آیا برای انتخاب رشته و شغل آینده خود، بین رشتههای مهندسی و پزشکی دچار تردید هستید؟ آیا دوست دارید با یک تیر دو نشان زده و هر دو عنوان شغلی را از آن خود کنید؟ پس چرا رشتهی مهندسی پزشکی را انتخاب نمیکنید؟! احتمالا اکنون از شنیدن نام این رشته اظهار تعجب کرده و تمایل دارید درباره آن نیز بیشتر بدانید. در حقیقت با تحصیل در رشته مهندسی پزشکی، شما میتوانید از دانش مهندسی خود برای بهبود تجهيزات پزشکی در جهت درمان سریعتر بیماران نیز استفاده کنید. بنابراین در این مطلب قصد داریم با پاسخ به این پرسش که: «رشته ی مهندسی پزشکی چیست و چه گرایشهایی دارد؟»، اطلاعات بیشتری را نیز درباره این رشتهی تحصیلی در اختیار شما قرار دهیم. پس لطفا برای مطالعه ادامه این مطلب، اصلا تردید نکنید!
رشتهی مهندسی پزشکی که به انگلیسی Biomedical engineering و یا medical engineering نیز نامیده میشود، کاربرد اصول مهندسی و مفاهیم طراحی در حوزه بهداشت، درمان و علم پزشکی است. در حقیقت، این رشته میکوشد تا خلاء موجود بین حوزههای مهندسی و پزشکی را پر کرده و مهارتهای طراحی و حل مسأله در حوزه مهندسی را با علم پزشکی ترکیب نماید. در نتیجه میتوان در حوزههای مختلفی مانند درمان و تشخیص بیماریها نیز، پیشرفت قابلتوجهی را از این طریق ایجاد نمود.
اما رشتهی مهندسی پزشکی گرایشهای مختلفی نیز دارد. در ادامه برخی از گرایشهای این رشتهی تحصیلی که در دانشگاههای ایران نیز تدریس میشوند، آورده شده است:
در ادامه درباره برخی از گرایشهای رشته مهندسی پزشکی توضیحات بیشتری آورده شده است.
گرايش باليني یکی از گرایشهای مهندسی پزشکی است. در این شاخه از مهندسی پزشکی با استفاده از فناوریهای بهکارگرفته شده در حوزه پزشکی، خدمات مرتبط با حوزه بهداشت و درمان نیز توسعه و بهبود داده میشود. متخصصان گرایش بالینی از مهندسی پزشکی، بهنوعی با آموزش و سرپرستی تکنسینهای تجهیزات بیمارستانی و مهندسی پزشکی نیز سر و کار دارند.
اما مهندسی پزشكي بيوالكتريک در حوزههایی مانند پردازش سیگنال؛ پردازش تصاویر پزشکی؛ مطالعه، مدلسازی و تحلیل سیستمهای بیولوژیکی فعالیت دارد. یک متخصص بیوالکتریک ضمن داشتن دانش کافی در حوزه پزشکی، دانش لازم را نیز در رشتههایی مانند مهندسی برق و کامپیوتر دارا است. در نتیجه، از این طریق میتواند دستگاههای پزشکی را طراحی و بهینهسازی کند.
احتمالا درباره چارت درسی و دروسی که باید در دانشگاه بگذرانید نیز کمی کنجکاو هستید. بنابراین خوب است بدانید که دروس مهندسی پزشکی، ترکیبی از درسهای مرتبط با رشتههای مهندسی و پزشکی است. اما در دوره کارشناسی علاوه بر دروس تخصصی، دروس عمومی را نیز باید بگذرانید.
بهعنوان مثال در مقطع کارشناسی، دروس تخصصی مانند استاتیک در مهندسی پزشکی، تجهیزات عمومی مراکز درمانی، الکترونیک و نیز اصول و افزار توانبخشی تدریس میشوند. همچنین در مقطع كارشناسي ارشد دروسی مانند فیزیولوژی، آناتومی و تجهیزات بیمارستانی در کنار دروس ریاضیات مهندسی، ایمنی و حفاظت الکتریکی تدریس میشوند.
رشتهی مهندسی پزشکی هم در بین خانم ها و هم در بین آقایان طرفداران زیادی دارد. در نتیجه گروه زیادی از علاقهمندان به ادامه تحصیل در دانشگاه، قصد دارند تا اطلاعات بیشتری درباره مسیر ورود به این رشته جذاب و کاربردی بدست آورند.
بنابراین اکنون که پاسخ این پرسش را که: «رشته ی مهندسی پزشکی چیست و چه گرایشهایی دارد؟» بهخوبی دریافتید، بهتر است با نحوهی تحصیل در این رشتهی دانشگاهی نیز بیشتر آشنا شوید. خوب است بدانید که برای تحصیل در این رشته میتوانید حتی بدون كنكور نیز اقدام کنید.
