bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۹۴۹۸۲
ایران دومین واحد پولیِ کم ارزش جهان را دارد

آیا «ریالِ» ارزان می‌تواند به نفع ایران باشد؟

آیا «ریالِ» ارزان می‌تواند به نفع ایران باشد؟

«ریال ایران»، پس از «بولیوار ونزوئلا»، دومین واحد پولیِ کم ارزش در جهان است و این در حالی است که اگر وضعیت ابرتورم در اقتصاد ونزوئلا نبود، شاید ایران اکنون از این منظر رکورددارِ جهان بود. اما آیا ممکن است کم ارزش بودنِ «ریال» در نهایت به نفع ایران تمام شود؟

تاریخ انتشار: ۱۳:۱۵ - ۱۲ تير ۱۴۰۰
فرارو- اسکناس‌های جدید در ایران، مدتی است که با صفر‌های کم رنگ چاپ می‌شوند و آن طور که پیش‌تر هم اعلام شده بود، قرار است ظرف ۲ تا ۵ سال آینده، واحد پولی ایران شاهد حذف چند صفر باشد تا ما ایرانی‌ها هم، مشابه برخی از دیگر ملت ها، از شر عدد‌هایی با چندین صفر در بطنِ اقتصادمان خلاص شویم.

به گزارش فرارو؛ با این همه، حذف صفر‌ها به خودیِ خود نمی‌تواند یک واحد پولیِ ضعیف را به یک واحدِ پولی قدرتمند بدل کند. در واقع، ضعیف یا قوی بودنِ یک واحدِ پولی، به شاخصه‌های دیگری ربط دارد و علاوه بر این، به خودیِ خود تبعاتی هم برای یک اقتصاد خواهد داشت.

«لیر ترکیه» در مسیر «ریال ایران»
در اقتصاد، «قیمت» یک متغیر نسبی است و این یعنی قیمتِ هر چیزی در مقابل چیز‌های دیگر تعیین می‌شود و پول هم مثل هر کالای دیگری، از همین قاعده تبعیت می‌کند. به عبارت ساده، واحد‌های پولیِ کشور‌های مختلف هم در قیاس با یکدیگر «ارزان» یا «گران» می‌شوند.

مثلاً، نرخ برابری لیر ترکیه در مقابل دلار آمریکا، طی سال‌های اخیر تغییر کرده و لیر، بخش بزرگی از ارزش خود در مقابل دلار را از دست داده است. شاید برای ایرانی‌ها عجیب باشد، اما ظاهراً اقتصاد ترکیه هم مانند اقتصاد ایران در سراشیبی افتاده و سیاست‌های نادرست اقتصادیِ ترکیه، در حالی تضعیف واحدِ پولیِ این کشور است.

صفر‌های روی اسکناس، نمادی از واقعیت اقتصاد هستند
اما آیا قوی یا ضعیف بودن واحد پول ملی کشور‌ها فی‌نفسه موضوعیت دارد؟ این یکی از جا‌هایی است که نظر کارشناسان ممکن است با نظرِ مردمِ عادی تفاوت داشته باشد. از منظر اقتصادی، بالا یا پایین بودنِ «قیمتِ» یک واحد پولی نشانه مستقیمی از وضعیت اقتصادِ کشور‌ها نیست.

به عنوان مثال، هر چند قیمت پایینِ «بولیوار ونزوئلا» نشان‌دهنده وضعیت اسفناکِ اقتصاد ونزوئلا است، قیمت پایین «روپیه اندونزی» (به عنوان چهارمین پول ارزان در جهان) نشانه‌ای از اوضاع بدِ اقتصادی در اندونزی نیست. در واقع، تا کمتر از یک دهه دیگر، اندونزی در فهرست ده اقتصاد بزرگِ جهان قرار خواهد گرفت.

قدرتمند بودن یک واحد پولی به این معنی است که آن پول قدرت خرید بالایی هم دارد. بنابراین، اگر شما یک شهروند معمولیِ کویتی باشید که مثلا هزار دینار در ماه حقوق می‌گیرد، عملا معادل ۳ هزار و ۳۰۰ دلار آمریکا (در زمانِ نگارش این متن) قدرت خرید خواهید داشت.

در مقابل، اگر در ایران باشید و ماهانه ده میلیون تومان حقوق بگیرید، در واقع کمتر از ۵۰۰ دلار آمریکا قدرت خرید واقعی خواهید داشت. بنابراین، یک گردشگر معمولیِ کویتی در آمریکا می‌تواند راحت‌تر از یک ایرانی با حقوق ماهی ۱۰ میلیون تومان خوش بگذراند.

