ایرج مسجدی گفت: گروههای مقاومت عراق هیچ مشکلی با دولت این کشور ندارند، مشکل آنها با حضور آمریکا است، گروههای مقاومت حضور آمریکا را تهدیدی برای خود و تهدیدی برای امنیت منطقه میدانند. آمریکاییها گروه مقاومت را تروریست میدانند
سفیر کشورمان در عراق که روزهای پایانی ماموریت دیپلماتیک خود در این کشور را سپری میکند در یک گفت وگوی تفصلی به آخرین تحولات عراق و روابط دوجانبه آن با ایران پرداخت.
به گزارش ایسنا، ایرج مسجدی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در بغداد در گفتگو با شبکه الشرقیه درخصوص تحولات اخیر عراق و رویکرد ایران در این خصوص گفت: عراق همواره شاهد تحولات سیاسی زیادی بوده است و این مساله جدیدی نیست، از سال ۲۰۰۳ و تا به امروز ما شاهد تحولات و شرایط زیادی بودیم، به نظر من اگر رهبران سیاسی عراق به توافقی میان خود برسند کشورشان از بحران خارج خواهد شد، شرایط سیاسی و اجتماعی موجود در عراق نیازمند توافق و همبستگی میان تمام طرفها است، امیدوارم مشکلات از طریق توافق حل شود و دولت جدید تشکیل شود.
وی گفت: ما امروز در میان شیعیان عراق شاهد دو جریان هستیم؛ جریان صدر و چارچوب هماهنگی و به نظر من هیچ یک از آنها را نمیتوان کنار گذاشت و راه حل خروج از مشکلات و بحران، توافق است.
مسجدی در پاسخ به این سوال که آیا ایران نگران درگیری شیعی-شیعی در عراق است گفت: که چنین نگرانی وجود ندارد، زیرا رهبران عراق صاحب فکر و اندیشه هستند و شرایط و منافع کشورشان را درک میکنند، از سوی دیگر آیت الله سید علی سیستانی، مرجع عالیقدر شیعیان نقش پدر برای تمام جریانها را ایفا میکند، شاید مباحثات و صحبتهایی پیش بیاید، اما این امر به درگیری نخواهد رسید.
سفیر کشورمان در پاسخ به این سوال که مرجعیت نجف تا این لحظه نشان داده است که خواهان دخالت در امور سیاسی نیست گفت که "بله مرجعیت میخواهد تا جایی که میتواند وارد چنین اموری نشود و ما نیز شاهد این مساله هستیم، اما اگر شرایط منجر به بحرانی شود که امنیت ملت عراق را تهدید کند این احتمال وجود دارد که مرجعیت دینی نیز وارد عمل شود، مرجعیت محترم به گونهای است که یک چشمش به سوی آسمان و چشم دیگرش به سوی ملت است، هرگاه منافع ملت به خطر بیفتد مرجعیت وارد عمل میشود و بحران را حل میکند، همانطور که در حمله داعش ما شاهد این مساله بودیم".
وی در پاسخ به این سوال که نقش ایران در حل بحران و مشکلات عراق چیست تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره در کنار دولت و ملت عراق ایستاده است و هرگاه نیازی بود ایران از عراق حمایت کرده است. ما در شرایط کنونی شاهد این مساله هستیم، ما بدون دخالت در امور داخلی عراق به دلیل روابطی که با تمام طرفها داریم تلاش میکنیم که رویکردهای احزاب و جریانهای سیاسی را به هم نزدیک کنیم، تصمیم نهایی به خودشان باز میگردد، اما ایران با توجه به اینکه خود را کشور همسایه و برادر عراق میداند و برای ایفای نقش انسانی در حل اینگونه مشکلات تلاش میکند بنابراین جمهوری اسلامی ایران همه طرفها را به مذاکره و توافق دعوت میکند و از هیچ طرفی علیه طرف دیگر حمایت نمیکند. ما هم برای جریان صدر و هم چارچوب هماهنگی احترام قائل هستیم و آنها را به توافق میان خودشان دعوت میکنیم.
