قیمت دلار در سال 1400 چه روند خواهد داشت؟ پنج کارشناس به این پرسش پاخ داده اند.
اقتصاد ایران در سال 1400 علاوه بر چالشها مزمن و عدم تعادلهای تاریخی با سه نا اطمینانی روبرو است؛ وضعیت کرونا، انتخابات ریاست جمهوری و آینده تحریمها. برخی کارشناسان اعتقاددارند در کنار تحلیل مسائل کلان اقتصادی باید به این سه عامل نیز توجه کرد عواملی که بخش زیادی از نا اطمینانی را در سه ماه اول سال تشکیل میدهند. در این فضا قیمت دلار بهعنوان یک شاخص روانی اثرگذار بر سایر بازارها چه وضعیتی دارد 5 کارشناس در پیشبینیهای جداگانه به تحلیل چشمانداز قیمت دلار پرداختهاند.
دکتر داود سوری، دکتر مرتضی ایمانی راد و بهروز ملکی در گفتوگو با سالنامه تجارت فردا وضعیت بازار ارز را پیشبینی کردهاند و اشکان رسولیان به همراه رضا خسروی در گفتوگو با اقتصاد نیوز سمتوسوی قیمت دلار را تحلیل کردهاند.
اشکان رسولیان: اقتصاد ایران در ده سال گذشته با دوگانه برجام و تحریم روبرو بوده ازیکطرف تحریم با کاهش صادرات نفت،افزایش کسری بودجه و تورم و جهش قیمت دلار در بازار ارز همراه بوده است و از طرف دیگر برجام با افزایش صادرات نفت ثبات قیمت دلار در بازار ارز کنترل تورم را به همراه داشته است. به بیانی دیگر گرچه متغیرهای اقتصادی یکی از عوامل اثرگذار بر بازار ارز و سایر بازارها هستند اما تحریم اثر تشدیدی در قطب منفی بازار داشته و گشایشهای سیاسی اثر مثبت.
ازاینرو هرگاه چشمانداز تحریم پیش روی اقتصاد بوده است شاهد اوجگیری کلی قیمتها بودهایم و اگر عادیسازی روابط چشمانداز روابط سیاسی بوده شاهد ثبات اقتصادی بودهایم. با این مقدمه میتوان انتظار داشت که تقویت احتمال بازگشت آمریکا به برجام، رفع تحریمها موجب کاهش انتظارات تورمی و به دنبال آن کاهش شاخص بورس و قیمت دلار در بازار ارز میشود.
دکتر داود سوری: در سال 1400 اقتصاد ایران مشخصاً با کسری بودجه زیادی روبهرو است و با توجه به این کسری، بعید است که دولت بتواند این منابع را از بازار بدهی جمعآوری کند. ازاینرو انتظار میرود؛ تورمی متناظر با این کسری بودجه رخ دهد.
نکته دیگر آنکه برخلاف اظهارنظرهایی که اعتقاد دارد دولت بهصورت عمدی اجازه داده قیمت دلار افزایش پیدا کند تا بتواند کشور را اداره کند باید گفت نرخ فعلی با واقعیتهای اقتصادی کشور همخوانی دارد. بنابراین انتظار این است که در سال آتی شاهد افزایش قیمت دلار در بازار ارز باشیم. درست است که احتمالاً گشایشهایی در روابط خارجی خواهیم داشت و درعینحال این احتمال وجود دارد که امکان دسترسی به منابع ارزی خارج از کشور برقرار شود و حتی صادرات نفت افزایش یابد، ولی به نظر من تحریم کنندگان دیگر اجازه نمیدهند ایران به منابع خود دسترسی کاملی داشته باشد تا از این طریق بتواند با ارزپاشی قیمت دلار را پایین بیاورد. بنابراین برداشتم این است که باید به نرخهای بالاتر ارز عادت کنیم.
