نتایج نشان میدهند که شیرین کنندههای مصنوعی ممکن است یک عامل خطر قابل اصلاح برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی باشد. یافتهها حاکی از آن است که این افزودنیهای غذایی که روزانه توسط میلیونها نفر مصرف میشوند و در هزاران غذا و نوشیدنی وجود دارند نباید جایگزینی سالم و بی خطر برای شکر قلمداد شوند.
فرارو- پژوهش تازه دانشگاهی از ارتباط احتمالی بین شیرین کنندههای مصنوعی و بیماری قلبی خبر میدهد.
به گزارش فرارو به نقل از وبسایت www.standard.co.uk، پژوهشگران میگویند که افزودنیهای غذایی "نباید جایگزین سالم و ایمن برای شکر در نظر گرفته شوند". نتیجه مطالعهای تازه که در نشریه BMJ منتشر شد اطلاعات بیش از ۱۰۰ هزار بزرگسال فرانسوی را مورد بررسی قرار داد. نویسندگان مقاله تحت هدایت کارشناسان دانشگاه سوربن پاریس نورد مصرف شیرین کنندهها را از تمام منابع غذایی از جمله نوشیدنی ها، شیرین کنندههای روی میز و محصولات لبنی مورد بررسی قرار دادند و آن را با خطر ابتلا به بیماریهای قلبی یا گردش خون مقایسه نمودند.
یافتهها نشان میدهد که این افزودنیهای غذایی که روزانه توسط میلیونها نفر مصرف میشوند و در هزاران غذا و نوشیدنی وجود دارند نباید جایگزینی سالم و ایمن برای شکر در نظر گرفته شوند. میانگین سنی شرکت کنندگان ۴۲ سال بود و از هر پنج نفر چهار نفر زن بودند. پژوهشگران مصرف شیرین کنندهها را با استفاده از سوابق رژیم غذایی پیگیری کردند.
شرکت کنندگان در پژوهش در خوردن مواد مصرفی محدودیتی نداشتند و به مدت ۲۴ ساعت مواد خورده شده را یادداشت کردند و این رژیم غذایی سه بار در فواصل شش ماهه تکرار شد دو بار در روزهای هفته و یک بار در روز آخر هفته.
حدود ۳۷ درصد از شرکت کنندگان شیرین کنندههای مصنوعی مصرف کردند. در طول ارزیابی متوسط ۹ ساله، ۱۵۰۲ مورد مشکل قلبی عروقی توسط شرکت کنندگان ثبت شد که حملات قلبی، سکته مغزی، حملات ایسکمی گذرا (هم چنین به عنوان سکته مغزی کوچک شناخته میشود) و آنژین درد قفسه سینه مرتبط با جریان خون ضعیف به عضلات قلب را شامل میشد.
پژوهشگران دریافتند که صرف شیرین کنندههای مصنوعی با افزایش ۹ درصدی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی مرتبط است. هنگامی که آنان به طور خاص به هر نوع بیماری نگاه کردند دریافتند مصرف شیرین کنندههای مصنوعی با ۱۸ درصد افزایش خطر ابتلا به بیماری عروق مغزی مرتبط است شرایطی که بر جریان خون به مغز تاثیر میگذارد.
مصرف آسپارتام نوع خاصی از شیرین کنندهها با افزایش ۱۷ درصدی خطر بروز مشکلات و حوادث مرتبط با عروق مغزی همراه بود در حالی که آسه سولفام پتاسیم و سوکرالوز با افزایش خطر بیماری عروق کرونر قلب مرتبط بودند.
نویسندگان مقاله نوشتند:"در این گروه بزرگ و آینده نگر از بزرگسالان فرانسوی، شیرین کنندههای مصنوعی (به ویژه آسپارتام، آسه سولفام پتاسیم و سوکرالوز) با افزایش خطر بیماریهای قلبی عروقی، عروق مغزی و عروق کرونر قلب مرتبط بودند".
نتایج نشان میدهند که شیرین کنندههای مصنوعی ممکن است یک عامل خطر قابل اصلاح برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی باشد. یافتهها حاکی از آن است که این افزودنیهای غذایی که روزانه توسط میلیونها نفر مصرف میشوند و در هزاران غذا و نوشیدنی وجود دارند نباید جایگزینی سالم و بی خطر برای شکر قلمداد شوند.
البته مطالعات مشاهدهای مانند این پژوهش تنها میتوانند ارتباطی را نشان دهد و تحقیقات بیشتری برای درک ارتباط بین شیرین کنندههای مصنوعی و خطر ابتلا به قلب و بیماریهای گردش خون مورد نیاز است.
اکثر بزرگسالان قند بیش از حد مصرف میکنند و این با مشکلات سلامتی مانند چاقی و پوسیدگی دندان مرتبط است. شیرین کنندههای مصنوعی روشی جذاب برای کاهش مصرف شکر هستند و قبل از این که بتوان آن را به غذا در اروپا افزود آژانس ایمنی غذای اروپا (EFSA) باید استفاده از این مواد را تایید کند.
اگرچه این یافتهها نباید باعث نگرانی بی مورد شوند، اما همیشه ایده خوبی است که به میزان قند و شیرین کنندهها در رژیم غذایی خود توجه کنید. سعی کنید نوشیدنیهای گازدار را با آب جایگزین کنید و مصرف غذاهای سالم برای قلب مانند عدس، آجیل و دانهها و هم چنین میوه ها، سبزیجات و غلات کامل را افزایش دهید.