در حال حاضر مجموع ثروت میلیاردرهای حاضر در لیست فوربز به ۱۳.۱ تریلیون دلار رسیده است درحالی که در سال ۲۰۲۰ این رقم ۸ تریلیون دلار بود. همچنین این گزارش نشان میدهد که مجموع ثروت ۱۰ فرد ثروتمند برتر جهان در سال ۲۰۲۱ ارزشی معادل ۱.۱۵ تریلیون دلار دارد که ۶۸۶ میلیارد دلار نسبت به سال گذشته افزایش نشان میدهد.
مجله فوربز در سی و پنجمین گزارش سالانه خود از میلیاردرهای جهان، لیست ثروتمندترین مردم دنیا را در سال ۲۰۲۱ ارائه داده که بخش عمده این میلیاردرها مالکان شرکتهای فناوری هستند یا این که شرکت آنها ارتباطی مستقیم با فناوری دارد. موضوع جالب توجه در این گزارش این است که با وجود شیوع کرونا و بسته شدن بسیاری از کسب و کارها، به تعویق افتادن رونمایی از محصولات و... اوضاع به کام ثروتمندان جهان بوده و ثروت آنها در مجموع ۵ تریلیون دلار نسبت به سال ۲۰۲۰ افزایش یافته است.
به گزارش ایران، شیوع کرونا در سال ۲۰۲۰ با رشد چشمگیر خرید و فروش آنلاین، ارزش ارزهای دیجیتال و نیز افزایش ارزش سهام برخی کمپانیها در جهان همراه شد و حالا در لیست مجله فوربز شاهد افزایش تعداد میلیاردرهای جهان هستیم هرچند در کنار آن، در سال کرونایی ۲۰۲۰ بیکاری و فقر در بخشهای زیادی از جهان گسترش یافت.
طبق این گزارش، امسال تعداد میلیاردرهای جهان به ۲ هزار و ۷۵۵ نفر رسیده که این رقم ۶۶۰ نفر بیش از گزارش سال ۲۰۲۰ این مجله معتبر است. گفتنی است که امسال در حوزه تکنولوژی ۳۶۵ میلیاردر معرفی شدهاند در حالی که این رقم در سال گذشته ۲۴۱ نفر بوده است.
در حال حاضر مجموع ثروت میلیاردرهای حاضر در لیست فوربز به ۱۳.۱ تریلیون دلار رسیده است درحالی که در سال ۲۰۲۰ این رقم ۸ تریلیون دلار بود. همچنین این گزارش نشان میدهد که مجموع ثروت ۱۰ فرد ثروتمند برتر جهان در سال ۲۰۲۱ ارزشی معادل ۱.۱۵ تریلیون دلار دارد که ۶۸۶ میلیارد دلار نسبت به سال گذشته افزایش نشان میدهد.
با نگاهی به لیست ثروتمندان جهان میتوان دریافت که فناوری تا چه حد درآمدزا بوده است چراکه مجموع ارزش ثروت میلیاردرهای تکنولوژی، از بسیاری حوزههای دیگر از جمله مد و فشن با ۱.۷ تریلیون دلار و حوزههای سرمایهگذاری و مالی با ۱.۵ تریلیون دلار بسیار عبور کرده است. طبق این گزارش، مجموع ارزش ثروت میلیاردرهای تکنولوژی، به حدود ۲.۵ تریلیون دلار رسیده که ۸۰ درصد از ۱.۴ تریلیون دلار سال گذشته بیشتر است.
در این لیست به پراکندگی میلیاردرها در دنیا نیز اشاره شده است. در حالی که امریکا همچنان خانه بیشتر ثروتمندان حوزه تکنولوژی است، اما چین نیز بهدلیل رشد فزاینده و سریع اینترنت، نسل تازهای از ثروتمندان را در خود جای داده که در حوزه تکنولوژی فعالیت دارند. در حال حاضر از ۲۰ فرد ثروتمند حوزه تکنولوژی در جهان، ۹ نفر آنها از چین هستند در حالی که این رقم در سال گذشته ۶ نفر بوده است. هند نیز سومین جمعیت میلیاردرهای این لیست را با ۱۴۰ نفر در اختیار دارد. یکی دیگر از موارد جالب لیست تازه فوربز این است که ۸۶ درصد از میلیاردرهای سال ۲۰۲۰ در یک سال گذشته ثروتمندتر شدهاند که البته بیشتر آنها از شرایط کرونا بهره بردهاند. همچنین درمجموع میلیاردرهای اروپایی حدود یک تریلیون دلار ثروتمندتر از سال قبل شدهاند.
