با انتشار دو مطلب در روزنامههای دیلی میل و والاستریت ژورنال، دوباره این سوال مطرح شده است که آیا ویروس کرونا از آزمایشگاه ووهان به بیرون درز کرده است یا نه؟ همزمان جو بایدن، در دستوری که مورد حمایت هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه قرار دارد، به نیروهای اطلاعاتی و علمی این کشور دستور داده است تا بررسی کنند، آیا این ویروس، دستساز بشر است یا نه؟
در عین حال برخی چین را متهم میکنند که با شیوع این بیماری، اطلاعات کافی در اختیار دنیا قرار نداده و موجبات سردرگمی کشورها را در مبارزه با این بیماری فراهم کرده است. اما حالا پای یک متهم دیگر به میان آمده است؛ آن هم یک متهم آمریکایی: «آنتونی فائوچی».
به گزارش دنیای اقتصاد؛ فائوچی که مسوول مراقبت جان آمریکاییها از ویروس کرونا در دولت ترامپ و حالا دولت بایدن است، متهم شده که در دستورالعمل مبتنی بر استفاده از ماسک تاخیر داشته است. لو رفتن ایمیلهای او، مبنی بر اینکه وی با برخی از دانشمندان مطلع از بیماری در چین در ارتباط بوده است، حالا مسیر داستان کرونا را عوض کرده است.
داستان فائوچی را جمهوریخواهان بهگونه دیگری میبینند. آنها وی را متهم میکنند که با اقدامات خود زمینه را برای سقوط ترامپ فراهم کرده است. همزمان فائوچی نسبت به منشا این ویروس شک و شبهههایی بیان کرده است؛ اما او در زمان ترامپ منکر منشا ساختگی این ویروس شده بود. این دقیقا همان چیزی است که بارها ترامپ و جمهوریخواهان مطرح کردند: نشت بیماری از آزمایشگاهی در ووهان. همه این موارد باعث میشود که فائوچی متهم درجه یک در سقوط ترامپ باشد.
روزنامه واشنگتنپست در مطلبی در تاریخ ششم ژوئن در گزارشی به قلم مت وایزر و یاسمین ابوطالب نوشت: دونالد ترامپ و متحدان جمهوریخواه وی هفتههای گذشته را صرف تلاش برای بازنویسی یا تحریف تاریخ همهگیری کردهاند و با قدرت تلاش میکنند تا مرد بد این داستان را فائوچی معرفی کنند. آنها میگویند این رئیسجمهور پیشین آمریکا بود که نام این ویروس را چینی گذاشت و نسبت به منشأ آن هشدار داد.
آنها روی واکنشهای اولیه نسبت به این بیماری و پنهانکاری درخصوص منشأ آن متمرکز شده اند و دیگران را به سمت نظراتی سوق میدهند که هنوز اثبات نشده است. در شرایطی که واکسیناسیون با سرعت خوبی پیش میرود و مرگ و میر به کمترین نقطه خود رسیده است، جمهوریخواهان دوباره کرونا را در مرکز مباحث سیاسی خود قرار دادهاند. ترامپ هم در این میان بهدنبال اعاده حیثیت و بازآفرینی شهرت خود است. جمهوریخواهان هم این موضوع را محور مبارزات میاندورهای خود قرار دادهاند و احتمالا نام فائوچی بیش از پیش شنیده شود.
ترامپ اخیرا گفته است: اکنون همه موافق هستند که من حق داشتم منبع این ویروس را آزمایشگاه ووهان بدانم و آن را ویروس چینی بخوانم. ترامپ در ادامه تاکید میکند: «نظر من از همان ابتدا واضح بود، اما بهطور معمول مورد انتقاد شدید قرار گرفتم. اکنون، اما همه آنها میگویند او حق داشت. متشکرم!» در بیانیهای که دونالد ترامپ در کانال هواداران خود در تلگرام منتشر کرده - ترامپ از همه شبکههای اجتماعی جز تلگرام محروم بوده - آمده است: «کشور ما خوشبختانه پس از ایمیلها دیدند که من آنچه فائوچی میخواست را انجام ندادم.
