اردوغان گفت: کشورها نباید و نمیتوانند بر مکانیسم تصمیم گیری یکدیگر تأثیر بگذارند. امیدواریم ایران در این زمینه منطقی و عقلانی رفتار کند تا هیچ مشکلی بین ایران و آذربایجان ایجاد نشود.
رییس جمهوری ترکیه به ایران توصیه کرد در برابر آذربایجان با عقل سلیم رفتار کرده و سبب تشدید تنش نشود.
به گزارش عصرایران به نقل از سی ان ان ترک، رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه در بازگشت از سفر یک روزه به منطقه قره باغ و دیدار با همتای آذربایجانی خود، در هواپیما به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
اردوغان در پاسخ به سوالی درباره موضع ایران در قبال آذربایجان و انتقاد تهران از نزدیکی باکو به تل آویو گفت: «من درباره این مساله با آقای علی اف صحبت کردم. او موضعی اصولی در این رابطه دارد و به نظر نمیرسد از مواضعش عقب بنشیند. »
اردوغان افزود: «علی اف به من گفت کشورش هیچ رابطه خاص و ویژهای با اسراییل ندارد و آذربایجان بر اساس منافع خود این حق را دارد که هر نوع کالایی را با اسراییل مبادله کند، همان طور که با دیگر کشورها مبادلات تجاری دارد و رابطه آذربایجان با اسراییل همانند رابطه با دیگر کشورها ادامه خواهد یافت.»
اردوغان افزود: «کشورها نباید و نمیتوانند بر مکانیسم تصمیم گیری یکدیگر تأثیر بگذارند. امیدواریم ایران در این زمینه منطقی و عقلانی رفتار کند تا هیچ مشکلی بین ایران و آذربایجان ایجاد نشود.»
رییس جمهوری ترکیه مناطق آزاد شده قره باغ را دارای پتانسیل گسترده رشد و توسعه اقتصادی دانست و گفت شرکتهای ترکیه همپای شرکتها و دولت آذربایجان در این منطقه حضور دارند و در توسعه این منطقه به آذربایجان کمک خواهند کرد.
او افزود: «در حال حاضر شرکتهای ترکیهای به طور جدی در پروژههای توسعه زیرساختی منطقه قره باغ کارهای بزرگی انجام داده یا در دست انجام دارند. در فرودگاه فضولی که افتتاح کردیم ۱۲ شرکت ترکیهای به همراه برادران آذربایجانی خود کار کردند و در مدت زمان کوتاهی یعنی ۸ ماه این پروژه بزرگ را به پایان رساندند. دو فرودگاه دیگر نیز هم اکنون در دست ساخت هستند. برنامه ریزی شده است که آنها به سرعت و ظرف ۱ سال تکمیل شوند.»
او افزود: «در مورد توسعه کشاورزی هوشمند نیز دو کشور در حال همکاری هستند و مطالعات در این زمینه با جدیت ادامه دارد. علاوه بر این کارهای بزرگی در زمینه توسعه دامداری نیز در منطقه در دست انجام است. در کنار این پاکسازی میادین مین نیز با سرعت ادامه دارد. از هم اکنون پروژههای کشاورزی و دامپروری در زمینهایی که از مین پاکسازی شدهاند به صورت برد-برد برای آذربایجان و ترکیه آغاز شده است.
به ما گفتند که حداقل ۵ تا ۱۰ هزار راس گاو را برای انجام کار در زمینه دامداری به قره باغ خواهند آورد که این پروژه واردات گوشت آذربایجان را به حداقل میرساند. این نشان میدهد که در این مقطع یک جهش بسیار جدی در کشاورزی و دامپروری رخ خواهد داد. تاکنون در پروژههای زیرساختی و روبنایی، در راستای همکاری ترکیه و آذربایجان گامهای بسیار جدی و تعیین کنندهای برداشته شده است.»