bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۵۵۱۸۴۶

محسن هاشمی‌: مشکل اقتصاد کشور با این جراحی حل نمی‌شود

محسن هاشمی‌: مشکل اقتصاد کشور با این جراحی حل نمی‌شود

نکته مهم و کلیدی آن است که مشکل اقتصاد کشور با این جراحی و حذف قیمت ارز تدریجی حل نمی‌شود چرا که ریشه اصلی تورم و کاهش ارزش پول ملی، یعنی افزایش نقدینگی و خلق پول بدون پشتوانه توسط بانک مرکزی با دستور دولت، خشکانده نشده است.

تاریخ انتشار: ۰۹:۰۵ - ۰۸ خرداد ۱۴۰۱

محسن هاشمی‌رفسنجانی در روزنامه اعتماد نوشت: با نگاهی به قیمت ارز رسمی و آزاد در طول ۴۳ سال گذشته، مشخص می‌شود که یکی از دلایل مهم افزایش نرخ ارز و در نتیجه ایجاد تورم کاذب و به هم ریختگی اقتصاد، ناشی از حرکات و تصمیمات فاقد تدبیر و افراط در بعضی از مسائل است که در مقالات زنجیره‌ای گذشته در روزنامه اعتماد مطرح شد.

جراحی اقتصادی اخیر در دولت ابراهیم رییسی که با نام عبور از ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی انجام شده، حرکت بدیعی نیست و بار‌ها در طول ۳۵ سال گذشته، توسط دولت‌های قبلی انجام شده و باز همان آش و همان کاسه است.

قیمت رسمی ارز با پیروزی انقلاب و خروج دارایی‌های ارزی کشور و بعد تصرف سفارت امریکا در تهران و ماجرای گروگانگیری و البته جنگ تحمیلی، به‌رغم اینکه همچنان ۷ تومان و حتی گهگاه به ۶ تومان کاهش می‌یافت، اما در آن برهه در بازار آزاد رو به افزایش گذاشته و با ادامه جنگ این افزایش‌ها در نرخ ارز همچنان ادامه داشت، به صورتی که تا سال ۶۷ در زمان قبول قطعنامه، اختلاف قیمت ارز رسمی و آزاد، حدود ۱۲۰ تومان بود.

ولی همچنان کالا‌های اساسی و… با همان نرخ ارز ۷ تومانی تامین می‌شدند. سال ۶۹ دولت سازندگی با عنوان تعدیل اقتصادی و عدالت اجتماعی و نه جراحی اقتصادی سعی کرد نرخ رسمی را به نرخ آزاد نزدیک کند. برای این منظور از روش‌های مختلفی، چون ارز رقابتی ۶۰ تومانی برای بعضی از مصارف، مخصوصا تولید و طرح‌ها و پروژه‌ها استفاده شد و نرخ رسمی ارز را آرام آرام تا ۱۷۵ تومان در انتهای دولت سازندگی بالا آوردند.

این روند در دولت اصلاحات نیز ادامه داشت به گونه‌ای که نرخ ارز رسمی تا سال ۸۰ در دولت اصلاحات نیز ثابت نگه داشته شد. دولت آقای خاتمی هم دست به تعدیل اقتصادی با نام تک‌نرخی کردن نرخ ارز زد. نرخ رسمی دلار از ۱۷۵ تومان به ۷۹۵ تومان در سال ۸۱ تغییر داده شد و سیاست تک‌نرخی کردن ارز همچنان ادامه داشت. به صورتی که در انتهای دولت اصلاحات نرخ رسمی دلار به ۸۰۲ تومان رسید.

در دولت عدالت‌محور نهم و دهم نیز درآمد ارزی هنگفت به دلایل مختلف از جمله گفتار و سیاست‌های افراطی و ارسال پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت سازمان ملل و مصرف بی‌رویه، همچنان نرخ رسمی و آزاد بالا رفت و در پایان دوره اول ریاست‌جمهوری محمود احمدی‌نژاد از مرز ۱۰۰۰ تومان گذشت به صورتی که در ابتدای دولت تدبیر و امید نرخ رسمی دلار ۱۲۲۶ تومان بود.