به عنوان مثال من مرزها را به روی چین بستم، در حالی که او چنین اعتقادی نداشت. دموکراتها و جاعلان خبریشان حتی من را «بیگانههراس» خواندند. در پایان، ما دیدیم که این یک تصمیم نجاتدهنده زندگی است و به همین ترتیب با بستن مرزهایمان به اروپا، به ویژه به برخی از کشورهای به شدت آلوده جانها را نجات دادیم.
در ادامه بیانیه ترامپ آمده است که وی تاکید فراوان بر سرعت بخشیدن به تولید واکسن داشته است، اما فائوچی هیچ عجلهای برای این کار نداشته است. رئیسجمهور پیشین آمریکا تصریح میکند:، زیرا وی تصور میکرد این کار تا ۵ سال طول میکشد. اما من در کمتر از ۹ ماه این کار را به سرانجام رساندم.»
در بخشی از بیانیه جنجال برانگیز ترامپ آمده است که وی از فائوچی در مورد اجبار به ماسک سوال میکند و میگوید آیا پوشش ماسک کمککننده است؛ اما فائوچی در ابتدا اهمیت ماسک را زیر سوال برد و بعدا جزو هواخواهان سرسخت پوشش ماسک شد.
در انتها ترامپ در بیانیهاش میگوید: سوالات فراوانی در مورد عملکرد فائوچی وجود دارد که باید وی به آنها پاسخ دهد. از جمله اینکه باراک اوباما در سال ۲۰۱۴ به موسسه ویروسشناسی ووهان کمک مالی میکرد، اما این کمکها در دولت من پایان پذیرفت. وقتی این موضوع را شنیدم، گفتم «به هیچ وجه». دکتر فائوچی درباره تحقیقات باید بگوید چه در مورد این تحقیقات میدانست و چه زمانی از آن مطلع بوده است؟
استدلال اصلی ترامپ و متحدانش این است که احتمال نشت ویروس از یک آزمایشگاه در ووهان یا تولید آن در آنجا وجود دارد و برخی عامدانه با مخفی کردن حقایق گفتند این بیماری از حیوان به انسان رسیده است تا رئیسجمهور پیشین را تخریب کنند.
اما به گفته برخی از جمهوری خواهان و ترامپ در سال ۲۰۱۴ باراک اوباما، رئیسجمهوری پیشین ایالاتمتحده از دانشمندان خواسته بود تا در مورد خفاش تحقیق کنند و بگویند آیا احتمال انتشار یک ویروس جهانی وجود دارد یا اینکه ممکن است از آزمایشگاه این ویروس به بیرون درز کند، در نهایت بگویند آیا از آن میتوان به عنوان یک سلاح استفاده کرد؟ او در راستای همین پروژه به آزمایشگاه ووهان نیز کمک مالی کرده بود.
سپس جمهوریخواهان میگویند که به این نتیجهگیری قاطع رسیدهاند که نه تنها این ویروس در آزمایشگاه ایجاد شده است، بلکه برخی مقامات آمریکایی در مخفی کردن آن کمک کردهاند و بایدن نیز در حال حاضر چنین میکند. البته هدف اول این اتهامات کسی جز فائوچی نیست که از سوی جمهوریخواهان متهم به براندازی دولت ترامپ شده است.
به همین منظور واشنگتن پست در گزارشی که محتوای ایمیلهای فائوچی را فاش میکند، نشان میدهد او تلاشهای بسیاری کرده است تا این بیماری را در روزهای اولیه مهار کند، روزهایی که تقریبا همه دنیا گیج و مبهوت آن بودند و نمیدانستند انتهای این داستان به کجا ختم میشود.
در دفاع از فائوچی
روزنامه واشنگتنپست در گزارشی با عنوان «ایمیلهای آنتونی فائوچی در ارتباط با (بیماری) پاندمی» نوشت: «ایمیلهای فائوچی در اوایل شیوع بیماری ویروس کرونا نشان میدهد او از بحران آگاه بوده است.» در ادامه این مطلب آمده است: «در حالی که ویروس کرونا بهار سال پیش مردم دنیا را نابود کرد و به خاک سیاه نشاند و جانهای بسیاری گرفت، یک مقام ارشد چینی در مصاحبه با مجله ساینس، میگوید ایالاتمتحده و دیگر کشورهای غربی با اطلاع ندادن از اهمیت ماسک در برابر این بیماری، به اشتباهی بزرگ دچار شدند.»