اما فرد شماره یک ثروتمندترینهای فوربز چه کسی است؟ بازهم این «جف بزوس» بنیانگذار کمپانی پرقدرت آمازون است که در صدر لیست میلیاردرهای جهان قرار گرفته و گویی هرگز نمیخواهد از صدرنشینی فاصله بگیرد. این چهارمین سال متوالی است که از وی بهعنوان ثروتمندترین فرد جهان در فوربز یاد میشود. ثروت «جف بزوس» ۱۷۷ میلیارد دلار برآورد شده که نسبت به سال گذشته افزایش ۶۴ میلیارد دلاری داشته است. شاید وی هرگز تصورش را هم نمیکرد که شرکت تجارت الکترونیک آمازون را که در سال ۱۹۹۴ در گاراژ خانهاش در سیاتل راهاندازی کرده، روزگاری وی را به ثروتمندترین فرد جهان تبدیل کند.
«جف بزوس» تهدیدهای کرونا را به فرصت تبدیل کرد و در فاصله ماههای مارس تا آوریل ۲۰۲۰، حدود ۱۷۵ هزار کارگر استخدام کرد چرا که با افزایش چشمگیر استفاده مردم از بستر این فروشگاه آنلاین، کارکنان قبلی وی نمیتوانستند پاسخگوی این نیاز جهانی باشند. البته با احتساب کارگرانی که وی برای انبارهای خود در دنیا به کار گرفت، نیروهای تازه استخدام شده در این کمپانی در سال کرونایی ۲۰۲۰ به ۴۰۰ هزار نفر رسید.
هر چند بسیاری از کارگران آمازون و همچنین فروشگاه زنجیرهای Whole Foods که در مالکیت آمازون است و در زمینه فروش آنلاین خواربار و سبزیجات فعالیت دارد، بهدلیل ساعات کار زیاد، وضعیت نامناسب فضای کار، دستمزد پایین و... دست به اعتصابهایی هم زدند، اما این مشکلات سبب نشد تا عنوان ثروتمندترین مرد جهان، برای وی دست نیافتنی باشد. البته همه ثروت «بزوس» از طریق آمازون کسب نشده است چرا که وی مالک روزنامه مطرح واشنگتن پست و همچنین Blue Origin، یک شرکت هوافضاست که در زمینه تولید موشک و ماهواره در مصارف تجاری فعالیت دارد.
نفر دوم این لیست باز هم از مدیران حوزه فناوری است. «ایلان ماسک» که این روزها با تأثیرگذاری فوقالعادهاش در بازار بیت کوین زبانزد است را شاید بتوان جاذب بیشترین ثروت در سال کرونایی ۲۰۲۰ دانست. ثروت وی در سال ۲۰۲۱ حدود ۱۵۱ میلیارد دلار برآورد شده که این رقم نسبت به سال ۲۰۲۰ افزایشی ۱۲۶.۴ میلیارد دلاری داشته است.
وی که در سال ۲۰۲۰ با ثروت ۲۴.۶ میلیارد دلاری خود در جایگاه ۳۱ لیست برترینهای فوربز جای گرفته بود، حالا در یک جهش کم سابقه، به دومین مرد ثروتمند جهان تبدیل شده است. دلیل این پیشرفت عظیم «ایلان ماسک» ۴۹ ساله را میتوان رشد ۷۰۵ درصدی ارزش سهام کمپانی «تسلا» دانست. سال ۲۰۲۰ برای ماسک، هم در زمین و هم در هوا فوقالعاده بود چراکه هم در زمینه تولید خودروهای برقی تسلا موفق بود و هم پروژه فضایی «اسپیس ایکس» را به خوبی پیش برد.
