چهارمین دوز واکسن مدرنا یا فایزر – بیو ان تک که پیشتر برای افراد ۵۰ساله و بالاتر در ایالات متحده مجاز شناخته شده بود بیخطر به نظر میرسد و تقویت «قابل توجهی» برای ایمنی بدن در سطوح مشابه یا حتی بهتر از دوز سوم واکسن ایجاد میکند.
فرارو- با کاهش ایمنی و ویروس کرونا که به نظر میرسد با سویههای تازه مسریتر میشود دولت بایدن پیش بینی میکند که تا ۱۰۰ میلیون نفر دیگر ممکن است در پاییز و زمستان به کووید-۱۹ مبتلا شوند. به گفته کارشناسان این تخمین نشان دهنده اهمیت لزوم تزریق واکسن کرونا است و اگر واجد شرایط هستید زمان خوبی برای دریافت دوز تقویتی دوم است.
به گزارش فرارو به نقل از سی ان ان، به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده کمتر از نیمی از آمریکاییهای واجد شرایط تنها حدود یک سوم کل جمعیت ایالات متحده اولین دوز واکسن تقویتی را دریافت کرده اند. تنها حدود ۱۰ میلیون نفر دوز دوم واکسن تقویتی را دریافت کردهاند که برای افراد ۵۰ سال و بالاتر مجاز است همراه با افراد بالای ۱۲ سال که دارای نقص ایمنی متوسط تا شدید هستند.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده به شهروندان امریکایی توصیه کرده که در مورد واکسیناسیون کووید-۱۹ «به روز» باشند که شامل دریافت دوزهای تقویتی در زمان مناسب است، اما هم چنان در تعریف خود اشاره میکند که اگر فردی مجموعهای از واکسنها را به طور کامل دریافت کرده باشد واکسینه محسوب میشود. با این وجود، در هفته جاری یکی از مقامهای ارشد دولت بایدن به طور مستقیم گفت که همه بزرگسالان به تزریق دوز سوم واکسن کرونا نیاز دارند.
به گفته این مقام مسئول، واکسیناسیون بهترین راه برای محافظت از افراد در برابر کووید-۱۹ است و محافظت با حداقل سه واکسن موثرتر است. به گفته دکتر «پیتر مارکس» مدیر مرکز ارزیابی و تحقیقات بیولوژیکی در سازمان غذا و داروی ایالات متحده دریافت دوز تقویتی توسط اکثر امریکاییها میتواند تفاوت بزرگی را در میزان ابتلای افراد به کرونا ایجاد کند. او روز دوشنبه به انجمن پزشکی آمریکا گفت که درباره روند حرکت شیوع کووید -۱۹ «اندکی نگران» است.
مارکس افزود: «این واقعا مهم است که ما سعی کنیم نیمی یا کمی بیشتر از نیمی از آمریکاییهایی را که تنها دو دوز واکسن دریافت کردهاند را برای دریافت نوبت سوم آماده سازیم. این موضوع ممکن است به خصوص اکنون که در حال ورود به موج دیگری از ابتلا به کووید-۱۹ هستیم تفاوت چشمگیری ایجاد کند».
افزایش موارد ابتلا کووید در حال حاضر شباهتی به تجربه پیشین ایالات متحده با افزایش اولیه اومیکرون ندارد، اما طبق گفته دانشگاه جانز هاپکینز از روز دوشنبه به طور متوسط روزانه ۷۱۵۷۷ مورد ابتلای جدید به کووید -۱۹ در امریکا ثبت شده است.
میزان تزریق دوز تقویتی در منطقه شمال شرقی ایالات متحده بهترین روند را داشته است. طبق دادههای مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده نزدیک به نیمی از جمعیت ورمونت و بیش از ۴۰ درصد از جمعیت در رود آیلند، کنتیکت و ماساچوست به طور کامل واکسینه شده و دوز تقویتی را دریافت کرده اند.
با این وجود، علیرغم واکسیناسیون مطلوب روند ابتلا در این مناطق رو به افزایش است. هم چنین، در مناطق جنوبی امریکا نیز میزان ابتلا در حال افزایش است جایی که کمتر از یک چهارم جمعیت به طور کامل واکسینه شده اند. در کارولینای شمالی، آلاباما و میسی سی پی کمتر از ۱ نفر از هر ۵ نفر دوز تقویتی خود را دریافت کرده اند.
