بورس از قیمت دلار تاثیر مستقیم میگیرد. احتمالا دولت مانع رشد قیمت دلار میشود و آن را سرکوب میکند. پس بورس از مسیر افزایش قیمت دلار نمیتواند رشد کند.
قانون بودجه سال ۱۴۰۱ در روز عید ابلاغ شد. بودجهای که صادرات ۱.۲ میلیون بشکهای نفت در آن آمده و کسری ۱۵۶ هزار میلیارد تومانی هم دارد. اما قانون بودجه سال ۱۴۰۱ برای بازارهایی مانند طلا، دلار و بورس چه سیگنالی دارد؟
به گزارش تجارتنیوز، قانون بودجه ۱۴۰۱ در روز عید ابلاغ شد. قانونی که قرار است معیار دخل و خرج دولت در سال پیش رو را نشان دهد. انتقادات بسیار زیادی به بودجه پیشنهادی دولت و بودحه مصوب مجلس وارد است. اما در نهایت قانون بودجه ابلاغ شد.
ابراهیم علیزاده، سردبیر تجارتنیوز در پستی در صفحه اینستاگرام خود به بررسی اثر بودجه بر بازارها پرداخت. آنچه در ادامه میآید تحلیل این روزنامهنگار اقتصادی از تاثیر بودجه بر بازارهاست.
درآمدهای نفتی (صادرات ۱.۲ میلیون بشکه نفت ۶۰ دلاری)، کسری بودجه ۱۵۶ هزار میلیارد تومانی و رشد واردات سه عاملی است که نشان میدهد بر اساس بودجه سال جدید، روند حرکت قیمت دلار صعودی است.
اما بعید است که دولت اجازه رشد قیمت دلار را بدهد و احتمالا با سرکوب ارزی، اجازه رشد قیمت دلار را نمیدهد.
قیمت طلا در ایران تحت تاثیر دو عامل قیمت انس جهانی و قیمت دلار است. دولت با سرکوب ارزی مانع رشد قیمت دلار میشود. پس احتمالا قیمت طلا، تحت تاثیر قیمت دلار نمیتواند رشد کند. از طرف دیگر پیشبینی میشود که دولت با اعمال سیاستهای انقباضی بخواهد تورم را کاهش دهد. یکی از سیاستهایی که در سال جدید ممکن است اعمال شود، احتمال افزایش نرخ سود بانکی است تا نقدینگی را از بازار ارز جمع کند و به مست بانکها ببرد.
پس میتوان گفت قیمت طلا تحت تاثیر عوامل داخلی رشد نمیکند و نمیتوان از طلا انتظار بازدهی قابل توجه در کوتاه مدت را داشت.
بورس از قیمت دلار تاثیر مستقیم میگیرد. احتمالا دولت مانع رشد قیمت دلار میشود و آن را سرکوب میکند. پس بورس از مسیر افزایش قیمت دلار نمیتواند رشد کند.
علاوه بر احتمال سرکوب قیمت دلار، احتمال کنترل قیمتها و افزایش نرخ سود هم دو عامل دیگری است که مانع رشد بورس میشود. بر این اساس میتوان گفت در سال جدید امکان رشد بالای شاخص بورس بعید است مگر اینکه برخی از تک سهمها به صورت مقطعی رشد کنند.
در بودجه سال جدید دولت قرار است از خانه و خودروهای لوکس مالیات بگیرد. از طرف دیگر، دولت رئیسی وعده ساخت سالانه یک میلیون مسکن، کاهش ۱۵ درصدی قیمت تمام شده خودرو، افزایش تولید خودرو و صادرات آن را داده است.
اما بعید است دولت بودجه چندانی برای اجرای این وعدهها داشته باشد. پس از مسیر بودجه، احتمال کاهش قیمت خودرو و مسکن وجود ندارد. مگر اینکه دولت با سرکوب نرخ ارز بتواند قیمت خودرو را تا حدودی کنترل کند.
اما آیا امسال سال خوبی برای خرید خودرو و مسکن است؟ پاسخ این سوال بستگی به این دارد که خانه و خودرو را با نگاه مصرفی بخریم یا سرمایهگذاری. با نگاه مصرفی امسال سال خوبی برای خرید خانه و خودرو است. اما با نگاه سرمایهای نمیتوان انتظار سود بالا در کوتاه مدت را داشت.
احتمالا امسال دولت نرخ سود بانکی را افزایش دهد تا از طریق آن هم بتواند تورم را کنترل کند و هم بازارهایی چون بازار ارز و طلا را. احتمالا نرخ سود بانکی افزایش پیدا میکند.اما دامنه تغییر سود چندان زیاد نیست.