دانشمندان موفق شدند با دستکاری ژنتیکی، گوجه فرنگیهایی تولید کنند که میتواند ویتامین D مورد نیاز بدن ما را تأمین کند.
فرارو- دانشمندان میگویند با دستکاری ژنتیکی گیاه گوجه فرنگی، موفق شدند محصولی تولید کنند که میتواند علاوه بر تأمین ویتامین D مورد نیاز بدن، یکی از بزرگترین مشکلات سلامتی انسان در سراسر جهان را به شکل سادهای برطرف کند.
به گزارش فرارو، محققان از ویرایش ژنی برای خاموش کردن یک مولکول خاص در ژنوم گیاه استفاده کردند که پروویتامین D۳ را هم در میوه و هم در برگهای گیاه گوجه فرنگی افزایش میدهد. سپس فرد استفاده کننده از این محصول از طریق قرار گرفتن در معرض نور UVB قادر است این پیش ساز را به ویتامین D۳ تبدیل کند.
در واقع، ویتامین D پس از قرار گرفتن پوست در معرض نور UVB در بدن ما ایجاد میشود، اما منبع اصلی آن غذا است نه نور. میلیونها نفر در سراسر جهان مبتلا به کمبود ویتامین D هستند، معضلی که امروزه معلوم شده با مشکلاتی همچون افزایش خطر ابتلا به سرطان، زوال عقل و بسیاری از علل اصلی مرگ و میر مرتبط است. تحقیقات همچنین نشان داده است که کمبود ویتامین D با افزایش شدت عفونت Covid-۱۹ نیز مرتبط است.
گوجه فرنگی به طور طبیعی حاوی یکی از عناصر سازنده ویتامین D۳ به نام پروویتامین D۳ یا ۷-دهیدروکلسترول (۷-DHC) در سطوح بسیار کم در برگهای خود است. با این حال، پروویتامین D۳ به طور معمول در میوههای رسیده گوجه فرنگی تجمع نمییابد. پروفسور کتی مارتین و همکارانش در مرکز جان اینس از ویرایش ژن CRISPR-Cas۹ برای اصلاح کد ژنتیکی گیاهان گوجه فرنگی استفاده کردند تا پروویتامین D۳ در میوه گوجه فرنگی انباشته شود. برگهای گیاهان ویرایش شده حاوی حداکثر ۶۰۰ میکروگرم (میکروگرم) پروویتامین D۳ در هر گرم وزن خشک بودند. مقدار توصیه شده مصرف روزانه ویتامین D برای بزرگسالان ۱۰ میکروگرم است.
هنگام رشد گوجه فرنگی، برگهای گوجهفرنگی معمولاً مواد زائد محسوب میشوند، اما برگهای گیاهان ویرایششده را میتوان برای تولید مکملهای ویتامین D۳ برای دوستداران گیاهخواری یا برای غنی سازی مواد غذایی استفاده کرد. پروفسور کتی مارتین، نویسنده مسئول این مطالعه که در Nature منتشر شده است، گفت: «ما نشان دادهایم که میتوان با استفاده از ویرایش ژن، گوجهفرنگی را با پروویتامین D۳ تقویت کرد، به این معنی که گوجهفرنگی میتواند به عنوان یک منبع گیاهی و پایدار ویتامین D۳ توسعه یابد.»
بیشتر غذاها حاوی ویتامین D کمی هستند و گیاهان به طور کلی منابع بسیار ضعیفی برای این ویتامین محسوب میشوند. ویتامین D۳ زیستیترین شکل ویتامین D است و زمانی که پوست در معرض نور خورشید قرار میگیرد در بدن تولید میشود. در فصل زمستان و در عرضهای جغرافیایی بالاتر، افراد باید ویتامین D را از رژیم غذایی یا مکملهای خود دریافت کنند، زیرا خورشید به اندازه کافی قوی نیست که بدن بتواند آن را به طور طبیعی تولید کند.
دکتر جی لی، نویسنده اول این مطالعه گفت: «همهگیری کووید-۱۹ به برجسته کردن موضوع کمبود ویتامین D و تأثیر آن بر عملکرد سیستم ایمنی و سلامت عمومی ما کمک کرده است. گوجه فرنگیهای ما میتواند مشکل تأمین ویتامین مورد نیاز افراد در چنین شرایطی را به سادگی برطرف کنند.»
منبع: scitechdaily
ترجمه: مصطفی جرفی-فرارو