مسجدی در پاسخ به این سوال که ما قبلا شاهد میانجیگریهای ایران میان طرفهای عراقی در بحرانها و مشکلات در دوران شهید سلیمانی بودیم گفت: شرایط نسبت به قبل تغییر کرده است، چه شهید قاسم سلیمانی و چه سردار قاآنی به عنوان نمایندگان ایران از جریانهای سیاسی عراق حمایت میکنند و تلاش هر دوی آنها در راستای ایجاد توافق میان این جریانهای سیاسی است و این تلاشها تنها در حمایت از شیعیان نیست بلکه برای توافق میان اهل سنت و کردها نیز ایران این تلاشها را انجام میدهد.
سفیر کشورمان در بغداد در پاسخ به این سوال که سردار قاآنی سفرهای متعددی به عراق داشت، او در این سفرها با چه افرادی دیدار کرد، آیا او با مقتدی صدر دیدار داشت گفت: سردار قاآنی در سفر اخیر خود با بیشتر رهبران سیاسی عراق دیدار کرد و قبل از این سفر با سید مقتدی صدر دیدار داشت همانطور که با سایر رهبران شیعه و غیر شیعه دیدار داشت و به آنها اعلام کرد که بهتر است میان خودتان به توافق برسید، جمهوری اسلامی ایران تمایل دارد که شما را متحد و کنار یک دیگر ببیند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا شهید سلیمانی نسبت به سردار قاآنی تاثیر بیشتری بر نیروهای عراقی دارد، خاطرنشان کرد: این دو شخصیت مختلف هستند و ضرب المثل فارسی وجود دارد که میگوید انگشتان یک دست شبیه هم نیستند، مساله مهم این است که پیام هر دو یکی است، شهید سلیمانی امکانات و تواناییهای خود را داشت و اکنون سردار قاآنی نیز امکانات و تواناییهای خود را دارد و هر فردی از نظر مدیریت و توانایی نسبت به فرد دیگر تفاوت دارد، اما مساله مهم سیاست و راهبرد جمهوری اسلامی ایران و تلاش و پیگیری هایش برای عراق است، در این مساله هیچ تفاوتی وجود ندارد و سردار قاآنی نیز اکنون پیگیر است و به همه طرفها کمک میکند.
ایرج مسجدی در پاسخ به سوالی درخصوص حمله موشکی ایران به مرکز راهبردی صهیونیستها در اربیل گفت: من در دیدار با مسئول وزارت خارجه عراق این مساله را شرح دادم و گفت که حاکمیت عراق برای ما کاملا مورد احترام است، اما شما باید نگرانیهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران را از بین ببرید، ما نباید از یک طرف دوست باشید و از یک طرف گامهایی برداشته شود که امنیت ایران را به خطر بندازد برای مثال گروههای معارض جمهوری اسلامی ایران در خاک اقلیم کردستان چکار میکنند؟ اینها پایگاههایی دارند و دائما درحال رفت آمد به خارج و اقلیم کردستان هستند، بدتر از همه اینها این گروهها وارد خاک ایران میشوند و اقدامات امنیتی انجام میدهند سپس به خاک اقلیم بازمی گردند.
وی در پاسخ به این سول که منظور از این گروهها کدام اند گفت: حزب دموکرات کردستان ایران و پایگاه آنها در کوی سنجق در اقلیم کردستان که این یک امر علنی است و هیچ کس نمیتواند آن را انکار کند، همچنین پژاک و گروههای دیگر؛ بنابراین ما در وهله اول از مقامات اقلیم کردستان و عراق میخواهیم که به فعالیت این گروهها پایان دهد.
سفیر کشورمان در پاسخ به این سوال که آیا بهتر نبود در ابتدا از دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان نسبت به این امر خبر دهید گفت: ما بارها به آنها هشدار دادیم، زیرا ما خواهان این نیستیم که مساله به درگیری برسد، اما اگر نگرانیهای امنیتی ما برطرف نشد. ما نمیتوانیم دست بسته بمانیم، این گروهها وارد خاک ما میشوند و نیرویهای امنیتی ما را میکشند و به خاک کردستان بازمی گردند.