در صورتی که نرخ دلار آزاد از مرز ۳۵۰۰ تومان عبور کرده بود. چند سالی به دلیل صحبت از تعامل و مذاکره نرخ ارز ثباتی از خود نشان داد، به صورتی که در هنگام امضای برجام در سال ۹۴ نرخ دلار آزاد، حدود ۳۶۰۰ تومان بود و نرخ رسمی دلار ۳۱۵۰ در نظر گرفته شد.

با خروج افراطی ترامپ از برجام و تلاطم در بازار ارز، قیمت دلار رسمی ۴۲۰۰ تومانی با نام ارز ترجیحی مدنظر قرار گرفت. البته نرخ دلار آزاد ابتدا تا ۱۵ هزار تومان بالا رفت و این روند همچنان ادامه پیدا کرد تا دلار بازار آزاد از مرز ۲۵ هزار تومان عبور کرد؛ لذا مجددا همان آش و همان کاسه و تداوم جراحی‌های اقتصادی که در طول ۳۵ سال گذشته بعد از جنگ تحمیلی بار‌ها انجام شد، ولی این‌بار برای توجیه مردم تبلیغات وسیع‌تری صورت گرفت که منجر به نارضایتی مضاعف مردم شد.

امیدوارم برای آخرین بار با پیوستن به سیاست‌های اعتدالی و مبتنی بر عقلانیت و واقع‌گرایی و عمل‌گرایی و البته چابک و کوچک‌سازی دولت این تلاش‌ها به ثمر بنشیند.

برای این منظور لازم است، ضرورت‌هایی چون، کاهش هزینه‌های غیر ضرور، واگذاری شرکت ناکارآمد، تخصیص درآمد‌های نفتی به فعالیت‌های مولد، شفاف و رقابتی کردن اقتصاد و بالاخره تنش‌زدایی در سیاست خارجی و جذب سرمایه‌ها به کشور و کاهش هزینه‌ها و بازرگانی و… مورد توجه قرار گیرد تا به جراحی تکراری و جدید در دولت آینده منجر نشود.

اما نکته مهم و کلیدی آن است که مشکل اقتصاد کشور با این جراحی و حذف قیمت ارز تدریجی حل نمی‌شود چرا که ریشه اصلی تورم و کاهش ارزش پول ملی، یعنی افزایش نقدینگی و خلق پول بدون پشتوانه توسط بانک مرکزی با دستور دولت، خشکانده نشده، لذا با وجود افزایش شدید قیمت کالا‌های یارانه‌ای و تبعات سنگین آن روی اقشار ضعیف جامعه بازهم پس از مدتی کوتاه با کاهش ارزش پول ملی این‌عدم تعادل ایجاد و نیاز به یک جراحی دیگر با درد و خونریزی احساس می‌شود.

به‌طور نمونه طی کمتر از ۱۰سال دوبار در سال‌های ۱۳۸۹ و ۱۳۹۸ با حذف یارانه، دولت قیمت بنزین آزاد را به قیمت فوب خلیج فارس رساند، اما بازهم با کاهش ارزش پول ملی، این‌عدم تعادل برقرار شده و امروز قیمت بنزین آزاد یک هفتم قیمت فوب خلیج فارس است و بازهم زمزمه افزایش آن مطرح می‌شود. مجموعه این داده‌ها بیانگر این واقعیت است که دولت هنوز در شناسایی مساله و ارایه راهکارها، رفتار معقولی از خود نشان نداده است.