مجله ساینس پای گزارش خود ایستاده است، اما اما این مقام، جورج گائو، نگران بود مبادا این اظهار نظر، دوست قدیمیاش یعنی آنتونی اس. فائوچی، متخصص برجسته واشنگتن در زمینه بیماریهای عفونی را ناراحت کند. با این حال گائو تصمیم گرفته است در این فضا دست به شفافسازی بزند.
گائو، مدیر مرکز کنترل و پیشگیری موسسه چین از بیماریهای واگیردار میگوید مطلب مجله ساینس را دیده است. او که برای هر دو کشور چین و آمریکا کار کرده است، تاکید میکند او نمیتواند از اصطلاح اشتباه بزرگ در مورد دیگران استفاده کند، اینها اصطلاحات ژورنالیستی است. با این حال وی تصریح میکند او در ایمیلی به تاریخ ۲۸ مارس به فائوچی نوشته است که بیایید با هم کار کنیم تا شر این ویروس را از روی زمین کم کنیم. فائوچی نیز در پاسخ به این ایمیل نوشته است: «من کاملا درک میکنم، مشکلی نیست. ما با هم از این عبور خواهیم کرد.»
مکاتبات ایمیلی پیشین که تاکنون فاش نشده است، حدود ۸۶۶ ایمیل است که بین فائوچی و دیگران رد و بدل شده و حالا آن ایمیلها تحت عنوان «قانون آزادی اطلاعات» به دست واشنگتنپست رسیده است. این ایمیلها که در ماههای مارس و آوریل سال ۲۰۲۰ نوشته شدهاند، دریچه تازهای را به دنیای فائوچی در روزهای بحران باز میکند؛ زمانی که وی تلاش میکرد تحت عنوان مدیر انستیتوی ملی آلرژی و بیماریهای عفونی، انسجام را در دولت آشفته ترامپ در برابر این بیماری حفظ کند و از آشفتگیهای دولت جمهوریخواه بکاهد.
اقدامات فائوچی در آن دوره و بعد از آن همچنان مورد توجه بسیاری از آمریکاییها و رهبران سیاسی است. فائوچی ۸۰ ساله است و در حال خدمت به هفتمین رئیسجمهور خود بوده و در تدوین استراتژی پاندمی به رئیسجمهور دموکراتش کمک شایانی کرده است، اما همزمان او از سوی جمهوریخواهان متهم است که در باخت ترامپ در انتخابات نوامبر نقش اساسی داشته است.
طی جلسات توجیهی رسانهای روزانهاش در کاخ سفید، فائوچی همواره بهعنوان یک ستاره رسانهای و البته مخالف ترامپ مکررا در صفحههای تلویزیون و سایر رسانهها ظاهر میشد. از نظر طرفداران ترامپ، او متخلفی بود که به نظر میرسید رئیسجمهورشان را از هر جهت تضعیف میکند، در حالی که دیگران او را به عنوان صدای اطمینانبخش میدیدند.
این ایمیلها نشان میدهد وی با همکاران داخلی و خارجی خود و مدیران بیمارستانها مکاتبات و گفتگوهای فراوانی داشته و گاهی در روز هزار پیام برای دریافت آخرین اطلاعات از مشاورانش رد و بدل میکرده است. به عنوان مثال، مدیر پزشکی اتحادیه بازیکنان لیگ فوتبال ملی از فائوچی تقاضای محرمانهای کرده بود که چگونه فصل بعدی فوتبال آمریکایی را ایمن آغاز کنند.
یک فیلمساز مستند که از سوی کمپانی دیزنی نیز مورد حمایت بوده، در حال تهیه فیلمی از آینده بیوتک است. او از فائوچی میخواهد وی را تا محل کارش برساند. مشاور بیل گیتس، مالک مایکروسافت در این فیلم در مورد سلامتی فائوچی ابراز نگرانی میکند. همچنین یک نماینده ارشد جمهوریخواه از مجلس نمایندگان از فائوچی خواسته بود بهرغم شک و تردیدهایی که از سوی ترامپ و سایر جمهوریخواهان در مورد این ویروس ابراز میشود، او یک حقیقتگوی علمی باقی بماند.
