«افسردگی خندان» اصطلاحی است که برای فردی که از درون با افسردگی زندگی میکند در حالی که از بیرون کاملا شاد یا راضی به نظر میرسد، به کار برده میشود.
شاید تصور اینکه فردی با ظاهر شاد و همیشه خندان دچار افسردگی باشد، دور از ذهن به نظر برسد، اما طبق بررسی سازمان جهانی بهداشت از میان ۲۶۵ میلیون نفری که در سراسر جهان مبتلا به افسردگی هستند، تعدادی هم سعی در پنهانکردن علائم بیماری خود دارند.
به گزارش ایسنا، معمولاً افسردگی با غم، بیانگیزگی و ناامیدی همراه است. اگرچه افراد افسرده، ویژگیهای مشترکی دارند، اما نحوه بروز آن میتواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. «افسردگی خندان» اصطلاحی است که برای فردی که از درون با افسردگی زندگی میکند در حالی که از بیرون کاملا شاد یا راضی به نظر میرسد، به کار برده میشود.
به خواندن این مطلب ادامه دهید تا در مورد ویژگیهای «افسردگی خندان» و اینکه چگونه میتوانید آن را در شخص دیگری تشخیص دهید، بیشتر بدانید.
فردی که دچار افسردگی خندان است از بیرون برای دیگران خوشحال یا راضی به نظر میرسد. با این حال در درون خود، علائم ناراحتکننده افسردگی را تجربه میکند.
افسردگی در افراد مختلف متفاوت است و علائم مختلفی دارد، اما بارزترین آنها غم و اندوه عمیق و طولانی است. سایر علائمی که فرد افسرده تجربه میکند، تغییر در اشتها، وزن، کیفیت خواب، خستگی یا بیحالی، احساس ناامیدی، عدم عزت نفس و خودکمبینی و از دست دادن احساس لذت در انجام کارهایی است که زمانی برایش خوشایند بوده است.
فردی که «افسردگی خندان» دارد، ممکن است برخی یا همه این موارد را تجربه کند، اما در جمع یا گروههای دوستیاش، این علائم به طور کامل قابل مشاهده و احساس کردن نباشد.
برای کسی که از بیرون به یک فرد مبتلا به «افسردگی خندان» نگاه میکند، چنین علائمی قابل لمس است:
- فردی که فعال است و عملکرد بالایی دارد.
- کسی که شغل ثابت و زندگی اجتماعی و خانوادگی سالمی دارد.
- فردی شاد و خوشبین که بطور کلی سرزنده به نظر میرسد.
یکی از علائم جدی افسردگی، داشتن انرژی فوقالعاده کم است؛ به طوری که بیرون آمدن از رختخواب در آغاز روز برای فرد سخت است، اما در افسردگی خندان، سطح انرژی ممکن است تحت تأثیر قرار نگیرد، به جز زمانی که فرد تنها باشد. افراد مبتلا به افسردگی شدید گاهی اوقات احساس تمایل به خودکشی میکنند، اما بسیاری از آنها انرژی لازم برای انجام این کار را ندارند، اما فردی که دچار افسردگی خندان است، ممکن است انرژی و انگیزه لازم را برای چنین تصمیمی داشته باشد.
اگر مدتی است افسردگی را تجربه میکنید، اما همچنان به لبخندزدن و نقابداشتن ادامه میدهید، ممکن است با خودتان چنین افکاری داشته باشید:
بروز علائم افسردگی نشانه ضعف است
با بیان احساسات واقعی خود به دیگران فشار روحی وارد میکنید
اصلاً افسردگی ندارید، چون حالتان خیلی خوب است
دیگران اوضاع روحیشان از شما بدتر است؛ پس از چه چیزی باید شکایت کنید؟
احساس کنید دنیا بدون شما جای بهتری خواهد بود
افسردگی خندان هم مانند سایر انواع افسردگی میتواند با یک اتفاق خاص ایجاد شود، مانند یک رابطه شکستخورده یا از دست دادن شغل.
برخورد افراد با افسردگی بسته به شرایط فرهنگی و اجتماعی متفاوت است حتی در برخی از خانوادهها شاید پذیرش این موضوع ننگ و عار باشد. مثلا ممکن است فرد مبتلا با بیان احساساتش در خانواده بعنوان یک فرد ضعیف، تنبل یا دنبال جلب توجه شناخته شود و مورد قضاوت قرار گیرد.
مثلا مردان از کودکی این طور آموزش دیدهاند که یک مرد واقعی گریه نمیکند؛ برای همین مردان به مراتب کمتر از زنان برای درمان مشکلات روانی به مشاور مراجعه میکنند. از طرفی کسی که احساس کند ممکن است به خاطر علائم افسردگی خود مورد قضاوت قرار گیرد، احتمال بیشتری دارد که نقاب خوشحالی به چهرهاش بزند و احساساتش را پشت این نقاب پنهان کند.
در کشوری مثل ایالات متحده ۶۹ درصد مردم از رسانههای اجتماعی استفاده میکنند و مخاطبان این شبکهها با فضایی مواجهند که در آن زندگی همه مردم بدون نقص و کارتپستالی پیش میرود، اما آیا در واقعیت هم چنین است؟
قطعا بسیاری از مردم تمایل ندارند در بدترین شرایط از خودشان عکسی در فضای مجازی منتشر کنند و طبعا ترجیحشان این است که فقط لحظات خوب خود را با دیگران به اشتراک بگذارند. این موضوع چهرهای از واقعیت ایجاد میکند که به «افسردگی خندان» فضای بیشتری برای رشد میدهد.
بر اساس مقالهای از سازمان جهانی بهداشت (WHO)، افسردگی خندان با علائمی متضاد با افسردگی کلاسیک ظاهر میشود و این خودش روند تشخیص را پیچیده میکند. مشکل دیگر در تشخیص افسردگی خندان این است که بسیاری از افراد ممکن است حتی ندانند که افسردهاند یا به دنبال کمک نیستند.
اگر فکر میکنید افسردگی دارید، مهم است که در اسرع وقت به دنبال درمان باشید. برای تشخیص، باید به یک روان درمانگر مراجعه کنید. پزشک از شما سوالاتی در مورد علائم و هرگونه تغییر بزرگی که در زندگی رخ داده است، میپرسد و ممکن است شما را به یک متخصص سلامت روان مانند روانپزشک ارجاع دهد.
اگر بیش از دو هفته است که بیشتر اوقات روز این علائم بر احساس، تفکر و انجام فعالیتهای روزانه مانند خواب، غذا خوردن و کار شما تاثیر گذاشته است، بهتر است زودتر به فکر درمان باشید.
افسردگی یک چهره یا ظاهر مشخص ندارد. برای همین است که خیلی وقتها که خبر مرگ خودخواسته افراد مشهور را میشنویم، شوکه میشویم. اگر فکر میکنید دوران افسردگی خندان را تجربه میکنید، باید با صحبتکردن با کسی روند درمان را شروع کنید. یک مکان امن و بدون قضاوت برای شروع، دفتر یک روانشناس است.