حالا با گذشت یک سال از آمدنشان به پارلمان یازدهم هنوز خبری از سرانجام طرح شفافیت آرای نمایندگان نیست و هر روز امروز و فردا میکنند؛ اما حالا بر سر ماجرای طرح جنجالی مصونیت فضای مجازی آش آنقدر شور شده که صدای این اعتراض از خود جریان اصولگرایی و حامیانشان بلند شده است.
ماجرای رأی نمایندگان به طرح مصونیت فضای مجازی آن هم به شکل غیرعلنی در کمیسیون فرهنگی و به بهانه استناد به اصل ۸۵ قانون اساسی به جز از منظر محتوایی از منظری دیگر هم مورد انتقاد و هجمه قرار گرفته است. «عدم شفافیت آرا».
شرق در ادامه نوشت: مجلسی که قرار بود شفافیت را به عرصه تصمیمسازی بیاورد، یکی از سرنوشتسازترین تصمیمات روی زندگی مردم را غیرعلنی گرفته است. برخی از حامیان و رأیدهندگان به طرح محدودیت اینترنتی در مجلس قبلی مدعی و خواستار شفافیت رأی نمایندگان بودند. حتی طرحش را هم تهیه کرده بودند؛ اما، چون تصویب نشد، تقصیرش را بر گردن اصلاحطلبان آن مجلس انداختند.
حالا با گذشت یک سال از آمدنشان به پارلمان یازدهم هنوز خبری از سرانجام این طرح نیست و هر روز امروز و فردا میکنند؛ اما حالا بر سر ماجرای طرح جنجالی مصونیت فضای مجازی آش آنقدر شور شده که صدای این اعتراض از خود جریان اصولگرایی و حامیانشان بلند شده است.
معترضان میگویند باید بدانیم چه کسانی به این طرح رأی مثبت یا منفی دادهاند. در روزهای گذشته ویدئوی معروف علیرضا پناهیان سخنران معروف اصولگرا در حمله و هجمه به نمایندگان بابت مقاومت در برابر شفافیت در شبکههای مجازی منتشر شده است. این ویدئو مربوط به دو سال قبل و مجلس دهم است که پناهیان بر سر پارلماننشینان فریاد میزند و انواع اتهامات را خرج آنها میکند.
سؤال فعالان فضای مجازی و کاربران اینترنت این بود که چرا اکنون صدایی از او شنیده نمیشود. چون نمایندگان همسو با او وارد مجلس شدهاند، دیگر مشکلی با عدم شفافیت ندارد؟ برخی دیگر هم میگفتند از قضا او با طرح مجلس هم در محدودسازی اینترنت مشکلی ندارد، چه برسد که بخواهد بابت رأی غیرشفاف نمایندگان به آن معترض شود. بااینحال تکصداهایی از درون خود جریان اصولگرایی در اعتراض شنیده شده است.
بهتازگی هم نزدیک به ۸۰ دفتر بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان طی نامهای به رئیس و نمایندگان مجلس درباره شفافیت آرا نوشته بودند: «مسئولان باید حسننیت خود را به ایشان نشان دهند و در عمل آرا و نظرات و هزینهکردها و بسیاری دیگر از مسائل و تصمیمگیریهای خود را به صورت شفاف و بیپرده با آنها در میان بگذارند؛ چراکه این اعتماد و همراهی تنها با صداقت و شفافیت ادامه مییابد.... بسی جای گله و تأسف دارد که نمایندگان مجلس که توقع میرفت به تأسی از امامین انقلاب و بنا به وعدههای پیش از انتخابشان، بدون ذرهای تعلل و واهمه مواضع خود را شفاف با مردم در میان بگذارند، فرصتهای پیشآمده برای اجرای شفافیت را بهسادگی از دست دادند و متأسفانه شاهد بودیم که تصویب این طرح مهم در نتیجه عدم همراهی تعدادی از نمایندگان، از دستور کار خارج شد.