همه افراد در ایالات متحده که ۱۲ سال و بالاتر سن دارند واجد شرایط دریافت دوز تقویتی هستند. تنها واکسن فایزر - بیو ان تک به عنوان واکسن تقویتی برای نوجوانان ۱۲ تا ۱۷ سال موجود است. بزرگسالانی که در ابتدا با واکسن mRNA واکسینه شدند پنج ماه پس از مجموعه اول واکسنها واجد شرایط دریافت دوز تقویتی هستند. کسانی که با واکسن «جانسناند جانسن» واکسینه شدهاند دو ماه پس از اولین تزریق واکسن واجد شرایط دریافت دوز تقویتی هستند.
دادههای مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها نشان میدهد که دریافت دوز تقویتی در گروههای سنی مسنتر در ایالات متحده بیشتر بوده که منطبق با روند واکسیناسیون گسترده است. با این وجود، تقریبا ۲ نفر از هر ۵ سالمند ۶۵ سال و بالاتر و در کل بیش از ۳ نفر از هر ۵ بزرگسال هیچ یک دوزهای تقویتی واکسنهای خود را تزریق نکرده اند.
پژوهشها نشان دادهاند افرادی که سه دوز واکسن mRNA دریافت میکنند در مقایسه با افرادی که تنها دو دوز دریافت کردهاند نرخ نسبتا پایینی از مراجعه و بستری شدن مرتبط با کووید را در اورژانس بیمارستانها داشته اند.
حتی با نوع عفونیتر سویه اومیکرون نیز به نظر میرسد که دوز تقویتی در برابر بیماریهای شدیدتر از افراد بهتر محافظت به عمل میآورد. دانشمندان هنوز در تلاش هستند تا تعیین کنند که آیا گروههای سنی جوانتر از دوز اضافی واکسن سود میبرند یا خیر. فایزر و بیون تک مجوز استفاده اضطراری را برای محدوده سنی ۵ تا ۱۱ سال درخواست کرده اند.
چهارمین دوز واکسن مدرنا یا فایزر – بیو ان تک که پیشتر برای افراد ۵۰ساله و بالاتر در ایالات متحده مجاز شناخته شده بود بیخطر به نظر میرسد و تقویت «قابل توجهی» برای ایمنی بدن در سطوح مشابه یا حتی بهتر از دوز سوم واکسن ایجاد میکند.
پژوهشگران به شرکت کنندگان در پژوهش که میانگین سنی آنان ۷۰.۱ سال بود نیم دوز واکسن مدرنا یا دوز کامل واکسن فایزر را در یک انتخاب تصادفی در ژانویه حدود هفت ماه پس از دریافت اولین دوز تقویتی تزریق کردند. به نظر نمیرسید که دوز دوم تقویتی عوارض جانبی عمدهای داشته باشد. بزرگترین شکایت از آن درد بازو و خستگی بود.
این دوز تقویتی هم چنین در روز چهاردهم پس از تزریق پاسخ ایمنیای ایجاد کرد که بیش از پاسخ ایمنی در روز بیست و هشتم پس از تزریق سومین دوز واکسن فایزر یا مدرنا کووید-۱۹ بود.
زمانی که پژوهشگران واکسنهای mRNA را مقایسه کردند به نظر میرسید که دوز چهارم مدرنا اندکی بهتر از واکسن فایزر بود، اما مشخص نیست که علت آن چه بوده است. هر دو واکسن نتیجهای را به همراه داشتند که دانشمندان آن را «تغییری قابل توجهی در آنتی بادیهای محافظ» قلمداد کردند. پاسخ سلولهای تی نیز پس از تزریق دوز چهارم تقویت شد.
آنتی بادیها اولین خط محافظت ایمنی هستند که میتوانند ویروس را از آلوده کردن سلولها متوقف کنند. سلولهای تی دیرتر وارد میشوند و سلولهای آلوده را از بین میبرند. سلولهای تی نمیتوانند در برابر عفونتهای خفیف محافظتی ایجاد کنند، اما میتوانند از پیشرفت عفونت و تبدیل آن به بیماری شدیدتر جلوگیری کنند.
