در شرایطی که مردم ترکیه در روزهای اخیر، بارها و بارها با این پرسش رو به رو شده اند که آیا آتش سوزیهای گسترده اخیر در این کشور، عمدی هستند یا خیر؟، نیروی هوایی ترکیه حدودا ۴۰ مورد از مواضع گروه تروریستی "پ ک ک" در خاک عراق را هدف حمله قرار داده است. امری که نمودی از پاسخ روشنِ ترکیه به عامل اصلی ایجاد آتش سوزیهای اخیر در این کشور است.
فرارو- خبرگزاری "تی آر تی وورلد" در گزارشی به تحلیل آتش سوزیهای اخیر در ترکیه پرداخته و به طور خاص با اشاره به این مساله که ایجاد حریقهای عمدی، یکی از تاکتیکهای اساسی گروه "پ ک ک" در نبرد علیه دولت ترکیه است، سعی کرده استدلالهای مختلفی را برای روشن شدنِ هر چه بیشتر نقش گروهِ مذکور در آتشزدن جنگلهای ترکیه به عنوان یک حربه جنگی را مورد اشاره قرار دهد. این در حالی است که به تازگی یک گروه وابسته به گروه تروریستی پ ک ک به نامِ "گروه ابتکار کودکان آتش"، مسوولیت آتش سوزیهای اخیر ترکیه را بر عهده گرفته است.
تی آر تی وورلد دراین رابطه مینویسد: «وقوع بیش از ۷۱ مورد آتش سوزی در محدوده حداقل ۱۷ شهر ترکیه در مدت تنها سه روز (در فاصله روزهای ۲۸ تا ۳۰ جولای)، تا حد زیادی بسیاری از مردم ترکیه را با این گمانهزنی رو به رو کرده که این آتشسوزیها، احتمالا حملات خرابکارانه و تروریستی هستند.
به گزارش فرارو، علل طبیعی نظیر شرایط آب و هوایی و یا ایجاد آتش سوزی بر اثر بی احتیاطیهای مردم، از جمله دلایل شایعِ وقوع آتش سوزی در کشورهای اقصی نقاط جهان هستند. در این راستا، "وزیر کشاورزی و جنگلبانی ترکیه" گفته است: وقوع آتش سوزی در مناطق مختلف ترکیه و در شرایطی که باد هم وزش چندانی ندارد و شاهد انتقال آتش از یک نقطه به نقطه دیگر نیستیم، تا حد زیادی سوظنها در مورد عمدی بودن آتش سوزیهای اخیر در ترکیه را افزایش داده است".
"رجب طیب اردوغان" رئیس جمهور ترکیه نیز به صراحت گفته است: "آتش سوزیهای اخیر پدیدهای نیستند که ما به آنها بی اعتنایی کنیم. این آتش سوزیها اگرچه در مناطق مختلف روی داده اند با این حال، در شرایط زمانی تقریبا یکسانی اتفاق افتاده اند".
در جریان آتش سوزیهای اخیر، جدای از دستگاههای دولتی، بسیاری از مردم محلی و بخش خصوصی نیز جهت خاموش کردن شعلههای آتش در بخشهای مختلف ترکیه، دست به دست هم داده اند. با این همه، دولت ترکیه درست همزمان با گسترده کردن تلاشهای خود جهت به کنترل درآوردن بحران آتش سوزی در این کشور، چندین فروند هواپیمای نظامی را در تاریخ ۳۰ جولای به شمال عراق اعزام کرد تا دست به عملیات نظامی علیه مواضع گروه تروریستی "پ ک ک" بزنند.
این جنگندههای نظامی حدودا به ۴۰ هدف نظامی گروه پ ک ک حمله کرده اند و بنا بر آنچه وزارت دفاع ترکیه اعلام کرده، کاملا اهداف خود را نیز نابود کرده اند. امری که به نظر میرسد با توجه به ارزیابیهای نهادهای اطلاعاتی ترکیه نسبت به دست داشتن گروه پ ک ک در آتش سوزیهای اخیر ترکیه اتفاق افتاده است. مسالهای که البته اخیرا نیز به تایید گروه پ ک ک رسیده است.