طبعا مطالبه شفافیت آرا مطالبهای بحق و اقل انتظار از سوی مردمی است که به این نظام علقه داشته و در مسیر پیشرفت آن از هیچ تلاشی مضایقه ندارند و برای حفظ این انقلاب تا پای جان میروند. در آخر، با توجه به سخنان مقام معظم رهبری در درس خارج از فقه در تاریخ ۲۳/۷/۹۷ که موضوع شفافیت را بهمثابه دستوری برای تمام ارکان نظام اسلامی دانستند، ما، جمعی از دانشجو، معلمان، فرهنگیان، از وکلای ملت مطالبه داریم که طرح اصلاح موادی از آییننامه داخلی مجلس (طرح شفافیت آرای نمایندگان مجلس) پیش از تحلیف رئیسجمهور منتخب در دستور کار مجلس قرار گرفته شود و قاطعانه به تصویب برسد».
نمایندگان که در برابر عمل انجامشده قرار گرفتهاند و خود را مجبور به پاسخگویی میدانند، به صرافت افتادهاند که طرح را هرچه سریعتر تصویب کنند. فارس خبر داده که عضو هیئترئیسه مجلس از مطلوببودن فضای مجلس درباره این طرح خبر داده و گفته بهزودی شفافیت آرای نمایندگان به تصویب نهایی میرسد. حسینعلی حاجیدلیگانی گفته طرح شفافیت آرا که توسط کمیسیون آییننامه داخلی مجلس نهایی شده و آخرین اصلاحات و پیشنهادهای نمایندگان درباره آن اعمال شده است، در دستور کار رسیدگی در صحن علنی مجلس قرار دارد.
او گفته که یکسری انتقادات و ایراداتی که برخی نمایندگان نسبت به طرح شفافیت آرا داشتند، رفع شده و امیدوارم با ارائه پیشنهادهای جدید برخی دیگر از نمایندگان در صحن علنی، در نهایت رأی مثبت را دریافت کرده و مصوب شود. سه روز پیش یک نماینده در توییتی از اتمام بررسی طرح شفافیت آرای نمایندگان در کمیسیون آییننامه داخلی مجلس و ارسال به هیئترئیسه به منظور بررسی در صحن مجلس خبر داده بود.
براساساین سخنگوی کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس، سمیه محمودی، گفته است: طرح دوفوریتی الزام دستگاههای اجرائی برای پاسخگویی به تذکرات نمایندگان تصویب شد و بلافاصله ۴۸ ساعت وقت داشتیم بر روی آن کار کنیم؛ بنابراین طرح شفافیت آرای نمایندگان چند هفته عقب افتاد. رأیگرفتن در آییننامه بسیار سخت است و هر رأیی که میخواهیم بگیریم، باید دوسوم اعضا به آن رأی دهند و طرح شفافیت آرا، چون دوسوم رأی را کسب نکرد، نتوانست بالا بیاید.
سخنگوی کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس ادامه داد: قبلا کمیسیون مصوب کرده بود که ۱۵ نفر از نمایندگان میتوانند درخواست کنند تا رأیگیری درباره طرح، لایحه و موضوع خاص علنی نباشد که اعضای کمیسیون مصوب کردند که هرگاه ۱۵ نفر از نمایندگان چنین درخواستی را داشته باشند، یک نفر از آنها باید به مدت پنج دقیقه در صحن مجلس به تشریح دلایل رأیگیری مخفی برای آن موضوع خاص بپردازد و درصورتیکه نمایندگان با آن موافق باشند، رأیگیری درباره آن موضوع مخفی خواهد بود.
او عنوان کرد: براساس مصوبه کمیسیون رأیگیری درباره قراردادها و معاهدات بینالمللی بلااستثنا شفاف خواهد بود و اینکه ۱۵ نفر از نمایندگان درخواست رأیگیری مخفی داشته باشند، شامل این بخش نمیشود. سخنگوی کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس گفته است که قرار شد تصویر و صوت جلسات هفتگی هیئترئیسه مجلس و حتی رأیهای مخالف و موافق آنها در اختیار نمایندگان قرار بگیرد.
به نظر میرسد که نمایندگان اصولگرای مجلس یازدهم هیچ بهانه و راهی برای تصویبنکردن طرح شفافیت آرای نمایندگان ندارند؛ طرحی که خودشان مبدع آن بودند و گوش فلک را برای تصویبنشدنش در مجلس گذشته کر کردند.