bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۵۷۱۴۵۵

اجبار‌های ۲ ساله برای پسران

اجبار‌های ۲ ساله برای پسران

نعمت احمدی‌نسب، وکیل پایه‌یک دادگستری گفت: بسیاری از جوان‌ها را می‌بینیم که در بهترین سال‌های عمرشان با سدی به اسم سربازی روبه‌رو هستند. این افراد حتی به سربازی هم که می‌روند، فقط سه ماه آموزش‌های نظامی می‌بینند و بعد از آن کار‌هایی را انجام می‌دهند که ربطی به دفاع از کشور ندارد، مثلا نگهبان دادگستری می‌شوند.

تاریخ انتشار: ۰۹:۰۰ - ۰۸ شهريور ۱۴۰۱

جوان‌های بسیاری هستند که به دلیل غیبت در خدمت سربازی، با چالش‌های حقوقی متعددی مواجه هستند؛ موضوعی که در سال‌های اخیر به یکی از بحث‌های جنجالی مجلس بدل شده است و هر‌از‌گاهی به موضوع خرید خدمت یا اجباری‌نبودن آن اشاره‌هایی می‌شود.

به گزارش شرق، همچنین در سال‌های اخیر تجمع‌هایی در مخالفت با سربازی شکل گرفت که آخرین آن، روز شنبه پنجم شهریور بود که گروهی از دانشجویان در اعتراض به خدمت نظام وظیفه در برابر سازمان نظام وظیفه در تهران دست به تجمع زدند.

پیش از این هم در پی بحث‌های مجلس بر اجباری‌نبودن و تخصصی‌تر‌شدن سربازی، علی خضریان، سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی، در بهمن سال گذشته گفته بود: «در مقابل این نگاه که سربازی باید مفیدتر شود، جریان دیگری هم در کشور ایجاد شد و بحث «لغو سربازی اجباری» را در فضای رسانه‌ای و مجازی دنبال کرد. کشور از نیرو‌های مسلح و جوان جهت مرزبانی، حفظ امنیت و دفاع از کشور بی‌نیاز نمی‌شود و زمانی که کسانی لغو سربازی اجباری را مطالبه می‌کنند، در حقیقت در همین جمله یک اجبار وجود دارد که شاخص برای رفتن یا نرفتن به سربازی، سرمایه افراد برای پرداخت هزینه برای نرفتن به سربازی است؛ بنابراین این مفهوم در آن نهفته است که اقشار مستضعف جامعه باید به سربازی بروند و لغو سربازی اجباری در واقع به معنای لغو سربازی افراد پولدار است».

البته در همان ماه‌ها سرتیپ ابوالفضل شکاری، سخنگوی ستاد کل نیرو‌های مسلح ایران، گفته بود: «تعداد زیادی از سربازان درگیر مسئولیت امنیتی و دفاعی در کشورند» و «اگر ما جداسازی کنیم و بگوییم هرکسی دلش خواست نیاید، یعنی بار سنگین این مسئولیت‌ها را بر دوش یک عده خاص گذاشته‌ایم».

اما یک موضوع درخور توجه، مسئله کیفیت آموزش به سربازان در زمان خدمت است که طبق نظر نعمت احمدی‌نسب، وکیل پایه‌یک دادگستری و عضو کانون وکلای مرکز، با وجود هزینه‌هایی که در این امر می‌شود، بعد از سه ماه آموزشی، معمولا آموزشی در راستای دفاع از کشور به سرباز‌ها داده نمی‌شود.

قابل ذکر است که برای لغو اجبار سربازی در سال‌های اخیر کارزار‌های مختلفی هم تشکیل شده که حتی زنان هم در مخالفت با اجبار این خدمت در آن مشارکت کردند.

سرباز‌های فراری و سرباز‌های غایب

با وجودی که بسیاری همچنان تفاوت تعریف حقوقی سرباز فراری و سرباز غایت از خدمت را نمی‌دانند، نعمت احمدی‌نسب، وکیل پایه‌یک دادگستری و عضو کانون وکلای مرکز، به این مسئله اشاره می‌کند و می‌گوید: طبق قانون این روشن است که همه افراد ذکور بالای ۱۸ سال باید خدمت سربازی را در کشور پشت سر بگذارند. این افراد یک دوره تعلیمات نظامی دارند تا با فنون نظامی آشنا شوند، بعد هم که بقیه خدمت را پشت سر می‌گذارند.