اما این قدرت خرید اثرات مستقیمی بر کلیت اقتصاد کشور‌ها هم بر جای می‌گذارد. با نرخ‌های کنونی، تقریبا تولید هیچ کالایی در کویت، عمان یا بحرین به صرفه نیست و اگر کسی در این کشور‌ها دست به تولید کالا و خدمات بزند، احتمالا انگیزه‌های وطن‌پرستانه دارد و نه انگیزه‌های اقتصادی.

در واقع، وقتی که می‌توانید هر کالایی را در چین، ویتنام یا بنگلادش با ارزان‌ترین نیرویِ کار تولید کنید، دلیلی ندارد همان کالا را در کویت تولید کنید و حقوقی را که به ۱۰ کارگر چینی می‌دهید، به یک کارگر کویتی بدهید.

کدام کشور‌ها صفر‌های پول شان را کم کردند؟
سیاست حذف صفر از پول ملی، اما پیش از این بار‌ها امتحان شده و امروز دیگر دست‌کم اقتصاددانان می‌دانند که نتایج آن چیست. آلمان در دوره موسوم به «وایمار» (بین دو جنگِ جهانی)، یکی از مهیب‌ترین موج‌های ابرتورمی را از سر گذراند و یکی از اولین کشور‌هایی هم بود که این روش را امتحان کرد. اقتصاددانان آلمانی، در نهایت ۱۲ صفر از پول این کشور حذف کردند.

ترکیه هم تا همین ۱۶ سال پیش، درگیر نرخ‌های تورمی به مراتب بالاتر از نرخ‌های تورم در ایران بود و در سال ۲۰۰۵، ناگزیر «لیر جدید» را به جای واحد «لیرِ» قدیمی معرفی کرد که ۶ صفر کمتر داشت. ترکیه از آن زمان تا امروز کمابیش موفق به کنترل تورم شده، اما هنوز هم در میان کشور‌هایی با بالاترین نرخ تورم قرار دارد.

رکورددار حذف صفر در جهان هم برزیل است. از سال ۱۹۳۰ میلادی تا به امروز، طی شش مرحله، در مجموع ۱۸ صفر از پول ملی برزیل حذف شده و واحد پولی این کشور هم هشت بار تغییر پیدا کرده است.

«ریال ایران» ضعیف‌ترین، «دینار کویت» قوی‌ترین
اما ایران در این ماجرا امروز هم رکورددار است و «ریال ایران» اکنون دومین واحد پولی ضعیف در جهان است. رتبه نخست به «بولیوار ونزوئلا» اختصاص دارد و اگر اقتصاد ونزوئلا درگیرِ شرایط ابرتورمی نبود، اکنون ما از منظر قدرت واحد پولی، در قعر جدول بودیم.

از آن سو، رتبه‌های اول تا سوم قدرتمندترین واحد‌های پولی جهان هم در همسایگیِ ایران مورد استفاده قرار می‌گیرند. «دینار کویت» قدرتمند‌ترین واحد پولی در جهان است و هر یک واحدِ آن، معادل ۳.۳ دلار آمریکا است. «دینار بحرین» و «ریال عمان» (به ترتیب با نرخ برابریِ ۲.۶۶ و ۲.۶۰ در مقابل هر دلار آمریکا) هم در رتبه‌های دوم و سوم در میان قدرتمندترین واحد‌های پولی در جهان قرار دارند.

شاید برای ایران بد هم نباشد!
اما فارغ از این ها، پایین بودن ارزش پول ملی شاید برای ایران بد هم نباشد! توضیح اینکه صادرات از مبدا کویت یا کشور‌هایی با واحدِ پولی قدرتمند، خیلی زود متوقف می‌شود و این کشور‌ها به واردکننده کالا‌های عمدتا لوکس بدل می‌شوند.
در واقع، اگر انواع رانت‌های اقتصادی، همچون رانت نفت یا رانت‌هایِ سیاسی (از نوعی که کشور‌هایی مانند امارات متحده عربی دریافت می‌کنند) نباشد، واحد پولیِ این کشور‌ها اساسا نباید این اندازه قدرتمند بماند.

