مطالعات نشان می دهد زمانی که روی محصولات نوشیدنی هشدارهای بهداشتی تصویری درج شده باشد، درصد کمتری احتمال دارد که والدین برای فرزندانشان نوشیدنیهای شیرین بخرند.
فرارو- احتمالا برای شما هم پیش آمده که در سوپرمارکت هستید و فرزندتان نوشابه گازدار مورد علاقه خود را میخواهد؛ اما در عین حال شما سعی دارید خانوادهتان را در مسیر سالمتری قرار دهید. آیا ابتدا اعتراض میکنید و بعد از سرازیر شدن اشک فرزندتان تسلیم میشوید؟ شاید شما هم دلتان بخواهد گریه کنید، زیرا مثل آنها هوس قند را دارید. این سناریو برای خانوادهها در سراسر کشور بسیار رایج است.
به گزارش فرارو، بنابر یافته های دانشگاه هاروارد، نوشیدنیهای قندی مانند آبمیوه، نوشابه، لاته و نوشیدنیهای ورزشی، منبع تراز اول کالری و قند افزودنی در بسیاری از رژیمهای غذایی هستند. تحقیقات جدید منتشر شده در مجله PLOS Medicine نشان میدهد که یک هشدار تصویری روی قوطی نوشابه یا آب میوه مورد علاقه فرزند شما نیز میتواند بر تصمیمات خرید شما به عنوان والدین تأثیر بگذارد.
مطالعه جدیدی در دانشگاه کارولینای شمالی نیز نشان داده است زمانی که روی محصولات نوشیدنی هشدارهای بهداشتی تصویری درج شده باشد ۱۷ درصد کمتر احتمال دارد که والدین برای فرزندانشان نوشیدنیهای شیرین بخرند. محققان محیط آزمایشگاهی را به یک مینی مارت تبدیل کردند و به والدین گفته شد که یک نوشیدنی و میان وعده را به همراه یک وسیله خانگی برای فرزندان خود انتخاب کنند (برای پنهان کردن هدف مطالعه). به برخی از والدین نوشیدنیهای شیرین ارائه شد که تصاویری از دیابت نوع دو و آسیب قلبی روی محصولات داشتند. به دیگران نوشیدنیهای شیرین با برچسب بارکد و بدون هشدار تصویری نشان داده شد.۴۵ درصد از والدین هنگامی که محصولات فاقد هشدار تصویری بودند، نوشیدنیهای شیرین را برای فرزندانشان انتخاب کردند، اما تنها ۲۸ درصد از والدین زمانی که هشدارهای تصویری وجود داشت نوشیدنیهای شیرین را انتخاب کردند.
لیندسی اسمیت تیلی، نویسنده ارشد این مطالعه میگوید: «زمانی که مردم تصمیم میگیرند چه غذایی بخرند، دهها فاکتور مانند طعم، هزینه و تبلیغات را مورد بررسی قرار میدهند و به طور همزمان به محصولات زیادی نگاه میکنند. نشان دادن اینکه هشدارها میتوانند بر هر چیز دیگری که در یک فروشگاه مواد غذایی اتفاق میافتد تاثیر گذارد، شواهد قدرتمندی است که به کاهش خرید نوشیدنیهای شیرین در دنیای واقعی کمک میکند.»
کودکان بهویژه به دلیل تبلیغات بازرگانی مکرر شرکتها از نوشیدنیهای شیرین با ظاهری لذت بخش و ظاهراً «تشنگی آور» مستعد مصرف بیش از حد شکر هستند.
از طرف دیگر بسته بندی نوشیدنیها نیز میتواند گمراه کننده باشد. بر اساس مطالعه اخیر در مجله Appetite، میوهها و سبزیجاتی که در کنار نوشیدنیهای بسیاری به بچهها نمایش داده میشوند، اغلب والدین را به سمت خرید گزینههای سالم سوق میدهند، در حالی که این نوشیدنیها واقعاً ممکن است حاوی شکر باشند.
یک نویسنده و وبلاگ نویس در زمینه مواد غذایی میگوید والدین اغلب با اطلاعاتی که دارند بهترین کار را انجام میدهند؛ بنابراین آموزش بیشتر در مورد تغذیه، برای مثال از طریق برچسبهای هشدار دهنده تصویری، تفاوت زیادی ایجاد میکند. او ابراز میکند: «با آگاهی بیشتر مردم از آسیبهایی که قند بیش از حد میتواند در بدن ایجاد کند، امید من این است که به انتخاب جایگزینهای سالمتر ادامه دهند.»
افزایش روزافزون انتخابهای سالمتر
انجمن نوشیدنیهای آمریکا که یک گروه صنعتی و تجاری است، نخستین اقداماتی که شرکتهای بزرگ برای کمک به کاهش مصرف شکر برمیدارند را به اشتراک گذاشته است. پپسی، کوکاکولا و کوریگ دکتر پپر در سال ۲۰۱۴ به برنامههایی با نام ابتکار در کالری متعادل پیوسته اند که هدف آن کاهش کالری نوشیدنی در رژیم غذایی آمریکاییها است.
بنابر گزارشها امروزه نزدیک به ۶۰ درصد از کل محصولات فروخته شده به طور کامل فاقد شکر است. کوکاکولا ۲۵۰ نوشیدنی با کالری صفر تا کم ارائه میدهد و کوریگ دکتر پپر دارای ۱۵۸ محصول با میزان ۴۰ کالری یا کمتر است. پپسی مینی قوطیهای ۷.۵ اونسی را به همراه سایزهای مختلف دیگر به فروش میرساند تا کنترل میزان قند را تشویق کند.
