شرکت تولید کننده مواد غذایی هاینز Heinz طرحی را در دست توسعه دارد که بر اساس آن میتوان در خاک کره مریخ گیاه گوجه فرنگی را کاشت و سپس در همان سیاره از آن سس کچاپ تولید کرد.
فرارو- روز دوشنبه ۸ نوامبر (۱۷ آبان ماه) شرکت تولید کننده مشهور مواد غذایی هاینز Heinz که ما اغلب آن را با سسهای کچاپ مشهورش میشناسیم اعلام کرد که با استخدام گروهی از اخترشناسان قصد دارد تا پرورش گوجه فرنگی در خاک سیاره مریخ را عملی کرده و از آن برای تولید سس کچاپ در آن سیاره استفاده کند.
به گزارش فرارو، هاینز یکی از مشهورترین برندهای تولید کننده مواد غذایی در جهان است احتمالاً اغلب ما نام آن را به واسطه سسهای کچاپ معروفش میشناسیم. اکنون خبر میرسد که این شرکت تیمی از اختر زیست شناسان را استخدام کرده تا پاسخی برای فوریترین سوال زمانه بیابند: آیا ساکنان آینده انسان در مریخ میتوانند سس گوجه فرنگی خود را در همان سیاره تولید کنند؟! هاینز برای پاسخ به این سوال با ۱۴ اخترزیست شناس در موسسه فضایی آلدرین همکاری کرده تا در مرکز فناوری فلوریدا، پرورش گوجه فرنگی در خاک شبیه سازی شده مریخ را آغاز کنند.
این شرکت روز دوشنبه ۸ نوامبر در بیانیهای رسمی گفت: «تیم ما با موفقیت محصولی از گوجهفرنگی هاینز، از دانههای گوجهفرنگی اختصاصی این برند، با کیفیتهای دقیقی که از استانداردهای کیفیت و طعم دقیق عبور میکند و تبدیل به سس کچاپ مشهور آن میشود، تولید کرد». شرکت سازنده، سس تولید شده از این گوجه فرنگی را Heinz Marz Edition نامیده است و هرچند بعید به نظر میرسد که چنین دستاوردی در آینده نزدیک در سیاره مریخ حاصل شود، اما میتوان گفت که علاوه بر مسائل فناوری، این اقدام شرکت آمریکایی به گونهای یک بازاریابی زیرکانه نیز تلقی میشود.
به هر حال نباید ابعاد علمی این دستاورد را نادیده گرفت، زیرا پیش از این، بیشتر تلاشها در مورد کشف راههایی برای رشد محصولات غذایی در شرایط شبیهسازی شده مریخ، محدود به مطالعات کوتاهمدت رشد گیاهان بود. اما کاری که این پروژه هاینز انجام داده، رویکردی جدید و عملی به برداشت طولانیمدت مواد غذایی است و آن دستیابی به محصولی که کیفیتی برای تبدیل شدن به سس گوجهفرنگی HEINZ داشته باشد. اندرو پالمر، اختر زیست شناس، که این پروژه دو ساله را رهبری میکرد، در این خصوص میگوید: «نتیجه رویایی بود و ما به آن دست یافتیم».
پالمر و تیمش چندین مقاله در مورد تلاش برای پرورش گوجه فرنگی در مریخ برای انتشار ارسال کرده اند که همه آنها در دست بررسی است. محققان در حال بررسی راههایی برای تغذیه بازدیدکنندگان و مهاجران انسانی آینده با استفاده از منابعی هستند که در حال حاضر در مریخ هستند. تیمی در هلند موفق شدند انبوهی از سبزیجات از جمله نخود، اسفناج و تره فرنگی را در خاک شبیه سازی شده مریخ پرورش دهند و حتی توانسته اند گوجه فرنگی را با موفقیت از چنین محیطی برداشت کنند.
اما باید توجه داشت که رشد گیاهان روی زمین با خاک مصنوعی مریخ یک چیز است و تکرار این شاهکار در خود مریخ چیز دیگری است. کشاورزان مریخ احتمالاً باید از زیستگاههای گیاهی تخصصی استفاده کنند و بهترین روش کوددهی و آبیاری محصولات را پیدا کنند. وقتی نوبت به سس گوجه فرنگی میرسد، آنها همچنین باید بقیه دستور غذا را که مستلزم سرکه، شکر، پودر پیاز و ادویه است، کشف کنند. به گزارش فرارو، البته شرکت هاینز با محیط فضا بیگانه نیست و سسهای کچاپ آن در ایستگاه فضایی بین المللی استفاده میشود. بنابراین، اگرچه احمقانه به نظر میرسد که عدهای از هم اکنون به فکر تولید سس کچاپ در مریخ هستند، اما باید توجه داشت که زیستن در فضا نیاز به برآورده سازی تمام نیازی متنوع انسان دارد، در غیر این صورت فضا تنها مکانی سخت برای سفرهای کوتاه مدت باقی خواهد ماند.
منبع: cnet
ترجمه: مصطفی جرفی-فرارو