bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۵۲۴۰۲۹

درخواست روزنامه جمهوری اسلامی برای قطع بودجه حوزه‌ها

درخواست روزنامه جمهوری اسلامی برای قطع بودجه حوزه‌ها

خودداری روحانیت از دریافت بودجه دولتی در شرایط بحران اقتصادی کنونی و زمانی که مردم گرفتاری‌های گسترده معیشتی دارند، می‌تواند یک اقدام مهم در جهت همراهی با مردم و کمک به دولت برای حل بخشی از مشکلات بودجه‌ای در شرایط تحریم باشد.

تاریخ انتشار: ۰۹:۲۷ - ۰۶ دی ۱۴۰۰

روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: درباره حوزه‌های علمیه و سازمان‌ها و مجامع فرهنگی دینی در مبحث برخورداری از ردیف بودجه، دو نظر وجود دارد. یک نظر اینست که دریافت بودجه دولتی آن‌ها را به دولت و حاکمیت وابسته می‌کند و استقلال آن‌ها را از بین می‌برد. این، نظر امام خمینی بود و هم‌اکنون نیز تعدادی از مراجع تقلید بر همین نظر هستند. نظر دیگر اینست که، چون نظام حکومتی کنونی، اسلامی است و حوزه‌های علمیه و سازمان‌ها و مجامع فرهنگی دینی با این نظام اشتراک ماهیت و اشتراک هدف دارند، ارتزاق آن‌ها از بودجه دولتی منافاتی با استقلالشان ندارد.

ما با نظر اول موافقیم و انتقادمان به نظر دوم اینست که تعریف استقلال حوزه و سازمان‌ها و مجامع فرهنگی دینی فراتر از آن چیزی است که از مفهوم اصطلاحی این کلمه فهمیده می‌شود. منظور اینست که حوزه‌های علمیه باید در مرتبه‌ای بالاتر از دولت و نظام حکومتی قرار داشته باشند بطوری که بر رفتارهای دولت و نظام نظارت کنند و هرجا لازم بود بتوانند مسیر دولت و نظام را تصحیح نمایند ضمن اینکه تضمینی برای دائمی بودن نظام حکومتی دینی وجود ندارد.

دریافت بودجه از دولت، قطعاً با استقلالی که دارای چنین تعریفی است، سازگاری ندارد. اگر امام خمینی توانست با نهضت روحانیت، بر رژیم شاه که توسط قدرت‌های شرقی و غربی آن زمان حمایت می‌شد غلبه کند، به دلیل برخورداری حوزه‌های علمیه و روحانیت از استقلال و بی‌نیازی آن از دریافت پول دولتی بود. این، یک امتیاز بزرگ برای حوزه‌های علمیه و روحانیت است که نباید از دست برود.

حوزه‌های علمیه و روحانیت از آغاز تأسیس تاکنون همواره از وجوه شرعیه و هدایای مردمی اداره می‌شدند. همین حالا هم بخش‌هائی از حوزه‌های علمیه و روحانیت فقط از وجوه شرعیه و هدایای مردم استفاده می‌کنند و کمترین وابستگی به بودجه دولتی ندارند. تجربه نشان داده است این بخش از روحانیت از آزاداندیشی و استقلال بیشتری برخوردارند و همانند اسلاف خود توانسته‌اند رابطه خود را با مردم حفظ کنند.

خودداری روحانیت از دریافت بودجه دولتی در شرایط بحران اقتصادی کنونی و زمانی که مردم گرفتاری‌های گسترده معیشتی دارند، می‌تواند یک اقدام مهم در جهت همراهی با مردم و کمک به دولت برای حل بخشی از مشکلات بودجه‌ای در شرایط تحریم باشد.

این احتمال وجود دارد که دولت برای قطع کردن بودجه‌های حوزه‌های علمیه و سازمان‌ها و مجامع فرهنگی دینی با موانع و مشکلاتی مواجه باشد و یا در صورت انجام این کار، با مشکلاتی مواجه شود. به همین دلیل، بهتر است خود حوزه‌های علمیه و روحانیت پیشقدم شوند و از دولت بخواهند ردیف‌های بودجه آن‌ها را حذف کند تا از این طریق راه برای حل بخش‌هائی از مشکلات مالی دولت باز شود و دولت از حذف ارز ترجیحی خودداری نماید و از سنگین کردن کفه اخذ مالیات صرفنظر کند.

جدا شدن حوزه‌های علمیه و سازمان‌ها و مجامع فرهنگی دینی از بودجه دولتی، علاوه بر تأمین استقلال روحانیت موجب برقراری مجدد ارتباط این نهاد کهن دینی با مردم می‌شود و علاقه مردم به علمای دینی را از آفات مصون نگه می‌دارد. این واقعیت را نمی‌توان انکار کرد که وابستگی مالی روحانیت به دولت، نگاه مردم به روحانیت را تغییر داده و دچار آسیب کرده است.