یک فایده واحد پولی ضعیف هم این است که تولید انواع کالا و خدمات در کشوری که واحد پولی‌اش ضعیف است، ارزان‌تر تمام می‌شود. از طرفی، «مزیت نسبی» حکم می‌کند که کالا و خدمات در کشور‌هایی تولید شوند که این کار را ارزان‌تر انجام می‌دهند.

در واقع، ایران قاعدتا باید بتواند به یک صادرکننده بسیار بزرگ بدل شود، چرا که نه فقط واحد پولیِ بسیار ضعیفی دارد، که دسترسیِ بی‌نظیری هم به منابع ارزان انرژی دارد. حقوق ماهانه ۱۰ میلیون تومانی (معادل کمتر از ۵۰۰ دلاری) برای هر کارگر ایرانی (که اکنون دور از دسترس به نظر می‌رسد)، با ورود سرمایه خارجی به اقتصاد ایران و استفاده از نیرویِ کار ارزان و انرژی ارزان، می‌تواند ایران را به یک کارگاه بزرگ اقتصادی بدل کند. در واقع، حقوق کارگر ایران، اکنون از حقوقِ یک کارگر چینی، بنگلادشی، ویتنامی و پاکستانی کمتر است.

با این همه، موضوع به این سادگی هم نیست و اینکه چرا کشور‌های دیگر به جای چین و بنگلادش کارخانه‌های شان را در ایران نمی‌سازند، به غیر از دستمزدهایِ اسمیِ پایین در ایران، به عوامل دیگری هم بستگی دارد.

