادامه این بیانیه، ایران را به نقض برجام متهم کرده و گفتهاند که از این بابت نگران هستند. آنها نوشتهاند: «همچنان از نقض ادامهدار تعهدات هستهای ایران در ماههای اخیر به خصوص گامهای تنشآمیز برداشتهشده از سوی این کشور از تاریخ نوامبر ۲۰۲۰ نگران هستیم.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «اعلانیه ایران مبنی بر اینکه دیگر اجازه اجرای ترتیبات نظارتی مرتبط با برجام را نخواهد داد و اجرای پروتکل الحاقی را متوقف خواهد کرد جای نگرانی ویژه دارد. این اقدام اطمینان یافتن از صلحآمیز ماندن فعالیتهای ایران را برای جامعه بینالمللی دشوارتر خواهد کرد.»
تروئیکای اروپا خاطرنشان کردهاند: «ایران رسماً اجرای پروتکل الحاقی و تمامی تعهدات شفافیتساز ذیل برجام را متوقف کرده است. این اقدام دسترسیهای آژانس اتمی را به طرز محسوسی کاععش میدهد و ممکن است توانایی تضمین ماهیت صرفاً صلحآمیز برنامه هستهای ایران را از آژانس بینالمللی انرژی اتمی سلب کند.»
انگلیس، فرانسه و آلمان گفتهاند که از تفاهم موقت میان ایران و آژانس اتمی استقبال میکنند اما این تفاهم «ضرورت احیای تمامی دسترسیها توسط ایران را برطرف نمیکند.» آنها تأکید کردهاند: «ایران بایستی کاملاً با آژانس اتمی همکاری کند تا اطمینان حاصل شود که آژانس قادر است مأموریت گزارشدهی خودش را اجرا کند.»
تروئیکای اروپای با اشاره به اینکه در چنین شرایطی قصد معرفی قطعنامهای در نشست شورای حکام آژانس علیه ایران را داشتهاند تأکید کردهاند: «ما میدانیم که اعضای این شورا از لحاظ نگرانیهای بسیار جدی ما از اقدامات ایران، به خصوص تصمیم این کشور در تعلیق ترتیبات شفافیتساز ذیل برجام و نظام پادمانی با ما همنظرند.»
آنها سپس درباره دلیل عقبنشینی از تصمیم خود برای صدور این قطعنامه تصریح کردهاند: «با وجود حمایت آشکار از این قطعنامه در شورای حکام آژانس اتمی ما فعلاً تصمیم گرفتهایم این اقدام را متوقف کنیم تا به مدیر کل آژانس برای اجرای تلاشهای جدید ایشان با هدف شکستن این بنبست و حل و فصل بدون تأخیر اختلافات مذکور -اقداماتی که مدیر کل در هفته جاری آنها را به شورا اعلام کرد- فرصت بدهیم.»
در ادامه آمده است: «ما از طرح مدیر کل استقبال میکنیم. امیدواریم ایران از این فرصت برای ورود به گفتوگوهای اساسی با آژانس در خصوص این مسائل برجسته شود. از مدیر کل میخواهیم این شورا را از پیشرفتها در زمینه اقدامات نظارتی و راستیآزمایی در تمامی زمینهها در ایران مطلع کند.»
سه کشور اروپایی در بیانیه خود خاطرنشان کردهاند چنانچه در موضوعات مطرحشده در جلسه امروز شورای حکام درباره برنامه هستهای ایران «پیشرفتهای کافی» حاصل نشود حق فراخوان برای برگزاری نشست فوقالعاده در این شورا را برای خود محفوظ میدانند.
آنها نوشتهاند: «ما تحولات را از نزدیک رصد خواهیم کرد و چنانچه پیشرفتی در خصوص هر یک از تحولات مطرحشده در این جلسه حاصل نشود حق فراخوان برای برگزاری نشست فوقالعاده شورا را برای خود محفوظ میدانیم.»
سه کشور اروپایی گفتهاند: «هدف این روند گستردهتر دیپلماسی باید عقبنشینی ایران از گامهای خود و احیای کامل دسترسیهای آژانس اتمی باشد. این تنها راهی است که جامعه بینالمللی میتواند از ماهیت صرفاً صلحآمیز برنامه هستهای ایران اطمینان حاصل کند.»
در ادامه بیانیه تصریح شده است: «سه کشور اروپایی در حال همکاریهای فشرده برای حمایت از این تلاشها هستند. ما از ایران میخواهیم بدون پیششرط پیشنهاد هماهنگکننده برجام جهت برگزاری نشست غیررسمی طرفهای برجام و ایالات متحده آمریکا را بپذیرد. راه حل دیپلماتیک تنها راه برای برونرفت از این بحران است.»
کشورهای اروپایی در پایان این بیانیه از مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواستهاند جدیدترین گزارش فصلی خود در خصوص اقدامات نظارتی و راستیآزمایی در ایران را علنی کند.