bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۹۳۶۸۲

کابینه رییسی ائتلافی خواهد بود؟

کابینه رییسی ائتلافی خواهد بود؟

خبر‌هایی مبنی بر دیدار رئیسی با عباس عراقچی یا صحبت‌هایی با سیدحسن قاضی‌زاده هاشمی یا حتی محمد اسلامی نشان می‌دهد که احتمال دارد کابینه او یک‌دست اصولگرایان پایداریچی نباشند. همچنین گفته می‌شود که رییسی قصد دارد از حضور سایر نامزدها، چه آن‌ها که انصراف داده و چه آن‌ها که تا پایان ماندند، استفاده کند.

تاریخ انتشار: ۱۰:۵۶ - ۰۲ تير ۱۴۰۰

سیدابراهیم رییسی همچنان که بر کرسی عالی ریاست دستگاه قضا تکیه زده، مشغول دیدار‌هایی است که به سبب حضور آتی‌اش در قوه مجریه برگزار می‌شود. بیش از یک ماه دیگر مراسم تنفیذ و تحلیف سیدابراهیم رییسی انجام و کابینه او به پارلمان معرفی خواهد شد و قاعدتا باید پیش از آن تاریخ ردا و قبای ریاست بر قوه قضاییه را از تن درآورد و بعد راهی پاستور شود.

اعتماد در ادامه نوشت: تا همین جای کار و با روشن شدن نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری پیش‌بینی می‌شد که رییسی از سمت خود استعفا کرده و مشغول انجام مقدمات تشکیل کابینه شود. با این حال به نظر می‌رسد که او همچنان در مرخصی از دستگاه قضا به‌سر می‌برد و همزمان مشغول دیدار‌های پساانتخاباتی و البته چینش کابینه است. کابینه‌ای که برخی معتقدند احتمالا ائتلافی خواهد بود و طیف‌های مختلف سیاسی را در بر خواهد گرفت.

دیدار با دولتی‌ها

حسن روحانی، رییس‌جمهوری یکی از اولین کسانی بود که سید ابراهیم رییسی با او دیدار کرد. جزییات چندانی از این دیدار منتشر نشد، اما دیروز علی ربیعی، سخنگوی دولت شرحی کلی از این نشست را در نشست خبری روز سه‌شنبه داد. به گفته ربیعی حسن روحانی بعد از اتمام نشست ستاد ملی مدیریت کرونا به دفتر رییسی رفته و ضمن اعلام آمادگی دولت مستقر برای ارایه اطلاعات مورد نیاز دولت آتی در دوران انتقالی، گزارشی از مهم‌ترین مشکلات فعلی کشور مثل موضوع تامین کالا را مطرح کرد. همچنین درخصوص چگونگی ادامه کار و برنامه گروه مذاکره‌کننده برجام، صحبت‌هایی انجام شد.

همان‌طور که سخنگوی دولت نیز دیروز تاکید کرد، محمدجواد ظریف و عباس عراقچی به عنوان وزیر امور خارجه و مسوول مذاکرات کنونی در مورد برجام هم روز دوشنبه جلسه‌ای با رییس دولت سیزدهم داشتند. همچنین روز یکشنبه در جلسه هیات دولت شیوه تعامل با دولت بعدی مورد بحث قرار گرفته و مقرر شده تعامل با دولت سیزدهم برای انتقال و ارایه اطلاعات مدنظر رییس‌جمهوری بعدی، در سطح وزرا باشد و آنان اطلاعات مدنظر را دراختیار سید ابراهیم رییسی قرار بدهند.

دیروز البته ربیعی تاکید کرد که در دولت هم از مدت‌ها قبل به همه وزرا تاکید شد تا مهم‌ترین مسائل و اولویت‌ها را برای انتقال به دولت بعدی، مشخص کنند و در مرکز تحقیقات هم این کار در حال جمع‌بندی است و به زودی برای رییس‌جمهوری بعدی ارسال خواهد شد.