این موضوع را باید در جایی دیگر بررسی کرد، اما به طور کلی، بهره وری نیرویِ کار در ایران پایین است؛ قوانین از کارآفرینان حمایت نمی‌کنند؛ اقتصاد ثبات ندارد و وزن سیاست، بیش از اندازه بر اقتصاد سنگینی می‌کند. اگر این موارد رفع می‌شد، ریالِ ارزان، احتمالاً به نفع ایران تمام می‌شد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
میشد از ارزش پایین پول ملی به نفع گردشگری بهره برداری کرد که اولا مسئولان ایرانی عرضه ش رو ندارن. دوما به فرض اگر هم داشته باشن انقد محدودیت توی این کشور هست که خیلی از گردشگرای بالقوه خارجی از خیرش می گذرن....
goly@yahoo.com
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
چرا آقا دروغ میگی کدم کارگر ماهی ده میلیون میگیره من خودم با مدرک کارشناسی ارشد تو مخابرات ماهی 4.5 میلیون میگیرم تازه کلی بیشتر از کارمندای رسمی هم کار میکنم . با کلی منت این قدر حقوق میدن حا لا کجا ده میلیون میدن من آماده ام برم اونجا کار کنم فقط آدرس بدین نه اینکه نویسنده محترم تو تخیلاتش یک چیزی بنویسه
N
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
انشالله ریال ارزون بشه
محمد فقیه نوری
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
آره حتما ارزون میشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
معنی پول ارزان : به سود کسری بودجه است و از جیب مردم
انتشار یافته: ۵۹
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
ما باز هم رکورد زدیم!
از یکی از برترین ارزهای جهان به آخرین رسیدیم . طی 40 سال
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
ایدئولوژی وارد نانمان شده
کهن
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
نویسنده این متن دچار تفکر جزیره ای شده است و تنها یک بعد را می‌بیند، آنچه باعث کاهش ارزش ریال ما شده است کاهش درآمد ارزی ناشی از عدم ارتباط با اقتصاد جهانی است و از قضا ما برای بهره بردن از این مزیت که نویسنده بیان فرمودند یعنی صادرات و به دست آوردن بازارهای جهانی نیاز به ارتباط با بازارهای جهانی داریم.
خلاصه اینکه یه جور دور باطل اینجا برقرار میشود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
نه برادر من نویسنده احتمال میده که به زودی تحریم برداشته بشه ولی نرخ دلار تکون نخوره چون یه عده مخالف کاهش قیمت دلار هستند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
اینکه ایران به محلی برای تولید ارزان تبدیل شود اول کلام است و مشکلات بسیار در سیاست خارجی بر سر راه قرار دارد. بدون اصلاح ساختاری و روشن شدن سهم واقعی هر نهاد و شخص از قدرت، بهبودی اوضاع دور از ذهن است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
تولید ارزان از طریق نیروی کار ارزان که به معنای بهره کشی از آدمها و نوعی برده داری است که اثرات و مشکلات جامعه شناسی ناشی از آن بعد مشخص می شود. استثمار نوین
امين ميرزائی
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
یه پیشنهاد اقتصادی به زبون داش مشتی:ارزش پایین ریال به نفع صنعت توریسمه . توریسمو تقویت کنین , خارجیا بیان ایران ، بعد سرکیسه شون کنین !!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
بپا یه وقت خودمون رو سرکیسه نکنن!
ناشناس
Germany
۰۹:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
یه جواب به زبان داش مشتی. توریسم پشت بازو نیست نیست که با دوتا دمبل تقویت بشه زیرساخت حمل و نقل می خواد در حد لالیگا سرمایه گذاری توی هتل و اقامت و مکان تفریحی می خواد در حد بوندس لیگا ولی مجموع قوانین و امکانات ما در حد لیگ دست دو.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
بنظر تورم 300 درصدی هم بد نباشد !
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
400 درصدی اش را که تا حالا از سر گذارندیم! با این مقاله فکر کنم دارن ذهن مردم رو برای دور بعدی تورم که پانصد درصدی است آماده میکنن!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
ما که پوشک هم وارد میکنیم و کل زیرساخت هامون قدیمیه و نیازمند تکنولوژی یه روز هستیم، به نطثظرت اگه پولمون قوی تر باشه راحت تر وارد میشن یا ضعیف ؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
یک اشتباه مهم در این متن وجود دارد. در متن گفته شده چون پول کویت ارزش بالایی دارد، تولید در این کشور به صرفه نیست. این یک کلام نادرست و پیام غلط است. در واقع صرفه تولید به تفاوت میان قیمت فروش و هزینه های تولید بستگی دارد نه ارزش پول ملی. اگر در کویت ارزش پول بالاست به همین شکل نهاده ها و مواد اولیه با قیمت پایینی تامین میشود. اگر تولید به صرفه نیست، دلایل دیگری دارد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
دقیقا. ضمنا آقایون به غیر از خام فروشی چه تولیدی دارند که قابل صادرات باشد
امین
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
فاز نویسنده این متن چیه؟ از وی میخوای دفاع کنی؟ چه کسی از این ضعف پول سود میکنه؟ نرخ تورم و قدرت واقعی خرید مردم چقدره؟
shahab
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