مسجدی در پاسخ به این سوال که شما پیش از این دلیل حمله به اربیل را اسرائیل اعلام کردید، اما اکنون در خصوص گروهها صحبت میکنید، دلایل حمله موشکی چه بود، گفت: شما گفتید مثال بزنید و من نیز مثال زدم، اما درخصوص حمله موشکی باید بگویم که مقامات کردستان نگرانیهای امنیتی ما را جدی نمیگیرند و اسرائیلیها از داخل اقلیم کردستان امنیت ما را هدف قرار میدهند، دلیل این حمله موشکی عملیاتی بود که نیروهای اسرائیلی از داخل خاک اقلیم کردستان علیه پایگاه وابسته به سپاه پاسدارن انقلاب اسلامی در کرمانشاه انجام دادند و حمله موشکی پاسخی به این عملیات بود و گرنه ایران به دنبال ایجاد مشکلات با اقلیم کردستان نیست، من مثال دیگری برایتان ذکر میکنم و آن هدف قرار دادن پایگاه عین الاسد است، ما چرا این پایگاه را مورد هدف قرار دادیم، زیرا آمریکاییها اقدام به ترور شهید سلیمانی کردند و این ترور در خاک عراق انجام شد، ما دولت عراق را دلیل این ترور نمیدانیم بلکه آمریکا و دونالد ترامپ را عامل آن میدانیم و بعد از ترور ما به این عملیات پاسخ دادیم و پایگاه عین الاسد را مورد هدف قرار دادیم بنابراین جمهوری اسلامی ایران خواهان امنیت و حاکمیت کامل از حاکمیت عراق است، اما من از شما این سوال را میپرسم که در صورت انجام عملیات از سوی آمریکا و یا اسرائیل و یا نیروهای ضد انقلاب علیه ایران ما باید چه اقدامی انجام دهیم، ایران باید دست بسته بماند یا باید از خودش دفاع کند، ما از امنیت خود د فاع کردیم.
وی در پاسخ به این سوال که چرا شما در بلندیهای جولان سوریه علیه اسرائیلیها عملیات انجام نمیدهید، زیرا آن جا نیز نیروهای اسرائیلی حضور دارند گفت:، زیرا آنها از خاک عراق علیه ما عملیات انجام دادند و اگر آمریکاییها و اسرائیلیها از هر کشور دیگری علیه ما چنین اقدامی مرتکب شوند ما نیز پاسخش را خواهیم داد. تمام اقدامات ما پاسخی به اقدامات آنها بود.
سفیر کشورمان در پاسخ به این سوال که اگر آنها نیز به اقدام شما پاسخ دادند شما چکار خواهید کرد گفت: پاسخ سختتری به آنها خواهیم داد.
وی در پاسخ به این سوال که نگران این نیستید که عراق شکایتی علیه شما در سازمان ملل مطرح کند، تاکید کرد: اگر عراق بخواهد اقدامی انجام دهد این اقدام باید علیه اسرائیل باشد و از آنها بپرسد که چرا از خاک عراق عملیاتی علیه ایران انجام دادید، بغداد باید علیه ترامپ اقداماتی اتخاذ کند و از او بخواهد بگوید که چرا شهید سلیمانی و ابومهدی المهندس را در داخل خاک عراق ترور کرد، شما با این سوال دلیل اصلی و عامل را کنار گذاشتید و از ما میپرسید که چرا این عملیات را انجام دادید؛ بنابراین من به صراحت اعلام میکنم که ما نمیخواهیم این مسائل به پروندههای امنینی و نظامی تبدیل شوند و انتظار داریم که دولت مرکزی عراق و مقامات اقلیم کردستان اجازه ندهند که خاک اقلیم به پایگاهی علیه امنیت ما تبدیل شود. ما هیچ کس را تهدید نمیکنیم و همواره پیام دوستی و برادری میفرستیم و حتی درخصوص پرونده هستهای نیز شما شاهد این هستید که ما درحال مذاکره و خواهان حل این مساله هستیم و اگر خواهان حل مساله نبودیم پس چرا مذاکره میکنیم، اما ما قبول نمیکنیم که طرف دیگری ما را تهدید کند.
