bato-adv
bato-adv
کارشناسان اقتصادی در گفتگو با فرارو تشریح کردند

پیدا و پنهان تبعات کاهش نرخ سود بانکی

پیدا و پنهان تبعات کاهش نرخ سود بانکی

شقاقی اضافه کرد: کاهش نرخ سود بین بانکی نیز باعث می‌شود که هزینه تامین کسری منابع بانک‌ها کاهش پیدا کند که این موضوع منجر به آن خواهد شد تا جلوی ناترازی بیشتر حساب بانک‌ها گرفته شود، که نتیجه این مسئله نیز قدرت کمتر خلق پول از سوی بانک‌ها است که باز هم این مسئله به کاهش و کنترل تورم نیز کمک می‌کند، این در حالیست که هر ساله خلق نقدینگی از سوی بانک‌ها همواره یکی از مسائلی است که باعث افزایش نقدینگی و متورم شدن اقتصاد می‌شود.

تاریخ انتشار: ۱۴:۳۲ - ۱۸ اسفند ۱۳۹۹
فرارو- سیاست کاهش نرخ سود بین بانکی همچنان ادامه دارد، دراین رابطه رئیس کل بانک مرکزی در صفحه شخص خود نوشت: در پایان هفته گذشته و با اقدام‌هایی که بانک مرکزی در مدیریت بین  بانکی به خصوص استفاده از عملیات ریپو انجام داد، میانگین نرخ سود بین بانکی به ۱۹.۷ درصد کاهش یافت.

به گزارش فرارو، عبدالناصر همتی ادامه داد: بانک مرکزی برای پرهیز از افزایش نرخ سود به دنبال اجرا و نظارت بر محدودیت رشد ترازنامه بانک‌ها است. نتایج مقدماتی محاسبات آماری نشان می‌دهد رشد سه ماهه سوم تولید کارگاه‌های بزرگ صنعتی حدود ۱۰.۷ درصد و رشد ۹ ماهه آن حدود هشت درصد بوده است. این گزارش از تداوم رشد بخش حقیقی اقتصاد حکایت می‌کند. در پایان بهمن ماه رشد ۱۲ ماهه پول ۵۶.۹ درصد و رشد ۱۲ ماهه شبه پول ۳۵.۳ درصد شد. همچنین رشد ۱۲ ماهه پول در مهر ماه ۸۸.۶ درصد و در دی ماه ۶۳.۸ درصد بود.

وی افزود: رشد ۱۲ ماهه شبه پول در مهر ماه ۲۸.۱ درصد و در دی ماه ۳۴.۳ درصد بود، روند این دو متغیر پولی حاکی از کاهش سیالیت پول متاثر از کاهش انتظارات تورمی است. با توجه به کاهش انتظارات تورمی (که یکی از نشانه‌های آن، کاهش نرخ معاملات حواله‌های ارزی صادرکنندگان عمده به کانال ۲۲ هزار تومان به ازای هر دلار در پایان هفته گذشته در سامانه نیما است) و عدم ضرورت افزایش نرخ سود، برنامه بانک مرکزی بر مبنای قرار دادن نرخ سود حول میانگین دالان نرخ سود است.

پیدا و پنهان تبعات کاهش نرخ سود بانکیکاهش نرخ بهره  بین بانکی به کاهش نرخ سود بانکی منجر می‌شود
وحید شقاقی شهری کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه کاهش نرخ بهره بین بانکی به کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی منجر خواهد شد، گفت: با توجه به سیاستی که بانک مرکزی در پیش گرفته است، هزینه سرمایه گذاری‌ها نیز با افت روبرو می‌شود، زیراکه نرخ دریافت تسهیلات هم کاهش خواهد یافت که این موضوع باعث رونق تولید می‌شود.

وی افزود: به نوعی می‌توان گفت این کار باعث خروج تدریجی اقتصاد کشور از رکود و حرکت به سوی رونق خواهد بود، از سویی در این زمینه شاهد آزادسازی تدریجی منابع بلوکه شده ایران در کشور‌های دیگر از جمله کره جنوبی و عراق هستیم که این موضوع می‌تواند دست بانک مرکزی را برای کنترل نرخ ارز و ایجاد ثبات در آن باز بگذارد، بنابراین این یک سیگنال مثبت است که در کنار کاهش نرخ سود بانکی باعث خواهد شد، نرخ تورم نیز در مسیر کاهش حرکت کند.