مرتضی ایمانی راد: من احتمال میدهم در سال 1400 با اقتصاد آرامتری مواجه باشیم. البته سال گذشته زمانی که برآوردم از سال 99 را مطرح کردم، تأکید داشتم که سطح بالایی از سفتهبازی را شاهد خواهیم بود که همین اتفاق رخ داد و بسیاری از فعالیتهای اقتصادی از تولید و تجارت به سمت سفتهبازی کشید. ولی به نظرم میرسد که در سال 1400 این سطح سفتهبازی پایین میآید و اقتصاد مقداری روی حوزههای واقعی متمرکزشده و کار میکند. به همین دلیل است که پیشبینی میشود نرخ رشد اندکی مثبت باشد.طلا و سکه در چنین بازارهای ملتهبی بسیار مستعد نوسان هستند. عدهای از نوسان این اقلام کسب سود میکنند. وقتی این نوسانها پایین میآید، سطح سفتهبازی نیز پایین خواهد آمد و کالاهایی مثل طلا و سکه مطلوب نخواهند شد. پیشبینی میکنم در ماههای پیش رو، جهتگیری مردم به سمت بازارهای جهانی باشد که این تمایل، مقداری فشار را از بازارهای طلا و سکه برمیدارد. یعنی در اثر استقبالی که از رمز ارزها (Cryptocurrency) شده، مقدار فشار روی طلا پایین آمده و قیمت آن را در سطح بینالمللی پایین نگهداشته است. در حال حاضر موج عجیبی از ایران به سمت خارج از کشور و سرمایهگذاری در رمز ارزها در حال حرکت است که این عزیمت به سمت بازارهای بینالمللی، تقاضا برای دلار را بالا میبرد ولی چون حجم این کوچ نقدینگی بالا نیست، قیمت دلار را بالا نگه نمیدارد و درنتیجه خیلی بعید میدانم که قیمت دلار در سال 1400 نوسانات بالا داشته باشد و بهیکباره رشد شش یا هفت هزار تومان را تجربه کند. به نظر میرسد کف قیمت دلار سال آینده 20 هزار تومان باشد و سقف در سه ماه ابتدایی سال 27 هزار تومان.
بهروز ملکی: در خصوص قیمت دلار بر مبنای انطباق با نقدینگی میتوان به عددی حدود 22 تا 23 هزار تومان رسید؛ اما نرخ بازار با نرخ اقتصادی به دلایل مختلفی میتواند متفاوت باشد در سال آینده هم عوامل مختلفی را میتوانیم بر نرخ دلار تأثیرگذار ببینیم. FATF مساله مهمی است. عملاً هزینه مبادلهای بابت قرار گرفتن در لیست سیاه FATF پرداخت میکنیم. برجام و مساله بازگشت ایران و آمریکا و آن خوشبینی که به نحوی با انتخاب آقای بایدن در جامعه به وجود آمده بود بهمرور جای خودش را به واقعبینی خواهد داد و خواهیم دید که مشکلات ایران و آمریکا خیلی راحت حل نخواهد شد و البته انتخابات ایران هم که قطعاً تأثیرگذار است. بنابراین با لحاظ جمیع جهات اگر بخواهیم درباره متغیرهای اقتصاد کلان و بازارها در سال 1400 صحبت کنیم معتقدم نرخ رشد اقتصادی مثبت خواهد بود و حتی تحت شرایط خاصی میتواند به بالای پنج درصد هم برسد. در مورد تورم احتمال میدهم سطح 30 تا 40 درصدی را خواهیم داشت.
در مورد قیمت دلار فکر نمیکنم جهش عجیبوغریبی داشته باشد. تا انتخابات به نظر میرسد نرخ دلار بین 20 تا 30 هزار تومان نوسان داشته باشد. بعد از انتخابات همبسته به اینکه کدام جناح به پاستور میآید شرایط میتواند اندکی متفاوت باشد.
رضا خسروی: تحلیل قیمت دلار در سال آینده بهخصوص سه ماه نخست تحت تأثیر انتظارات است و در ادامه منوط به توان صادرات نفت ایران.زیرا بسیاری از متغیرهای اقتصادی که اکنون اقتصاد ایران با آن دستوپنجه نرم میکند با روندهای تاریخی خود همخوانی دارند تنها تفاوت ماجرا صادرات نفت است.
محاسبات من نشان میدهد با صادرات بیش از دو میلیون بشکه نفت در روز قیمت دلار میتواند بین 15 تا 18 هزار تومان قرار بگیرد. صادرات نفت در محدوده یکمیلیون و 500 هزار بشکه تا یکمیلیون و 800 هزار قیمت دلار را تا محدوده 20 هزار تومان پایین خواهد آورد و حتی احتمال کاهش به زیر این مرز نیز وجود دارد. گرچه در این سناریو بعید است از قیمت دلار از 18 هزار تومان پایینتر رود. با روند کنونی صادرات نیز قیمت دلار در محدوده ثبتشده در آخر سال نوسان خواهد کرد.