فائوچی در یک مصاحبه میگوید: «من با هر نوع سوالی مواجه میشدم و عمده مردم به خاطر اطلاعات متناقضی که از سوی کاخ سفید منتشر میشد، گیج شده بودند و آنها میخواستند من اصل حقیقت را بگویم.» او ادامه میدهد: «من به این معروف هستم که وقتی مردم درخواست کمک میکنند، حتی اگر زمان زیادی طول بکشد، به آنها پاسخ میدهم. این بسیار وقتگیر است، اما من جواب میدهم.»
ایمیلها نشان میدهد که فائوچی در واقع قصد داشته است به انواع سوالات پاسخ دهد و ساعات ارسال برخی از آنها نشان میدهد برخی از این پاسخدهیها در نیمههای شب اتفاق افتاده است.
بهرغم اینکه ترامپ بارها به چین حمله کرد که این کشور اجازه داده است این بیماری محدود نشود، فائوچی ارتباطات خود را با گائو حفظ کرد. پس از آنکه فائوچی با تهدید طرفداران ترامپ روبهرو شد که او با بستن مدارس و اعمال قوانین فاصله اجتماعی در حال مخدوش کردن دستاوردهای ترامپ در اقتصاد است، او مجددا به گائو، عضو پیشین آکادمی ملی علوم ایالاتمتحده ایمیل میزند.
گائو در ۸ آوریل نوشت: «من اخباری دیدم (امیدوارم جعلی باشد) که [توسط]برخی افراد مورد حمله قرار گرفتهاید. امیدوارم در چنین شرایط غیر منطقی و ملتهبی بهخوبی بتوانید آرامش خود را حفظ کنید.» فائوچی سه روز بعد پاسخ میدهد: «از این ایمیل محبتآمیزتان ممنونم. همه چیز، بهرغم وجود آدمهای دیوانه در این دنیا خوب است.»
تهدیدهای «افراد دیوانه» باعث میشود که مقامات ایالاتمتحده جزئیات امنیتی تمام وقت را به فائوچی اختصاص دهند. در تاریخ ۲۶ آوریل، وی ایمیلی از فرِدی بارنز کهنهسرباز نظامی و یک روحانی که مشغول در اداره ایمنی عمومی کارولینای شمالی است، با این مضمون دریافت کرد: «من از شما بابت اقداماتتان درباره مبارزه با بیماری کووید-۱۹ قدردان هستم.»
بارنز در این نامه از اینکه فائوچی وقت خود را صرف جامعه سیاهان و رنگینپوستان کرده است، تشکر میکند. این فرد سابقا نظامی در ادامه مینویسد فائوچی توانسته است سهم قابل توجهی در مراقبت از جوامع اقلیت داشته باشد و تاکید هم میکند که در این رقابت نابرابر سهم زیاد این بیماری، شامل حال جوامع اقلیت در آمریکا شده است. بارنز در پایان برای او دعا میکند و همزمان هشدار میدهد که حواسش جمع باشد.
در ۱۴ آوریل سال ۲۰۲۰، روزی که نزدیک به ۳ هزار آمریکایی بهدلیل بیماری ویروس کرونا میمیرند، فائوچی با فهرستی از سوالات جدی از سوی فرماندهی پزشکی ارتش ایالاتمتحده روبهرو میشود. نام این مقام در این ایمیلها تغییر داده شده است. او در این ایمیل نوشته است: «شما صدای نگران میلیونها آمریکایی هستید. پس لطفا به این سوالات پاسخ دهید: آیا ویروس از اجساد نیز منتقل میشود؟ آیا کسی که سالها هیدروکسی کلروکین مصرف کرده است، به این بیماری دچار میشود؟ آیا ماسک و دستکش واقعا موثر هستند؟ در نهایت اینکه چه چیز این بیماری موجب میشود، شما شبها بیدار بمانید و به آن فکر کنید؟»
فائوچی این سوالات را به برخی از مشاورانش ارجاع میدهد و از آنها پاسخ مستدل طلب میکند. او چند روز بعد به این ایمیل پاسخ میدهد: آنچه باعث میشود، شبها بیدار بمانم این بیماری پاندمی عفونی تنفسی است. آنچه باعث میشود شبها بیدار بمانم، فکر کردن به توسعه یک واکسن برای این بیماری است.