این انتظار نیز از حوزویان وجود دارد که به افرادی که خواهان قطع شدن بودجه دولتی حوزه‌های علمیه و سازمان‌ها و مجامع فرهنگی دینی هستند به چشم مخالفین حوزه نگاه نکنند. این، یک خیرخواهی برای روحانیت است و طرفداران این نقطه‌نظر، از بهترین دوستان روحانیت و نظام جمهوری اسلامی هستند. معتقدان به این نظر بسیار زیادند، ولی عده‌ای از آن‌ها صاحب تریبون نیستند، عده‌ای آماده خطر کردن نیستند و عده‌ای نیز به دلیل اینکه احتمال مؤثر بودن نمی‌دهند از اظهارنظر خودداری می‌کنند. راه صحیح اینست که بزرگان روحانیت پیشقدم شوند و وابستگی به بودجه دولتی را برای همیشه قطع کنند.

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۶
حوزه ها، مراکز دینی و مشابه آنها اگر این اقدام مهم را انجام دهند و داوطلبانه از دریافت هرگونه بودجه دولتی انصراف دهند، آن وقت میشه به مردمی بودن و خدایی بودن آنها مهر تائید زد، در غیر این صورت باید گفت همه ی این حمایت ها از حاکمیت برای فروش متاع شان به مردم برای بهره مندی از بودجه دولتی است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۶
این عزیزان هم منتظر این موضوع بودند تا به صورت کامیلا" خودجوش و با طیب خاطر ضمن عدم قبول بودجه ای که هر سال با توسل به زور به ایشان پرداخت میشود معوقات سالهای قبل را هم در طبق اخلاص به ملت عزیز و شریف و صبور ایران بازگردانده و .....
امين ميرزائى
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۶
مرحوم علامه طباطبایی تا اواخرِ عمرش تو خونه اجاره ای زندگی میکرد . حتی یه بار اجاره ش دیر شد مرحوم امام و برادرش آقای پسندیده ایشونو از خونه ای که بهش اجاره داده بودن بیرون کردن !! چه زمانی !؟ وقتی مرحومِ علامه همنشینِ هانری کربن و داریوش شایگان و دكتر سید حسین نصر بودن . این اخری رو که میشناسین ... رئيس دفترِ فرح !! امام به مرحوم علامه گفته بود اجاره ت دیر شده اگه نداری از خمس و زکاتی که میگیری بده . علامه ام جواب داده بود که من سهم امام و خمس و اینجور چیزا نمیگیرم !!!! جالب اينه كه خانواده پدری مرحومِ علامه متموّل و پولدار بودن اما یه دفعه ورشکست شدن و علامه درس و بحثو یه مدتی ول کرد . مجبور شد از نجف برگرده ایران . یه دهسالی کارِ علمی رو گذاشت کنار ، رو زمین کار کرد . علامه معماری بلد بود و نقشه فونداسیونِ بنا میکشید . طراحی مدرسه حجتیه م کار علامه س . ریاضی و مثلثات میدونست و به تانژانت میگفت ظلِ زاویه . به جای سینوس و کسینوسم از اصطلاحاتی مثل جِیب و جيب استفاده ميكرد !!!!
عادل
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۶
نظر بسیار خوبی است ولی انتظار از مسیح مهاجری اینه که همین درخواست رو در مورد بودجه روزنامه های به دردنخوری مثل روزنامه جمهوری اسلامی هم داشته باشه که به غیر از حیف و میل بیت المال از جیب مردم کارایی دیگه ای نداره.
habib
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۶
تهذیب نفس و ساده زیستی از اولین اصول طلبگی که با دریافت پول از دولت بکلی کنار نهاده شده و مردم هم روحانیون را به چشم عاملان دولت و حکومت نگاه میکنند و تمام کاستی ها دولت ها را به پای این قشر مینویسند و صد البته به دین نسبت میدهند و باعث دوری مردم از دین شده علمای سابق حاضر نبودند استقلال حوضه را به هیچ وجه از دست بدهند ولی حالا
انتشار یافته: ۱۷
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۶
احسنت . دقيقا" حرف دل مردم را زدي . البته اميدوارم اتفاق بيفتد . .
بلندگو))
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۶
تازه لپا مثل والی خراسان گل انداخته اونوقت میگی قطعش کنن!! مگه میشه؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۶
روحانیت کلا شغل نیست . ائمه معصومین شغل مستقل از ترویج دین داشتند .
پول مردم در جاهایی هزینه می شود که خدمتی به مردم و مشکلات مردم ارائه نمی شود و مردم راضی نیستند .
سینا
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۶