شقاقی اضافه کرد: کاهش نرخ سود بین بانکی نیز باعث می‌شود که هزینه تامین کسری منابع بانک‌ها کاهش پیدا کند که این موضوع منجر به آن خواهد شد تا جلوی ناترازی بیشتر حساب بانک‌ها گرفته شود، که نتیجه این مسئله نیز قدرت کمتر خلق پول از سوی بانک‌ها است که باز هم این مسئله به کاهش و کنترل تورم نیز کمک می‌کند، این در حالی است که هر ساله خلق نقدینگی از سوی بانک‌ها همواره یکی از مسائلی است که باعث افزایش نقدینگی و متورم شدن اقتصاد می‌شود.

این استاد دانشگاه ادامه داد: طی چند ماه اخیر و با توجه به روی کار آمدن بایدن در آمریکا به عنوان رئیس جمهور انتظارات تورمی با کاهش روبرو بوده و در این زمینه افت نرخ دلار و قرار گرفتن در محدوده ۲۴ هزار تومان نیز خود موید این موضوع است، حال با توجه به اتفاقات سیاسی اگر برجام احیا شده و به تبع آن تحریم‌ها نیز برداشته شود، وضعیت اقتصادی هم رو به بهبودی حرکت خواهد کرد.

پیدا و پنهان تبعات کاهش نرخ سود بانکیتبعات کاهش نرخ سود بانکی
کامران ندری کارشناس مسائل بانکی در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه کاهش نرخ سود بین بانکی هزینه تامین کسری منابع بانک‌ها را نیز کاهش می‌دهد، اظهار داشت: این موضوع مورد استقبال بانک‌ها است، زیرا که هزینه آن‌ها را کم می‌کند، اما باید درنظر گرفت که همواره نرخ بهره بین بانکی می‌تواند به عنوان یک دماسنج و آلارم برای تعیین نرخ سود بانکی قلمداد شود.

وی افرود: بنابراین اگر به مانند اول سال سیاست کاهش نرخ بهره بین بانکی در پیش گرفته شد و همچنان این روند ادامه داشته باشد، بار دیگر نرخ سود بانکی امکان دارد با کاهش روبرو شود، این درحالی است که نرخ تورم همچنان بالا است و معمولاً در چنین شرایطی باید نرخ سود متناسب با نرخ تورم تعیین شود، در غیر این صورت نقدینگی در بانک باقی نخواهند ماند که این مورد می‌تواند تبعات تورمی سنگینی را در پی داشته باشد.

ندری با اشاره به اینکه همواره نرخ سود یک ابزار مهم برای کنترل نقدینگی و نرخ تورم است، گفت: زمانی که نرخ تورم به صورت افسار گسیخته با افزایش همراه می‌شود، نرخ سود بانکی هم باید متناسب با تورم افزایش یابد، چرا که اگر این کار صورت نگیرد، نقدینگی در بازار‌های موازی جولان می‌دهد و باعث التهابات و نوسانات شدیدی می‌شود، همان اتفاقی که در شش ماه اول سال رخ داد و در ادامه باعث افزایش قیمت تمامی کالا‌ها و خدمات شد، اما الان به دلیل اینکه بازدهی نرخ سود بانکی به نسبت نرخ تورم منفی است، افراد ترجیح می‌دهند که پول خود را از بانک خارج کرده و در بازار‌هایی نظیر سکه، طلا، ارز، مسکن، خودرو و بورس سرمایه‌گذاری کنند که این موضوع باعث می‌شود که همواره با موج‌های تورمی روبرو باشیم.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: الان بانک مرکزی تمایل به افزایش نرخ بهره بانکی ندارد که این موضوع برای بازار‌های سرمایه‌ای و همچنین فعالان آن‌ها خوشایند است چرا که سرمایه‌ها می‌تواند از بانک‌ها خارج شده و به این بازار‌ها سرازیر شود، اما در کلیت اقتصاد کشور همانطور که اشاره شد این موضوع تبعات منفی دارد و باعث می‌شود که شاهد ثبات و و آرامش نباشیم، زیرا که با تزریق نقدینگی، بازار‌های موازی می‌توانند با افزایش قیمت روبرو شده و باز هم تلاطمات اقتصادی را رقم زنند.
bato-adv
bato-adv
bato-adv