دیدار با معاون اول رییس‌جمهوری نیز از جمله دیگر دیدار‌ها با اعضای دولت مستقر بود که دیروز انجام شد. روز سه‌شنبه اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس‌جمهوری با حضور در دفتر رییس‌جمهوری دولت سیزدهم با سیدابراهیم رییسی دیدار و گفتگو کرد. البته از این دیدار نیز جزییات چندانی منتشر نشده، اما ایرنا گزارش داده که در این دیدار جهانگیری به رییسی و همکارانش تبریک گفته و برای آنان آرزوی موفقیت کرده و رییسی هم در این دیدار از معاون اول رییس‌جمهوری تقدیر کرده است.

دیدار با نماینده‌ای از بیت و نظامیان

پس از برگزاری انتخابات و مشخص شدن نتایج رهبر انقلاب طی پیامی از مردم به دلیل حضور پای صندوق‌های رای قدردانی کردند. اما دست‌کم تا زمان نگارش این گزارش پیام تبریکی از جانب ایشان برای رییس دولت آتی منتشر نشده است. با این حال روز سه‌شنبه محمد محمدی گلپایگانی، رییس دفتر رهبری با حضور در دفتر رییس‌جمهوری دولت سیزدهم با رییسی دیدار کرد و آن‌طور که تسنیم گزارش داده پیروزی در انتخابات دوره سیزدهم را تبریک گفت و برای رییسی و دولتش آرزوی موفقیت کرد. رییسی نیز در این دیدار از ابراز محبت رییس دفتر رهبری تقدیر و تشکر کرده است.

در ادامه این دیدار‌ها رییس ستاد کل نیرو‌های مسلح و فرماندهان ارشد سپاه، ارتش و نیروی انتظامی، وزیر دفاع و جمعی از فرماندهان عالیرتبه نظامی نیز دیروز به دیدار رییسی رفتند. پیش از این نیز حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران ایران به دیدار رییس دولت سیزدهم رفته بود.

کاندیدای مستقل، دولت فراجریانی؟

همزمان با این دیدار‌ها از گوشه و کنار سیاست خبر‌هایی درمورد گزینه‌های محتمل برای حضور در دولت ابراهیم رییسی نیز شنیده می‌شود. روز دوشنبه رییسی در نشست خبری‌اش صراحتا خود را «مستقل» و البته دولتش را «انقلابی» نامید. همچنین خبر‌هایی هم که از برخی دیدار‌ها و پیشنهاد شنیده می‌شد، نشان می‌داد که احتمال دارد با کابینه‌ای صرفا اصولگرا روبه‌رو نباشیم. حسن غفوری‌فرد، عضو جبهه پیروان خط امام و رهبری دیروز در گفتگو با خبرآنلاین گفته خبری ندارد، اما چون رییسی گفته از همه نیرو‌ها استفاده می‌کند، احتمال دارد که از نیرو‌های اصلاح‌طلب نیز استفاده کند.

او همچنین گفته برخی اصلاح‌طلبان از رییسی حمایت کردند و او نماینده کل کشور است. البته نه از اظهارات غفوری‌فرد و نه حتی از اظهارات رییسی نمی‌توان این‌گونه برداشت کرد که میانه مردادماهی که در راه است، شاهد کابینه‌ای ائتلافی با نیرو‌های اصلاح‌طلب خواهیم بود، اما پیش‌بینی می‌شود که او به‌جای کابینه‌ای یک‌دست اصولگرا، کابینه‌ای ائتلافی تشکیل دهد که از طیف‌های مختلف و بعضا معتدل نیز در آن حضور داشته باشند.

خبر‌هایی مبنی بر دیدار او با عباس عراقچی یا صحبت‌هایی با سیدحسن قاضی‌زاده هاشمی یا حتی محمد اسلامی نشان می‌دهد که احتمال دارد کابینه او یک‌دست اصولگرایان پایداریچی نباشند. همچنین گفته می‌شود که رییسی قصد دارد از حضور سایر نامزدها، چه آن‌ها که انصراف داده و چه آن‌ها که تا پایان ماندند، استفاده کند.

