توجه به فرارسیدن سال نو و ضرورت نیاز به نظافت منزل، متاسفانه برخی از شهروندان برای انجام کارهای منزل بدون هیچ دقت و گزینشی با اتکا به بروشورها و تبلیغات کوچه و خیابان به افراد ناشناس و برخی از شرکتهای فاقد مجوز اعتماد میکنند.
چند سالی بود که برای خانه تکانی عید، خیالش راحت بود، زیبا خانم که زن تمیز و مورد اعتمادی بود، هر سال برای خانه تکانی به خانهاش میآمد و او آسوده خاطر از اینکه تا چند روز دیگر خانه اش مثل دست گل میشود، گوشهای مینشست و به کبری خانم احسنت میگفت.
به گزارش ایرنا، حتی او را به دوستان و آشنایانش معرفی کرده بود تا دستی بر سر و صورت خانههای آنها بکشد، آنها هم از کار او راضی بودند و همیشه میگفتند، خدا حفظش کند هم کارش عالی است و هم مورد اعتماد و با اخلاق است. با گذشت سالها کار در منازل مردم، زیبا خانم دیگر توان کار همچون گذشته را نداشت از طرفی، نمیتوانست کار نکند، چون باید خرج بچه هایش را در میآورد، بنابراین دخترش را برای این کار معرفی کرد کهای کاش اینکار را نمیکرد.
دختر زیبا خانم که دختری نجیب و کم حرف بود، کارش را آغاز کرد و علاوه بر خانه او، خانه بستگانش را همچون دست گل تحویل داد، نوروز گذشت و یک روز به صورت اتفاقی به سراغ طلاهایش رفت، اما خبری از طلاها نبود، شوکه شده بود و نمیدانست چه کند، هر چه فکر میکرد، یادش نمیآمد که طلاهایش را به کسی امانت داده یا در جای دیگری گذاشته است، از طرفی تا کنون چنین اتفاقی نیفتاده بود و به کسی هم نمیتوانست تهمت بزند. اما یک فکرهایی به سراغش میآمد، نکند دختر زیبا خانم به طلاها دست زده، اگرچنین باشد، چگونه ثابت کنم؟ در نهایت تصمیم گرفت به کلانتری برود و اعلام سرقت کند. در نهایت پلیس در تحقیقات خود پی برد که طلاها به سرقت رفته و در نهایت سارق طلاها را شناسایی کرد، سارق کسی نبود جز دختر زیبا خانم.
از این دست پروندهها در ماه پایانی سال افزایش مییابد، چه افرادی که در قالب فرد مورد آشنا از سوی دوستان برای خانه تکانی معرفی میشوند و چه کسانی که در قالب موسسات خدماتی افراد خود را به درب منازل اعزام میکنند، به گفته پلیس باید در این زمینه احتیاط کرد تا در دام شیادان گرفتار نشویم.
زندگی آپارتمان نشینی سبب شده تا هموطنان به رسم دیرینه خانه تکانی، از کارگرانی استفاده کنند که عموما از سوی شرکتهای زیرپلهای خدماتی، معرفی میشوند. از سوی دیگر توسعه کسب و کارهای اینترنتی که به نوعی در کشورما جوان است، مطرح میشود، اینکه برخی افراد سودجو با تبلیغ در شبکههای اجتماعی و به بهانه خانه تکانی قصد کلاهبرداری از مردم را دارند یا همچنان تبلیغات کاذب خود را در دیوارهای شهر میچسباندند و افراد ساده لوح بدوت تحقیق با شمارههای درج شده تماس گرفته و کارگرانی را به خانه خود دعوت میکنند که برخی سارق و حتی قاتل میشوند.
اینکه کارگری به خانهای برای خانه تکانی به منزل بیاید و دست به قتل بزند، داستان نیست، واقعیت تلخی است که در پروندههای جنایی جای گرفته به همین دلیل است که پلیس در ارتباط با به کار گرفتن کارگران در چنین ایامی همواره توصیه میکند که حین غبارگیری و خانه تکانی به هیچ عنوان منزل را ترک نکنید و بهتر است با کمی دقت در انتخاب افرادی که به عنوان کارگر و نظافتچی به خانه رفت آمد دارند، مزه عید را در کام خود تلخ نکنید.
در برخی موارد دیده شده که هموطنان کارگری را برای خانه تکانی به خانه آورده و برای خرید، خانه را ترک کرده و زمانی که به خانه بازگشته متوجه شده که لوازم خانه به سرقت رفته و خبری از کارگر نیست در برخی موارد خانم خانه فرزند خردسال یا نوزاد خود را در خانه با کارگری که نمیشناسد تنها گذاشته و فرزند خود را به کارگر خانه میسپارد و در کنار پرونده سرقت از منزل، کودک ربایی نیز اضافه میشود.