در روزهای ابتدایی پاندمی، به نظر میرسید که همه خواهان تکهای از فائوچی بودند! سازمانهای زیادی به او جایزه و دیپلم افتخار پیشنهاد میدادند. پیپال از او خواسته بود تا برای ۲۳ هزار کارمند خود سخنرانی کند. مایکل میلکن، رئیس موسسه میلکن که یک اتاق فکر مستقر در کالیفرنیا است، میخواست که فائوچی در پادکست خود ظاهر شود.
آنتونی فاکس، وزیر حملونقل دولت باراک اوباما از او خواسته بود تا توصیههایش را به کارکنان صنایع گردشگری و حملونقل ارائه دهد. همزمان رسانههای ایتالیایی خواستار مصاحبه با او بودند. همزمان یک نفر از فائوچی خواسته بود که یک مقاله مشترک بنویسند. (او به همکاران خود گفته بود، راهی پیدا کنید تا به او پاسخ منفی دهیم، در عین حال به وی بر نخورد).
ایمیلی از رابرت ایگر، رئیس اجرایی شرکت دیزنی آمده بود تا بتوانند از او مستندی، با رعایت تمهیدات بهداشتی تهیه کنند که او در حال کار کردن روی پاندمی در آمریکا است. این فیلم قرار است، سال بعد منتشر شود.
اتحادیه لیگ فوتبال ملی هم از او درخواست داشت. ثوم مییر، مدیر اجرایی این لیگ، در روز چهارم آوریل سال ۲۰۲۰ به کورتنی بیلت، یکی از مشاوران ارشد فائوچی ایمیل زده بود و گفته بود پای مسائل بهداشتی میایستند، اما این سوال را مطرح کرده بودند که امکان برگزاری بازی بدون حضور تماشاگر وجود دارد یا نه؟ فائوچی، اما در پاسخ به برگزاری لیگ فوتبال ملی آمریکا تنها به این جمله بسنده کرده بود که این ویروس است که برای ما تصمیم میگیرد.
در یک ایمیل دیگر، یک مقام وزارت بهداشت و خدمات انسانی پیشنهاد کرده بود که با توجه به کمبود محافظتکننده میتوان از محافظهای گردنی سگها هم استفاده کرد، اما او این پیشنهاد را محترمانه رد کرده بود.
ایمیل روز اول آوریل سال ۲۰۲۰ نشان میدهد که فائوچی با بیل گیتس تلفنی درباره واکسیناسیون جهانی صحبت کرده است. طبق این ایمیل، دکتر به بیل گیتس گفته که امیدوار است شاهد همافزایی آژانسهای بهداشتی و فدرال با بنیاد خیریه بیل و ملیندا در این زمینه باشد. گیتس به سرعت مکالمه را با امیلیو امینی، یکی از مدیران ارشد بنیاد که وظیفه سرعت بخشیدن به تهیه واکسن را داشت، برقرار کرد. امینی بلافاصله با فائوچی از طریق ایمیل ارتباط برقرار و نگرانیاش را بابت سلامتی دکتر بیان کرد.
امینی نوشته بود: «من تقریبا هر روز شما را در تلویزیون میبینم و اگرچه همچنان انرژی قابل توجهی دارید، من بهطور جدی نگران شما هستم. ملت و جهان کاملا به رهبری شما احتیاج دارند.» فائوچی ساعت ۱:۵۳ بامداد نوشت: «من سعی خواهم کرد تا آنجا که توان دارم با توجه به شرایط بدنی خود مشغول به کار باشم.»
در مصاحبهای فائوچی تصریح میکند که از قدیم با بیل گیتس در ارتباط بوده است و بنیاد او روی موضوع واکسیناسیون جهانی متمرکز شده است. وی گفت که او و گیتس هر دو هفته یکبار با همدیگر صحبت و همچنان درمورد چگونگی توزیع واکسن ویروس کرونا به سایر نقاط جهان تبادل نظر میکنند.
