منابع آگاه میگویند کوشنر و تیمش در گفتگو با رهبران سعودی به آنان هشدار دادهاند که کشورشان ممکن است فرصتهایی را که آنان برای تبدیل شدن به «سیلیکون ولی خاورمیانه» قلمداد کردهاند را در صورتعدم اقدام سریع از دست بدهد.
فرارو- صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی ۲ میلیارد دلار به شرکای Affinity's Affinity Partners کوشنر متعهد شده و برای اولین بار اجازه سرمایهگذاری در شرکتهای رژیم صهیونیستی را داده است.
به گزارش فرارو به نقل از وال استریت ژورنال، افراد مطلع با این طرح سرمایهگذاری به «وال استریت ژورنال» گفتهاند که صندوق سرمایهگذاری خصوصی جدید جارد کوشنر قصد دارد میلیونها دلار از پول عربستان سعودی را در استارت آپهای اسرائیلی سرمایهگذاری کند که نشانه گرم شدن روابط بین دو رقیب تاریخی یعنی ریاض و تل آویو است.
به گفته این افراد Affinity Partners که بیش از ۳ میلیارد دلار از جمله تعهد ۲ میلیارد دلاری از سوی صندوق سرمایهگذاری پادشاهی جذب کرده است پیشتر دو شرکت اسرائیلی را برای سرمایهگذاری انتخاب کرده بود.
این تصمیم اولین نمونه شناخته شدهای است که پول نقد صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان به سوی اسرائیل هدایت میشود نشانهای از تمایل فزاینده پادشاهی سعودی برای تجارت با رژیم اسرائیل حتی در شرایطی که هیچ روابط دیپلماتیکی با یکدیگر ندارند. این موضوع میتواند به ایجاد زمینهای برای انعقاد پیمان عادیسازی پیشرفت بین سعودی و رژیم صهیونیستی کمک کند.
اسرائیل نزدیک به دو سال پس از میانجیگری ایالات متحده برای عادیسازی معاملات تاریخی، روابط تجاری و امنیتی با کشورهای عربی از جمله امارات متحده عربی را تعمیق میبخشد. کوشنر داماد رئیس جمهور سابق دونالد ترامپ و مشاور ارشد سابق کاخ سفید نقش مهمی در انعقاد توافق نامه ابراهیم ایفا کرد. او هم چنین روابط مستحکمی با «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی حاکم واقعی این پادشاهی برقرار کرده است.
کوشنر از زمان ترک کاخ سفید از ارتباطات خود در دوره ترامپ با کشورهای سراسر خاورمیانه استفاده کرده تا شرکت سهام خصوصی خود را توسعه دهد سرمایهگذاریای که برای او پرسود خواهد بود.
افرادی که با برنامههای این شرکت آشنا هستند میگویند به عنوان بخشی از مذاکرات برای تامین بودجه پادشاهی سعودی مقامهای ریاض موافقت کردند که Affinity Partners میتواند در شرکتهای اسرائیلی سرمایهگذاری کند. آنان خاطرنشان کردند که پادشاهی سعودی هم چنین میتواند از طریق همکاری با کوشنر اقتصاد خود را به روی شرکتها و کسب و کارهای اسرائیلی باز کند.
منابع آگاه میگویند کوشنر و تیمش در گفتگو با رهبران سعودی به آنان هشدار دادهاند که کشورشان ممکن است فرصتهایی را که آنان برای تبدیل شدن به «سیلیکون ولی خاورمیانه» قلمداد کردهاند را در صورتعدم اقدام سریع از دست بدهد و همسایگانی که توافق نامه ابراهیم را با اسرائیل امضا کردهاند از این فرصت استفاده کنند.
کوشنر در مصاحبهای گفته که برنامههای سرمایهگذاری خود را ادامه هدفاش در دوره در کاخ سفید بودن میداند که همانا پیشبرد روابط بین اسرائیل و همسایگان عرب آن کشور است که مدتهاست از عادیسازی روابط با اسرائیل امتناع ورزیدهاند و شرط خود را موافقت اسرائیل با تشکیل دولت مستقل فلسطینی اعلام کرده اند.
کوشنر مدعی شده بود: «اگر ما بتوانیم اسرائیلیها و مسلمانان در منطقه را وادار کنیم تا با هم تجارت کنند مردم منطقه بر منافع و ارزشهای مشترک متمرکز خواهند شد. ما تغییرات تاریخی منطقهای را آغاز کردیم که برای دستیابی به ظرفیتهای بالقوه نیاز به تقویت و پرورش دارد».
کوشنر و تیمش از بحث در مورد این که با کدام شرکتها همکاری دارند و چه مقدار پول نقد احتمالا به سوی اسرائیل هدایت میشود خودداری کردهاند. کوشنر هم چنین از گفتگو درباره مذاکرات احتمالیش با شاهزاده محمد بن سلمان که بر تصمیمات استراتژیک صندوق سرمایهگذاری عربستان سعودی نظارت دارد خودداری کرده است. افراد آشنا با این مذاکرات گفتهاند که شاهزاده محمد بن سلمان فردی است که باید هر تصمیمی را برای سرمایهگذاری مستقیم در اسرائیل تایید کند.