در واقع هرکس که ۱۸ سالش شد و معافیتی مثل تحصیل را نداشت، مشمول خواهد شد. حالا اگر هیچ اقدامی برای سربازی نکرد، غایب محسوب می‌شود؛ ولی اگر دفترچه خدمت را گرفت و مشمول شد، آن زمان دیگر سرباز تلقی می‌شود و در این شرایط اگر برای خدمت حاضر نشود، سرباز فراری خواهد بود. هر‌کدام از این عناوین تعاریف قانونی و مقررات خود را دارد؛ از میزان تأخیر، مجازات و موارد دیگر.

دنیای امروز به سربازی نگاه دیگری دارد

این وکیل در ادامه اضافه می‌کند: توجه کنید که ما یک جمعیت ۸۵ میلیونی داریم که نیمی از آن را آقایان تشکیل می‌دهند. همان‌طور هم که می‌دانید، سربازی از زمان رضا‌شاه، دقیقا زمانی که جمعیت حدود ۲۰ میلیون نفر بوده، مصوب شده است. در این سال‌ها قوانین سربازی تغییرات و اصلاحاتی داشته، اما یکی از مسائلی که همچنان به آن اشاره می‌شود، این است که زمان رضا‌شاه جمعیت حدود ۲۰ میلیون نفر بوده، و حالا ۸۵ میلیون نفر شده، اما چرا همچنان مقررات کلی به همان شکل است؟

از طرف دیگر بیشتر کشور‌ها به سمت ارتش حرفه‌ای رفتند؛ مثل تخصص‌های معلمی، وکالت، روزنامه‌نگاری، یک نفر هم سرباز تخصصی می‌شود. در دنیا هم سربازی درجات مختلف دارد که با آن بازنشسته می‌شوند. کشور‌ها برای تعلیم نیروی انتظامی و ارتش دانشجو دارند، البته دانشگاه افسری در کشور ما هم جزء اولین دانشگاه‌های زمان رضا‌شاه است که نیروی کادر ارتش را تعلیم می‌داد. بعد از انقلاب هم دانشگاه‌های امام حسین و امام علی پرسنل ویژه‌ای تربیت می‌کنند.

احمدی ادامه می‌دهد: در ارتش و نیروی انتظامی، نیروی کادری داریم که ثابت است و به‌عنوان یک حرفه و شغل در حال خدمت هستند. در کنار آن نیروی وظیفه نیز داریم که همه افراد ذکور بالای ۱۸ سال طبق قانون باید طبق آن خدمت کنند. جالب آنکه زمان رضاشاه هم قوانینی برای معافیت سربازان از خدمت وجود داشته است.

از همان زمان هم همه مردان باید الزام کار با اسلحه را فرا می‌گرفتند و یک‌سری نیروی ذخیره وجود داشت تا اگر یک روزی کشور مورد هجوم قرار گرفت، این نیرو‌ها در خدمت ارتش باشند. حال این مقررات چه آن زمان که ۲۰ میلیون نفر بودیم، چه زمانی که ۵۰ میلیون نفر بودیم و چه الان که ۸۵ میلیون نفر هستیم همان است.

سرباز‌ها کار‌هایی انجام می‌دهند که ربطی به دفاع از کشور ندارد

در این سال‌ها جوان‌های بسیاری به دلیل نگذراندن خدمت سربازی، برای تحصیل و کار دچار چالش‌های حقوقی می‌شوند که احمدی در‌این‌باره می‌گوید: بسیاری از جوان‌ها را می‌بینیم که در بهترین سال‌های عمرشان با سدی به اسم سربازی روبه‌رو هستند. این افراد حتی به سربازی هم که می‌روند، فقط سه ماه آموزش‌های نظامی می‌بینند و بعد از آن کار‌هایی را انجام می‌دهند که ربطی به دفاع از کشور ندارد، مثلا نگهبان دادگستری می‌شوند.

من بر این باورم که باید مسئولان نظامی ما یک برنامه داشته باشند و کم‌کم به طرف ارتش حرفه‌ای پیش برویم. خیلی از افراد این شغل را دوست دارند یا اصلا شغل اجدادی آن‌ها است. هزینه‌ای را هم که اینجا صرف می‌شود، می‌توان صرف موارد دیگر کرد. بعد از آن سه ماه هم بقیه دوره‌ها تقریبا ربطی به مسائل نظامی ندارد. مثلا سرباز‌ها نگهبان زندان یا دادگستری می‌شوند که در واقع کاری نمی‌کنند که آمادگی رزمی آن‌ها بالا برود، بلکه زمان را صرف می‌کنند.