ویلیام درمودی، معاون رسانه و امور عمومی انجمن نوشیدنیهای آمریکا در بیانیهای میگوید: «شرکتهای نوشیدنی در مورد کالری و شکر محصولات کاملاً شفاف هستند و ما انتخابهای بیشتری با شکر کمتر نسبت به قبل ارائه میدهیم. ما موافقیم که شکر زیاد برای کسی خوب نیست و اطلاعات واضح در مورد نوشیدنیها برای مصرف کنندگان مفیدتر است.»
سایر شرکتهای بزرگ نیز در حال برداشتن گامهایی برای کاهش محتوای قند در محصولات خود هستند. بطور مثال شرکت سازنده نوشیدنیهای محبوب کاپری سان، تلاشهای خود را برای افزایش ارزش غذایی محصولاتش بهطور عمومی به اشتراک گذاشته است؛ این شرکت قصد دارد تا سال ۲۰۲۵ شصت میلیون پوند از کل قند محصولات کرافت هاینز را در سطح جهان کاهش دهد.
ایجاد الگوهای جدید
اگر کودک شما به طور منظم آب میوههای شیرین و نوشابه مینوشد، جایگزینی گزینههای سالمتر ممکن است در ابتدا چالش برانگیز باشد. جنیفر اندرسون، متخصص تغذیه و مدیر عامل شرکت Kids Eat in Color، میگوید: «تغییر در نوشیدنیها میتواند باعث عصبانیت و ناراحتی گردد و در حال حاضر والدین در دوران همهگیری بیماری به حداکثر چالش در رفتار با فرزندانشان رسیدهاند چرا که بچهها ممکن است به نوشیدن نوشیدنیهای شیرین عادت کنند و نمیخواهند آنها را رها کنند.» او میگوید یکی از راههای کمک به تغییر این است که فقط آب و شیر را به عنوان گزینه داشته باشید، تکنیکی که بهویژه برای کودکان کوچکتر کار میکند.
او اضافه میکند: «این نوع محدودیت نامحسوس به بچهها کمک میکند بیاموزند که گزینه سالمتر را دوست داشته باشند بدون اینکه احساس کمبود کنند. آنها در نهایت با آب میوه، نوشابه، شیر شکلات، نوشیدنیهای ورزشی و موارد دیگر آشنا خواهند شد، اما میتوانید به آنها اجازه دهید با سرعت کمتری در مورد این غذاها بدانند، زمانی که به ندرت آنها را در خانه سرو میکنید یا اصلا سرو نمیکنید.»
این تکنیک برای جاریانا جیمنز که یک خانهدار و توزیعکننده Herbalife است به خوبی جواب داد. او میگوید از زمانی که بچههایش ۷ و ۳ ساله بوده اند در خانهاش نوشابه و آبمیوه نخورده است و آنها اکنون این را به عنوان یک هنجار میبینند.
اما الگوبرداری از عاداتی که میخواهید فرزندانتان اتخاذ کنند نیز یک عامل مهم است. جیمنز میگوید: «بچهها اسفنج هستند. آنچه را که ما میگوییم و انجام میدهیم، تکرار خواهند کرد.»
اما اگر فرزندان شما کمی بزرگتر باشند یا خانواده تان قبلاً به نوشیدنیهای شیرین عادت کرده باشد چه؟
فاوزل که دو فرزند ۸ و ۶ ساله دارد میگوید: «حتی در این صورت نیز برای تغییر دیر نیست. شما میتوانید به انتخابهای سالم برای بچههایتان کمک کنید، هر چند که سنشان بالاست و این رویه میتواند به آنها کمک کند که ذائقهای با شکر کمتر در خود ایجاد کنند و مصرف نوشیدنیها و غذاهای سالمتر را افزایش دهند. بنیان نهادن چنین عادتی تا پایان عمر برای آنها مزایایی به همراه خواهد داشت.»
حال چگونه میتوان مواد غذایی سالم را جایگزین کرد؟
اندرسون پیشنهاد میکند که تکنیکهای مختلفی را امتحان کنید، مانند دور کردن فرزندانتان از نوشیدنیهای شیرین. به عنوان مثال والدین میتوانند سعی کنند مقداری آب میوه یا سبزیجات را به آب فرزندان خود اضافه کنند یا شیرین کننده کمتری در لیمونادها و چای بریزند. همانطور که کودک شما به شیرینی کمتر عادت میکند، آب ممکن است برای او جذابتر شود و کودکتان دیگر قند کمتری مینوشد. اما مهمتر از همه این است که روشی را انتخاب کنید تا برای خانواده شما بهترین کارایی را داشته باشد.
نکته دیگری که باید در نظر داشت این است که برچسب زدن نوشیدنیهای شیرین به عنوان بد میتواند برای برخی از کودکان گیج کننده باشد. اندرسون میگوید در عوض میتوانید مشکلات سلامتی مرتبط با نوشیدنیهای شیرین را برای آنها توضیح دهید. به عنوان مثال او میگوید: «باکتریهای موجود در دهان ما قند را میخورند و سپس اسیدی را ترشح میکنند که باعث ایجاد حفره در دندانهای ما میشود.»
ایجاد این تغییرات عمده در عادات نوشیدنی فرزندانتان ممکن است سخت به نظر برسد، اما احتمال دارد آنقدرها هم که فکر میکنید سخت نباشد. جیمنز میگوید: «کودکان سازگار میشوند، زیبایی آن همین است.»
منبع: webmed