حدود ۱۳ هزار کشیش و تعداد نامشخصی از افراد دیگری که در کلیسا کار یا رفت و آمد میکردند کودکان را مورد سوءاستفاده جنسی قرار داده و کلیسای کاتولیک در تمامی دهههای گذشته به شکل سیستماتیک این موارد را پنهان کرده است.
محمود فاضلی؛ ژان مارک سووه، رییس کمیسیون مستقل سوءاستفاده جنسی در کلیسای کاتولیک فرانسه، پس از دو سال و نیم کار روی سوءاستفاده جنسی در کلیسای کاتولیک فرانسه یافتههای خود را در یک گزارش ۲۵۰۰ صفحهای منتشر کرد.
یافتههای این تحقیق بر اساس اسناد کلیسا، دادگستری، پلیس و گفتگو با شاهدان تنظیم شده و تلاش دارد آمار دقیق آزارگران و قربانیان را ارایه دهد. ۸۰ درصد قربانیان این خشونتهای جنسی را کودکان بین ۱۰ تا ۱۳ سال تشکیل میدادهاند و حدود ۸۰ درصد از قربانیان سوءاستفاده جنسی پسر بوده و ۲۰ درصد از قربانیان دختران در ردههای سنی متفاوت بودهاند.
حدود ۱۳ هزار کشیش و تعداد نامشخصی از افراد دیگری که در کلیسا کار یا رفت و آمد میکردند کودکان را مورد سوءاستفاده جنسی قرار داده و کلیسای کاتولیک در تمامی دهههای گذشته به شکل سیستماتیک این موارد را پنهان کرده است.
رییس کمیسیون مستقل اعتراف کرد از دهه ۱۹۵۰ دستکم ۳ هزار کشیش و مقام مسوول این کلیسا در ماجرای آزار جنسی کودکان درگیر بودهاند. این گزارش به کنفرانس اسقفهای فرانسه (CEF) و کنفرانس ادیان موسسات (Corref) که دستور تهیه این گزارش را داده بودند، ارسال میشود.
بر اساس سرشماری و بررسی بایگانیها (کلیسا، دادگستری، پلیس قضایی و مطبوعات) و شهادتهای دریافتشده توسط این نهاد، این رقمی است که طی این مدت ۷۰ سال با جمعیت کلی ۱۱۵ هزار کشیش یا مذهبی اعلام میشود.
به گفته او از سال ۱۹۵۰ تاکنون، بین ۲۹۰۰ تا ۳۲۰۰ مورد کودکآزاری، توسط کشیشها یا افراد مذهبی شاغل در کلیسای کاتولیک در فرانسه وجود داشته است. این کمیته همچنین تعداد قربانیان را ارزیابی کرده و شیوع آزار جنسی در کلیسا را با مواردی که در سایر موسسات (انجمنهای ورزشی، مدرسه و غیره) و در حلقه خانواده مشخص شده است، مقایسه میکند.
این کمیته پس از طرح جدی موارد مربوط به سوءاستفاده جنسی از کودکان در کلیساهای کاتولیک در فرانسه، در نوامبر سال ۲۰۱۸ کمیسیونی برای بررسی این موضوع تشکیل شد. این کمیسیون مستقل پس از بررسی شواهد و مدارک و از آن جمله مراجعه به آرشیو کلیساهای کاتولیک و همچنین گفتگو با قربانیان این خشونت جنسی گزارش خود را منتشر کرده است.
از ۲۲ عضو داوطلب، با مهارتهای مختلف (حقوقی، پزشکی، روانشناسی و روانپزشکی، بخش اجتماعی و آموزشی، حمایت از کودکان، تاریخ و علوم اجتماعی و الهیات) تشکیل شده است. بودجهای به مبلغ ۳ میلیون یورو برای این کار، توسط موسسات و جامعه اسقفی و مذهبی فراهم شد. این کمیته پس از آن تشکیل شد که پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان در سال ۲۰۱۸ با دگرگون کردن قوانین داخلی کلیسا اجازه داد موارد مربوط به کودکآزاری جرمانگاری و افشا شود.
رییس کمیسیون مستقل این تحقیق اعلام کرده است: «تحقیقات انجامشده از بیتفاوتی عمیق و حتی ظالمانه کلیسای کاتولیک نسبت به قربانیان سوءاستفاده جنسی حکایت دارد؛ چنان که تا اوایل دهه دو هزار، نه تنها ادعای قربانیان باور نمیشد بلکه گوش شنوایی هم برای آن نبود. طبق آمار در ازای هر ۷۰ قربانی یک متجاوز وجود داشته و این برای کلیسای کاتولیک فرانسه وحشتناک است.
اگر قربانیان سوءاستفاده جنسی سایر افرادی که به طور غیرمستقیم با کلیسای کاتولیک همکاری داشتهاند و از جمله معلمهای شاغل در مدارس کاتولیک را به این فهرست اضافه کنیم، مجموع قربانیان به ۳۳۰ هزار نفر میرسد.
مقامهای ارشد کلیسای کاتولیک نگرانند انتشار گزارش رسوایی آزار جنسی در کلیسای کاتولیک فرانسه، پای بسیاری از چهرههای مرتبط به کلیسای کاتولیک را به میان کشیده و آسیبی اساسی به اعتبار کلیسا وارد آورد. تهیهکنندگان گزارش وعده دادهاند هیچکس نمیتواند از پیامد جنایتهای خود علیه کودکان فرانسه در ۷۰ سال گذشته فرار کند و همه آنها که نامشان در گزارش آمده باید پاسخگو باشند.
در پی انتشار نتایج این تحقیقات، پاپ فرانسیس رهبر کلیسای کاتولیک جهان درباره این «واقعیت شرمآور» چنین ابراز تاسف کرد: «میخواهم ناراحتی و رنج خود را برای قربانیانی که این صدمه را متحمل شدهاند، بیان کنم و سرافکندگی و شرمساریام را به خاطر ناتوانی کلیسا به دلیل آنکه نتوانست این مساله را در کانون نگرانیهای خود قرار دهد، نشان بدهم.»
رییس جامعه اسقفهای فرانسه ضمن ابراز «شرمندگی و بیمناکی» از تمامی قربانیان سوءاستفاده جنسی کلیسای کاتولیک عذرخواهی کرد. رییس موسسات و دستورات مذهبی فرانسه نیز انتشار این گزارش را نشانه بروز «یک فاجعه غیرقابل تحمل» و «شرمآور به معنای کامل کلمه» توصیف کرد.
منبع: روزنامه اعتماد