در حالی روز گذشته ۲۶.۵ میلیمتر باران در شهر کویری زاهدان بارید که به گفته سازمان هواشناسی کشور این مقدار بارش روزانه در فصل تابستان در ۶۰ سال اخیر بی سابقه بوده است.
سامانه بارشی مونسون که از روز دوشنبه وارد سیستان و بلوچستان شد روز گذشته زاهدان را در برگرفت و بر اثر برق گرفتگی در باران جان ۲ شهروند زاهدانی را گرفت و فعالیت این سامانه همچنان تا روز جمعه در این استان ادامه دارد.
به گزارش ایرنا در حالی روز گذشته ۲۶.۵ میلیمتر باران در شهر کویری زاهدان بارید که به گفته سازمان هواشناسی کشور این مقدار بارش روزانه در فصل تابستان در ۶۰ سال اخیر بی سابقه بوده است.
بارشهای روز گذشته زاهدان حدودا معادل ۳۰ درصد بارشهای یک سال زراعی این شهر است که طی چند ساعت بارید. پیش از این بیشترین بارش روزانه تابستان زاهدان مربوط به مرداد ماه سال ۱۳۷۴ با میزان ۲۳ میلیمتر بوده است.
سیستان و بلوچستان امسال در مقایسه با سال گذشته و سالهای پیش از آن با کاهش ۹۸ درصدی باران رو به رو بود و تغییرات جوی و آب و هوایی در این استان کویری بویژه در سالجاری موجب نگرانی مردم و مسوولان استان شده بود به گونهای که اقشار مختلف مردم برای نزول این رحمت الهی دست به دعا برداشتند.
امسال شدت طوفانهای ۱۲۰ روزه در منطقه سیستان که گرد و غبار آن به زاهدان و سایر شهرهای سیستان و بلوچستان نیز نفوذ کرده زیاد بود. حالا مردم منطقه سیستان به برکت فعالیت سامانه مونسون شامگاه سهشنبه شاهد باران بودند.
مردم منطقه سیستان که حتی در زمستان پارسال و بهار امسال شاهد کمترین مقدار باران بودند و خشکسالی و گرد و غبار امان شان را بریده بود حالا روح تازهای در آنان دمیده شد و امیدوار به سالی پر باران برای منطقه هستند.
شاید کمتر کسی از شهروندان زاهدان و منطقه سیستان را سراغ داشته باشیم که ریزش بارانی با این حجم آنهم در چله تابستان در این مناطق دیده باشد و این باران مردم این مناطق را امیدوار به سالی پر بارش کرده است.
مردم زاهدان که ماهها به دنبال قطرهای باران بودند روز گذشته از فرط شادی به خیابانها آمدند و به شادی پرداختند و خداوند را بابت نزول این باران شکرگزاری کردند.
گرچه بارش باران مشکلاتی را برای شهروندان زاهدانی ایجاد کرد، اما شادمان از بارش باران بودند و دستگاههای امدادرسان که از روز قبل از باران در این شهر در آماده باش کامل به خدمات رسانی مشغول شدند.
فرماندار زاهدان مرکز سیستان و بلوچستان گفت: به دنبال رگبار باران در این شهر تمام ارگانهای امدادی در آماده باش و مشغول امدادرسانی به افراد و خودروهای گرفتار در معابر هستند.
ابوذرمهدی نخعی اظهارداشت: از شهروندان زاهدانی تقاضا میشود به دلیل حجم زیاد بارندگی و آب گرفتگی معابر در شهر از تردد غیر ضرور بویژه در معابر هسته مرکزی شهر خودداری کنند.
وی بیان کرد: پس از فروکش کردن آبگرفتی میزان خسارت به زیرساخت شهری برآورد خواهد شد.
فرماندار زاهدان با بیان اینکه برخی از منازل مردم دچار آبگرفتی شده است، گفت: در کنار ارگانهای امدادی، نیروهای جهادی، بسیج و سپاه در کمک رسانی فعال بوده و مشغول تخلیه آب معابر هستند.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان گفت: یک شهروند زاهدانی بر اثر برق گرفتگی در باران و سیلاب این شهر جان خود را از دست داد.