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۸
شما خودتان یکی از عوامل این سرطان هستید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۸
اصل مطلبی که میفرمایند درست هست ولی یه لحاظ تاریخی و آماری بعصی از داده هایشان صحیح نمیباشد
اول اینکه در پایان دولت مرحوم پدرشان دلار تا نزدیکیهای 500 تومان رسیده بود و دردولت ایشان نیز شوکهای اقتصادی به شکل ضربتی به کشور وارد شد که متاسفانه اسیبهای زیادی متوجه اقشار جامعه شد .با اینحال نمره عملکردشان قابل قبول میباشد چون به ازا ان فشارها رونق اقتصادی و شکوفایی نیز حاصل شد. دوم اینکه جناب خاتمی در تابستان سال 79:بود که توانستند دلار را تک نرخی و روی عدد800 تومان ثابت نگه دارند
و اینکه درست است که اقای رفسنجانی زحمات زیادی برای اقتصاد کشور کشیدند ولی طلایی ترین و با ثبات ترین دوره اقتصادی ما مربوط به 6 سال اخر ریاست جمهوری جناب خاتمی بود
و این دوران هرگز تکرار نخواهد شد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۸
بهترین دوران= زمان آقای خاتمی
barfak
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۸
تا زمانیکه که بانک داران، که قرار بود از پول ملت محافظت کنند، شده اند حاکمین همین رویه ادامه داره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۸
چرا در دهه 60 با اینکه در جنگ بودیم انقدر مشکلات اقتصادی و گرانی و تورم نا بسامانی نداشتیم
از سال 68 که جنگ تمام شد انگار شروع
ویرانی و رفتن به قهقرا بود ارام ارام به اینجا رسیدیم
که هیچکاری از دست هر دولتی هم که سر کار بیاید بر نمیاد
ناشناس
Turkiye
۱۲:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۸
از زمان ریاست ابوی شما دایم دارند جراحی میکنند ولی حال این بیمار روز به روز در حال بدتر شدن هست
انتشار یافته: ۱۹
علیرضا
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۸
داش محسن الان کار از جراخی اقتصادی گذشته الان در حال سلاخی اقتصادی هستند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۸
با راه حلهای ابوی ایشان درست می شود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۸
آقای هاشمی خانواده شما در تولید غده سرطانی این مملکت نقش اساسی دارد این جراحی ها برای برداشتن یکی از همان غده های سرطانی است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۸
دلت رو به چه چیزهایی خوش کردی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۸
مجلسی ها نگذاشتند ابوی ایشان ماهواره برای کشورمان بخرد
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۸
چهل سال مملکت دست بابای تو و امثال او بود که از مملکت داری فقط دوست و رفیق و هم لباس بودن را شناختن و الان هم در داره به همان پاشنه میچرخه و هیچ اتفاقی به شکل مثبت نخواهد افتاد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۸
اتفاقا کارد را به استخوان می رسونه و مردم خودشان برای حل مشکل دست بکار میشن !
کارتن خواب آواره
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۸
شما و رفقاتون اگر کل ملت و مملکت رو عقیم کنید مشکل حل میشه ؟؟؟؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۸
تمام افزایش حقوقها خلق پول است در حالی که وزیر رفاه در یک مصاحبه تلویزیونی می گفت افزایش حقوق افزایش نقدینگی نیست حالا این شخص با این بضاعت علمی باید وزیر یکی از بزرگترین نهادهای اقتصادی بشه ایا مجلس یا نهادهای نظارتی اظهارات ایشان را می فهمند وفوری او را اخراج نمی کنند ویا نمی فهمند واورا همچنان وزیر رفاه حفظکردهاند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۸
جناب محسن هاشمی از پیامدهای فتنه سال 88 حرفی نزده!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۸
زیاد سخت نگیر تو آشفته بازار سیاست هرکسی واسه متفعت خودش کار میکنه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۸
بدبختی که هنوز تو شوی فتنه گیر کردی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۸
خسته نشدی از تکرار مکرر این خزعبلات؟؟؟
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین