دلایل زیادی موجب بروز سردرد میشود و به طور قطع بروز آن علتی دارد که کسالت ناراحتی و عصبانیت تا مشکلات موجود در مغز مانند تومورها که موجب فشار مغز میشود و همچنین دوران قاعدگی، قبل قاعدگی، سرماخوردگیها و سینوزیتها از جمله آن است که باید علت اصلی آن مشخص و برای درمان آن اقدام شود.
متخصص طب سنتی ایرانی علل اصلی بروز سردرد در افراد را تشریح کرد و گفت: عموماً علت سردرد در ۶۰ الی ۷۰ درصد مراجعان به مشکلات گوارشی مربوط است.
به گزارش ایسنا، حتماً شما هم بارها سردرد را تجربه کردید، مخصوصاً در روزهای داغ تابستان و با گرمای هوا میزان بروز سردرد دوچندان میشود، دردی که کار و زندگی افراد را مختل میکند و معمولاً این طور مواقع اولین انتخاب ما مصرف انواع مُسکنها و قرصهای شیمیایی است بدون آنکه به دنبال پیدا کردن ریشه و علل سردرد باشیم.
در این نوشتار دکتر حمیدرضا رستمانی، مسئول سلامتکده طب سنتی ایرانی و متخصص طب سنتی ایرانی از علل و راهکارهای درمان سردرد میگوید که در ادامه از نظر میگذرانید.
این متخصص طب سنتی ایرانی معتقد است؛ بیش از ۹۸ درصد مردم کره زمین حداقل یک بار سردرد را تجربه کردند و یکی از شایعترین علائمی است که بیماران با مراجعه به پزشک آن را مطرح میکنند.
دکتر حمیدرضا رستمانی درباره علل بروز سردرد میگوید؛ دلایل زیادی موجب بروز سردرد میشود و به طور قطع بروز آن علتی دارد که کسالت ناراحتی و عصبانیت تا مشکلات موجود در مغز مانند تومورها که موجب فشار مغز میشود و همچنین دوران قاعدگی، قبل قاعدگی، سرماخوردگیها و سینوزیتها از جمله آن است که باید علت اصلی آن مشخص و برای درمان آن اقدام شود.
وی میافزاید؛ در طب ایرانی حداقل ۲۸ نوع سردرد شناسایی شده که بیخوابی، پرخوری، کم تحرکی، ورمها و تودههای مغزی و فشارهای بالای داخل مغز میتواند موجب بروز سردرد شود، اما در مجموع طب ایرانی معتقد است سردردها به علت سوء مزاجها و یا بر اثر مشارکت اعضای دیگر بدن ایجاد میشود یکی از افتخارات طب ایرانی بررسی براساس مزاج افراد است که مزاج سرد، گرم،تر و خشک میتواند موجب سردرد و یا هر نوع اختلالی شود، نوع دیگر از سردرد براساس مشارکت اعضای بدن مانند معده، کلیه، کبد و رحم و ... ایجاد میشود.
این متخصص طب سنتی ایرانی با بیان اینکه بیماران بر اثر سردردها باید به پزشک مراجعه کنند، میگوید؛ یکی از علل سردرد، فشار خون است و اگر سردرد ناشی از فشار خون باشد راهکارهای طب ایرانی برای درمان آن متفاوت از سایر سردردها است، گاهی اوقات سردردها طولانی میشود و عواملی مانند کاهش بینایی، کاهش وزن و حالت تهوع و استفراغ را به دنبال دارد که این افراد باید تحت نظر پزشک باشند چراکه سردردها میتواند براثر علل خوش خیم مانند کسالت و خستگی به وجود بیاید، اما کسانی که هنگام سردرد احساس سنگینی سر دارند و حتی احساس درد قفسه سینه میکنند باید بلافاصله و اورژانسی به پزشک مراجعه کنند.
رستمانی، کم خونی، خوابیدن زیاد و مشکلات گوارشی را علل بروز سردرد دانست و گفت: یکی از دلایل اصلی سردردها و حتی سردردهای ناشناخته علل گوارشی است که به آن سردرد مشارکتی میگویند که با مشارکت معده رخ میدهد، منشأ سردرد صرفاً سلولها و یا بافتهای داخل مغزی نیست لذا به افراد دارای سوء مزاج معده توصیه میکنیم حتماً توصیههای لازم را رعایت کنند، معده خانه تمام بیماریها است و باید نسبت به پاکسازی و مراقبت از آن اهتمام جدی داشته باشیم.