در گذشته ۸۰ درصد جمعیت روستایی بود و سربازی نظم یادشان می‌داد

این وکیل در مورد برخی رفتار‌ها با سرباز‌ها می‌گوید: در اول توجه کنید که در دوره آغاز تشکیل یک نیروی نظامی و اعمال قوانین آن، حدود ۸۰ درصد جمعیت کشور روستایی و عشایر بودند؛ در واقع گاهی دست چپ و راست خود را هم نمی‌دانستند و برای همین تمرین چپ، راست داشتند.

در آن دوره هیچ آموزشی برای زندگی منضبط نداشتند، فقط زندگی روستایی و عشایری خود را دنبال می‌کردند و در سربازی زندگی شهری و مسائل دیگر را آموزش می‌دیدند. رعایت عزت نفس سرباز‌ها جزء حقوق اولیه است و کسی حق ندارد توهین و دستوراتی خارج از قاعده نسبت به سرباز اعمال کند.

برچسب ها: سربازی
علیرضامحمدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۸
عرضه خدمت سربازی رفتن ندارن واز طرفی به اجبار وخواسته پدر ازنفوذ استفاده وجایگاه جوانانی که علاقه مند به استخدام دانشگاه افسری ارتش دارند می‌گیرند وپس از چندین روز خدمتتو رها کرده و حق سایرین ضایع میکنند(عدل علی)
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۸
یادمه قبلا که بچه ها رو مدرسه میفرستادن و معلم با خط کش و لگد و چوب و چماق به جان بچه بخت برگشته می افتاد والدین جاهل میگفتن عب نداره بذار بچه ادب شه! دقیق مصداق این سربازی اجباری که آینده جوان رو نابود میکنن میگن بذار مرد شه اونم به اسم مقدسات که کسی نتونه اعتراض کنه!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۸
اش کشک خاله ست
خلاصه باید این 2 سال رو رفت
ما هم دو سال رفتیم الان 20ساله داریم ازش خاطره تعریف میکنیم
علیرضامحمدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۸
واقعأ ظلم است بامیل واراده خودم سر تاریخ مشخص به خدمت اعزام شدم درمدت 2سال شاید جمعا5باری به مرخصی آمدم دردورترین شهر علاقه شدید به خدمت درنیروهای مسلح دارم 3بار شرکت نمودم ولی متاسفانه بخاطر زندان رفتن پدرم ردشدم آيا واقعآ این انصاف است بعدش سهمیه میدن کسانیکه بعدازگذشت حداکثر یک هفته ول مکنن وتمام آخه چرا حق جوانانی مثل من که علاقه داریم کجای قانون خداگفته تقاص گناه پدر پای فرزنده
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۸
بله الان عموی من بخواطر سربازی که رفته دیگه هیچ جا بهش کار نمیدن چون سنش بالا رفته خوب بنظر خود رای های عزیز که میگن سربازی باید اجباری باشه بعد از سربازی هم به یارو کار نمیدن بعدش یارو ازدواج نمی کنه بعدش امار طلاق می‌ره بالا بعدش فرزند آوری کم میشه بعدش کشور به دلیل نداشتن نیروی کار دچار مشکل میشه وبعدش هم اگر حمله به کشور بشه دیگه تعداد نیروی نظامی کاهش پیدا می‌کنه و حتی ممکنه دشمن وارد خاک کشور شود و بتواند قسمتی از خاک مارا به دست بگیرد از ستاد نیروی های مسلح میخواهم جواب این حرف مارا بدهند و راهی برای مشکل ها پیدا کنند
انتشار یافته: ۱۹
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۸
سربازی باید برین تموم .دخترا دست بزنین خخخ
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۸
اتفاقا قربانی سربازی بیشتر دختر ها هستن که بعدش مجبورن با یکی همسن باباشون ازدواج کنن یا اصلا ازدواج نکنن ۳۵ سالگی هم وقت دخترا تمومه برای ازدواج
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۸
اتفاقا دختران لوس و نازپرورده باید برای شماها هم اجبار بشه یعنی چی که حتما مرد ها باید برن جنگ و کشته بشن برای افزایش سرباز آموزش دیده مرد میره سربازی زن هم باید بره تا جمعیت سرباز بیشتر بشه و تبعیض کمتر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۸
چرا نرن؟!پسر لوس مامانی باید برن سربازی بلکه یه ذره مرد شن ،همه بد بختیا باید مال دخترا باشه ؟!!!
محسن
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۸