با توجه به ریال بی ارزش کنونی قیمت هر متر مسکن نوساز در محله معمولی رو به خوب 75 میلیوت تومان شده است و توان خرید ملک از مردم سلب شده است ، این بی ارزشی بنفع مردم ایران نیست بنفع حاکمان ایران است
zeynab
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
کشورباید تولیدداشته باشد تا با ارزان بودن نرخ پولش جنس های فراوانش را براحتی تبدیل به پول بکند ولی وقتی تولید ندارد فقط نان را از گلوی مردم میزند و تحویل خارجی میدهد که یعنی خیانت.
امین میرزائی
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
ای داد . کشکِ خالصم نمیتونیم بجویم !! قیمت دویست و پنجاه گرم کشک : هفتاد هزار تومن !!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
حاجی گرون بهت دادن
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
خواستم نقد تخصصی کنم. نگاهی به نظرات مکتوب خوانندگان کردم پشیمان شدم. مطلب نویسنده را اساساً متوجه نشدند!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
تخصص نمیخواد عزیز ! ضعف پول ملی یعنی خورد شدن ستون فقرات دهها میلیون نفر و گنده شدن شکم درصدی محدود رانت خوار و آقازاده
حرف های دکتری
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
درنگ نما و اشاره ای بنما
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
قبل از انقلاب اسلامی ریال ایران در مقام چهاردهم جهانی قرار داشت و هر هزار تومان بیش از ۱۴۰ دلار بود و این حتما برای ایران بد بود!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
اون موقع رو ولش کن. از نویسنده باید پرسید اگر پول ژاپن قدرتمند است یا پول آمریکا یا پول انگلستان، آیا در این کشورها نیروی کار و انرژی ارزان است؟ آیا صادراتشان کم است؟ مسئله این است که سوء مدیریت و فساد گسترده در ایران موجب بدبختی مردم شده و اکنون مسئولان میخواهند هزینه آن را با کاهش ارزش پول ملی به مردم تحمیل کنند. یعنی تحمیل کرده اند و به نظر میرسد بیش از هم ارزش پول را کاهش دهند و توجیهاتی از این دست به خورد مردم بدهند!
ناشناس
Germany
۱۴:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
ما بايد از ونزوالا و كره شمالي جلو بزنيم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
در «اگر» نتوان نشست!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
عدم ارتباط - سنگینی سیاست بر اقتصاد -- فساد
چه شود؟
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
آره دیگه نتیجه این میشه که ما ایرانی ها باید مثل برده کار کنیم و اعراب هم بشینند زیر باد کولر خودشون رو باد بزنندو. برند آمریکا خوشگذرونی کنند با پولشون
ناشناس
United Arab Emirates
۱۵:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
خلایق هرچه لایق
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
ارزش پول پایین همیشه منجریه صادرات می شود به شرطی که موانع ذیل رفع شود:
1- بهره وری نیرویِ کار در ایران پایین است؛ 2- قوانین از کارآفرینان حمایت نمی‌کنند؛
3- اقتصاد ثبات ندارد (امنیت سرمایه گذاری)
4-وزن سیاست، بیش از اندازه بر اقتصاد سنگینی می‌کند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
برای این که کشورهای همسایه با این وضع کشور را غارت می کنند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
این تحلیل برای ایران تخیلی است
چون در ایرا هیچی جای خودش نیست
این تحلیل برای کشورهای با اقتصاد باز و بازارآزاد هست و همچنین کشورهایی که درعین اقتصاد آزاد کنترل جامع و دقیقی بر فعالیت ها دارند برای مبارزه با فساد ورانت .
ایران با این اقتصاد بسیار بسته و به شدت کنترل شده برعکس در کنترل و نظارت بسیار ضعیف و بی در وپیکر عمل می کند .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
تمام کشورهای دنیا، چند صفر از واحد پولشان کم کرده اند... مثال کره جنوبی چهار صفر برداشته.. بعضی از کشورهای اروپایی دوازده صفر برداشته اند... فکر می کنم آلمان در یک دوره ای، بیست صفر برداشته باشد..ترکیه شش صفر برداشته..... یا اینکه ترکیه شش صفر برداشته.... اما ایران یک صفر اضافه کرده... پس رسما، ریال ایران جزو با ارزشترین پولهاست اما اسما بی ارزش است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
فکر می کنید با کم کردن صفر ارزش پول بالا میره نه داداش خودمون را گول می زنیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
با این افراد که در کشور ما به اصلاح مدیر هستند ریال ایران همانند چهار دهه گذشته بی ارزش تر خواهد شد فرقی هم ندارد که رییس جمهور روحانی باشد یا احمدی نژاد و حالا هم رئیسی
کارشناس ارشد اقتصاد صنعتی
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
متاسفانه آقای روحانی چنان ساختار غلط و بشدت شکننده ای از بورس کشور پی ریزی کرده که تنها راه جون گرفتن بورس شده این که مدام دلار بره بالا ! یعنی پمپاژ مداوم تورم به اقتصاد کشور و ایجاد فشار طاقت فرسا و خرد کننده بر دوش مصرف کننده های خرد برای جلوگیری از متلاشی شدن تالار شیشه ای . بهترین سیاست اقتصادی در آغاز دولت آقای رئیسی کنترل اورژانسی نرخ تورم و پایین آوردن هزینه تولید در کشور برای ایجاد مزیت نسبی با استفاده از تمام امکانات موجوده . کاری که روحانی دقیقا برعکسش رو انجام داد و اقتصاد رسید به لبه پرتگاه مهیب فعلی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