وی یادآور میشود؛ برخی سردردها از نوع میگرنی است در طب ایرانی برخی از سردردها میتواند ناشی از سوء مزاج صفرا باشد عموماً این افراد در هوای گرم با استشمام بوهای با طبع گرم و یا غذاهای گرم دچار سردرد در اطراف پیشانی میشوند که این افراد میتوانند با مصرف شربت زرشک درمان شوند و یا میتوانند خوراکیهای با طبع سرد مصرف کنند، همچنین برخی از سردردها ناشی از مصرف خوراکیهای با طبع سرد است که سردردهای این افراد از پشت سر و کتف شروع شده و همراه با تهوع است که این سردردها ناشی از سردردهای سوء مزاج سرد باشد که میگرنهای سرد نامیده میشود؛ این نوع سردردها معمولاً در بانوان دیده میشود و با گذر سن بیشتر به سراغ انسان میآید که راهکار آن مصرف غذاهای با طبع گرم است.
این متخصص طب سنتی ایرانی با اشاره به اینکه براساس آمارها ۱۵ درصد بانوان و حدود ۹ درصد آقایان به میگرن مبتلا میشوند، تصریح میکند: معده ارتباط نزدیکی با همه اعضای بدن دارد و معمولاً افراد دارای سوء مزاج گوارشی و مبتلا به کم اشتهایی که شبها آب دهانشان بر روی بالش میریزد به نسبت سایر افراد بیشتر به سردرد مبتلا میشوند و علت آن نیز عدم رعایت تقدم و تأخر در غذا خوردن است، این افراد همراه غذا آب میخورند غذاهای خام و پخته را با هم میخورند بلافاصله پس از صرف غذا میخوابند و تأکید بر خوردن غذاهای با بخارات زیاد مثل سیر و پیاز دارند.
رستمانی میگوید؛ عموماً علت سردرد در ۶۰ الی ۷۰ درصد مراجعان به مشکلات گوارش برمی گردد و با درمان مشکلات گوارشی توانستیم به سردردهای طولانی مدت افراد خاتمه دهیم، به این دسته از بیماران توصیه میکنیم گلابی شیرین رسیده، مربای بالنگ، تخم و آش گشنیز در سه روز متوالی و ترکیبی از عسل و گلاب را مصرف کنند و دور مصرف برخی مواد غذایی مانند پنیر و گوجه، مواد حاوی پیاز و ادویه خط قرمز بکشند.
وی یبوست را علت دیگر بروز سردرد برشمرد و گفت: معمولاً در افراد مبتلا به یبوست سموم بدن به خوبی دفع نمیشود و در این افراد افزایش اجابت مزاج در کاهش سردردها کمک کننده است، یکی دیگر از علل سردرد ابتلای به سینوزیت است که افراد هنگام مواجهه با گرما و یا سرما دچار سردرد میشوند که این افراد باید ترکیبی از بابونه، پونه، آویشن و مرزنجوش را مصرف کنند؛ این ترکیب برای خیلی از بیماریها مؤثر است که باید دو قاشق غذاخوری از این ترکیب را در سه فنجان آب در قالب بخور، دمنوش و یا استنشاق استفاده کنند.
این متخصص طب ایرانی با بیان اینکه نخودآب از جمله غذاهایی است که موجب تقویت سلولهای مغزی میشود، بیان کرد: باید نخود را دو روز خیس کنند تا نفخ آن از بین برود سپس آن را با زنیان، زیره و زعفران و مقداری نمک و ادویه جات گرم بپزند، این خوراکی موجب تقویت مغز و جاذب رطوبت محسوب میشود، همچنین خوردن و استشمام گلاب و سیب به تقویت سلولهای مغزی و پیشگیری از سردرد کمک میکند.
رستمانی با بیان اینکه برخی از سردردها ریشه در انبساط عروق دارد، میافزاید: گاهی اوقات گرسنگی، نارحتی، خستگی، مصرف برخی غذاها، استشمام برخی بوها، حمام و ... میتواند علت بروز این نوع سردرد باشد که درد آن در یک طرف و یا دو طرف سر است و یا از پسِ سر شروع شده و به سمت کل سر منتشر میشود و همراه با حالت تهوع و استفراغ است که جزو بیماریهای مزمن و سردردهای میگرنی تلقی میشود.