روزنامههای اطلاعات، جمهوری اسلامی، شرق، اعتماد، دنیای اقتصاد، سازندگی، هفتصبح و همشهری در این سرمقاله شرایط ناشی از ویروس کرونا در ایران را بحرانی خواندند و هشدار دادند که چشماندازی روشنی نیز به چشم نمیخورد.
فرارو- هشت روزنامه روز دوشنبه ۲۷ اردیبهشت در سرمقاله مشترکی از روند کنونی واکسیناسیون عمومی در برابر ویروس کرونا انتقاد کردند و خواستار شتاب در این زمینه شدند.
روزنامههای اطلاعات، جمهوری اسلامی، شرق، اعتماد، دنیای اقتصاد، سازندگی، هفتصبح و همشهری در این سرمقاله شرایط ناشی از ویروس کرونا در ایران را بحرانی خواندند و هشدار دادند که چشماندازی روشنی نیز به چشم نمیخورد.
این روزنامهها در سرمقاله مشترک خود با اشاره به «اخبار و اطلاعرسانی متناقض» در مورد واردات واکسن کرونا، آن را نشانه تشتت در نظام تصمیمگیری کشور دانستند.
متن کامل این سرمقاله مشترک را در ادامه میخوانید:
روزگاری نه چندان دور مطبوعات از به کار بردن کلمه بحران در تیترهای خود پرهیز میکردند، مبادا به اضطراب مردم بیفزایند. اما اکنون این کلمه، عادیترین و پرکاربردترین واژه در نشریات است. در میانه بحرانهای گریبانگیر کشور، در پس جدلهای تنبهتن و آشکار مسوولان و درشرایطی که به روزهای تعیینکننده و سرنوشتساز انتخابات نزدیک میشویم ...
ما به نمایندگی از مردمی که صدایشان در هیاهوی رویدادها گم شده است، درباره مهمترین و حیاتیترین موضوع زندگی این روزها هشدار میدهیم: تامین و توزیع واکسن باید اولین ماموریت همه دستگاههای حاکمیتی باشد.
ماههاست که جریان زندگی در همه جای جهان از مسیر عادی خود خارج شده است. ویروس کرونا هم جانهای زیادی گرفته، هم اقتصادها را زمینگیر کرده و هم روان فردی و جمعی و آینده نسل بعدی را در معرض تهدید جدی قرار داده است. این یکی از معدود رویدادهای تاریخی است که همه جهان را درگیر کرده است و هنوز درباره پیامدهای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، بهداشتی و روانی آن جمعبندی روشنی وجود ندارد. در ماههای نخست هجوم این ویروس مرگبار، پیشرفتهترین و ثروتمندترین کشورهای جهان هم در مقابل پیشبینیناپذیری این موج خلع سلاح شدند. اما چند ماهی است که آن آشفتگی اولیه کمکم جای خود را به برنامهریزی برای مقابله با بحران کرونا داده و در بسیاری از کشورها، بارقهای از امید نمایان شده است. در ماههای نخست این بحران قرنطینه تنها راهحل بود. اما با ورود واکسن به چرخه تولید و توزیع در جهان، شهرها کمکم از قرنطینه خارج شدند و زندگی اگرچه با شکلی کاملا متفاوت از گذشته، از سر گرفته شد. زمانی تلاش دولتهای جهان در این بحران، معطوف به حمایت از بخش درمان و مردم آسیبدیده از بازار و اقتصاد تعطیل بود. اکنون بخش دیگری به این تلاش اضافه شده و آن رقابت جهانی برای تامین واکسن است؛ رقابتی که بهطور طبیعی در عرصه جهانی این بار هم از عدالت و اخلاق به دور بوده و بر تامین منافع استوار است.
اکنون آشکار شده که واکسیناسیون سریع تودههای مردم تنها راه مهار این بیماری و بازگشت جامعه به زندگی متعارف و به حرکت درآمدن چرخهای اقتصاد است. ما از تاثیر تحریمهای ظالمانه بر میزان کارکرد نهادهای متولی سلامت جامعه مطلعیم. بر اهمیت تلاش برای دستیابی به واکسن تولید داخل نیز واقفیم و تمام تلاشهای صورتگرفته در این زمینه را ارج مینهیم و قدر میدانیم؛ اما لازم میدانیم با توجه به دو موضوع نگرانی عمیق خود را نسبت به سلامت مردم اعلام کنیم:
۱-اخبار و اطلاعرسانی متناقض در مورد واردات واکسن، نشان از تشتت در نظام تصمیمگیری در مورد این مساله حیاتی دارد؛ در حالی که رئیسجمهوری خواستار رفع تمام موانع برای واردات واکسن میشود، تعلل نهادهای مجری این نگرانی را به وجود آورده است که مبادا اراده و تصمیم واحدی در این زمینه وجود نداشته باشد. این در حالی است که بخش خصوصی نیز عدم توفیق خود را در حوزه واردات نه به دلایل خارجی که به موانع داخلی نسبت میدهد.
۲-شرایط سیاسی کشور و نزدیک بودن زمان برگزاری انتخابات ریاستجمهوری بنا به تجربه تمام ادوار قبلی، دلیل دیگری برای نگرانی ما شده است. از آنجا که ماههای اول دولت بعدی به امور مربوط به استقرار طی میشود، این نگرانی که مقابله با کرونا از این تحول سیاسی آسیب ببیند جدی است و از این راه مخاطرات جبرانناپذیری متوجه سلامت شهروندان ایرانی است.
ما از رئیسجمهور بهعنوان مقام اول اجرایی کشور درخواست داریم هرچه سریعتر کمیتهای ملی متشکل از دولت، بخش خصوصی و نهادهای مدنی را مسوول بررسی موضوع تامین فوری واکسن و برنامهریزی برای توزیع شفاف و تزریق پرشتاب آن کند. لازم است یکبار دیگر روند واردات واکسن خارجی بررسی و مشکلات و موانع طبیعی و غیرطبیعی آن شناخته و برطرف شود. همچنین پیگیری شود که ساخت و تولید انبوه واکسن داخلی اسیر رقابتهای مخرب نهادهای تولیدکننده نشود.
ما هشدار میدهیم که هر روز تاخیر در این مسیر باعث میشود بهطور فزایندهای زمان را برای مهار کرونا و بازگشت به زندگی عادی از دست بدهیم. به نگرانی و اضطراب عمومی برآمده از نبود چشماندازی روشن از وضعیت پیشرو خاتمه دهید.
.