چه خوب است مدیریت حوزه علمیه قم در این زمینه پیشقدم شده و امادگی و رضایت خود را برای مدیریت حوزه بدون دریافت کمک های دولتی اعلام کنند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۶
عااااااالی
فلفلچی
Canada
۱۰:۰۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۶
روحانیت غذای روح ملت را تهیه میکند. اگر ملت غذا برای خوردن نداشته باشند نیاز به غذای روحی دارد. بنابر این اولویت بودجه باید این باشد که اول برای حوزه های علمیه اعم از خواهران و برادران و موسسات و نهادهای وابسته به حوزه بطور کامل و احتیاطا با درصدی بالاتر برای امور غیر قابل پیش بینی، تامین و در مرحله بعد باقیمانده برای سایر دستگاه ها تقسیم شود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۶
درود بر این تفکر
محبوب از تبریز
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۶
اگر این کار انجام شور خیلی بهتر است ولی به نظر من حوزه ها حاظر به این کار نخواهند شد دلیل بر اینکه چندین سال است این بودجه را دریافت کرده اند و در کجا ها و برا ی چه خرج شده است معلوم نیست و با تاسف باید اعتراف کرد که حوزه های وابسته به حاکمیت در جذب مردم موفق نبوده اند . انهم دلیل دارد چون از حاکمیت پول می گیرند و نمی توانند از حاکمیت انتقاد کنند و تمام کاستی های دولت را به نحوی توجیه می کنند و تا حالا روحانیت با مردم در خواسته های قانونیشان و در اعتراضات مسالمت امیز همراهی نکرده اند بلکه مردم را سرزنش کرده اند . وقتی دولت مورد نظر روحانیت سر کار می اید ان دولت را تا حد خدایی بالا می برند و مردم به ریاضت و کم خوردن دعوت می کنند و تمام عملکرد دولت مورد قبولشان را اگر چه هم بر خلاف منافع ملی و مردم باشد لا پوشانی می کنند و بر عکس وقتی دولت مورد دلخواهشان نباشند شب و روز در تخریب ان دولت تبلیغ می کنند که این یک اسیب بزرگ برای نظام است مانند دولت روحانی و احمدی نزاد . ما از مرذمو در بین مردم هستیم متاسفانه مردم حالا اعتمادی به روحانیت ندارند که این خودش ضربه سنگینی به روحانیت و حوزه ها می باشد که جبران انهم خیلی مشکل است اگر در گذشته های دور روحانیت یک حرفی را می گفتند مردم حتی انهایی که در مسایل دینی سست بودند با جان و دل قبول می کردند ولی الان حتی افراد مومن و معتقد هم به گفته های روحانیت عمل نمی کند انهم دلیل دارد خود به خود به وجود نیامده است وقتی مردم می بینند روحانیت در مقابل ظلم اشکار که به مردم می شود سکوت می کنند همین می شود که شده است . و کار دیگری که حاکمیت باید انجام دهد روحانیون که در حکومت مناصب دولتی دارند ولی از تخصص لازم بر خوردار نیستند با افراد متخصص و کاردان جایگزین کند . به نظر من اگر حاکمیت مثل زوزنامه جمهوری اسلمای که در راس ان یک روحانی قرار دارد گوش می داد خیلی از مشکلات حل می شد ولی تا حالا حتی به یک گفته این روزنامه عمل نکرده است . اینکه یک روزنامه حکومتی است و نمی تواند به اینها بر چسب زند که سخنان انحرافی می زند چرا به حرف اینها گوش نمی دهند خدا می داند ولی من تا انجایی که مطالب را می خوانم فعلا افرادی که تندر و و دلواپس هستند اینها همه کاره کشور می باشند ولی اگر حاکمیت نصایح دلسوزان را عملی نکند اینده تاریکی خواهیم داشت
ali
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۶
درود بر روزنامه جمهوری اسلامی
محسن
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۶
البته ... بشرط قطع کردن بودجه دانشگاه ها
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۶
متاسفانه هم حوزه و هم روحانیون ذر سبک مدیریت و زندگی به سمت اشرافی گری حرکت میکنند. و بعیده از این لقمه مفت دست بکشند.
راستی این همه روحانی بیسواد کاربردش چیه. چرا روی کیفیت بجای کمیت طلبه ها برنامه ندارند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۶
پس پول واسه واردات غذای سگ و گربه ولوازم بزک دوزک هم قطع کنید که مورد اول به تنهایی ۳ میلیارد دلار هست. در ضمن یارانه ی روزنامه ها هم قطع شود!
bato-adv
bato-adv
bato-adv