مسجدی در پاسخ به این سوال که ایران میگوید عناصر اسرائیلی در خاک کردستان حضور دارند درحالی که دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان این مساله را رد میکنند، من به عنوان یک شهروند عراقی حرف کدام یک را باور کنم، گفت: ما پیشنهادی برای حل این مشکل مطرح کردیم و این موضوع را دنبال میکنیم، ما گفتیم که میتوانیم یک کمیته مشترک میان ایران و دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان تشکیل دهیم و اعضای این کمیته مذاکرات و مباحثاتی میان خود انجام میدهند و اقدام به از بین بردن نگرانیهای امنیتی میکنند و اطلاعاتی که دارند را در آن کمیته مطرح میکنند، به نظر من اگر این پیشنهاد اجرایی شود میتوان مشکل را حل کند.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به تعیین سفیر جدید ایران در عراق آیا شما نصیحتی برای وی دارید، گفت: ابتدا من از تمام اقشار عراقی و خصوصا رسانهها به خاطر این پنج سالی که در این جا به عنوان سفیر بودم تشکر میکنم، پایان یافتن ماموریتها و جایگزین شدن افراد دیگر، امری طبیعی است، ماموریت من چهار ساله بود که یک سال دیگر نیز به آن اضافه شد، من خوشحال هستم که سفیر جدید این مسولیت را برعهده میگیرد و روابط دوجانبه میان دوکشور را پیگیری میکند، این یک امر طبیعی است که دوره ماموریت من تمام شد و باید کس دیگری جایگزین شود و حتی دوستان عراقی از من درخواست کردند که دوره ماموریت خود را افزایش دهم، اما این تغییر کاملا اداری و طبیعی است. نصیحت من این است که از روابط و دوستی موجود میان ایران و عراق محافظت شود و این روابط دوجانبه گسترش یابد، ما دو همسایه هستیم و از ناحیه ژئوپلتیک به هم وابسته هستیم و به یکدیگر نیاز داریم بنابراین دو کشور باید همواره روابط سازندهای با یک دیگر داشته باشند و ان شاالله که سفیر جدید این ماموریت را بهتر از من ایفا کند.
مسجدی در پاسخ به این سوال که برخی میگویند دلیل جایگزین کردن سفیر دیگر با شما حمله به اربیل و احضار شما به وزارت خارجه است و برخی دیگر میگویند که دلیل این تغییر حمایتهای شما از گروههای مقاومت عراق است، آیا این اظهارات صحت دارد، تاکید کرد: دفاع از جبهه مقاومت و دفاع از مستضعفان جهان سیاست ثابت جمهوری اسلامی ایران است و این سیاست ارتباطی به کشورها و یا سفرا و هر شخص دیگری ندارد. جمهوری اسلامی ایران از حق و مظلومان دفاع میکند و این در قانون اساسی ما نوشته شده است و این موضع مقام معظم رهبری است.
وی در ادامه گفت: گروههای مقاومت عراق هیچ مشکلی با دولت این کشور ندارند، مشکل آنها با حضور آمریکا است، گروههای مقاومت حضور آمریکا را تهدیدی برای خود و تهدیدی برای امنیت منطقه میدانند. آمریکاییها گروه مقاومت را تروریست میدانند، آنها شهید سلیمانی را تروریست میخوانند در حالی که آن شهید جان خود را در راه مبارزه با تروریسم فدا کرد، آمریکاییها و اسرائلیها تنها به دنبال تحقق منافع خود هستند.
مسجدی در پایان گفت: من از ته دل میگوییم که در هیچ جای جهان مردمی بهتر از مردم عراق ندیدم، ملت عراق برای من بسیار عزیز هستند، آنها مستحق خدمت هستند. ما دائما برای حاکمیت عراق و عظمت عراق و مردم عراق احترام قائل بودیم، عراق سرزمین مقدسات است.