bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۵۵۰۴۵۶
فردین آقابزرگی کارشناس بازار سهام در گفتگو با فرارو

جزئیات عرضه خودرو در بورس کالا

جزئیات عرضه خودرو در بورس کالا

فردین آقابزرگی کارشناس بازار سهام با اشاره به اینکه در هیچ کجای دنیا خودرو در بورس کالا عرضه نمی‌شود، اظهارداشت: با توجه به فاصله قیمتی که خودرو در درب کارخانه تا بازار آزاد دارد، این موضوع یک رانت عظیمی را ایجاد کرده که باعث جذابیت بازار خودرو شده، حال مسئولان تصمیم گرفته‌اند برای از بین بردن این رانت خودرو را در بورس کالا عرضه کنند، اما به اعتقاد بنده این اقدام نیز نمی‌تواند باعث سروسامان دادن به وضعیت بازار خودرو شود.

تاریخ انتشار: ۱۶:۰۲ - ۰۱ خرداد ۱۴۰۱
فرارو- در معاملات روز چهارشنبه بورس کالا که خودرو بعد از مدت‌ها نیز عرضه شود، ۴۵ دستگاه کارا تک کابین محصول گروه بهمن به قیمت ۲۹۱ میلیون تومان و ۵۸ دستگاه کارا دوکابین به قیمت ۳۰۱ میلیون تومان در بورس کالا به فروش رفت، این درحالی است که کل محموله کارا که در بورس کالا عرضه شده بود، مورد اقبال معامله‌گران قرار نگرفت.

به گزارش فرارو، درحال حاضر وانت دوکابین ۳۹۸ میلیون تومان در بازار معامله می‌شود، محمد نوروزپور، سرپرست مدیریت تسویه و پایاپای بورس کالا در پاسخ به این پرسش که اختلاف قیمت خودروی کالا در بازار آزاد با بورس کالا چرا اینقدر زیاد است، گفت: قیمتی که در بورس کالا معامله شد، بدون مالیات بر ارزش افزوده و آپشن‌های دیگر است، اما می‌توان گفت قیمت در بورس کالا حدود ۱۰ میلیون تومان نسبت به بازار آزاد کمتر بود.

بر اساس این گزارش، کرمان موتور نیز سه محصول خود شامل خودرو‌های سوار جک جی ۴، جک اس ۵ و وانت کی ام سی تی ۸ را بزودی در بورس کالا عرضه خواهد کرد. این درحالیست که تاکنون محصولات سه شرکت کرمان موتور، گروه بهمن و سایپا در بورس کالا پذیرفته شده‌اند.

عرضه خودرو در بورس کالا؛ اختلاف ۹۷ میلیون تومانی قیمت وانت کارا در بورس و بازار آزاددر هیج کشوری خودرو در بورس عرضه نمی‌شود
فردین آقابزرگی کارشناس بازار سهام در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه در هیچ کجای دنیا خودرو در بورس کالا عرضه نمی‌شود، اظهارداشت: با توجه به فاصله قیمتی که خودرو در درب کارخانه تا بازار آزاد دارد، این موضوع یک رانت عظیمی را ایجاد کرده که باعث جذابیت بازار خودرو شده، حال مسئولان تصمیم گرفته‌اند برای از بین بردن این رانت خودرو را در بورس کالا عرضه کنند، اما به اعتقاد بنده این اقدام نیز نمی‌تواند باعث سروسامان دادن به وضعیت بازار خودرو شود.

وی افزود: زیرا خودرو در حال حاضر یک کالای سرمایه‌ای محسوب می‌شود و تقاضا برای آن زیاد است، اما اگر خودرو‌هایی که در تالار نقره عرضه می‌شوند، فاصله قیمتی زیادی با بازار داشته باشند، تقاضا برای خرید آن در بورس افزایش پیدا می‌کند، در چنین شرایطی همانطور که در پیش فروش و قرعه‌کشی دلالان با خرید و اجاره کارت ملی وارد می‌شوند، در مورد بورس کالا نیز این امکان وجود دارد، دلالان با خرید یا اجاره کد بورسی افراد چنین قانونی را دور بزنند؛ بنابراین راه دور زدن خرید دلالان در بورس کالا نیز می‌تواند هموار شود، زیرا با توجه به خلاء‌های قانونی بعد از مدتی راه‌های دور زدن قانون در بازار‌های مختلف شناسایی می‌شود.

آقابزرگی گفت: با توجه به اینکه نمایندگی‌های خودروسازان همواره در نظام توزیع و عرضه خودرو دخالت می‌کنند، در بورس کالا نیز این امکان وجود دارد که این دخالت‌ها انجام شود، از سوی دیگر حجم عرضه حجم عرضه خودرو در بورس کالا بسیار کم است و نمی‌توان روی آن برای تاثیر بر بازار حساب کرد، از سوی دیگر با توجه به نظام قیمت‌گذاری خودرو، محصولاتی در بورس کالا عرضه می‌شوند که به نوعی قیمت‌گذاری آن‌ها در دست ستاد تنظیم بازار نباشد.

وی ادامه داد: به نوعی خودرو‌های پرتیراژ داخلی از جمله سمند، پژو، تیبا، و ... ۲۰۶ تیبا و..، جایی در بورس ندارند، این در حالی است که قسمت اعظمی از بازار را این خودرو‌ها تشکیل می‌دهند، بنابراین صرف عرضه خودرو‌هایی که قیمت بالاتری در بورس که تیراژشان نیز بسیار کم است، نمی‌تواند گره‌ای از مشکلات بازار خود را باز کند.

این کارشناس بورسی اضافه کرد: صنعت خودرو در حال حاضر با مشکلات بسیار زیادی روبرو است و تا زمانی که این معضلات به صورت ریشه‌ای حل نشود، نمی‌توان به بهبود وضعیت این صنعت امیدوار بود، در حال حاضر شرکت‌های خودروسازی با زیان انباشته‌ای عظیمی روبرو هستند که روز به روز به میزان این زیان افزوده می‌شود، از سوی دیگر قیمت‌گذاری دستوری نیز به این زیاندهی دامن زده است، براین اساس قیمت خودرو باید بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا و در حاشیه بازار تعیین شود.

آقابزرگی خاطرنشان کرد: با توجه به فاصله قیمتی خودرو در حاشیه بازار و قیمت کارخانه این موضوع یک سود آنی و هنگفت را برای خریداران به وجود آورده برای همین موضوع نیز است که تفاضا برای شرکت در قرعه‌کشی خودرو زیاد است، اگر قرعه‌کشی کنار گذاشته شود، قدر مسلم این همه نیاز کاذب برای خرید خودرو در بازار نیز از بین خواهد رفت و میزان عرضه و تقاضا متعادل خواهد شد، که در چنین صورتی بازار نیز سمت و سوی درست‌تری خواهد داشت.