«وانگ ونبین» سخنگوی وزارت خارجه چین امروز (سهشنبه) گفت که مقامات چینی علاقهای به جنگ جهانی سوم ندارند و از راهحلی مبتنی بر دیپلماسی برای بحران اوکراین حمایت میکنند.
به گزارش فارس، این دیپلمات چینی در نشست خبری در پاسخ به سوال روزنامه نگار غربی در مورد این که وزارت خارجه چین چگونه نظرات اخیر «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه درباره تهدید آغاز جنگ جهانی سوم را ارزیابی میکند، گفت: هیچ کس نمیخواهد شاهد جنگ جهانی سوم باشد، باید از روند پیشبرد مذاکرات صلح [بین روسیه و اوکراین]حمایت کرد.
وانگ تاکید کرد: «همه طرفها ابتدا باید از گفتگو و مذاکره برای جلوگیری از تشدید درگیریها حمایت کنند تا از پرداخت هزینه بیشتر اروپا و جهان جلوگیری شود». وی همچنین گفت: امیدواریم که همه طرفهای ذینفع خونسردی نشان دهند و اجازه تشدید تنش را ندهند.
دیروز (دوشنبه)، «سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجه روسیه ضمن تأکید بر اینکه مذاکرات صلح با اوکراین ادامه خواهد یافت، درباره احتمال «واقعی» وقوع جنگ جهانی سوم هشدار داد.
لاوروف در گفتوگویی با رسانههای روسیه از رویکرد کییف در مذاکرات صلح انتقاد کرد و گفت: حسن نیت، محدودیتهای خاص خودش را دارد. اما اگر دوجانبه نباشد، کمکی به روند مذاکرات نخواهد کرد. اما ما داریم با هیأت تعیینشده از سوی [ولودیمیر]زلنسکی (رئیسجمهور اوکراین) گفتگو میکنیم و این تماسها ادامه خواهند داشت.
وزیر خارجه روسیه سپس در پاسخ به سوال خبرگزاری «اینترفاکس» درباره خطر وقوع جنگ جهانی سوم گفت: چنین خطری جدی و واقعی است و نمیتوان آن را دستکم گرفت.
این اظهارات واکنش «دیمیتری کولبا» همتای اوکراینی لاوروف را در پی داشت و وی در توییتی نوشت: روسیه آخرین فرصت برای هراساندن دنیا از کمک به اوکراین را از دست داد؛ بنابراین الان دارد از خطر واقعی جنگ جهانی سوم صحبت میکنیم. این فقط به معنای این است که روسیه شکست در اوکراین را حس کرده است. بنابراین، دنیا باید حمایت از اوکراین را مضاعف کند تا ما چیره شویم و از امنیت اروپا و جهان حراست کنیم.
به تحلیل شبکه روسی «راشا تودی»، ترس از جنگ اتمی احتمالاً بر واکنش غرب به درگیریها رد اوکراین تأثیر گذاشته است. در حالی که کشورهای ناتو و اتحادیه اروپا روسیه را با تحریمهای اقتصادی بیسابقهای هدف قرار دادهاند و میلیاردها دلار تسلیحات برای رژیم زلنسکی در کییف ارسال کردهاند، غرب مستقیماً نیرویی را وارد درگیری نکرده و همچنین قدرتهای غربی «منطقه پرواز ممنوع» را که بارها زلنسکی خواستار آن شد، اعمال نکردهاند. جو بایدن رئیسجمهور آمریکا گفته که چنین وضعیتی میتواند به «جنگ جهانی سوم» تبدیل شود.
طبق این گزارش، بر اساس جدیدترین بررسی وضعیت هستهای پنتاگون، «هدف از تسلیحات اتمی آمریکا به عنوان بازدارنده در برابر حمله اتمی به ایالات متحده و متحدانش است، اما استفاده از آنها ممکن است در شرایط شدید برای دفاع از منافع حیاتی ایالات متحده یا متحدانش در نظر گرفته شود». روسیه هم که بنا به گزارشها حدود ۷۰۰ کلاهک هستهای بیشتر از آمریکا دارد، گفته که در صورت اولین حمله اتمی به خاک یا زیرساختهای خود یا اگر موجودیت کشور روسیه توسط سلاحهای اتمی یا متعارف تهدید شود، میتواند از سلاحهای اتمی استفاده کند.