ایول بخدا راست میگین من رفتم دو سال خدمت کردم واقعا تاثیر گذاشت تو زندگیم ادم سخت میشه پخته تر میشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۸
دختری که میبینه پسره لوس هست خودش بره و بخواد باهاش ازدواج کنه دختره مشکل داره نه پسره اگر لوس هست خوب بهش تو خواستگاری نه بگو که دیگه بدبختیا مال شما دخترا نباشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۸
کو گوش شنوا.الان سربازی اجباری باعث افسردگی و موجب ضایع شدن عمر جوانها شده.این بی توجهی به تبعات سربازی اجباری ممکن است از جمله به علت این باشد که فرزندان مسئولین یا به تحصیل و کار در خارج ادامه میدهند و یا مثل بقیه جوانان عادی در سربازی از وجود ذی قیمت آنان استفاده نمیشود.به هر طریق حال و آینده جوانان این مرز و بوم در گرو تصمیمات امروز حکومت است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۸
البته تعداد زیادی از سربازان به عنوان مسئول نرده خطوط بی آر تی در خیابانهای تهران و یا به عنوان نگهبان ورودی برخی ساختمانهای ادارات دولتی که اساساً جنبه امنیتی و نظامی ندارند مشغول فعالیت هستند .با دیدن این صحنه ها قلب هر انسانی آزرده میشود که چه دلیلی برای تلف نمودن عمر جوانان در دوران سربازی وجود دارد .بهترین کار این است که جوانان برای مدت سه ماه آموزش های نظامی را ببینند و کسانی که از لحاظ تخصص و lهارت به درد ارتش یا سپاه می خورند در صورت تمایل آنها و با حقوق مکفی جذب نیروهای مسلح شوند( سرباز حرفه ای ) . در غیر این صورت افراد آموزش دیده برای پنج سا آماده به خدمت تلقی و در صورت نیاز ( وقوع جنگ ) به خدمت سربازی احضار گردند .اینهمه هم بودجه های سرسام آور را هزینه کار بیهوده ننمایند .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۸
این همه کشور خدمت اجباری ندارن زندگی جوانان خیلی بهتر از ما هست تازه بعدش هم از خدمت میای میبینی باید بیکار گوشه خونه بیفتی پس همون نری بهتره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۸
سربازی دوساله برای شرایط جنگ جهانی یوده نه الان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۸
در قرن جاری با اینهمه ادعا در پیشرفتهای پهپادی و نظارتی نیازی به اینهمه نیروی انسانی نمی باشد. سربازی بایست:
حرفه ای گردد.
با مدت زمان آن کاهش یاید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۸
ممکن است با کمبود نیروی دفاعی مواجه شویم! مگه جنگه؟ قضیه جنگ رسمی با زمان صلح تو همه کشور ها فرق داره. در بیشتر کشور ها هنگام حمله به آن کشور ( و نه در زمان حمله به کشوری دیگر) کلیه افراد ( چه زن و چه مرد) برای خدمات رسانی و دفاع فراخوانده می شوند و این ربطی به سربازی اجباری یا اختیاری ندارد. این خدمات رسانی ها لزوما نظامی نیست مثلا کادر درمان، مهندسان برای ساخت سنگر و ایمن سازی، بعضی دیگر در کار رساندن تدارکات و ... . در بعضی کشور ها مثل اتریش و سوئیس، یه دوره ۶ ماهه آمادگی دفاعی تحت عنوان سربازی تعریف شده که این دوره آموزشی بسیار کارآمد تر از سربازی فعلی در کشور ما هست. متأسفانه وضعیت در کشور ما را مسئولین جوری پیش برده اند که انگار همیشه در حال جنگ مسلحانه گرم هستیم!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۸
در تمام دنیا در سن ۱۸ سالگی نحوه ارتباط و برخورد با جنس مخالف برای تشکیل خانواده در آینده را یاد میگیرند اینجا در سن ۱۸ سالگی فرزندان ما با فشار جنسی باید به پادگان ها بروند تا مورد تحقیر و کارگری افراد کادر قرار بگیرند!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۸
همه مشکل مسئولان که سربازی اجباری رو بر نمیدارند این است که میخواهند حقوق کادر ندهند به قولی مزه کارگر مجانی یا همون برده داری به دلشون نشسته. تاریخ قضاوت خواهد کرد
bato-adv
bato-adv
bato-adv