علیرضا شهرکی اظهارداشت: بارندگیها از ۲ روز گذشته در سیستان و بلوچستان آغاز شده که زیرساختها و معابری شهری در اکثر شهرستانهای جنوب و شهر زاهدان خسارت دیده است.
وی ادامه داد: تلفات جانی تا این لحظه در منطقه بلوچستان گزارش نشده، اما ساعاتی پیش بر اساس اعلام اورژانس زاهدان ۲ نفر بر اثر برق گرفتگی در این شهر جان خود را از دست دادند.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان گفت: از مردم انتظار داریم از ترددهای غیر ضرور در سطح شهرها، نزدیک شدن به رودخانهها و صعود به ارتفاعات تا فروکش کردن سیلاب و آبگرفتگی خودداری کنند.
وی ادامه داد: شنا کردن در آب رودخانهها و سیلاب بسیار خطرناک بوده، زیرا خطر غرق شدگی را به دنبال دارد.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان با بیان اینکه فعالیت سامانه مونسون همچنان ادامه دارد گفت: با توجه به اهمیت خدمات رسانی مطلوب به شهروندان علاوهبر اورژانس هوایی با هماهنگی استاندار، سه فروند بالگرد دیگر از طریق هوا نیروز ارتش در اختیار استان قرار گرفت.
علیرضا شهرکی در رابطه با آخرین وضعیت سیلاب در سیستان و بلوچستان اظهار داشت: متاسفانه علاوه بر۲ نفری که در شهرستان زاهدان جان خودشان را به علت برق گرفتگی از دست دادند، همچنین یک نفر از راهداران نیز در محور ایرانشهر به راسک به علت سانحه ترافیکی جان باخت.
وی با اشاره به ناپدید شدن دختربچهای در حوزه شهرستان زرآباد افزود: با توجه به اینکه احتمال دارد وی در آبگیری یا هوتکی باشد هنوز از فوت یا پیدا شدن او خبری از سوی فرمانداری زرآباد اعلام نشده است.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان تصریح کرد: اکثر راههای فرعی منتهی به رودخانههای اصلی همچون کاجو و جلگه بسته شده است.
وی ادامه داد: خوشبختانه خاموشی حادی در مناطق سیل زده نداریم و تا این لحظه کنترل و مدیریت خوبی در حوزه برق صورت گرفته است.
شهرکی اذعان کرد: بیشترین میزان بارندگی مربوط به شهرستان کنارک با میزان ۶۵ میلیمتر بود که خوشبختانه به علت احداث زیرساختها و کانالکشیهایی که پیش از این انجام گرفته بود آبگیری معابر را به صورت بحرانی نداشتیم.
وی خاطرنشان کرد: در شرایط بحران فرمانداران و معاونین استاندار بین مردم بودند و آگاهی و اطلاع رسانی خوبی از سوی روابط عمومیها و رسانهها انجام گرفته است.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان افزود: با توجه به میزان زیاد بارشها خوشبختانه با همیاری مردم و مسوولان تلفات سنگینی در استان نداشتیم همچنین آوار و تخلیه خانهها نیز اتفاق نیفتاد.
وی ادامه داد: براساس بررسی آخرین تصاویر ماهواره و نقشههای پیش یابی آسمان استان نیمه ابری است و روز پنجشنبه با تقویت بارشهای مونسون در نیمه جنوبی و غرب استان، رگبار و رعدوبرق، طی ساعاتی رگبار سنگین تا فوق سنگین باران، وزش باد شدید تا خیلی شدید موقتی و بارش تگرگ پیش بینی میشود.
شهرکی تصریح کرد: آبگرفتگی گسترده معابر شهری و روستایی، سیلابی شدن مسیلها و طغیان رودخانه ها، احتمال تخریب جاده و پل، سیلاب شهری و امکان آبگرفتگی منازل در مناطق مستعد، برخورد صاعقه و خسارت در اثر باد شدید لحظهای و خیزش گردوخاک، پرآب شدن سدها، احتمال ورود سیلاب از سمت استانهای غربی خواهیم داشت.
