bato-adv
bato-adv
زرگران رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران در گفتگو با فرارو

چگونه جنگ اوکران و تورم جهانی، قیمت‌ها در ایران را به آسمان رساند؟

چگونه جنگ اوکران و تورم جهانی، قیمت‌ها در ایران را به آسمان رساند؟

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران گفت: در حال حاضر به دلیل کمبود مواد غذایی در بازار‌های جهانی تقاضا برای آن افزایش پیدا کرده، بنابراین دولت باید برای واردات مواد اولیه و کالا‌های اساسی هوشمندانه اقدام کند تا ما در این زمینه دچار کمبود نشویم و در داخل بحران مشکلی ایجاد نشود، اما به اعتقاد بنده هنوز از عزم راسخی در دولت برای انجام این کار وجود ندارد.

تاریخ انتشار: ۱۶:۴۵ - ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۱
فرارو- تهاجم روسیه به اوکراین منابع غذایی را در سراسر خاورمیانه و شمال آفریقا به خطر انداخته است منطقه‌ای که بسیاری از کشور‌ها به شدت به واردات به ویژه کالا‌های اساسی مانند گندم متکی هستند. روسیه و اوکراین سبد نان جهان نامیده شده اند. آن دو کشور هر دو صادرکننده برتر محصولات غلات مانند گندم، ذرت، ذرت و جو هستند. در سال ۲۰۲۰ میلادی، هر کدام از آن دو کشور حدود نیمی از گندم تولیدی خود را به کشور‌های خاورمیانه و شمال آفریقا صادر کرده بودند.

به گزارش فرارو، جنگ اوکراین عرضه غلات و سایر کالا‌های مورد نیاز منطقه مانند دانه‌های روغنی، روغن پخت و پز و کود را مختل کرده است. حدود یک چهارم مجموع صادرات گندم روسیه و اوکراین و نیمی از صادرات ذرت دو کشور برای سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ میلادی متوقف شده است.

بسیاری از زیرساخت‌های اوکراین که از تجارت حمایت می‌کند از جمله بنادر و خطوط ریلی تخریب شده یا آسیب دیده اند. اوکراین هم چنین صادرات برخی غلات را برای محافظت از ذخایر خود ممنوع کرده است.

علاوه بر این، حتی اگر جنگ به زودی پایان یابد احتمالا درگیری هم چنان مانع از کشاورزی خواهد شد. سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد تخمین می‌زند که ۳۰ درصد از مناطق زراعی در اوکراین به دلیل جنگ زیر کشت نرفته یا برداشتی از آن انجام نمی‌شود.

آیا بحران مواد غذایی در راه است؟
کاوه زرگران رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه گرانی مواد غذایی و کالا‌های کشاورزی چند وقت اخیر، اظهار داشت:حمله روسیه به اوکراین برخی از کشور‌ها را با بحران مواد غذایی روبرو شده کرده‌اند، زیرا اوکراین و روسیه مقدار قابل توجهی از گندم، غله و سایر محصولات کشاورزی در جهان را تامین می‌کنند.

وی افزود: در کشور ما نیز واردات محصولات و کالا‌های اساسی را از این دو کشور انجام می‌گرفت، که حال واردات از اوکراین به صورت کلی متوقف شده، در چنین شرایطی تورم مواد غذایی و کالا‌های کشاورزی در جهان با افزایش روبرو شده و به همین خاطر است که در کشور‌های اتحادیه اروپا در زمینه مواد غذایی و کالا‌های کشاورزی افزایش قیمت‌های قابل توجهی رخ داده است.

زرگران افزود: این تورم جهانی به همراه تورمی که در داخل کشور وجود دارد، مزید بر علت شده‌اند تا ما با یک موج تورمی در کالا‌های اساسی و ضروری مردم روبرو باشیم، تورمی که در حال حاضر در این بخش از بازار وجود دارد، تنها مختص به کشور ما نیست و کشور‌های دیگر نیز درگیر آن هستند.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران اضافه کرد: در حال حاضر به دلیل کمبود مواد غذایی در بازار‌های جهانی تقاضا برای آن افزایش پیدا کرده، بنابراین دولت باید برای واردات مواد اولیه و کالا‌های اساسی هوشمندانه اقدام کند تا ما در این زمینه دچار کمبود نشویم و در داخل بحران مشکلی ایجاد نشود، اما به اعتقاد بنده هنوز از عزم راسخی در دولت برای انجام این کار وجود ندارد.

وی ادامه داد: در حال حاضر همچنان کالا‌های اساسی با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد می‌شوند و مواد غذایی که در بازار وجود دارد همگی با این ارز خریداری شده‌اند، بنابراین از این جهت نباید ما با افزایش قیمت روبرو باشیم، اما با توجه به تورمی که وجود دارد قیمت کالا‌های اساسی در جهان با افزایش بسیار زیادی روبرو شده است.

زرگران با اشاره به اینکه ما در بخش باغبانی تقریباً خودکفا هستیم، خاطرنشان کرد: ایران در تولید انواع میوه‌ها به نوعی نیاز خود را برطرف می‌کند و ما واردات میوه به آن صورت نداریم، تنها در محصولاتی مانند موز واردات انجام می‌شود، اما در بخش برای زراعت، برای تولید محصولات به مواد اولیه وارداتی نیازمندیم و هرگونه افزایش قیمت و یا کمبود در واردات می‌تواند مشکل ساز باشد.

این فعال بخش خصوصی بیان داشت: از سوی دیگر وضعیت آب و هوا و میزان بارش‌ها با توجه به اینکه کشت دیم در کشورمان بسیار زیاد است، از اهمیت زیادی برخوردار است تا نشان دهد ما در طول یکسال می‌توانیم چه محصولات غذای و کشاورزی را تولید کنیم، این‌درحالیست در هر صورت با توجه به وضعیتی که در جهان به وجود آمده ما باید بتوانیم تولید داخل کشور را افزایش داده و در قبال محصولات و کالا‌هایی که نیاز به واردات دارد باید آن‌ها را به میزان کافی وارد کنیم، زیرا در حال حاضر دنیا با کمبود مواد غذایی روبرو است و در این زمینه باید فکر جدی شود تا در صورت بروز مشکل، خلاء کالایی در بازار به وجود نیاید.