گروه پ ک ک همواره از حربه تخریب محیط زیست برای پیشبرد دستور کارهای خود بهره برده است. بسیاری از حامیان پ ک ک در مورد آتش سوزیهای اخیر ترکیه نیز، موضعی توام با لذت و خوشحالی را در مورد این اتفاق ابراز کرده اند و به نوعی حتی آن را مورد حمایت قرار داده اند.
در سال ۲۰۲۰ و در سالگرد اخراج رهبر گروه پ ک ک "عبدالله اوجالان" از سوریه نیز (در تاریخ ۹ اکتبر سال ۱۹۹۸)، آتش سوزیهای گستردهای در اقصی نقاط شهرهای ترکیه به وقوع پیوست و حدودا ۴۰۰ هکتار از جنگلهای این کشور و مناطق مسکونی آن و همچنین هزاران گونه جانوری در ترکیه را طعمه حریق کرد.
در آن زمان، گروه موسوم به "کودکانِ آتش" که وابسته به گروه تروریستی پ ک ک بود، در یک سایت اینترنتی وابسته به گروه پ ک ک، به طور رسمی مسوولیت آتش سوزیها در ترکیه را بر عهده گرفت. این گروه در ارتباط با آتش سوزیهای اکتبر ۲۰۲۰ ترکیه اعلام کرده است: "ما به آتش مقدس، سلام و درود میفرستیم".
گروه تروریستی پ ک ک که از سال ۱۹۸۴ در جنگ با دولت ترکیه است، به طور خاص از دهه ۱۹۹۰، از تاکتیک ایجاد حریق و آتش سوزیهای عمدی برای حمله به دولت ترکیه استفاده میکند. در این رابطه، دولت ترکیه به طور خاص بر این باور است که یونان، یعنی همان کشوری که به زعم آنکارا، بسیاری از نیروهای پ ک ک در آن آموزش میبینند نیز سهم بسزایی در اقدامات خرابکارانه این گروه در مساله ایجاد آتش سوزیهای عمدی در خاک ترکیه دارد (یونان و ترکیه، رقابت و خصومتهای زیادی با هم دارند). در برخی موارد، گروه پ ک ک جنگلهایی را در ترکیه به آتش کشیده که توریستهای خارجی زیادی را به خود جذب میکردند.
گروه پ ک ک تنها جنگلها را در خاک ترکیه به آتش نمیکشند. آنها همچنین خطوط انتقال نفت و نهادهای دولتی ترکیه را نیز به آتش میکشند. گروه پ ک ک در جریان ایجاد حریقهای عمدی خود در مناطق مدیترانهای ترکیه که محلهای عمده جذب توریستهای خارجی برای این کشور هستند، ظرف قریب به پنج سال، حدودا دو هزار هکتار از اراضی جنگلی این کشور را به آتش کشیده و نابود کرده اند. این گروه مسوولیت حریقهای مذکور را نیز به طور رسمی پذیرفته اند.
در برخی موارد نیز، گروه پ ک ک با ایجاد حریقهای عمدی سعی داشته تا حواس نیروهای امنیتی ترکیه را پرت کند و راه را برای فرار اعضای خود که به نوعی در محاصره نیروهای امنیتی این کشور بوده اند، هموار کند. این گروه و گروههای وابسته آن تاکنون بارها و بارها از این تاکتیک استفاده کرده اند و آن را به طور رسمی نیز در بیانیههای خود مورد اشاره قرار داده اند.
در این چهارچوب، "مراد کارایلان" یکی از رهبران مهم و برجسته گروه پ ک ک (آمریکا برای دستگیری و یا جسد وی، جایزه تعیین کرده است) نیز در موضع گیری گفته است: "وقتی اعضای پ ک ک هیچ اسلحهای در اختیار ندارند، ایجادِ حریق عمدی یک تاکتیک راهگشا برای آنها است". او در ادامه میگوید: "دو یا سه جوان دور هم جمع میشوند و امکان دارد که بگویند ما که سلاحی نداریم. با این حال، کبریت و فندکی که در دستان آنهاست، خود یک سلاح موثر علیه دولت ترکیه است"».