bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۵۴۷۲۶۲

چرا از زمین و آسمان خوزستان خاک می‌بارد؟

چرا از زمین و آسمان خوزستان خاک می‌بارد؟

در پی هشدار هواشناسی خوزستان در خصوص وقوع گرد و غبار شدید در روز دوشنبه، این بار مراکز آموزشی و ادارات خوزستان به موقع تعطیل شدند و حداقل مانند روز‌های گذشته، مردم بلاتکلیف نماندند یا در مسیر اداره خبر تعطیلی را نشنیدند.

تاریخ انتشار: ۱۵:۲۸ - ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۱

امروز هم خوزستانی‌ها چشم که باز کردند، با آسمان خاکی و سرخ مواجه شدند؛ این روز‌ها دوباره ریزگردها، خوزستان را فرا گرفته و همه جا تیره و تار شده است.

به گزارش ایسنا، در آستانه عید سعید فطر مردم خوزستان در حال پاکسازی منازل و آماده‌سازی خود برای استقبال از عید بودند که با هجوم خاک سنگین از سوی کشور عراق مواجه شدند؛ روز‌هایی که خاطره سال‌های خاکی دور و نزدیک را در ذهن مردم زنده کرد.

در پی هشدار هواشناسی خوزستان در خصوص وقوع گرد و غبار شدید در روز دوشنبه، این بار مراکز آموزشی و ادارات خوزستان به موقع تعطیل شدند و حداقل مانند روز‌های گذشته، مردم بلاتکلیف نماندند یا در مسیر اداره خبر تعطیلی را نشنیدند.

از اواخر سال گذشته تاکنون، خوزستان چندین بار تحت تاثیر گرد و خاک شدید قرار گرفته است به گونه‌ای که تنها در روز دوشنبه ۵ اردیبهشت‌ماه، دکتر حبیب حی‌بر معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز از مراجعه ۴۳۴ بیمار با علائم تنفسی به مراکز درمانی استان خوزستان درپی وقوع گرد و غبار خبر داد.

در اسفندماه سال گذشته محمد سبزه‌زاری مدیرکل هواشناسی خوزستان با اشاره به کاهش بارندگی در منطقه خاورمیانه و تاثیر سدسازی ترکیه در فعالیت کانون‌های گرد و غبار کشور‌های اطراف، عنوان کرد که خوزستان در هر فصل، از گرد و خاک یک کشور تحت تاثیر قرار می‌گیرد و از پیش‌بینی افزایش روز‌های خاکی در خوزستان خبر داد.

بنا به گفته وی کانون‌های گرد و خاک در کشور‌های عراق، سوریه و اردن همیشه فعال هستند و تنها در سال‌های با بارش خوب تثبیت می‌شوند، اما در زمانی که بارش کم باشد مجددا فعال می‌شوند.

وی با اشاره به کاهش شدید میزان بارندگی در منطقه خاورمیانه از فعال شدن مجدد کانون‌های گرد و غبار کشور‌های همسایه خبر داد.

محمدجواد اشرفی مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان نیز با با اشاره به فعالیت کانون‌های گرد و غبار خارجی و تاثیر آن بر استان خوزستان تصریح کرد: برای کنترل کانون‌های گرد و غبار با منشاء خارجی باید دیپلماسی قوی‌تر شود. یکی از دلایل وقوع گرد و غبار‌ها می‌تواند سدسازی ترکیه با ظرفیت‌های زیاد باشد که موجب شده آب در یک نقطه متمرکز شود و حق‌آبه تالاب‌ها دیگر داده نشود بنابراین باید با این کشور در مورد رهاسازی و تامین حق‌آبه رودخانه‌ها و تالاب‌ها مذاکره شود.

اشرفی بر انجام مذاکرات با کشور‌های مرزی یعنی اردن، عربستان، سوریه، عراق و ترکیه برای مدیریت گرد و غبار تاکید کرد و گفت: باید ارتباط تنگاتنگی با این کشور‌ها در مورد رهاسازی آب و کنترل کانون‌های گرد و غبار از روش‌های مختلف داشته باشیم.

وی همچنین خواستار افزایش اقدامات در مدیریت کانون‌های گرد و غبار داخلی و تامین حق‌آبه تالاب‌های خوزستان شد.

بنا به گفته وی اگر حق‌آبه تالاب‌ها به خوبی تامین نشود، احتمال افزایش وقوع گرد و غبار با منشاء کانون‌های داخلی وجود دارد.

علیرضا آذریان کارشناس اداره‌کل حفاظت محیط زیست خوزستان نیز در خصوص احتمال برگشت به روز‌های خاکی سال ۹۵، گفت: همه عوامل گذشته وجود دارد و در معرض تکرار شرایط گرد و غبار‌های گذشته هستیم.

مجتبی یوسفی عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی نیز اخیرا در گفت‌وگویی با ایسنا بر تقویت دیپلماسی منطقه‌ای برای حل معضل ریزگرد‌های خوزستان تاکید کرد و گفت: باید اجلاسی در خوزستان و اهواز که مرکز این ریزگرد‌ها است، برگزار و تبعات نبود توجه به موضوعات زیست محیطی در منطقه گوشزد شود تا از ظرفیت دیپلماسی در کنار ظرفیت‌های داخلی برای حل معضل ریزگرد‌ها استفاده شود.

همچنین وی از تذکر به سازمان مدیریت بحران و وزارت کشور نسبت به عدم اتخاذ به موقع تصمیم در مورد تعطیلی‌ها و بلاتکلیفی مردم خبر داد.

با توجه به تکرار وقوع گرد و غبار در خوزستان و احتمال برگشت به روز‌های خاکی سال ۹۵، باید هر چه سریعتر اقدامات برای مقابله با گرد و غبار انجام شود، زیرا با توجه به شیوع کرونا، به نظر می‌رسد تحمل تداوم روز‌های سخت خاکی نیز از توان مردم خارج باشد.

bato-adv
bato-adv
bato-adv