برخی تفاوتهای تربیتی بین والدینی که دارای فرزند پسر و دختر هستند، وجود دارد. مثل اینکه استفاده از برخی واژهها یا جملهها برای پسرها و دخترها چه نفع یا سودی دارد و چه چیزهایی در فرایند تربیتی آنها موثر و مهم است.
تربیت فرزند از دیرباز جزو مسائل اساسی و بنیادی در جامعه و به ویژه دین اسلام محسوب میشده است، به ویژه در دنیای امروز که رشد گسترده تکنولوژی اینترنت و فضای مجازی را شاهد هستیم، از یک جایی به بعد دیگر موضوع تربیت خیلی سختتر میشود.
در عرصه مباحث تربیتی گاه پیش میآید که در تربیت فرزند دختر و پسر تفاوتهایی میبایست والدین قائل شوند مثل اینکه گفتن برخی جملات یا انجام دادن برخی کارها نزد یا در کنار فرزندان دختر و پسر با هم فرق دارد. تفاوتهای جسمی، روانی و شناختی دختران و پسران باعث میشود که والدین نیاز باشد ظرافتهایی را در این تربیت آنها به کار ببرند در شماره گذشته به توصیههایی به پسردارها پرداخته شده که از اینجا قابل مطالعه است و در این گزارش به برخی از این مباحث در ارتباط با تربیت فرزند دختر میپردازیم.
تصورتان این نباشد که، چون فرزندتان دختر است پس خیلی چیزها را نیازی نیست بلد باشد، حتی شده رانندگی و بنزین زدن و انجام کارهای فنی و تعمیر وسایل منزل را هم به او یاد دهید. تا در سن بالاتر بتواند از پس کارهای خودش بر بیاید و یک دختر مستقل شود نه وابسته؛ بنابراین کلیشههای جنسیتی درباره دختر و پسر را دور بریزید و تا جایی میتوانید درباره مسائل مختلف به او آموزش دهید.
گاه مادران صبر میکنند تا دوست و آشنا و رفیق همه وارد مباحث مربوط به بلوغ بشوند و همه آموزشها را به دخترشان بدهند تا اینکه خودشان وارد نشوند، چون یا خجالت میکشند یا بلد نیستند چطور باید ارتباط برقرار کنند. مادرهای محترم بهتر است خودتان در سن بلوغ دختران وارد این مسائل شوید و خیلی دوستانه همه تغییرات مربوط به دوره بلوغ را به دختران آموزش دهید تا اینکه صبر کنید او از دیگران و به غلط و با هزار داستان دیگر بشنوند؛ بنابراین اجازه دهید که به راحتی و بدون استرس خودش را آماده تغییرات بزرگ کند.
هر وقت میخواهید برای دخترتان دعا کنید لطفا از جمله «ایشالا عروس بشی» استفاده نکنید. چون اینطور میشود که اون همه خوشبختیهای عالم را در ازدواج ببیند. جملات زیبای زیادی هست که میتوانید موقع دعا کردن استفاده کنید مثل اینکه ان شاالله عاقبت بخیر شوی، انشالا دانشگاه بروی، انشالا موفق بشوی و ان شاالله به آرزوهای قشنگت برسی.
حتما از همین حالا در هر سنی که دخترتان هست به او یاد بدهید که برای خودش پس انداز داشته باشد تا این عادت در بزرگسالی هم برایش باقی بماند و هیچوقت کم و کسر نداشته باشد. خیلی دخترها با این احتساب که نیازی به پس انداز نیست و همه چیز در خانه پدری مهیا است به خانه همسر میروند و نمیتوانند مدیریت درستی برای زندگی همسرشان هم داشته باشند و یا حتی برای بزرگسالی شخصی خودشان هم دچار مشکل میشوند.
اینطور باب شده که والدین همیشه از زیباییهای ظاهری دخترشان تعریف میکنند از چشم و ابروی زیباییش میگویند همیشه به جای اینکه مدام از زیباییهای ظاهری او تعریف کنید سعی کنید از زیباییهای باطنی اش هم تعریف کنید مثلا:
به جای اینکه بگویید «تو چشمات خیلی قشنگه، وای موهات نازه» به او بگویید: «تو خیلی مهربونی و چقدر بخشنده ای»
اجازه دهید دخترتان زیباییهای باطنش را هم تقویت کند نه فقط زیباییهای ظاهری خود را.
لطفا اگر هم دختر دارید و هم پسر به اندازهای که از دخترتان در کارهای منزل کمک میخواهید همانقدر هم به پسرتان در منزل مسئولیت بدهید و این بد نیست. باور کنید کارهای خانه فقط زنانه نیست اینطور میشود که پسری تربیت میکنید که وقتی ازدواج میکند، در منزل به همسرش کمک نمیکند و این سنت پیغمبر است که همسران در منزل به یکدیگر کمک کنند پس گام اول این است که شما دختر و پسرتان را اینطور پرورش بدهید.
در نهایت تحقیقات نشان داده که پدران ممکن است بیش از مادران در رشد هویت جنسی سالم دخترانشان نقش داشته باشند پس بهتر است پدران بر رفتارشان خیلی دقت کنند، دختر نوع رفتار پدر خود با مادرش را الگو قرار میدهد تا مرد آینده اش را انتخاب کند حال اگر این رفتار بد باشد، او یک الگوی نامناسب دارد و اگر خوب باشد، یک انتخاب خوب در آینده میتواند داشته باشد؛ و باز هم تحقیقات نشان داده دخترانی که در خانههایی رشد کردند که مادر مسلط و پدر منفعل بوده و در تصمیم گیریها نقش نداشته، در آینده با مردان دچار مشکل میشوند؛ بنابراین پدران بدانند که دختران به نحوه رفتار آنها بسیار دقیق هستند، شمابه عنوان یک پدر همیشه در برابر دیدگان فرزندتان هستید، نوع رفتار شما با بچهها و نحوه برخورد با مادر بر رفتار زنانه دخترتان تاثیر دارد. اگر مردی مسئولیت پذیر، حمایتگر و تایید کننده و مهرطلب هستید، دخترتان نه تنها تعریف روشنتری از مردانگی و پدر بودن در ذهن خواهد داشت بلکه احترام بیشتری برای خود هم قائل خواهد بود.