در این پژوهش آمده است: «واکسنهای تقویتی mRNA با دوز چهارم کووید-۱۹ به خوبی تحمل میشوند و ایمنی سلولی و هومورال را تقویت میکنند». اوج واکنش پس از دوز چهارم مشابه و احتمالا بهتر از اوج پاسخ پس از تزریق دوز سوم بود.
هم چنین مشخص شد که برخی از افرادی که پیش از تزریق چهارمین دوز واکسن کووید-۱۹ سطوح بالاتری از آنتی بادیها را داشتند تنها تقویت محدودی را تجربه کردند. کسانی که سابقه عفونت کووید-۱۹ داشتند پاسخ محدود مشابهی داشتند. نویسندگان مقاله حاصل از نتیجه پژوهش اشاره میکنند که این موضوع نشان میدهد که ممکن است سقف یا حداکثر پاسخی وجود داشته باشد که میتواند با دوز چهارم واکسن همراه باشد. این پژوهش به طور خاص به خنثیسازی سویه اومیکرون توجهی نکرده است.
دو پژوهش پیشتر انجام شده در اسرائیل نشان داد که میزان بستری شدن در بیمارستان و میزان مرگ و میر ناشی از کووید-۱۹ را میتوان با دوز چهارم واکسن حداقل چهار ماه پس از دوز سوم کاهش داد. کاهش بستری شدن در بیمارستان و مرگ در طول زمان با تزریق دوز چهارم ادامه مییابد.
مارکس امیدوار است که نسل بعدی واکسنهای کووید-۱۹ که او پیش بینی میکند در یک تا دو سال آینده عرضه خواهند شد حتی در محافظت از افراد در برابر سویههای مختلف کووید-۱۹ بهتر عمل کرده و پاسخ ایمنی قویتری ارائه دهند.
کمیته مشورتی واکسن سازمان غذا و داروی امریکا در اواخر ژوئن برای بررسی دادههای واکسنها از جمله واکسنهای تک ظرفیتی (که یک سویه منفرد را هدف قرار میدهند) و دو ظرفیتی (که میتواند سویه اصلی ویروس را به همراه سویه هدف قرار دهد) تشکیل جلسه خواهد داد.
مارکس میگوید: «این وضعیت کمی چالش برانگیز است، زیرا نمیدانیم که ویروس در چند ماه آینده تا چه میزان تکامل بیشتری پیدا خواهد کرد. با این وجود، ما چارهای نداریم، زیرا اگر میخواهیم صدها میلیون دوز مورد نیاز برای یک کارزار تزریق دوز تقویتی را تولید کنیم باید از اوایل ماه جولای یا حتی زودتر آغاز کنیم تا به اهداف تعیین شدهمان دست یابیم».
مارکس گفت، کمیته سازمان غذا و دارو هم چنین ممکن است در مورد اینکه آیا باید یک دوز تقویتی اضافی در پاییز برای جمعیت عمومی یا برای گروههای هدف توصیه شود بحث کند.
برخی از پزشکان گفتهاند که از بیمارانی شنیدهاند که میخواهند برای دریافت یک دوز تقویتی صبر کنند تا پوشش بهتری برای زمستان داشته باشند. مارکس میگوید که انتظار کشیدن و به تعویق انداختن زمان برای دریافت یک دوز تقویتی خبر خوبی نیست به خصوص اگر این افراد اخیرا به کووید -۱۹ مبتلا نشده باشند.
او میگوید: «شما در مورد گذراندن چندین ماه در خطر صحبت میکنید. حتی با پیش بینی افزایش نرخ ابتلا به کووید -۱۹ در پاییز و زمستان موارد ابتلا در حال حاضر نیز رو به افزایش است و کسانی که تنها دو دوز واکسن mRNA را تزریق کردهاند آسیبپذیر هستند».
او میافزاید: «من از این افراد میخواهم که سعی کنند سومین دوز را برای تقویت ایمنی دریافت کنند تنها بدان خاطر که ما مقدار زیادی کووید-۱۹ در حال گردش داریم».