بیل گیتس نیز دیگر مرد دنیای فناوری است که در جمع ثروتمندترینهای فوربز قرار گرفته و با ثروت ۱۲۴ میلیارد دلاری، ردیف چهارم این لیست را به خود اختصاص داده است. وی ثروتش را مدیون کمپانیهای مایکروسافت، یک کمپانی ریلی و همچنین یک کمپانی تولید تراکتور با نام Deere & Company است. در دوران کرونا اپلیکیشن «مایکروسافت تیمز» در کنار زوم به یکی از بهترین ابزارهای ارتباطی برای برپایی کلاسها و جلسات کاری آنلاین تبدیل شد و سود سرشاری نصیب گیتس کرد و توانست همچنان در جمع ۱۰ فرد ثروتمند جهان باقی بماند.
پنجمین جایگاه این لیست نیز از آن «مارک زاکربرگ» مالک فیس بوک است و میزان ثروت وی نیز ۹۷ میلیارد دلار برآورد شده است. جالب است بدانید که ثروت وی نیز نسبت به سال گذشته افزایش ۴۲.۳ میلیارد دلاری داشته که بیشتر آن نیز در نتیجه شیوع کرونا حاصل شده است. بهدنبال بحران کرونا و افزایش میزان استقبال مردم از شبکه اجتماعی فیس بوک برای دریافت اخبار مربوط به این بیماری، ارتباط با دوستان، مشاهده نقشههای ردیابی بیماران، مشخص شدن مناطق آلودهتر روی نقشه و... سبب افزایش ۸۰ درصدی ارزش سهام فیس بوک در سال ۲۰۲۰ شد.
«وارن بافت» هم با ۹۶ میلیارد دلار ثروت در جایگاه ششم قرار گرفته است. از سال ۱۹۹۳ تاکنون این نخستین بار است که وی از جمع ۵ ثروتمند برتر جهان کنار رفته و هر چند به نظر میرسد کرونا چندان به کام این سرمایهگذار ۹۰ ساله نبوده است، اما باید گفت نسبت به سال ۲۰۲۰، ۲۸.۵ میلیارد دلار بر ثروت وی افزوده شده است. «لری الیسون» از کمپانی اوراکل، «لری پیج» و «سرگئی برین» از کمپانی گوگل هم از دیگر مدیران حوزه فناوری هستند که در جمع ۱۰ میلیاردر برتر دنیا جای گرفتهاند.
یکی دیگر از نکات جالب توجه لیست ۲۰۲۱ فوربز، ورود ۴۹۳ میلیاردر تازه وارد به جمع میلیاردرهای جهان است که با توجه به شرایط کرونایی دنیا بسیار دور از ذهن بود. ۲۱۰ نفر از میلیاردرهای جدید از چین و هنگ کنگ هستند و ۹۸ نفر آنها نیز از امریکا در این لیست جای گرفتهاند.
گفتنی است یکی از جوانترین تازه واردهای این لیست، «ویتنی ولف هرد» بنیانگذار اپلیکیشن Bumble و مالک اپلیکیشن Badoo است. به یمن شیوع کرونا و پرهیز مردم از ملاقاتهای حضوری، این اپلیکیشنهای ویژه قرارهای دوستانه در میان کاربران به محبوبیت بالایی دست یافت و همین امر «ویتنی» را در جمع میلیاردرهای جدید لیست ۲۰۲۱ فوربز قرار داد. این اپها در بیش از ۱۵۰ کشور جهان فعالیت دارند.
البته وی تنها کسی نیست که از شرایط کرونایی جهان بیشترین سود را برده است و یکی دیگر از میلیاردرهای جدید فوربز نیز Guillaume Pousaz سوئیسی، بنیانگذار کمپانی Checkout.com است. این کمپانی فین تک که در سال ۲۰۱۲ و به منظور حل مشکلات پرداختها و خریدهای آنلاین در جهان راهاندازی شد، از شرایط کرونایی بیشترین بهره را گرفت به گونهای که تعداد تراکنشهای مالی آنلاین این کمپانی در سال ۲۰۲۰ نسبت به سال قبل از آن سه برابر شد.
بنیانگذار ۳۹ ساله این کمپانی، کرونا را یک سکوی پرتاب برای خود میداند چراکه موفقیت این شرکت در بحران کرونا سبب شد تا در ژانویه ۲۰۲۱ حدود ۴۵۰ میلیون دلار سرمایه از بخشهای خصوصی جذب کند و ارزش این کمپانی را به ۱۵ میلیارد دلار برساند؛ اتفاقی که شاید تنها در سایه کرونا امکانپذیر بود.