همان طور که پیش از این گفته شد در سالهای گذشته پروندههایی در اسفندماه تشکیل شده که سارقان حین سرقت در پوشش نظافتچی دست به قتل زده و جان انسانها را گرفته اند. در این پروندهها که عمدتا زنان سالخورده قربانی شده اند، افراد به طمع طلا دست به قتل زن خانه زده اند به همیم دلیل پلیس به زنان توصیه میکند در صورت امکان در زمان حضور کارگر در خانه تنها نباشند و از یکی از اعضای خانواده بخواهند که در آن زمان در خانه حضور داشته باشد.
همچنین ضرورت دارد تا در زمان حضور کارگران در خانه به هیچ وجه اشیا و اموال قیمتی را در معرض دید قرار ندهند و مدارک را باید از دسترس دور کرد تا مشکلی پیش نیاید. برخی از شهروندان با گرفتن نظافتچی در این ایام شروع به درد دل کردن با این افراد میکنند در حالی که با توجه به توصیه پلیس نباید به هیچ وجه اسرار خانوادگی را بازگو کرده و هیچ اطلاعاتی از اعضای خانواده در اختیار کارگران قرار داد چرا که در صورت گرفتار شدن در دام سارقان یا افراد سودجو، این موضوعات و اطلاعات میتواند علیه خانواده و فرد مورد استفاده قرار گرفته و دردسر آفرین شود.
پلیس میگوید؛ برخی موسسات خدماتی که قانونی نیستند اقدام به اعزام کارگر به منازل برای نظافت خانهها میکنند که شهروندان باید نسبت به این موسسات هوشیار بوده و از خدمات موسسات قانونی بهرهمند شوند. این گونه موسسات به صورت خودجوش، تبلیغ میکنند و در فصل خاصی از سال مثل ایام نزدیک به نوروز فعال میشوند.
در پروندههایی که در این زمینه در پلیس تشکیل شده است، دیده میشود که همسر یا پسر، خانمی که به عنوان کارگر از سوی این موسسات برای نظافت اعزام شده اند، گاو صندوق، اشیای قیمتی و طلاجات خانه را شناسایی کرده و اقدام به سرقت کرده است یا در موارد دیگر، فردی حدود دو یا سه سال با خانوادهای کار میکرده و بعد از مدتی قصد داشته به شهر خود بازگردد و حق خود میدانسته که پولی از خانهای که در آن کار میکرده، ببرد.
شهروندان باید هوشیار باشند و هر فردی را برای انجام نظافت منزل، نپذیرند و برای این منظور از موسساتی استفاده کنند که کنترل روی افراد زیر نظر خود را دارند، این موسسات ثبت و ضبط شده اند و به صورت قانونی فعالیت میکنند و در مقابل افرادی که به منزل شما میفرستند، پاسخگو هستند.
در صورتی که این افراد از سوی موسسات غیر رسمی و غیر قانونی اعزام شوند در مقابل هر گونه عملکرد این افراد، کسی پاسخگو نیست چرا که این گونه موسسات خودجوش فعال شده، ۲ یا سه ماه فعالیت میکنند و بعد تعطیل میشوند در صورتی که موسسات رسمی و ثبت شده پاسخگوی کارمندان خود هستند و اطلاعات ریز کارمندان خود را داشته و نظارت و کنترل دارند.
سردار رضا موذن معاون مبارزه با سرقت پلیس آگاهی ناجا میگوید: با توجه به فرارسیدن سال نو و ضرورت نیاز به نظافت منزل، متاسفانه برخی از شهروندان برای انجام کارهای منزل بدون هیچ دقت و گزینشی با اتکا به بروشورها و تبلیغات کوچه و خیابان به افراد ناشناس و برخی از شرکتهای فاقد مجوز اعتماد میکنند. این در حالی است که شهروندان برای انجام نظافت منزل خود باید نیروهای خدماتی شرکتهای معتبر و قانونی را بکار گیرند. در صورت سوءاستفاده یا سرقت از منزل، با داشتن آدرس شرکتهای مذکور، راحتتر میتوان با استناد به قرارداد و اجاره نامه از طریق قانونی اقدام کرد.
