بسیاری از ما شنیده ایم که ورزش در هوای گرم باعث میشود بدن کالری بیشتری بسوزاند، اما علم در این خصوص چه میگوید و آیا این باور واقعیت دارد؟
فرارو- احتمالاً بسیاری از ما شنیده ایم که ورزش کردن در هوای گرم میتواند کالری بیشتری از بدن ما را بسوزاند و ورزش کردن در چنین هوایی برای افرادی که به دنبال سوزاندن کالری هستند میتواند ثمربخشتر باشد، اما این باور تا چه حد با دستاوردهای علمی در این خصوص مطابقت دارد؟
به گزارش فرارو، پاسخ کوتاه و اولیه به این پرسش بله است؛ هنگامی که تمرین میکنید و هوا گرم است، سیستم قلبی عروقی شما باید به کار بیفتد تا بدن شما را خنک کند و دمای بدن را متعادل نگه دارد. بنابراین، تلاش بیشتر بدن شما برای خنک کردن خود در محیطهای گرمتر احتمالاً منجر به مصرف انرژی بیشتر میشود. اما ماجرا به همین سادگی هم نیست و کارشناسان میگویند در شرایط آب و هوایی مناسب تر، میتوانید به نتایج بهتری برسید و حتی کالری بیشتری بسوزانید.
بیائید کمی دقیقتر به این تناقض مطرح شده بپردازیم؛ همانطور که در بالا ذکر شد، بدن شما باید در گرما بیشتر کار کند تا در طول ورزش خود را خنک نگه دارد، بنابراین میتوان گفت که کالری بیشتری خواهید سوزاند، اما هلن اولری، فیزیوتراپ ورزشی میگوید؛ کالرهای سوزانده شده در چنین شرایطی کمترین تأثیر بر کاهش وزن را دارند. وی در این خصوص توضیح میدهد: «در طول ورزش، دمای بدن شما به علت پشتیبانی از فعالیتهای فیزیکی، افزایش مییابد. سپس بدن با فرآیند تعریق دمای خود را تنظیم میکند تا گرما بتواند از بدن خارج شود. حالا اگر آب و هوای گرم را نیز به این فرآیند اضافه کنید، متوجه خواهید شد که بدن شما مجبور است برای کاهش دمای خود سختتر کار کند.».
اما جالب اینجاست که بدن ما به گونهای شگفت انگیز میتواند خود را با محیطهای گرمتر سازگار کند. یک تحقیق منتشر شده در نشریه Sports Medicine نشان میدهد افرادی که فقط به مدت ۱۴ روز در محیطهای گرمتر تمرین کرده اند، بدنشان توانسته سازگاریهای فیزیولوژیکی کاملی را با دما ایجاد کند. اولری توضیح میدهد: «این بدان معناست که بدن ما به سرعت میتواند خود را با شرایط مختلف و سخت سازگار کند. در نتیجه بدن برای حفظ تعادل دمای خود واقعا نیازی به سوزاندن کالری بیش از حد ندارد، زیرا سازگاری سبب شده تا بدن با حداقل مصرف کالری، دمای خود را متعادل نگه دارد.»
وقتی هوا گرم است، بدن شما خون بیشتری را برای گردش در پوست ارسال میکند، بنابراین خون کمتری در عضلات باقی میماند. برخی از محققان این نظریه را مطرح کرده اند که این میتواند متابولیسم بی هوازی بدن را افزایش دهد، یعنی بدن شما گلوکز را به لاکتات تبدیل میکند؛ بنابراین میتوانید به جای استفاده از اکسیژن برای انرژی، چربیهای ذخیره شده در بدن را بسوزانید، اما همه تحقیقات اخیر این ایده را تایید نمیکنند.
کار دیگری که بدن شما برای خنک نگه داشتن انجام میدهد این است که عرق تولید میکند. میزان عرق شما به میزان جریان خون پوست مرتبط است، اما میزان تعریق ما به هر حال متغیر است و به محیطی که در آن هستیم، لباس و فعالیت بدنی که انجام میدهیم بستگی دارد. با وجود این، تعریق میتواند منجر به کم آبی بدن نیز شود، به خصوص اگر مایعی را که از دست داده اید جایگزین نکنید. کم آبی بدن در اثر از دست دادن عرق منجر به کاهش حجم خون و تونیسیت پلاسما [توانایی سلول در حرکت آب]میشود که هر دو باعث کاهش عرق و جریان خون پوست میشوند. به همین دلیل، توانایی بدن شما برای خلاص شدن از گرما کاهش مییابد و خطر کم آبی جدی افزایش مییابد؛ بنابراین ورزش در گرما میتواند خطر گرمازدگی را افزایش دهد. این حالت زمانی رخ میدهد که بدن در پاسخ به عوامل خارجی مانند دما بیش از حد گرم شود. اولری میگوید: «شما میتوانید در هوای گرم ورزش کنید، اما مهم است که چند نکته را در نظر بگیرید. هر چه دما بالاتر باشد، خطر کم آبی یا گرمازدگی بیشتر است. پس بهتر است به زمانی که روز در حال خنک شدن است دقت کنید و سعی کنید تمرین خود را برای آن زمان تنظیم کنید. به طور کلی صبح زود یا در اواخر عصر بهترین زمان برای ورزش کردن است.»
روی هم رفته موضوع سوزاندن کالری بیشتر در جریان ورزش در هوای گرم، اگرچه تا حدی درست است، اما باید توجه داشت که تکرار این امر باعث میشود که بدن ما با شرایط ورزش در هوای گرم سازگار شود و در نتیجه برای خنک نگه داشتن خود کالری کمتری بسوزاند. از طرف دیگر ورزش در هوای گرم میتواند سبب گرما زدگی و اختلال در عملکرد تعریق شود که این امر میتواند عوارض مهمی در زمینه سلامتی ما ایجاد کند. پس کارشناسان توصیه میکنند ورزش خود را تا حد امکان به ساعات بسیار گرم روز موکول نکنید تا نتیجه بهتری از ورزش خود بدست آورید.
منبع: livescience
ترجمه: مصطفی جرفی-فرارو