وی تاکید کرد: خودداری از تردد و اسکان در حاشیه و بستر رودخانهها و مسیل ها، انتقال تجهیزات راهسازی به مکانهای امن، عدم صعود به ارتفاعات، عدم تردد و پارک خودروها در کنار درختان کهنسال، پرهیز از سفرهای غیر ضروری و محافظت از محصولات کشاورزی ضروریست.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: طی این مدت در شهرستانهای زاهدان و میرجاوه و مناطق مرکزی رگبار و رعدوبرق و وزش تندباد لحظهای و در شمال استان شرایط برای رگبارورعدوبرق پراکنده نیز فراهم است.
وی ادامه داد: در شمال استان از جمعه افزایش سرعت وزش بادهای شمالی انتظار میرود همچنین از امروز در سطح استان بویژه نیمه شمالی کاهش محسوس دما رخ خواهد داد و دریای عمان مواج بوده و روی دریا تا پایان هفته رگبار و رعدوبرق خواهیم داشت.
شهرکی افزود: براساس مصوبه ستاد مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان و وقوع سیل در بسیاری از مناطق استان، تمامی مدارس و کلاسهای طرح تثبیت و جبران یادگیری (مدرسه تابستانی) و همچنین فعالیت پایگاههای تابستانی اوقات فراغت در تمامی شهرستانها و مناطق استان از فردا تا شنبه هفته آینده تعطیل خواهد بود.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان گفت: براساس اعلام ستاد مدیریت بحران و هشدار هواشناسی، تمامی کارکنان و دستگاههای خودرویی و امداد و نجات شعب جمعیت هلال احمر استان به حالت آماده باش در آمدهاند.
علیرضا میربهاءالدین بیان کرد: آمادگی لازم برای حضور و خدمات رسانی به آسیب دیدگان احتمالی حوادث در بخشهای مختلف این جمعیت با بهره گیری از تجهیزات و خودروهای سبک و نیمه سنگین امداد و نجات وجود دارد.
وی با اشاره به بارندگیهای چند روز گذشته، افزود: از تاریخ ۲۸ تیرماه با ورود سامانه بارشی به استان تا امروز چهارم مرداد ۵۸ روستا در شهرستانهای سرباز، نیکشهر، ایرانشهر، سیب و سوران، دلگان، فنوج، سراوان و خاش، زاهدان، مهرستان و چابهار درگیر سیلاب و آبگرفتگی شدند.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان گفت: در مناطق گرفتار در سیلاب، ۱۹۷ خانوار شامل ۸۵۹ نفر دچار آسیب شده که در این راستا، ۲۸۶ نفر در چادرهای امدادی این جمعیت اسکان اضطراری داده شدند.
وی بیان کرد: همچنین ۷۶ دستگاه چادر امدادی، ۱۷۶ تخته موکت، ۳۸۳ تخته پتو و ۶۰۶ کیلوگرم نایلون سنگری و اقلام معیشتی مورد نیاز از قبیل ۴۲۵ کیلوگرم برنج، ۱۵۹ بسته غذایی ۷۲ساعته، ۴۶ کیلوگرم قند و شکر و چای و ۴۰۸ قوطی کنسروجات و ۵۰ قرص نان در بین خانوادههای آسیب دیده توزیع شده است.
وی اظهارداشت: در روستای پوتان شهرستان راسک نیز ۲ کودک که در میان سیلاب گرفتار شده بودند توسط نجاتگران این شهرستان رها سازی و به منطقه امن انتقال یافتند.
میربهاء الدین تصریح کرد: در این زمینه ۱۰۶ تیم عملیاتی به تعداد ۴۸۵ نفر نجاتگر با بکارگیری۷۸ دستگاه خودرو به آسیب دیدگان امدادرسانی کردند.
وی افزود: نجاتگران جمعیت هلال احمر در تمامی شهرستانهای استان تا خروج سامانه بارشی از استان در آماده باش کامل قرار دارند تا در صورت نیاز به مردم آسیب دیده ارائه خدمات کنند.