وی میافزاید: بر اساس پروندههای موجود، برخی از این افراد سودجو پس از جلب اعتماد و حس همدلی با صاحب منزل در زمان مناسب به تنهایی یا با همکاری همدستانش، وسایل با ارزش را به سرقت میبرند. هنگام بکارگیری نیروهای خدماتی، شخصا در منزل حضور داشته باشند؛ همچنین اشیا، اسناد و پول نقد را در جای امن نگهداری و دور از دسترس و محدوده نظافت آنها قرار دهند.
معاون مبارزه با سرقت پلیس آگاهی ناجا با اشاره به سرقت فرشها از روی دیوار در روزهای خانه تکانی عید، میگوید: اغلب، مشاهده میشود خانوادهها فرشها و قالیچههای گرانبها و قیمتی خود را پس از شستن، روی بالکن و دیوار قرار میدهند، بدون توجه به اینکه برخی از منازل، مجاور کوچه و یا ساختمانهای نیمه کاره هستند.
موذن به شهروندان توصیه میکند: برای شستن فرشها از مراکز معتبر قالیشویی و مجاز استفاده کنند؛ در صورت شستن فرش در منزل بایستی مراقبت لازم جهت جلوگیری از سرقت را مورد توجه قرار دهند. با توجه به فرا رسیدن سال نو و ضرورت نیاز به نظافت منزل، متاسفانه برخی از شهروندان برای انجام کارهای منزل بدون هیچ دقت و گزینشی با اتکاء به بروشورها و تبلیغات کوچه و خیابان به افراد ناشناس و برخی از شرکتهای فاقد مجوز اعتماد میکنند.
وی میگوید: شهروندان برای انجام نظافت منزل خود باید نیروهای خدماتی را از شرکتهای معتبر و قانونی بگیرند. در صورت سوء استفاده یا سرقت از منزل، با داشتن آدرس شرکتهای مزبور، راحتتر میتوان با استناد به قرارداد و اجاره نامه از طریق قانونی اقدام کرد. براساس پروندههای موجود، برخی از این افراد سودجو پس از جلب اعتماد و حس همدلی با صاحب منزل در زمان مناسب به تنهایی و یا با همکاری همدستانش، وسایل با ارزش را به سرقت میبرند.
سرهنگ موذن همچنین به شهروندان توصیه میکند: هنگام بکارگیری نیروهای خدماتی، شخصا در منزل حضور داشته باشند؛ همچنین اشیاء، اسناد و پول نقد را در جای امن نگهداری و دور از دسترس و محدوده نظافت آنان قرار دهند.
سرهنگ شهاب امینی رئیس اداره اجتماعی پلیس آگاهی ناجا از هموطنان خواست از اعتماد به شرکتهای خدماتی، نظافتی و قالیشوییهای غیر مجاز خودداری کنند.
وی میگوید: در آستانه نوروز و آغاز فصل خانه تکانی منازل، عدهای شیاد با درج آگهیهای فریبنده تبلیغاتی در معابر و فضای مجازی، سعی در جلب اعتماد عمومی کرده تا در فرصت مناسب نقشههای شوم خود را به اجرا درآورند.
امینی ادامه میدهد: شرکتهای خدماتی، نظافتی مجاز باید از یک سو، دارای شماره ثبت شرکت از اداره کل ثبت شرکتها بوده و از سوی دیگر، مجوز فعالیت از اتحادیه مربوط را داشته باشند.
رئیس اداره اجتماعی پلیس آگاهی ناجا با بیان اینکه شرکتهای غیرمجاز معمولا آدرس و مکان مشخصی برای فعالیت ندارند، میگوید: این گونه شرکتها صرفا با یک شماره تلفن اقدام به اعزام نیروی خدماتی به منازل و شرکتها کرده و در برخی اوقات، اسامی مشابه با شرکتهای معتبر را برای جلب نظر مشتریان خود مورد تبلیغ قرار میدهند.
وی اضافه میکند: شهروندان باید قبل از هرگونه اعتماد به این گونه شرکتها از طریق مراجعه به سایت اداره کل ثبت شرکتها و اتحادیه مربوط، نسبت به استعلام وضعیت فعالیت آنها اقدام و با مشاهده کارت شناسایی افرادی که به در منازل جهت انجام امور نظافتی یا بردن قالی برای قالیشویی مراجعه میکنند، هویت آنان و شرکت فرستنده را احراز نمایند.
سرهنگ امینی همچنین از هموطنان خواست موارد ایمنی را در نگهداری اشیای قیمتی در منازل رعایت کرده و به عنوان یک شهروند آگاه، عواقب درخواست نیرو از شرکتهای بی نام و نشان از جمله نارضایتی از انجام کار و بدتر از آن، سرقت اموال با ارزش را در نظر بگیرند.