bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۵۲۰۷۷۲

برگزاری نشست اعضای برجام و آمریکا بدون حضور ایران

برگزاری نشست اعضای برجام و آمریکا بدون حضور ایران

شرکت کنندگان در این جلسه که بدون حضور ایران برگزار شد درباره آخرین وضعیت گفتگو‌ها بحث و تبادل نظر کردند.

تاریخ انتشار: ۰۹:۱۵ - ۲۲ آذر ۱۴۰۰

ایرنا نوشت: اعضای گروه چهار به علاوه یک و اتحادیه اروپا به عنوان مشارکت کنندگان برجام و ایالات متحده آمریکا که به رغم ژست‌های خیرخواهانه همچنان در مسیر احیای مفاد برجام کارشکنی می‌کند، یکشنبه شب درباره روند مذاکرات وین که با هدف رفع تحریم‌های ظالمانه جریان دارد تشکیل جلسه دادند.

شرکت کنندگان در این جلسه که بدون حضور ایران برگزار شد درباره آخرین وضعیت گفتگو‌ها بحث و تبادل نظر کردند.

میخائیل اولیانوف مذاکره کننده ارشد روسیه پیش از این دیدار به خبرنگاران گفت: باید متوجه باشید که (احیای مفاد برجام) یک روند است که شامل جلسات متعدد رسمی و غیر رسمی در سطوح و قالب‌های مختلف است. وی افزود که این جلسات مکمل هستند و از پیشرفت کار اطمینان حاصل می‌کنند.

این دیپلمات روس، بزرگترین دستاورد جلسات روز‌های اخیر را تداوم مذاکرات وین و بازگشت به روال عادی دیپلماتیک دانست و افزود که ایران از این حق برخوردار است که ایده‌های جدیدی را ارائه کند و ما هم وظیفه داریم که آن‌ها را بررسی کنیم. اولیانوف خاطر نشان کرد که بر خلاف برخی ادعا‌های مطرح شده مذاکرات به بن بست نخورده است.

دور جدید مذاکرات پنجشنبه گذشته (۱۸ آذر) با آغاز نشست کمیسیون مشترک برجام از سر گرفته شده است. هیأت‌ها بلافاصله پس از نشست کمیسیون مشترک، کار بر روی متون و تلاش برای کاهش اختلافات را آغاز کرده‌اند.

در این دور از گفت وگوها، کار روی متون صرفا به کارگروه‌ها محدود نیست و طرفین در فرمت‌ها و سطوح مختلف در حال کار در دو حوزه رفع تحریم و هسته‌ای هستند. همچنین دیروز برای نخستین بار جلسه کارشناسی سوم موسوم به کارگروه تدابیر اجرایی در چارچوب دو تازه مذاکرات، با حضور کارشناسان گروه ۱+۴، اتحادیه اروپا و ایران برگزار شد.

باقری ساعاتی پیش در گفتگویی بیان داشت که در نتیجه تعامل و نشست‌هایی که طی چند روز گذشته در سطح کارشناسی و مقام‌های ارشد مذاکره کننده برگزار شد اختلافات طرفین در مورد دامنه و حیطه موضوعات قابل مذاکره در حال کاهش است. وی ابراز امیدواری کرد که طرف‌ها در دور جاری مذاکرات به یک جمع‌بندی در مورد دامنه و حیطه موضوعات قابل مذاکره برسند.

مذاکره کننده ارشد کشورمان در عین حال تصریح کرد که شرط بازگشت ایالات متحده آمریکا به برجام رفع تمام تحریم‌های ظالمانه و غیر قانونی است.

برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) پس از ۱۳ سال مذاکرات بین‌المللی فشرده، در تاریخ ۲۳ تیرماه ۱۳۹۴ (۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵) منعقد شد. برجام یک هفته بعد با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد تأیید و به عنوان ضمیمه الف به قطعنامه مذکور پیوست شد.

اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از این توافق در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریم‌های ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.

اجرای نامتوازنِ برجام از یک طرف و فشار‌های ناشی از اعمال و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای با اعطای فرصت‌های ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.

ایران بار‌ها اعلام کرده است اگر سایر طرف‌های باقی‌مانده در برجام تصمیم بگیرند تعهدات خود را مطابق با توافق اجرا کنند، گام‌های مربوط به کاهش تعهدات برجامی ایران قابل بازگشت خواهد بود.

bato-adv
bato-adv
bato-adv