سخنگوی جامعه روحانیت مبارز دیروز در گفت‌وگویی با ایسنا بر این موضوع تاکید کرده است. غلامرضا مصباحی‌مقدم گفته است: «هرگز رییس‌جمهور منتخب مردم نباید احساس کند که همچنان در صحنه رقابت است و به سایرین به چشم رقیب نگاه کند. این وظیفه‌ای متقابل است و رقبای ایام انتخابات هم دیگر رییس دولت را به چشم رقیب نباید ببینند.»

این عضو مجمع تشخیص اضافه کرد: «من دیدم بعضی از کاندیدا‌ها ضمن مناظرات و پاسخ به سوالات نشان می‌دادند که دارای برنامه‌های مهمی برای اداره کشور هستند. آن‌ها زحمت کشیدند بعضی‌ها دو سال و بعضی‌ها تا هشت سال روی برنامه‌های‌شان کار کرده بودند و نخبگان، صاحبان افکار و اندیشه‌هایی را دور خود جمع کرده بودند تا با کمک آنان راه‌حل‌هایی تدوین کنند و حتی برنامه‌های‌شان را کتابچه کرده بودند.»

سخنگوی جامعه روحانیت همچنین گفته است: «معتقدم رییس‌جمهوری منتخب باید از این ظرفیت‌ها بهره ببرد؛ حتی اگر آن افراد اعلام همکاری کردند نیز از حضورشان استفاده کند. عاقل آن است که عقول دیگران را به عقل خودش پیوند می‌زند.»

عزت‌الله ضرغامی، رییس پیشین صداوسیما نیز که ازجمله کاندیدا‌های ردصلاحیت شده انتخابات اخیر بود، در توییتی به استفاده از ظرفیت‌های انسانی کشور و شایسته‌سالاری تاکید کرده و نوشته است: «دولت ‎رییسی باید راهبرد «پُل و پِله» را جایگزین سنت «پول و پله» کند. «پل» ارتباطی بین همه داشته‌ها، به ویژه ظرفیت‌های انسانی کشور و «پله»‌ی مطمئن برای رشد مدیران جوان و شایسته. سوداگری و کاسبکاری در بدنه دولت باید یکسره تعطیل شود.» گفته می‌شود که با ضرغامی نیز برای حضور در دولت آینده صحبت‌هایی صورت گرفته است.

محمدصالح جوکار، عضو هیات مرکزی نظارت بر انتخابات شورا‌های اسلامی و نماینده یزد در مجلس نیز با ایلنا گفتگو و تاکید کرده: «هیچ‌کس هم نباید توقع داشته باشد که، چون در انتخابات برای رای‌آوری آقای رییسی کار کرده امروز یک منصب و مقامی دریافت کند، باید اجازه دهیم که ایشان با کارگروه‌هایی که تشکیل می‌دهند، بهترین انتخاب را از مدیران کشور داشته باشند، چراکه ایشان واقعا وابسته به هیچ جریانی نیست. مردم هم این را حس کردند و همه افراد پای کار بودند لذا امیدواریم که بتوانند از همه ظرفیت‌ها استفاده کنند.»

رییسی در نشست خبری روز دوشنبه هم تاکید کرده بود که سامانه‌ای راه‌اندازی خواهد کرد تا نخبگان پیشنهادات خود را به گوش دولت بعدی برسانند؛ پیشنهاداتی که شاید از همین تشکیل کابینه آغاز شود. تا امروز که اغلب شنیده‌ها نشان می‌دهد کابینه بعدی احتمالا کابینه‌ای ائتلافی خواهد بود کما اینکه چهره‌های سیاسی اصولگرا نیز در خلال مصاحبه‌ها و اظهارنظرات‌شان بر این موضوع تاکید کرده‌اند.

bato-adv
bato-adv
bato-adv