در۱۰ آوریل، فرد آپتون، نماینده مجلس نمایندگان از فائوچی در مورد داروی هیدروکسی کلروکین سوال میکند؛ دارویی که ترامپ برای درمان روی آن اصرار دارد، اما گفته میشود که این دارو اثر درمانی اندکی داشته است. آپتون میگوید که برای بیماری «سل جلدی» از آن استفاده میشود، اما آیا توان درمان کرونا را هم دارد؟
روز بعد فائوچی به این نماینده پاسخ میدهد و میگوید: «بله»، اما هنوز دادهها در این مورد به قطعیت نرسیدهاند.
آپتون، بهعنوان یک میانهرو و یکی از ۱۰ جمهوریخواه مجلس نمایندگان که به استیضاح ترامپ پس از شورش ۶ ژانویه رأی داد، سعی در توضیح این مساله داشت که برخی از همکاران وی در تلاش هستند تا اجازه ندهند پولی برای مبارزه با بیماری کرونا در آمریکا هزینه شود. آپتون در یک ایمیل دیگر از فائوچی میخواهد که او یک حقیقتگوی علمی باقی بماند. فائوچی ۵ ساعت بعد اینگونه پاسخ داد: «تشکر فرِد. ممنون از ابراز لطفت.»
اگرچه فائوچی اغلب ستایشها را برای به چالش کشیدن رئیسجمهور پیشین میپذیرفت، اما ایمیلهای منتشر شده نشان میدهد که وی مستقیما از ترامپ انتقاد نمیکند. در چندین مورد، ایمیلها نشان میدهد که فائوچی و مقامات کاخ سفید در تماس نزدیک هستند. نزدیک به نیمه شب ۱۱ آوریل، یک روز قبل از عید پاک، مارک شورت، رئیس کارکنان مایک پنس معاون رئیسجمهوری پیشین آمریکا، از برخی از علائم کرونا از فائوچی سوال میکند.
او در پاسخ میگوید: شما بهدرستی متوجه علائم شدهاید، اما در مورد علت اصلی آن را اشتباه تشخیص دادهاید. شورت نیز در پاسخ بابت اطلاعات اندک خود عذرخواهی میکند. در آن زمان، ترامپ با نگرانی در تلاش بود تا اقتصاد را بهرغم مخالفتهای فائوچی، دوباره باز کند. ۱۳ ساعت پس از ایمیل کوتاه شورت، فائوچی پاسخ میدهد: «با تشکر از یادداشت کوتاه شما. آرزو میکنم در کنار خانواده صحیح و سالم باشید.»
گاهی اوقات فائوچی از شیفتگی برخی از افراد نسبت به خود متحیر میشود. این مطلب را در یکی از ایمیلهای خود ابراز میکند. در تاریخ ۳۱ مارس یکی از همکارانش در مجله پست در مقالهای با عنوان «جوراب فائوچی، شیرینی دونات فائوچی و هنر فائوچی» نوشته بود: «متخصص ویروس کرونا حالا پیروان زیادی را به خود جذب کرده است.» او سپس نوشته بود همه چیز سورئالیستی است و امیدوار است که این بیماری بهزودی متوقف شود، اما فائوچی در یک یادداشت کوتاه نوشته بود: در این مورد مطمئن است که همه چیز عالی پیش نمیرود.
روزی فائوچی مطلع میشود که در یک مطلبی از گوگل نیوز وی متهم به رفتار جنسی بد با همکاران خود شده است. روز بعد از آن هم کنفرانس خبری وی لغو میشود و او در واکنش به این اقدام تنها دو ایموجی خنده میفرستد. با این حال بیشتر ایمیلها جدی بودند. در یک تبادل ایمیلی، یکی از آشنایان سابق فائوچی که خود را از طبقه کارگر توصیف میکند از دکتر میخواهد در برابر قدرت بایستد و حقیقت خشن را با مردم کشورش در میان بگذارد.
این مرد در ادامه نوشته است: رئیسجمهور ما کاملا فاقد صلاحیت و برای مردم آمریکا بیکفایت و خطرناک است... ما به یک واکنش فدرال متحد و حرفهای برای این بحران بیسابقه نیاز داریم. پدر من در اولین بحران پاندمی جهانی متولد شد و من نمیخواهم او را در یک پاندمی دیگر از دست بدهم. فائوچی چندین ساعت بعد اینگونه پاسخ میدهد: «صدایت را شنیدم. ممنون از یادآوریات!»