خریدن کیت تشخیص کرونا ساده است. اگر فردی جزء کادر درمان هم نباشد میتواند با یک تلفن ساده یک کامیون کیت بخرد. قیمت این کیتها هم گران نیست. بسته به تعداد خرید یا شهر محل استفاده، قیمت کیتها متفاوت است.
در برخی از آزمایشگاهها کیت تشخیص کرونا وجود ندارد و بیماران در انتظار نوبت آزمایش بمانند. اما در بازار آزاد کیت تشخیص کرونا به وفور پیدا میشود؛ از یک عدد تا ۱۰ هزار عدد. اگرچه نه کیفیت آنها تضمین شده است و نه درصد خطای آنها. اما بازار سیاه کیت تشخیص کرونا به راه است.
به گزارش تجارتنیوز، در ابتدای شروع ویروس کرونا به گفته وزیر بهداشت کیت آزمایشگاهی نداشتم و چمدانی وارد میشد. بعد از آن خبر رسید که ایران در تولید کیت هم خودکفا شده و مشکلی در تامین و تولید آن نداریم. اگرچه برخی از آزمایشگاهها به خصوص در شهرهایی جز تهران با کمبود کیت مواجهاند. اما آگهیهایی در سایت دیوار وجود دارد که میگوید شما میتوانید هر تعداد کیت تشخیص کرونا لازم دارد بخرید و حتی در خانه تست بدهید.
خریدن کیت تشخیص کرونا ساده است. اگر فردی جزء کادر درمان هم نباشد میتواند با یک تلفن ساده یک کامیون کیت بخرد. قیمت این کیتها هم گران نیست. بسته به تعداد خرید یا شهر محل استفاده، قیمت کیتها متفاوت است.
به گفته یکی از فروشندگان آگهی دیوار قیمت دولتی هر کیت ۸۰ هزار تومان است. همین کیت در بازار ناصر خسرو بین ۱۸۰ تا ۲۰۰ هزار تومان است. اما کیتهای آنها ارزانتر است.
یکی از فروشندگان میگوید قیمت را بر اساس تعداد و محل فروش تعیین میکند. یا به قول خودش «فروش بر اساس دهکگذاری انجام میشود. مثلا قیمت کیت در شهرستان، چون در دهک دوم قرار دارند نباید بیشتر از ۱۲۰ هزار تومان باشد.» او کیت را ۸۰ هزار تومان میفروشد و سود ۴۰ هزار تومانی هم برای خریدار در نظر میگیرد.
این کیت شبیه دستگاه تست قند خون است. فروشنده دیگری همین کیت را ۷۰ هزار تومان میفروشد. اما میگوید این قیمت برای تعداد بالاست، ۲۰ هزار کیت، هر کدام ۷۰ هزار تومان. برای زیر این تعداد، قیمت هر کیت ۸۰ هزار تومان است.
اما آگهیهای دیگری هم وجود دارد که قیمت کیتهای تشخیص کرونا در آن ۹۰، ۱۳۰ و ۱۴۰ هزار تومان است. اما قیمت بالاتر از این هم وجود دارد. کیت تشخیص فوری کرونا بین یک تا دو میلیون تومان قیمت دارد. در یک آگهی نوشته شده است: «کیت تست سریع کرونا. در مدت زمان ۲۰ دقیقه. از طریق بزاق دهان. تا ۹۵ درصد تشخیص درست. تعداد فقط ۷ عدد باقی مانده، فروش به صورت عمده. قیمت دو میلیون تومان»
اینها احتمالا کیتهای سریع تشخیص کروناست که بر اساس پیگیریها از چند آزمایشگاه مشخص شد که به تست سریع معروفند و هزینه تست آن در آزمایشگاه حدود یک میلیون تومان است، اما جواب تست را فورا اعلام میکند. اگرچه مسئول آزمایشگاه میگوید بعید است کسی در خانه بتواند خودش این تست را انجام دهد. چون نمونه باید از بزاق دهان و بینی گرفته شود و کار تخصصی است.
اما این فروشندگان مدعی هستند که این کیتها به کار همه میآیند. چه برای استفاده در خانه و چه برای آزمایشگاه. مردم میتوانند به راحتی از این کیتها مانند کیتهای قند خون استفاده کنند. اما پیگیری از چند آزمایشگاه نشان میدهد نه انجام تست PCR در منزل ممکن است و نه تست خون و نه موارد دیگر؛ بنابراین این کیتها مشتری خانگی ندارند.
عمده مشتری آنها احتمالا آزمایشگاهها هستند. آزمایشگاههایی که ترجیح میدهند هر کیت تشخیص کرونا را ۱۰ هزار تومان ارزانتر از قیمت دولتی آن تهیه کنند. چون برای آنها مقرون به صرفهتر است. اما کیتهای تشخیص کرونا در حالی سر از بازار سیاه درآورده که برخی از پایگاههای سلامت از نبود کیت آزمایشی میگویند و بیماران دارای علائم این ویروس را سرگردان به صفهای طولانی دیگر مراکز درمانی پاس میدهند.
در فروردین امسال نیز کشور با کمبود کیت آزمایش کرونا مواجه بود و در برخی از استانها مثل بوشهر موجب تشکیل صفهای طولانی شد. حالا هم وضعیت کموبیش همینطور است، اما در بازار آزاد کیت کرونا به وفور پیدا میشود. مجوز وزارت بهداشت و انستیتو پاستور برای فروش آزاد.
براساس اظهارات فروشندگان کیت کرونا در سایت دیوار، وزارت بهداشت به آنها مجوز تولید، فروش و پخش داده است. نهادهای دولتی و نظامی هم سفارش تولید کیت به آنها میدهند. یکی از آنها ادعا میکند مجوز وزارت بهداشت را دارد و مستقیما با بنیاد برکت کار میکند.
به گفته او «این کیت تنها کیت در کشور است که حساسیت ۹۴ درصدی دارد». همچنین مدعی است که «بافرگذاری» این کیتها تا حدی دقیق انجام شده که به کشورهای مختلف صادر میشود.
به گفته فردی دیگر، وزارت بهداشت تمام «بافرها» و «آنزیمها» را به طور مستقیم از آلمان وارد میکند، ولی فیزیک و نوار کنترل کیت ایرانی است. کیتها روزانه تولید میشوند و میتوان آنها را تا پنج سال در یخچال نگه داشت.
او با اطمینان میگوید که وزارت بهداشت تنها برای این کیت یک نامه با این محتوا داده: «جهت پخش، توزیع و فروش و ارائه به مراکز دولتی، خدماتی، اجتماعی، بیمارستانی و آزمایشگاهی کل کشور». همچنین جواز این کیت را «هم معاونت آقای دکتر نمکی داده و تایید کرده و هم انستیتو پاستور.»
صاحبان این آگهیها و فروشندگان کیتها فقط در تهران نیستند و در شهرهای کرج، تبریز و مشهد نیز کاسبی میکنند.
کشور در موج چهارم ویروس کرونا قرار دارد. تعداد فوتشدگان به ۵۰۰ نفر در روز رسیده و برخی از درمانگاهها کیت تشخیص کرونا ندارند. لزوم شناسایی و غربالگری مبتلایان برای عبور از این موج و جلوگیری از وقوع فاجعهای بزرگتر نیاز حال حاضر کشور است. با توجه به این وضعیت چرا این کیتها باید در بازار آزاد با نرخهای بالا فروخته شود؟ وزارت بهداشت باید به این سوال پاسخ دهد!