سخنگوی صندوق سرمایهگذاری عمومی ۶۰۰ میلیارد دلاری عربستان سعودی که ریاست هیئت مدیره آن برعهده شاهزاده محمد بن سلمان است و وزرای ارشد دولت را شامل میشود از اظهار نظر خودداری کرده است. دفتر رسانهای دولت عربستان سعودی نیز به درخواستها برای اظهار نظر پاسخ نداد.
صندوق سرمایه گذاری عمومی وظیفه دارد اقتصاد داخلی عربستان سعودی را از طریق سرمایهگذاری در صنایع جدید و توسعه گسترده املاک و مستغلات مانند یک دولت شهر آینده نگرانه ۵۰۰ میلیارد دلاری به نام نئوم متحول کند. شاهزاده محمد بن سلمان به مشاوران و دیپلماتها گفته که امیدوار است اسرائیلیها با سرمایهگذاریهای بالقوه در فناوری زیستی و امنیت سایبری نقش مهمی در توسعه نئوم ایفا کنند.
در نوامبر ۲۰۲۰ میلادی محمد بن سلمان در نئوم با «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر وقت ژریم اشغالگر قدس به نشانه پیوستن عربستان سعودی به توافق نامه ابراهیم ملاقات کرد. با این وجود، دولتهای تازه در ایالات متحده و اسرائیل سرعت خود را در پیشبرد این توافق کاهش دادهاند.
به گفته دست اندرکاران این جلسات پس از تضمین سرمایهگذاری عربستان، کوشنر و تیماش در ماه مارس به سرزمینهای اشغالی سفر کردند تا با نمایندگان دهها شرکت اسرائیلی که به دنبال حمایت مالی از Affinity بودند ملاقات کنند. آنان گفتهاند که کوشنر با نمایندگان استارت آپهای اسرائیلی که روی همه چیز از مراقبتهای بهداشتی و کشاورزی گرفته تا نرمافزار و سایبری کار میکنند جلساتی برگزار کرد.
«الی ورتمن» یکی از بنیانگذاران PICO Venture Partners، که به برگزاری جلسات با حضور کوشنر و اعضای تیماش کمک کرده میگوید: «افزایش رونق در منطقه و ایجاد پلهای تجاری در سراسر منطقه این توانایی را دارد که روابط بلند مدت ایجاد شده در زمان امضای توافقنامه آبراهام را تقویت کند».
روزنامه «وال استریت ژورنال» گزارش داده که کوشنر نمایندگان شرکت سرمایهگذاری خود را به سایر کشورهای عربی نفتخیز از جمله امارات متحده عربی و قطر که طرف قرارداد ابراهیم نیست اعزام کرده است.
حتی پیش از توافق نیز امارات متحده عربی اجازه دسترسی به بازار خود را به شرکتهای اسرائیلی داده بود. این کشور حوزه خلیج فارس اکنون میتواند سرمایهگذاری مستقیم در اسرائیل انجام دهد و معاملاتی را انجام داده است.
شرکت سرمایهگذاری «مبادله» ابوظبی که داراییهای ۲۵۰ میلیارد دلاری را مدیریت میکند تا ۲۰ میلیون دلار در شش شرکت سرمایهگذاری خطرپذیر مستقر در اسرائیل سرمایهگذاری کرد. ADQ یکی دیگر از صندوقهای ثروت دولتی ابوظبی سرمایه گذاری ۱۰۵ میلیون دلاری را در Aleph Farms یک شرکت اسرائیلی که گوشت آزمایشگاهی تولید میکند انجام داده است.
عربستان سعودی تنها کشور بدون روابط دیپلماتیک با اسرائیل نیست که کوشنر به دنبال نزدیک کردن آن به اسرائیل است. به گفته افراد مطلع شرکت Affinity هم چنین به دنبال کسب نظر مساعد اندونزی برای حضور شرکتهای اسرائیلی در آن کشور است که بزرگترین کشور با اکثریت جمعیت مسلمان جهان قلمداد میشود.
کوشنر و تیمش پیش از خروج از کاخ سفید برای تضمین یک توافق عادیسازی با اندونزی و اسرائیل کار میکردند اما این توافق پیش از روی کار آمدن بایدن به نتیجه نرسید.
مقامهای اندونزی به درخواستها برای اظهار نظر پاسخ ندادند. شرکت Affinity با رقابت بین سرمایه گذاران برای کسب بهترین استارت آپهای اسرائیلی مواجه است.
«آیلت فریش» مشاور استراتژیک اسرائیلی و کارشناس برندسازی که به برگزاری جلسات برای Affinity کمک کرد گفته که طرح کوشنر در بسیاری از شرکتها طنینانداز شد.
فریش که مشاور استراتژیک «شیمون پرز» رئیس جمهوری اسبق اسرائیل بوده میگوید: «جارد کوشنر میتواند درها را به روی شما باز کند. او میتواند درها را برای شرکتهای اسرائیلی حتی در کشورهایی که ما با آنان روابط واقعی نداریم مانند عربستان سعودی و اندونزی باز کند».
کوشنر گفته که چشمانداز عادیسازی روابط عربستان سعودی با اسرائیل با تعمیق روابط اقتصادی تسریع خواهد شد.
او افزوده است: «هرچه بیشتر بتوانیم روابط تجاری ایجاد کنیم و مبتکران منطقه را به یکدیگر معرفی کنیم بیشتر افرادی را تقویت میکنیم که میخواهند این مسیر جدید را طی کنند و در عین حال کسانی را که در پارادایم قدیمی گرفتار شدهاند را تضعیف خواهیم کرد».