bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۹۳۳۲۳
افشای توافق‌های پشت‌ پرده سفر شتاب‌زده بن‌سلمان به قاهره

گام محرمانه برای تشکیل ناتوی عربی

هفته گذشته که به‌ناگاه اعلام شد «محمد بن‌سلمان»، ولیعهد سعودی برای دیدار با «عبدالفتاح السیسی»، رئیس‌جمهوری مصر به قاهره رفته، گمانه‌زنی‌های متعددی مطرح شد که چرا ولیعهد سعودی شتاب‌زده راهی این کشور عربی شده است. سکوت ریاض درباره علت این سفر نیز بر پرسش‌ها افزود.

تاریخ انتشار: ۰۱:۴۰ - ۳۱ خرداد ۱۴۰۰

عربستان به جزئیات سفر غیرمنتظره بن‌سلمان و دیدارش با السیسی اشاره‌ای نکرد و تنها اعلام شده که محمد بن‌سلمان درباره روابط مشترک بین دو کشور و مسائل منطقه‌ای با رئیس‌جمهوری مصر به گفت‌وگو نشسته است.

به گزارش شرق، این در حالی بود که ریاض حتی در ابتدا راضی نبود که حتی خبری از این دیدار منتشر شود و افشاگر نخست این سفر، ترکی آل‌شیخ، مشاور دربار سلطنتی بود؛ او با انتشار تصویری در حقیقت پرده از این سفر برداشت.

رئیس‌جمهوری مصر که جمعه گذشته از ولیعهد‌ سعودی در شهر بندری «شرم‌الشیخ» استقبال کرده بود، در صفحه رسمی خود در فیس‌بوک تصویری منتشر کرد و در‌این‌باره نوشت: «امروز از ملاقات برادرم، شاهزاده محمد بن‌سلمان خوش‌وقت شدم. دیدار ما به بحث و تبادل نظر درباره راه‌های توسعه و گسترش مناسبات بین دو کشور اختصاص داشت. این در حالی است که دو طرف دیدگاه‌های مشترکی نیز درباره مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی داشتیم». او در پایان گفت: «من بر مناسبات خاص و متمایزی که مصر و عربستان سعودی را در دو سطح رسمی و مردمی به هم پیوند می‌دهد، تأکید می‌کنم».


اکنون و پس از گذشت 10 روز از دیدار این دو رهبر عرب، برخی از منابع آگاه مصری حاضر شدند تا پشت‌ پرده این سفر شتاب‌زده را بیان کنند. به گزارش میدل‌ایست‌نیوز، به گفته آنان، سیسی و بن‌سلمان در این دیدار درباره احیای پیشنهاد تشکیل نیروی نظامی عربی گفت‌وگو کردند؛ پیشنهادی که به نام «ناتوی عربی» به رهبری مصر و عربستان شناخته می‌شد و مسئولیت آن، تأمین منافع کشورهای عربی در دریای سرخ و مناطق مورد منازعه عربی و جلوگیری از نفوذ ایران در منطقه عنوان شده است.


این منابع افزودند: پرونده تشکیل نیروی نظامی عربی در سایه هماهنگی و هم‌گرایی مصر و عربستان در فضایی مثبت پیش می‌رود و سودان نیز از این پیشنهاد استقبال کرده و آمادگی خود را برای پیوستن به آن اعلام کرده است.


منابع یادشده مصری افزودند: احتمال دارد گفت‌وگوها در سطح سران نظامی سه کشور مذکور در آینده نه‌چندان دور شروع شود.


یکی دیگر از موضوعات این دیدار ناگهانی به گفته منابع آگاه، فلسطین بوده است. پس از درگیری‌های اخیر تل‌آویو و گروه‌های مقاومت فلسطین و میانجیگری مصر میان تشکیلات خودگردان فلسطین و گروه‌های مقاومت از یک سو و تل‌آویو و گروه‌های فلسطینی از سوی دیگر، این مسئله به یکی از دغدغه‌های قاهره در عرصه بین‌الملل تبدیل شده است.


منابع مصری آگاه می‌گویند رئیس‌جمهوری مصر درخواست گروه‌های مقاومت فلسطینی از عربستان درباره آزادی اعضای ارشد حماس را به ولیعهد سعودی منتقل کرده است.


حماس پیش‌تر چند بار از ریاض خواسته بود تا «محمد الخضری»‌ نماینده این جنبش در عربستان سعودی، پسر او و چند نفر دیگر از اعضای حماس را که بدون اتهام در عربستان سعودی زندانی هستند، آزاد کند.


طبق این گزارش، جنبش مقاومت اسلامی فلسطین از رئیس دستگاه اطلاعات مصر خواسته است تا در این مسئله میان این جنبش و ریاض میانجیگری کند تا الخضری و دیگر اعضای زندانی حماس در عربستان سعودی آزاد شوند.


عربستان سعودی بیش از 60 فلسطینی و اردنی را به دلیل حمایت از آرمان فلسطین بازداشت و اتهاماتی از قبیل «کمک به گروهی تروریستی و حمایت مالی از آن» را به این افراد وارد کرده است.

همچنین منابع مذکور در گفت‌وگو با العربی الجدید تصریح کردند: ولیعهد سعودی در این دیدار موافقت ریاض با تمدید سپرده‌های دلاری عربستان نزد بانک مرکزی مصر را به اطلاع سیسی رسانده است؛ سپرده‌هایی به ارزش 5.5 میلیارد دلار که قرار بود مصر تا پایان سال جاری به عربستان  بازگرداند.

حجم سپرده‌های عربستان نزد بانک مرکزی مصر به 7.8 میلیارد دلار می‌رسد که به چهار بخش تقسیم می‌شود که آخرین پرداختی در نیمه دوم سال 2022 میلادی به ارزش 668 میلیون دلار خواهد بود. حجم سپرده‌های کشورهای عربی نزد بانک مرکزی مصر 17.2 میلیارد دلار بوده که مربوط به عربستان، کویت و امارات است. مسئولان مصری اخیرا موفق شدند به توافقاتی با کویت و امارات برای تمدید مهلت پرداخت این سپرده‌ها تا پایان سال جاری دست یابند. سپرده‌های کویت در بانک مرکزی مصر پنج میلیارد دلار است.

bato-adv
bato-adv
bato-adv