فقط روحانی هان؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
ایران برای مدیران 42 ساله حکومت شده آزمون و خطا .. همه چی و که نباید تجربه کرد بیایین از تجربیات کشورها درس بگیرین
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
رئیس جمهور در طول این هشت سال فقط حرف زد مشکلی هم حل نشد و اتفاقا به مشکلات اضافه هم شد ... وای بر ما
ناشناس
Turkiye
۱۹:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
واقعا متاسفم که علی رغم این همه نعمت خدادادی باید در این شرایط زندگی کنم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
ارزان را تفسیر کنید پول که فروشی نیست
ارزش از دست رفته را باز می یابد ...هرگز
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
باپاك كردن صورت مسئله مشكلي حل نميشودكه صفرها روحذف كرديد،كشتي به گل نشسته واقصادورشكسته راچطوري حذف خواهيدكرد.!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
وقتی در حد دمپایی پلاستیکی هم نمیتونم به راحتی صادر کنیم و پولش را بگیریم، ریال ارزان چه دوای دردی خواهد بود؟ چین که به طور دستی یوآن را ارزان نگه داشته، از اون طرف ارتباطات گسترده ای هم داره و میتونه صادرات داشته باشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
در همه جای دنیا اقتصاد برتر =ارزش پول بالاتر
پس به نفع کشور نیست که ارزش پول ملی پایین باشد وگرنه کشورهای توسعه یافته و با حتی در حال توسعه ارزش پولشان را کم میکردند تا پیشرفت کنند و اینطور نیست
حمید
Australia
۲۱:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
چون ایران جزء کشورای با ریسک اقتصادی بالاست واسه همین کسی رغبت نمیکنه تولیدشو داخل ایران انجام بده
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
درمتن خبر گفته شده : قویترین پولها به ترتیب دینار کویت , دینار بحرین وریال عمان !!!!!!! , فقط باید به حال خودمان زار زار گریه کنیم
مجید
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
فعلا که ما برق نداریم و بقول رییس جمهور عزیزمان تو این دوساعت که برق نیست پول برق مجانی میشود. خخخخخخخخحخخخخخخخ
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۲
حرف اشتباه و غیر کارشناسی است سقوط دلار به هیچ وجه ب نفع اکثریت تهیدست جامعه نیست. با سقوط ریال یک عمر جان می کنی تا صاحب خانه بشوی اما با سقوط پول ملی مثل مارپله برمیگردی به خانه اول.
حرف شما تها در شرایط رونق اقتصادی و سرمایه گذاری کلان همراه با انضباط مالی و مبارزه با فساد و بهرهوری بالای نیروی انسانی مثل چین شاید چاره ساز باشد اما در وضعیت فعلی که اقتصاد راکد است داراها دارایی شان را با دلار هماهنگ می کنند و شکاف طبقاتی تشدید می شود
بهی
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
خواهش کارشناسان این حوزه نظر بدن .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
خیر! در کتب آموزش ادبیات امده که :
چو دخلت نیست، خرج آهسته تر کن!! /
که میخوانند ملاحان سرودی. //
اگر باران به کوهستان نبارد /
به سالی دجله گردد خشک رودی! ...
ناشناس
United States of America
۰۸:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
از نظر قانون به زودی ما تورم نخواهیم داشت . عایدی سرمایه خواهیم داشت مثلا برای ازدواج به همسرت النگو و سینه ریز هدیه داده ای دو سال بعد بچه دار می شوی حالا این النگو و سینه ریز را می خواهی بفروشی پوشک بخری. قیمت طلا دو برابر شده است . تو پولداری موقع فروش طلا باید مالیات افزایش قیمت طلا بدهی. حتی اگر طلا در بازار جهانی گران نشده باشد پیشنهاد می شود همین حالا به جای طلا به همسر گرامی پوشک تقدیم کنی .افزایش قیمت پوشک مالیات ندارد .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
از این منظر هم دقت کن ضعیف بودن پول ملی باعث غارت کشور میشه تو کشوری با شرایط کشور ما این محتملتر هست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
کم ارزش شدن پول یک کشور یعنی ارزان شدن دستمزد و کارگر و کارشناس در ان کشور و به بیانی یعنی توزیع فقر و گرسنگی و بدبختی بین تمام مردم و در نهایت به فقر و فحشا و فساد کشانده شدن جامعه که متاسفانه شاهد ان نیز هستیم .....که این زندگی زیبنده مردم ایران نیست . که با این همه منابع غنی نفت و گاز در فقر و بی پولی زندگی کنند چون مسئولان تصمیم گرفته اند که ارزش پول ملی کاهش بیابد .....
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
یک زمانی الگو ژاپن ولی اسلامی بود و می گفتند تلفن روی میز ریس جمهور آمریکا ژاپنی هست. بعد مشخص شد اقتصاد ژاپن آنطور که می گویند اداره نمی شود و ارتباط شدیدی با اقتصاد جهانی دارد. حتی معلوم شد تلفن روی میز هم ژاپنی نبوده. الآنم الگو شده چین ولی اسلامی. عزیز من این که کار نشد هر کشور موفقی را بروی یک الگو برداری سطحی ازش بکنی و بعد بگی ما قرار بشیم این. بنشینید یک بار با اهل فن در این باره صحبت کنید نقاط ضعف و قوت را پیدا کنید بعد از تنش در روابط بین الملل کم کنید شاید بیست سال دیگه به یه جایی رسیدیم.