پیشتر ماکسیم سوسلف، دیپلمات روسی در ایران با انتقاد از روند فیلترینگ در ایران اعلام کرده بود به جز یاندکس سایت ویکی (محبوبترین شبکه اجتماعی در روسیه) نیز فیلتر شده است.
فرارو- موتور جستجوی روسی یاندکس که از سال ۱۳۹۴ در ایران فیلتر شده بود، مدتی است که رفع فیلتر شده و کاربران میتوانند بدون ابزارهای فیلترشکن از آن استفاده کنند. دیجیاتو نوشت: این اقدام ظاهرا به تازگی و احتمالا همزمان با سفر وزیر ارتباطات به روسیه و انتشار خبرهایی مبنی بر همکاری ایران و روسیه در زمینه امنیت سایبری صورت گرفته است.
به نظر میرسد در هنگام سفر وزیر ارتباطات به روسیه و منتشر شدن اخباری مبنی برهمکاری ایران و روسیه در زمینه مسائل امنیت سایبری، یاندکس در ایران رفع فیلتر شده باشد
روز گذشته، «خبرگزاری فارس» تصاویری از نتایج جستجوی تصاویر کلمه Iran را در موتور جستجوی گوگل و مرورگر یاندکس را منتشر کرد که اختلاف فاحشی با یکدیگر داشتند. این امر واکنش «محمد آذری جهرمی»، وزیر سابق ارتباطات را در پی داشتهاست.
آذری جهرمی، وزیر پیشین ارتباطات به بررسی علت تفاوت نتایج جستجو در این دو موتور جستجو پرداختهاست.
براساس صحبتهای جهرمی اختلاف نتایج جستجو به میزان استفاده کاربران از یک موتور جستجو بر میگردد. اگر موتور جستجوی یاندکس هم مورد اقبال کاربران ایرانی قرار بگیرد، نتایج جستجو یکسان خواهد بود. او در کانال تلگرامی خود چنین نوشته است: «آنچه تفاوت نتایج دو «مرورگر» نامیدهمیشود، در واقع تفاوت نتایج دو موتور جستجو است.»
یاندکس بزرگترین موتور مرورگر روسیه محسوب میشود. بر اساس آمار، یاندکس سهم ۴۸.۷۹ درصدی از بازار این کشور را دارد.
استفاده کشورهای مختلف از موتورهای جستوجوی بومی، مسئولان کشور را هم به آن واداشته که طی سالهای گذشته بارها و بارها به فکر راه اندازی موتور جستجوی بومی بیفتند.
با وجود این در سالهای گذشته، نمونههایی مانند پارسیجو و یوز که هر کدام در برههای خبرساز و پرحاشیه بودند. آنها نتوانستند به سهم قابل توجهی از جویشهای روزانه کاربران ایرانی دست یابند و برخی از آنها حتی تعطیل شدهاند.
با این حال چندی پیش مرکز ملی فضای مجازی بار دیگر به لزوم طراحی و پیادهسازی موتورهای جستجوی بومی و حتی مرورگر داخلی تاکید کردهاست.