سازمان سنجش آموزش کشور اخیرا از داوطلبانی که قصد دارند تا در رشته مهندسی پزشکی در مقطع کارشناسی تحصیل کنند، اقدام به جذب دانشجویان واجد شرایط بر اساس سوابق تحصیلی میکند. بنابراین، داشتن معدل و نمرات بالا برای قبولی در این شیوه از پذیرش دانشجویان، ملاک اصلی خواهد بود. شما میتوانید هم از گروه علوم ریاضیوفنی و هم از گروه علومتجربی، برای ادامه تحصیل رشته مهندسی پزشکی در دانشگاههای ایران اقدام کنید.
البته شما میتوانید از طریق شرکت در کنکور سراسری ایران نیز برای ادامه تحصیل در این رشته اقدام کنید. در دفترچه راهنماي انتخاب رشته آزمون سراسري سال 1400 ایران، رشتهی مهندسی پزشکی در زیر گروه شماره 1 گروه آزمایشی علوم ریاضیوفنی قرار داشت.
اما در صورت قبولی در دورههای روزانه، میتوانید بدون پرداخت شهریه در مقطع کارشناسی و كارشناسي ارشد ادامه تحصیل دهید. برای تحصیل در دورههای شبانه دانشگاههای دولتی نیز، نیاز به پرداخت شهریههای مصوب خواهد بود.
آیا برای شغل مهندسی پزشکی کار وجود دارد؟ در کدام بخشها و صنایع میتوانیم بعد از فارغالتحصیلی در رشته مهندسی پزشکی مشغول به کار شویم؟ از آنجایی که این سوالات مهم درباره آینده شغلی رشته مهندسی پزشکی ممکن است سوالات شما نیز باشد، در این بخش قصد داریم تا به معرفی صنایع و حوزههایی بپردازیم که نیاز به استخدام مهندسان پزشکی دارند.
یکی از بخشهایی که یک فارغالتحصیل مهندسی پزشکی میتواند در آنجا مشغول به کار شود، در ارتباط با مهندسی تولید است. در این فرصتشغلی، شما با طراحی و تولید محصولات باکیفیت و کم هزینه سر و کار خواهید داشت. این محصولات عمدتا برای استفاده در بخش بهداشت و درمان به کار گرفته میشوند. بنابراین، شما میتوانید در طراحی و تولید لوازم بیمارستانی و آزمایشگاهی، ابزارهای تصویربرداری و اندام مصنوعی، نقش داشته باشید.
بهمنظور مدیریت و نگهداری بهینه و ایمن تجهیزات بیمارستانی و درمانی، یک متخصص مهندسی پزشکی میتواند در بیمارستانها نیز مشغول به کار شود. همچنین، متخصصان مهندسی پزشکی در بیمارستانها و مراکز درمانی، مسئولیت آموزش کارکنان این مراکز را نیز برای استفاده صحیح و ایمن از دستگاههای پزشکی برعهده خواهند داشت.
اما باتوجه به درآمد و حقوق ماهیانه پزشکان و جراحان، برخی از فارغالتحصیلان رشته مهندسی پزشکی نیز ترجیح میدهند با اخذ یک مدرک پزشکی، در بیمارستانها مشغول به کار شوند. در این صورت و با ارسال رزومه برای آگهی استخدام مهندسی پزشکی در بیمارستان، متخصصان این حوزه میتوانند بهعنوان پزشک متخصص یا جراح در یک بیمارستان مشغول به کار شوند.
یک متخصص در حوزه مهندسی پزشکی میتواند با انجام پژوهش روی تجهیزات پزشکی، کیفیت محصولات و کارکرد آنها را ارتقا داده و ایمنی بیشتری را برای بیماران و مصرفکنندگان این نوع از محصولات رقم بزند. بنابراین شما میتوانید بهعنوان یک پژوهشگر، در محیط دانشگاه و یا شرکتهای خصوصی مشغول به کار شوید.
اکنون با مطالعه این مطلب دیگر هیچگونه تردیدی برای انتخاب رشته مهندسی پزشکی وجود نخواهد داشت. چراکه در این مطلب بهمنظور پاسخ به این پرسش که: «رشته ی مهندسی پزشکی چیست و چه گرایشهایی دارد؟»، به معرفی رشته مهندسی پزشکی و گرایشهای آن و نیز، مسیر تحصیلی و شغلی برای ورود به بازار کار این رشته اشاره کردیم. در صورت علاقه به کار در رشته مهندسی پزشکی، احتمالا شما در آینده از نسل جدیدی از تجهیزات و دستگاههای پزشکی رونمایی خواهید کرد.